Even iets heel anders,onlangs kwam ik op een blog terecht van Torn.
Namelijk : http://www.ldvd.nl/alles-heeft-een-reden-1
Hier ben ik over gaan nadenken en hoewel het een zeer mooie hoopgevende boodschap is,heb ik er toch mijn twijfels over.
Heeft alles wel een reden?
Indien ja,dan zou er iets bovennatuurlijks moeten bestaan dat alles regelt?
Een soort van God die alles laat gebeuren zoals het hoort...
Dan vraag ik mij wel af waarom er zoveel mensen pijn blijven lijden en hun verdriet nooit te boven komen!
Is het niet gewoon toeval,dat je opeens iemand in het leven ontmoet waarmee het klikt voor een tijd?
En als je pech hebt kom je nooit meer zo iemand tegen...
Misschien denk ik nu te negatief of te realistisch!
Ik wil heus niet de bemoedigende blog van Torn neerhalen,absoluut niet!
Vind het gewoon het discussiëren waard.
Indien alles een reden zou hebben,dan moeten we ons ook geen zorgen maken over de toekomst...dan komen we sowieso iemand tegen dat ons leven aanvult.
Maar zo positief/hoopvol ben ik momenteel nog niet gesteld.
@lost
hoi ,
hoe zo trek jij de conclusie dat als alles een reden heeft dat je dan weer een nieuw iemand tegen zou komen ?
2/3 van alle mensen die uit elkaar gaan vallen in een nieuwe relatie weer terug in de oude fouten en blijken daarmee weinig geleerd te hebben.
veel mensen blijven ook vergelijkingen maken met een oude relatie
veel mensen blijven hangen in het verleden
nieuwe huwelijksrelaties worden dan ook over het algemeen sneller verbroken dan eerste huwelijksrelaties
bijna 40 % van de huwelijken strand
ca 1 : 1.7 samenleef relaties
als je voor het eerst samen een relatie aangaat hoop je te groeien, sneller dan je alleen kunt, stopt de relatie dan zul je zien dat je zelf alleen sneller gaat groeien uiteindelijk.
rationeel gezien zou je helemaal niet in een relatie moeten willen zitten, maar ja het hart wil heel wat anders en dat wil niet los.en als je bovenstaande leest dan zegt je verstand hetzelfde, blijf bij je eerste partner en verbeter samen de situatie. maar ja kun je dat aan ? ben je in staat dat op te pakken ? heb je die kracht om dat aan te gaan ?
en ja als je geloofd dat je lot al voor je is uitgestippeld dan heeft alles een reden.
als je iemand verliest dan wordt je teruggeworpen op jezelf, dan leer je je zelf kennen, dan leer je je echte vrienden kennen, dan leer je omgaan met teleurstellingen, boosheid en verdriet en vergeven. dan leer je sterker te worden, dan leer je je eigen krachten
groetjes
bjm
@Litw: begin maar
Oooooops, i'm out.
Ik ga geen discussies aan waarin er met percentages wordt gesmeten, en stellingen die ik al vaak genoeg heb gelezen.
Torn
Oooooops, i'm out.
Ik ga geen discussies aan waarin er met percentages wordt gesmeten, en stellingen die ik al vaak genoeg heb gelezen.
?! Jammer!
@Litw: re: jammer
Ja, vind ik zelf ook. Maar ik bescherm mijzelf even tegen mijn pointless-discussion "trigger". En dat is niet naar jou gericht.
Ik zal vast nog wel een blog schrijven waarin ik hier op terugkom.
Mooi reactie van Havana.
Torn
No problem!
@Lostinthisworld
Even een korte reactie.
Alles wat gebeurt in ons leven heeft een bepaalde reden. Niks is toeval, trouwens ik zelf geloof niet in toeval!
Ik geloof niet in 'GOD' en ga ook niet naar de kerk, maar ik geloof wel sterk dat er iets is....!!!
re: Dan vraag ik mij wel af waarom er zoveel mensen pijn blijven lijden en hun verdriet nooit te boven komen!
Wanneer mensen niet precies begrijpen waarom ze emotioneel worden (verdrietig, boos, gefrustreerd, eenzaam, jaloers, afgewezen, etc.) vinden ze al snel dat die emoties ‘onterecht’ zijn. Het ego komt dan met oordelen, zoals: overdreven, kinderachtig, niet reëel, onredelijk, etc. Waardoor emoties geen ruimte krijgen en er niks wordt verwerkt. Ervaringen verwerk je echter door het uiten van alle emoties die ermee te maken hebben.
