Het duurt even, maar er komt een dag dat je je realiseert dat de acties van de ex losstaan van jou.
En dat loslaten heel veel angst en paniek met zich meebrengt. En dat al die angst verweven is met ons ego.
De partner wil niet meer met ons verder leven en dus trekken wij de conclusie dat er iets grandioos met ons mis is. En we zijn daarna alleen maar krampachtig bezig om dat terug te roepen. Om ervoor te zorgen dat we geliefd en geaccepteerd worden in plaats van afgewezen. Het ego kan haast niet geloven dat de ander zonder hem/haar kan.
De stappen die de ex-partner daarna neemt onderstrepen dit nog eens extra. Blijft de ex kruimeltjes geven? We klampen ons er aan vast alsof het diamanten zijn want we zien dit als tekenen dat we toch de moeite waard zijn.
Ondertussen doet dat meer schade dan goed, want elke keer dat we ons realiseren waarmee we ons tevreden stellen zakt onze eigenliefde een paar kilometer omlaag. En blijven we in een cirkel rondjes draaien ('waarom zou hij /zij ons immer liefhebben als we zo'n triest geval zijn' zeggen we onszelf).
Anderzijds proberen we onszelf voor de gek te houden - alles om die bevestiging van het ego maar in stand te houden en loslaten uit de weg te gaan (want wat creëert dat een paniek!!!)
Wanneer de ander een nieuwe relatie aangaat zegt iedereen tegen ons 'die is op de rebound'. Zo kunnen we de gedachte in stand houden dat het maar een matter of time is voor we weer herenigd zijn.
We begrijpen het niet wanneer de ander weer met een ander samen is. Wat heeft die persoon waarin wij tekort schieten? Waarom hij/zij wel en wij niet?
We vergeten daarbij dat het eigenlijk helemaal niks met ons te maken heeft.
We willen ontkennen dat die ander losstaat van onszelf. Het is een natuurlijk verschijnsel. De liefdesband zorgt voor een versmelting wat het gevoel geeft van eenheid. En wat één is kan niet losstaan.
En zo kunnen we ons niet voorstellen dat de ander nu moeiteloos los van onszelf fungeert. Mensen met een wat slechter zelfbeeld komen zichzelf al helemaal tegen tijden ldvd. Niet alleen is ons al kwetsbare ego verder gekwetst, tevens gaan wij op in de ander omdat we zelf het gevoel hebben tekort te schieten. We maken onszelf compleet door de ander toe te voegen en zijn incompleet in hun afwezigheid.
Maar dat is wel wat die ander doet. Die ander heeft de eenheid verbroken en functioneert nu los van jou.
Maakt beslissingen los van jou en leeft zijn leven los van jou. Zijn 'zijn' staat los van jou.
Zijn acties, reacties, leven erna staan los van jou.
En dat is heel moeilijk en pijnlijk te bevatten maar wanneer je dat wel doet dan geeft het een grote opluchting.
We kunnen niet alles aan onszelf refereren. We kunnen niet ons bestaansrecht verkrijgen via een ander persoon. We kunnen niet ons levensgeluk ophangen aan één persoon.
Ons levensgeluk is een samenstelling van factoren, extern en intern. Er zijn de zaken die we kunnen beïnvloeden (werk, financiële situatie, veiligheid, creativiteit, familiebanden, studie, lichaamsbeweging) en de dingen die we niet kunnen beïnvloeden (bijv liefdesrelatie, verlies, dood, ziekte).
Ik ben inmiddels van mening dat we ons zelfbeeld wel degelijk kunnen sterken en in ieder geval daarmee wat gelukkiger kunnen worden. Wel blijven we onderhevig aan emoties en negatieve patronen, maar ook daarin bestaan er 'tools' om daar zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.
En wanneer we dat doen begrijpen we hoeveel er uitspruit uit ons ego en de angst voor afwijzing.
En wanneer we dat realiseren worden we een stukje beter in het loslaten.
'Mere appearances do not obscure or afflict us. It is our reaction to them'.
Heel mooi geschreven! Een
Heel mooi geschreven! Een absolute (en ook pijnlijke) waarheid!
@ Moerbei
Mooi geschreven Moerbei!
Wat lees ik mezelf daar zo hard in, zeker over men zelfbeeld! Het lijkt allemaal nog meer pijn te doen alsof de breuk dat nog eens extra dik in de verf zet... zucht. De hoeveelheid boeken die ik al heb gelezen met betrekking tot relaties/loslaten is niet meer bij te houden. Je zoekt achter alles wat je gedaan hebt een verklaring en uiteindelijk maakt het allemaal niets meer uit. Je bent wie je bent en als de ander niet met mij verder kon dan moet ik dat accepteren en niet proberen iemand anders te zijn.
Anyway, de zon is vandaag present en het kwik stijgt richting 23° hier in België dus we gaan wat genieten.
Klasse analyse!
Klasse analyse!
Mennnnn wat goed geschreven.