Hoewel je je soms niet bewust bent van het waaróm, is er absoluut een oorzaak voor elke emotie. Het lichaam zit zo ingenieus in elkaar dat emoties niet zomaar komen, uit het niks. Emoties komen voort uit een (oude) pijn die aangeraakt is door iemand of een situatie nú. Die situatie nú triggert een ervaring van lang geleden, die je misschien allang vergeten was. Een vervelende herinnering van iets wat je pijn gedaan heeft en wat nog niet de ruimte heeft gekregen om verwerkt te worden.
Alles wat je ooit hebt meegemaakt zit opgeslagen in je celgeheugen. Pijnlijke ervaringen die niet verwerkt worden, zetten zich vast in je lichaam. En telkens als je een soortgelijke situatie mee maakt wordt die pijn weer wakker geschud. Als je je vervelend voelt door een ander, is ‘wijzen’ de gebruikelijke reactie: “het is jouw schuld dat ik me nu rot voel”. Een veel voorkomende reactie is ook: naar je hoofd schieten, weg uit je lijf zodat je de nare emotie niet hoeft te ervaren. Het is lastig om te beseffen dat het vervelende gevoel van nu álles te maken heeft met een onverwerkte emotie van vroeger.
Maar wil je échte vrijheid ervaren, dan zal je ook de pijn moeten aangaan. De één kan niet bestaan zonder de ander. Dan wordt het tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat je raakt, pijn doet, waar je je over opwindt of aan ergert. Zodat je kan voorkomen dat het je in de toekomst wéér zal raken. Als je dan een soortgelijke situatie tegenkomt zal je er veel neutraler instaan.
Maar hoe?
Als je emoties voelt, probeer dan in je lichaam te voelen waar je ze voelt. In je buik? Je hart? Je voet? Je hoofd? Je nek? Het kan overal zitten.
Op het moment dat je ergens pijn voelt, ga er dan naartoe met je bewustzijn en stuur er acceptatie naar toe (“ja, het zit er”). Daarmee geef je het bestaansrecht. Je blijft er met je aandacht bewust bij. Je omarmt als het ware het vervelende gevoel. Het mag er helemaal zijn. Pijn wil gevoeld worden en de meeste pijnen zitten er al heel lang, vanuit je jeugd of zelfs van je geboorte. Als er emoties komen, uit ze dan. Maar richt het niet op de persoon waar je zo boos op bent. Het zijn jouw emoties, het is jouw (oude) pijn. Blijf bij het gevoel totdat het vanzelf wegtrekt. Dan heb je écht wat verwerkt en losgelaten.
Toch niet zo'n korte reactie!
Havana
Mooi, Havana!
Mooi, Havana!
Havana
Knap antwoord! Het stuk over emoties een plaats te geven,kan ik mij volledig in vinden.Het andere stuk,dat er iets zou zijn is voor mij dan weer tasten in het duister.Dan geloof je dat alles hoort te gaan zoals het op je afkomt...maw je moet niemand gaan "versieren",als het zo hoort te zijn dan gebeurd het vanzelf? Dan kom je plots die persoon tegen en bloeit er iets mooi's omdat er "iets" is dat het zo wilt?Dan kan het ook zijn dat je single blijft omdat je sterk genoeg bent op je eigen...Moeilijke materie om over te discussieren uiteindelijk! Maar afgaande op jouw redenatie moet je dus niets proberen te sturen,liefde komt vanzelf op je af wanneer de tijd er rijp voor is?
@ Litw
Hier wil ik ook wel op reageren. Ik zie het zo: De mensen waarvan jij het waard vind, dat kan zijn door een gevoel die je bij ze hebt, iets wat het in je oproept, daar doe je dan moeite voor. Het gaat niet vanzelf, niks gaat vanzelf. Ik denk dat er soms ook meerderen op je pad kunnen komen, misschien pak je het bij de 1 nog niet op, ben je er nog niet aan toe. Dan kan er later iemand anders komen die je hetzelfde te bieden heeft en pak je dat op als je er aan toe bent.
Je wilt dan dat iemand in je leven komt, dan ga je dus versieren wat jij zegt. Je voelt aan alles in je lijf: dat is een persoon waar ik meer van wil weten.
Als je single blijft en daar voor kiest, is dat ook prima, dan zal daar wel weer een les te behalen zijn.
Maar wil jij single blijven? Als ik je zo lees, heb ik niet die indruk. Dus zal er uiteindelijk iemand langs komen, waar jij moeite voor wil doen.
Als het zo makkelijk zou gaan als jij schetst, ga je het doel voorbij. Dan leert niemand meer, overal hoor je moeite voor te doen. Zijn het nou de leuke dingen of de verdrietige dingen in het leven. Niks gaat vanzelf.
Binas
Binas
Eerst en vooral vind ik jouw vorige reactie zeer diepgaand en inspirerend!Sta een beetje perplex van alle inzichten hier en weet niet goed meer wat te zeggen! Ik hoop dat het zo mooi in elkaar zit als jij het beschrijft maar daar kunnen we alleen maar naar gissen zonder bewijzen...De vraag is enkel hoeveel moeite moet je blijven doen in mensen waarvan jij denkt dat ze het waard zijn? Het kan ook zijn dat deze zich gaan afschermen voor jou en dat jij er tevergeefse energie in blijft steken waardoor je andere mensen weer misloopt.Maar ook daar zal een reden achter zitten dan! toch stel ik mij de vraag waarom er mensen zijn die het geluk heel hun levenlang bij zich hebben (levensgezel) en andere die veel meer relaties moeten overleven. Als ik terug kijk op men laatste ex dan kan ik eruit leren dat ik veel meer zelfvertrouwen moet hebben en er gewoon naar moet handelen i.p.v. te denken! Maar dat verzacht het leed op dit moment natuurlijk niet veel.
Litw: Reden en les
De vraag is enkel hoeveel moeite moet je blijven doen in mensen waarvan jij denkt dat ze het waard zijn? Het kan ook zijn dat deze zich gaan afschermen voor jou en dat jij er tevergeefse energie in blijft steken waardoor je andere mensen weer misloopt.Maar ook daar zal een reden achter zitten dan!
Zal de les daarin voor jezelf kunnen zijn om bij jezelf te gaan ontdekken hoe het komt dat je daar dan tevergeefs energie in blijft steken ? Wat de oorzaak bij jezelf dan is dat je het moeilijk vindt om tot acceptatie te komen. Ontdekken bij jezelf wat de "reden" daarvan bij is zou "jouw les" kunnen zijn om te voorkomen dat je daarin in herhaling blijft vallen. Had iemand mij een jaar geleden verteld dat ik ooit in het openbaar stukken over mijzelf zou schrijven, ook al is het anoniem, dan had ik die persoon zeker voor knettergek verklaard. Wat ook weer een reden had. Maar door de relatiebreuk de behoefte ontstond om mijn gevoel helder te krijgen en schrijven daarin een geweldige katalysator bleek te zijn. En ik steeds leuker ga vinden.
En er wordt vaak gesproken over ergens sterker of beter uit komen. Zelf zie ik dat niet zo. Ik ervaart het eigenlijk meer zo dat iedere ervaring mij rijker, completer als mens maken en dichter bij mezelf.
In die zin ga ik mee in Havana's celgeheugen-theorie, die ik zelf liever aangeleerde programma's en "oude pijnen" noem uit je kindertijd. Waarop je op latere leeftijd uit herkenning steeds weer naar op zoek gaat.
*kon het niet laten*
@ Torn
Naar op zoek gaat, of raakt het de pijnen uit je verleden onbewust aan waardoor je er niet omheen kunt?
Voor mij geldt dat laatste, ik reageer vanuit het verleden, een pijn die aangeraakt wordt, iets wat te onderzoeken valt en je daarna kunt helen als je er aan toe bent en dat inzicht dat het daar vandaan komt er eenmaal is.
Fijn dat je mee doet, mooie discussie dit!
@ Litw
Geet niks hoor dat je het niet meer weet. Het biedt misschien stof om over na te denken.
Het fijne voor mij is dat het mij vertrouwen biedt, het voelt goed om hierin te geloven. Of het waar is, is weer een hele andere discussie. Dat is ook een oeverloze discussie die je kan voeren bij geloofsovertuigingen.
Ik ga daar niet eens aan beginnen, ik vind het mooi als mensen iets vinden waarin zij hun geloof hebben en kracht uit putten.
Op je vraag, hoeveel moeite je moet blijven doen: Dat is iets aan jou om te onderzoeken, als je verschillende signalen krijgt dat een ander geen behoefte meer heeft om met jou om te gaan, wat is dan de reden om nog moeite te doen voor jou?
Ligt in het loslaten, wat houdt je tegen om los te laten?