Mennnnn wat goed geschreven. .
Echt helemaal waar en wat een eye opener! !
Dankje! !
breuk zien als tekort van jezelf
De partner wil niet meer met ons verder leven en dus trekken wij de conclusie dat er iets grandioos met ons mis is.
Helemaal juist. Alhoewel ik besef dat ik het zo niet moet zien komt dat gevoel telkens weer terug. Waarom zou ze anders die beslissing genomen hebben? Als ik wel goed genoeg was zou ze me toch uit haar leven gebant hebben. Dan zou ze het toch nog wel een kans willen geven hebben...
We begrijpen het niet wanneer de ander weer met een ander samen is. Wat heeft die persoon waarin wij tekort schieten? Waarom hij/zij wel en wij niet?
Dit heb ik nog niet moeten ervaren. Heb er wel al over nagedacht. Dit zou exact de vraag zijn die ik me zou stellen....
Hard is het, heel moeilijk te verkroppen dat iemand je niet goed genoeg meer vindt om er samen voor te gaan. Nadat je zo lang samen zoveel opgebouwd hebt. En eenzaam daarna, die leegte, en het gevoel dat je compleet gefaald hebt.
2emo
2emo
ik las je reactie , de vraag : zou een man nu eerder het gevoel hebben dat hij heeft gefaald dan een vrouw dat gevoel er aan over houdt....kwam bij me op.
Mss iets om een poll tegen aan te gooien...
@hortensia
Geen idee of dat iets eerder mannelijk of vrouwelijk is. Heeft niet iedereen dat een beetje. Je begint toch aan een relatie met de bedoeling bij elkaar te blijven. Als dat niet lukt, dan heb je daarin toch gefaald. Als het niet lukt om samen met die ander gelukkig te zijn, dan lijkt het toch of je gefaald hebt. Niet ?
2
als je je best hebt gedaan maar het werkte niet is dat falen ?
@hortensia
zo voelt het wel voor me. ik heb echt het gevoel dat ik gefaald heb in onze relatie. Ik besef dat je meestal allebei bijdraagt aan het mislukken van de relatie. Ook bij ons ligt een deel van de oorzaken bij haar. En toch verwijt ik mezelf dat ik me zo heb laten afglijden tot iemand die bijna niets nuttigs meer realiseerde...
iets mis
De partner wil niet meer met ons verder leven en dus trekken wij de conclusie dat er iets grandioos met ons mis is.
Helemaal juist. Alhoewel ik besef dat ik het zo niet moet zien komt dat gevoel telkens weer terug. Waarom zou ze anders die beslissing genomen hebben? Als ik wel goed genoeg was zou ze me toch niet uit haar leven gebant hebben. Dan zou ze het toch nog wel een kans willen geven hebben...
Even reageren op mezelf omdat er een oud inzicht terug naar boven kwam. Het is niet omdat mijn ex vond dat ik niet goed genoeg was dat ik niet goed genoeg ben! Laat nooit je zelfbeeld afhangen van anderen. Never allow yourself to be defined by someone else's opnion of you...
En toch he, de dingen waar ik nu ook zelf tegenaan bots, die neem ik mezelf wel kwalijk...
Wow, zo herkenbaar.....zeker
Wow, zo herkenbaar.....zeker over je ego...alsof je niet goed genoeg bent, dat gevoel hou je eraan over....
Ik hoop dat het bij mij snel als donderslag komt want mijn hoofd weet het wel maar mijn hart nog niet...
@Moerbei
Jeetje... Wat een kloppend verhaal zeg! Denk en hoop dat het veel ogen hier op de site geopend heeft!!!
Groetjes!
@Moerbei
Wauw wat een verhaal... wat een duidelijke omschrijving van een emotie die iedereen wel herkend bij ldvd denk ik.
Het zijn vooral die vragen waarop we wel antwoord zouden willen maar vragen zijn waar we nooit antwoord op zullen krijgen. En doordat we wel die antwoorden willen gaan we ze maar zelf invullen met juist die factoren die je reflecteert op jezelf. Juist daar moeten we uitbreken zoals je prachtig verwoord.
Dankje voor je mooie tekst.. doet me veel
Thanks, ik heb hier best lang
Thanks, ik heb hier best lang naar toegewerkt hoor, na ruim 1,5 jaar ldvd begint het eindelijk op zijn plek te vallen.
Helaas was er al best veel wat ik verstandelijk wist, maar me nog niet eigen kon maken en wat pas de laatste tijd lukt. En helaas weet ik inmiddels ook dat je niet om het verdriet en de paniek heen kunt slalommen, de enige weg is er recht doorheen.
Wat wél helpt is om je verdriet een beetje te 'verzachten' middels tools (bijv. Yoga, meditatie, or whatever works for you).
Of het nu wezenlijk verschilt voor mannen en vrouwen? Ik betwijfel het. We zijn allemaal mensen, we hebben allemaal te kampen met afwijzingen en ons ego en dat gaat niemand in de koude kleren zitten.