Ieder bewandeld zijn eigen pad, sommigen hebben misschien al meer levens gehad om lessen uit te halen, waardoor het lijkt dat het hen gemakkelijker af gaat. Sommigen kiezen ook het pad van de minste weerstand, anderen die dieper willen gaan doen dat niet en kiezen het pad met de meeste weerstand. Wat ik al aangaf, er zijn keuzes voor jezelf gaandeweg. Welk pad sla je in?
In relaties zijn er zoveel mensen die snel genoegen nemen met elkaar, niet verder willen of kunnen kijken. Of dat dan werkelijk geluk is? Dat is een invulling die je geeft. Het zou best zo kunnen zijn, maar kan ook zo zijn dat het niet zo is en als ze verder waren gaan kijken wat het leven te bieden heeft qua levensgezellen, dat zij veel gelukkiger hadden kunnen worden.
Nee het leed zal het niet verzachten, dat zul je door moeten en is absoluut niet makkelijk! Het zal je uiteindelijk dichterbij jezelf brengen en van daaruit maak je weer keuzes, wat opdat moment bij je past.
Reden...
Mooi om te lezen hoe een ieder van ons het kan zien...
Dat er niets toevallig op je pad komt ben ik van overtuigd er is altijd een reden voor....
Het moeilijkste is in te zien wat die reden dan toch moet zijn...
Er kan zoveel pijn en verdriet zijn dat het zo oneerlijk lijkt maar desondanks zie je soms heel veel later pas wat het je heeft gebracht..
Ik geloof wel in God en dat zijn wil geschiede..en ik probeer telkens weer me er bij neer te leggen dat het een doel dient waarom ik dit allemaal mee moet maken.
Ik probeer het vertrouwen te houden dat ik er uiteindelijk een beter mens van wordt.
Wel heb ik nu veel moeite met de regels die Hij mij gaf....
En ik probeer steeds weer te bedenken dat hij een God van liefde is en mij stuurt door deze tijd om een bepaalde keuze te kunnen maken.
@jeanette; regels
De vraag is of die regels je op de manier hoe je ze toepast, of hoe je is geleerd ze toe te passen, nu nog wel op die manier bij je passen.
Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre er sprake is van een keuze maken uit vrij wil, als je beïnvloed wordt door regels die "gegeven" zijn.
Torn
Nou daar vraag je me wat....
Mij zijn van jongs af aan de regels er ingepompt en dus is mijn schuldgevoel sterk ontwikkeld.
Bij overtreding van de regels wordt ik onrustig.
Wel heb ik ingezien dat het leven nu eenmaal niet zo zwart /wit is en me meer op de liefde geconcentreerd dan op de evt straf
Want waarom staat bv :Niiet liegen in hetzelfde rijtje als Niet stelen...ik vind zelf dat er verschil is in de ernst hiervan...
Maar niemand die ten alle tijden de zuivere waarheid verteld dus waarom zou deze regel dan minder erg zijn? Dat bepalen dus eigenlijk mensen zelf terwijl dat denk ik niet de bedoeling is...ik streef naar de haalbaarheid van deze regels...zijn ze niet haalbaar dan weten we weer dat we menselijk zijn.
(Misschien wel een beetje warrig verhaal zo)
Ik pas ze niet echt allemaal toe denk ik ...het is alleen een sluimerende waarschuwing om het juiste te doen...op het goede spoor komen.
Maar dus eerst zeker weten wat het juiste spoor is.... it's the hardest part...
Liefs Jeannette
@Jeannette; not taking part....anymore
Wel heb ik ingezien dat het leven nu eenmaal niet zo zwart /wit is en me meer op de liefde geconcentreerd dan op de evt straf
Tsja is iets waar de "leer" doordrenkt van is. Schuld en boete. Wat in mijn ogen erg "beperkend" kan werken op de ontwikkeling van mensen.
Uiteindelijk is een deel van het leven ook; just letting go, not taking part....anymore.
Waarmee ik niet wil zeggen je rug om te draaien van iets wat een onderdeel van je leven is, en het ook altijd mag/kan blijven, maar het gaan toepassen op de manier die beter bij je huidige mens zijn past.
Blij
Ik vind zelfs dat je blij moet zijn dat je pijn en emoties voelt. Mmm klinkt raar.. Ik heb ook heel veel pijn gevoeld, maar ik kom er zoveel sterker uit!! Mijn ex bijvoorbeeld, uit niets, heeft daar gewoon moeite mee vanuit haar verleden en stopt alles maar naar binnen. Misschien voelt dat nu goed, maar uiteindelijk lijkt me dat niet de manier. Dan maar even pijn voelen, het verwerken en er beter dan ooit uitkomen .
Ja toch?
Groetjes!!!
Hans
Wordt je er dan echt sterker van? Of net gevoellozer? Ik voel me er niet echt sterker door omdat het toch je geloof in de liefde aantast en soms zelfs aan je zelf! Je leert er wel iets van,dat wel.maar het maakt je ook wel kwetsbaar... Groeten!
Sterker
Ik echt sterker hoor . Als persoon in ieder geval. En gevoellozer voel ik me absoluut niet. En zal altijd zo gevoelig blijven en dat ben ik ook graag . Al is het inderdaad zo dat je kwetsbaarder bent. Je dingen eerder aantrekt. En desalniettemin ben ik er blij mee . Niets voelen lijkt me zo saai
Interessant!
Interessant blog! Leuk dat je er voor open staat om hierover in discussie te gaan en te kijken naar andere zienswijzen op het leven.
Allereerst ben ik het volledig eens met Havana, mooi geschreven! Dat is een heel belangrijk onderdeel waar je niet aan voorbij moet gaan.
Ik zou je ook graag mijn visie willen laten zien, wie weet kan je er wat mee, wie weet wel helemaal niks. Dan laat het lekker gaan.
Ik geloof ook niet in god en in geen enkele geloofsovertuiging. Ik ben wat dat betreft misschien wat spiritueler van aard, maar ook niet heel zweverig mijn insziens.
Ik geloof er in dat alles een reden heeft, niks is toevallig, alles komt op je pad zoals jij dat nodig hebt. Gaandeweg pik je dan je levenslessen eruit die voor jou zinvol zijn. Ik geloof wel dat je kan kiezen welk pad je bewandeld, ga je voor de enorme struggle, of de wat makkelijkere weg. Je kan op sommige momenten twee kanten op: Keuzes die je maakt. Ik geloof dus niet dat je levenspad al is vast gelegd.
Je ontmoet de mensen die je nodig hebt om door te kunnen, die je eye-openers bieden, verdriet om tot inzichten te komen etc. Niemand komt zo maar in je leven om toevallige redenen. Alles heeft een reden, het is aan jou om eruit te halen wat er in zit, op te pikken wat je nodig hebt.
Wat ik ook geloof is dat je ziel ergens komt, noem het, het hiernamaals, geen idee wat daar is, maar ik geloof in meer. Ik geloof niet dat als je komt te overlijden, dat dit gelijk het eind betekend van je ziel. Mijn visie is dat je ziel op de wereld komt om lessen te leren, als je komt te overlijden heb je de lessen van dat leven geleerd die je nodig hebt, uiteindelijk zal je ziel het pad vervolgen in een ander leven en daar verder gaan met leren. Verder gaan waar het in het andere leven is opgehouden.
Verdriet, wanhoop etc hoort hier ook bij, het komt omdat jij dat nodig hebt op dat moment.
En het leven lijkt soms zo oneerlijk, zo vreselijk naar. Maar ga dan opzoek naar hetgeen het je gebracht heeft, wat heeft een dierbaar iemand die mogelijk is komen te overlijden, of op een andere manier uit je leven gestapt (bijvoorbeeld de ex), jou gebracht? Denk terug aan de prachtige herinneringen die je had met hem of haar, ipv alleen aan het verdriet en de onredelijkheid dat diegene niet meer in je leven is. Alhoewel het verdriet altijd de eerste stap is om te doorstaan op weg naar heling.
Ik weet zeker dat je je geen zorgen hoeft te maken over de toekomst, je komt altijd iemand tegen die je leven weer een andere invulling geeft. Die je weer aanvult op plekken waar jij dat nodig hebt. Alles op z’n tijd. Het leven zegt nu: leer van je verdriet, maak jezelf sterker, kom op je kan het!
Hopelijk kan je er wat mee
Binas
Zeker interessant!
LostInThisWorld, wat een interessante vraag roep jij op. Leuk om te lezen hoe mensen dit oppakken. Zit er een reden achter, achter alles? Ja, dat geloof ik zeker. En waar komt die reden vandaan? Ik geloof daar heel erg dat je zelf je eigen zingever bent, en dat die reden puur uit jezelf komt.
Een verhaaltje: Vroeger, toen ik rijles deed, waren er een paar dingetjes waar ik 'niet zo goed in was'. Een paar situaties die ik niet goed onder de knie had. Kruispunten die onoverzichtelijk waren, en waar veel verkeer van rechts kwam. En ook nog wat voetgangers zich vol overgave voor je wielen wierpen. Dat soort situaties. Na een aantal lessen zei mijn rij-instructeur tegen mij: "Das nou al de zoveelste keer dat je dit-en-dit niet goed doet. Maar dat geeft niet, hoor, we blijven net zo lang situaties opzoeken tot je het wel goed doet. Tot het ingesleten is." Hij heeft mij nog behoorlijk vaak over dat type kruispunten heen moeten leiden voor ik eindelijk het lesje geleerd had.
Zo werk je zelf ook, denk ik. Je blijft zelf situaties opzoeken waarvan je leert. Dat doe je niet bewust, want je bewustzijn zou dat willen ontwijken. Want, dat zijn gevaarlijke situaties. Maar je onderbewuste gaat er wel naar op zoek. Doelbewust. Brengt je weer, en weer, en weer in de positie dat er lesjes geleerd moeten worden. Dus, steeds stoot je je kop, en steeds moet je weer terug door die situatie. Het gebeurt dus niet zonder reden: jij leert daarvan. Jij leert jezelf lesjes. En als je eindelijk het lesje geleerd hebt, dan hoef je die situatie niet meer op te zoeken. Maar dan ligt er een volgend projektje. En weer, en weer, en weer herhaling van dat projektje. Maar je zoekt het zelf op. En de reden? Je leert jezelf er beter van kennen.
Dat doe je ook in relaties en ldvd en zo, denk ik. Je blijft de situatie opzoeken, je blijft de pijn opzoeken. Steeds weer opnieuw. Waarom? Omdat je jezelf zo graag martelt? Nee toch zeker. Volgens mij zoek je het steeds weer op, zelf, totdat je eindelijk je lesje geleerd hebt. Andere mensen hebben jou dan een zeer waardevol lesje geleerd. En dan ga je door naar je volgende hindernisje. Zoiets.......
Waterman
Jij zoekt het dichter bij de realiteit!Ook niet slecht natuurlijk want die is tastbaar...Alleen kan je de realiteit vaak niet veranderen,eerder ondergaan.diep in mij wil ik gelukkig verkeren,dat zou dan mijn zingever moeten zijn...Alleen gebeurt dat nu niet,dus het onderbewuste faalt? Is het niet eerder dat we met zen allen naar het geluk zoeken?niet om jezelf te pijnigen maar om het gelukzalig gevoel te beleven van iemand te hebben die van je houdt.Je leert inderdaad uit je 'fouten' maar in relaties gaat het toch tenslotte over karakters? Je kan jezelf wel een beetje bijsturen maar uiteindelijk blijf je dezelfde persoonlijkheid..Je kan daar wel aan werken maar om effectief te veranderen is het toch moeilijk.En moet je wel veranderen?hoort je partner je niet gewoon te nemen zoals je echt bent?Handelingen zoals rijvaardigheden kan je makkelijker bijsturen dan een persoonlijkheid lijkt me.
Hahaha LostInThisWorld! Ik
Hahaha LostInThisWorld! Ik moet lachen om jouw antwoord! Want ik probeer helemaal niet te zeggen dat je leven net zo is als rijvaardigheid, en dat je het dus wel even leert. Maar ik probeer te zeggen dat je continu lesjes krijgt/neemt, en als je er nog niet doorbent dan kom je later in je leven gewoon datzelfde lesje weer tegen. Waarom? Omdat je het zelf opzoekt. Omdat daar nog iets zat om te leren. Of omdat je er tegenaan liep. En er niet omheen kon. Maar er is daar nog wat te leren.
Mijn rijbewijs heb ik allang gehaald. Dat waren maar een paar lesjes, die ook nog eens makkelijk waren ook. Mijn levensbewijs heb ik nog lang niet binnen. Er zitten echt wel een paar lesjes die ik zo langzamerhand wel snap. Maar er zitten er ook een paar tussen die veel pittiger blijken. Al die lesjes rondom relaties. Die heb ik nog lang niet onder de knie. Die blijven dus terugkomen. Want daar loop ik tegenaan, steeds opnieuw. Of, eigenlijk denk ik, die zoek ik misschien wel op. Steeds opnieuw. Tot ik ze wel ken. En dan door naar de volgende.
Ik ben het met je eens, ik geloof niet zo dat je jezelf erg kunt veranderen of bijsturen. Maar een heel klein beetje. Maar je lesjes zijn volgens mij ook niet bedoeld om bij te sturen. Maar alleen maar om jezelf te snappen. Zodat jij jezelf aanvaardbaar vindt. En als je eenmaal zover bent, dan wordt het voor eventuele partners ook ietsje makkelijker. Relatieproblemen zijn daarom ook altijd een zoektocht naar jezelf, denk ik.
Er is zo'n zen-spreekwoord. Over het pad en het doel. Dat spreekwoord zegt iets dat je je niet af moet vragen wat het doel is van het pad. Het pad zelf is het doel. Je wordt dus niet uiteindelijk gelukkig, als alles eindelijk goed is, als alle lesjes eindelijk geleerd zijn. De worsteling meemaken, dat maakt je uiteindelijk gelukkig. Of zoiets......
the journey is the destination
maar is dat zo? Echt ?
Ik zou het nochthans wel leuk vinden om eens ergens aan te komen. Even niet meer moeten zoeken. Maar dat is waarschijnlijk omdat "the journey" momenteel zo moeilijk is voor me. Ook de vorige 43 jaar was ik op pad, zonder er echt bij stil te staan, zonder me echt zoekend te voelen.
En ja, op het einde is het de reis die je gemaakt hebt die je bestemming bepaald.
Is het dan die bestemming of je reis die belangrijk is geweest. Volgens mij is het toch de reis die het belangrijkst is. Die bepaald hoe je je voelt tijdens je leven, dat is toch belangrijker dan waar je geraakt bent op het einde, niet ?
Een korte maar heel diepe spreuk vind ik het. Daar zijn zo goed in, die (zen-) boedhisten vind ik.
Litw & Waterman: geluk zoeken
Er is zo'n zen-spreekwoord. Over het pad en het doel. Dat spreekwoord zegt iets dat je je niet af moet vragen wat het doel is van het pad. Het pad zelf is het doel. Je wordt dus niet uiteindelijk gelukkig, als alles eindelijk goed is, als alle lesjes eindelijk geleerd zijn. De worsteling meemaken, dat maakt je uiteindelijk gelukkig. Of zoiets......
Of de "reis naar Ithaka", uit de Griekse mythologie. Die in feite op hetzelfde neerkomt als het zen-spreekwoord.
Binas en Waterman vind ik het mooi omschrijven, in de zin dat je het zelf opzoekt. Wie/wat/waar/hoe het komt dat het gebeurd, geen idee. Dan zouden wij in een "zweverig" ongrijpbaar gebied belanden en afdwalen. Hoe dan ook, je komt ze tegen. En meestal lopen wij er zelf omheen, blijven dus steeds hetzelfde doen. Tot er een moment komt dat je er letterlijk niet meer omheen kan. En ook dan hoef je het niet met jezelf aan te gaan, en dingen te blijven doen zoals je ze altijd gedaan hebt. Vrije wil, blijkt toch altijd een hoog goed in ons tijdelijk bestaan.
Daar en tegen geloof ik wel degelijk dat een mens kan veranderen. Het meeste gedrag wat wij vertonen is ons "aangeleerd" op vroege leeftijd. Tijdens de hechtings en ontwikkelingsfases. en laat daar dan juist al een heleboel mis gaan.En mogelijke traumatische ervaringen die in de daarop volgende levensjaren van invloed kunnen zijn. Die aangeleerde gedragspatronen (programma's) veranderen kan. Mits je zelf ervaart dat je er last van hebt, en dan vervolgens de wil en de zelfinzichten voor hebt, of gaat ontwikkelen om daar iets mee te gaan doen.En daarin onderschatten wij wel eens eigen onze eigen kracht en vermogen.
s het niet eerder dat we met zen allen naar het geluk zoeken?niet om jezelf te pijnigen maar om het gelukzalig gevoel te beleven van iemand te hebben die van je houdt.
Wat is "geluk" ? Hier op dit forum koppelen "wij" dat aan de ultieme liefde vinden en voor altijd bij ons te houden. Zouden we op een beleggersforum zitten, dan zou er een andere beeld zijn over "naar geluk zoeken". Tuurlijk is het prettig om te weten dat er iemand is die van je houdt. De vraag is hoe het komt dat wij dat, i.p.v. eerst echt van onszelf te leren doen, zo graag in handen van een ander leggen. Een ingebette eenzaamheid ? Een gigantische verantwoording die wij uit handen gegeven over ons eigen leven en , een net zo grote verwachting die wij dan bij een ander leggen.
*Jemig Admin, het wordt echt tijd voor een site-update. Excerpts instellen voor reacties, of eensmartphone/tablet/IPad plug-in installeren is geen luze meer op een beetje fatsoenlijke site of forum. Wordt knettergek van dat gescrol met mijn vinger. Zo moeilijk is dat toch niet.*
torn
Waarom ik geluk koppel aan een levenspartner weet ik ook niet.
Het gevoel is er gewoon dat ik mijn leven wil delen met iemand die het waard is,soort van settelen? (ik ben 25jaar oud,misschien wel de leeftijd er voor? )
Natuurlijk moet je van jezelf eerst houden maar dit voelt toch nog wat anders dan liefde tussen 2 personen.
Als ik alles hier zowat moet samenvatten,dan kan ik concluderen dat de meerderheid erin gelooft dat het allemaal een reden heeft.Dat je de partners tegenkomt met een bepaald doel,of dit nu door God,jezelf of "iets" is en dat je zelf beslist of je dat pad bewandelt...
En dat je dat pad vaak misloopt omdat je je ogen er niet voor opent!
Zeer hoopgevende boodschap dat wel,alleen jammer dat we dit niet kunnen staven met feiten.
@Litw: schamele boodschap
Jammer, dat je die schamele boodschap er voor jezelf uithaalt. Volgens mij is het ook nooit meetbaar geweest hoe gelukkig mensen zijn die "gesettled" zijn. Er zijn niet voor niets zoveel scheidingen. Maar dan zou de voor mij de discussie verschuiven naar de vraag of wij als mensen überhaupt geschikt zijn voor monogame relaties, en een ander zou weer komen aandragen met een krankzinnige herhaling over communicatie als de redder van alle relaties
Maar is ok verder.
torn
Die "schamele" boodschap is toch gewoon een korte samenvatting van al de reacties?
Of heb je het over iets anders?
Ja er zijn veel scheidingen,zou niet weten of ik dat überhaupt zou aankunnen.
Ik zie nu al zoveel af van een "gewone" relatie,laat staan dat er kinderen of een huwelijk bij betrokken zou zijn.
Ik wil het mij niet voorstellen hoe zwaar zoiets voelt,misschien zijn de gevoelens wel hetzelfde maar toch alles wat er nog extra bij komt kijken.
Ben zelf een kind uit een gebroken huwelijk en ik sta er van versteld dat ze nog als "vrienden" overeenkomen!
Maar dit doet even niet terzake.
@ litw
What's meant to be will be!! Alleen gaat dat niet vanzelf... dingen komen op je pad en aan de hand van de dingen die je meemaakt, maak je als mens keuzes. Die keuzes bepalen mede jouw lot. Maar alles gebeurt wel met een reden, het is wat jij ermee doet! Mooie blog dit...Heeft vast een reden
X Isa
Re:
Leuke stelling, maar dan ga je er vanuit dat het lot je altijd goed gestemd is, wat als het tegenovergestelde gebeurd?
Bovendien maken keuzes geen bal uit voor je lot, want dat ligt toch immers vast?.... vandaar dat er ook geen meervoudsvorm bestaat van "het lot"
Litw
Waarom ik geluk koppel aan een levenspartner weet ik ook niet.
De weg naar het geluk loopt niet van de anderen naar u, maar van u naar de anderen. Als je achterom kijkt waar het geluk is, staat het meestal vlak voor je!
Havana
litw
Heeft alles wel een reden?
Indien ja,dan zou er iets bovennatuurlijks moeten bestaan dat alles regelt?
Een soort van God die alles laat gebeuren zoals het hoort...
Dat zou wel mooi zijn...dat zou me rust geven..maar helaas ik vrees dat ik daar te nuchter voor ben. J
Ik zou er graag in willen geloven. Maar nee, ik geloof meer in eigen kracht. En zeker nu ik in de krochten van ldvd rondwandel ook heel erg in de steun van de omgeving. Opvallend is dat er toch ondanks je verdriet er heel veel mooie dingen om je heen gebeuren. Maar je moet ze wel zien, je moet er wel open voor staan. Ik heb gemerkt door mijn ldvd, dat ik met bepaalde vrienden veel beter kan praten dan ik ooit gedacht heb. Terwijl ik er al jaren bevriend mee ben. Maar het hoefde nooit, want ik kon het zelf wel aan. Ik was de weg niet kwijt.
En ook met de mensen hier op het forum. Het heeft mijn leven verrijkt. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven. En leidt tot meer kennis over mezelf en de wereld. Maar dat er nu een reden achter zit...nee, ik geloof nog steeds (tenzij je natuurlijk een ziekte hebt) dat je uiteindelijk zelf bepaalt wie je dag verpest....