Vind geen weg in mijn gevoelens en in mijn zijn..
Ik zie en voel dingen maar krijg ze niet verwoord. Soms willen mensen enkel sorry horen maar krijg ik het niet over mijn lippen. Wie ben ik? Wie ben ik nog? Mijn ex verweet me dikwijls dat ik geen sorry zei..Hij verweet me hard te zijn terwijl ik vond dat ik enkel de waarheid sprak..mijn waarheid. Maar verweet dan weer de zijne.
Ik ben mezelf...kan er enkel trouw aan blijven maar gaandeweg vraag ik me af of mijn ex geen gelijk had. Ik haal uit naar mensen als ik er niet mee akkoord ben. En ik merk dat mensen dan ook afstand nemen. Begrijp dat niet altijd omdat ik zelf wel tegen een stootje kan. Toch zeker als het niet van "vrienden" komt. Ik las vandaag een aantal blogs en soms lees ik hoe mensen anderen een bepaalde stempel geven. Doe ik zelf ook..Maar las vandaag iets..En even dacht ik...wat als er iets mis is met mij?
Zou er iets mis met me zijn? Een vriend van me zei me dat ik lijd aan bindingsangst..maar is dit omdat ie net op me verliefd is en ik net weer niet? Las vandaag iets over narcisme en dacht effe hé..klinkt net als mij.
ben ik overgevoelig voor impulsen? Ben ik te doordacht? Ben ik te intuïtief? Ben ik gemeen? Ben ik gemeen omdat ik opkom voor de mening die ik heb? Ben ik niet goed snik? Of kunnen mensen gewoon niet om met mijn uitgesproken mening? Daag ik graag uit en heb ik daar een reden voor?
Er zijn er wel meer op deze site waar ik mee in aanvaring kom..Ben ik manipulatief? Wie ben ik en waar ga ik telkens fout?
Weet je Chelle? Een reactie van jou zou welkom zijn..
alhoewel
Zo goed ken je weer niet
amber
Je mag je mening hebben, en die ook verdedigen, maar je moet dit steeds proberen op een genuanceerde en niet kwetsende manier te doen.
Assertief versus agressief.
Of je narcistisch bent weet ik niet, vraag jezelf af of je je kunt inleven in een ander. Kun je dit niet, dan heb je een probleem. Kun je dit wel, dan spelen er misschien andere dingen.
Sterkte, maar bedenk dat een ander KWETSEN nooit goed is, ook niet om je mening te verdedigen.
En spijtbetuigingen of sorry kunnen zeggen, dat is het cement tussen de stenen van een relatie. Als je dat niet kunt, zit je inderdaad echt wel met een probleem. Even als je denkt dat je dus altijd gelijk hebt. Dat kan niet, niemand heeft altijd gelijk.
Introspectie kan geen kwaad, misschien kwets je inderdaad meer dan dat je denkt.
Groeten
@ikhoopopbeter
Hmmm...op een genuanceerde en niet kwetsende manier? Hoe is die manier dan juist? Hoe kan je iemand soms niet kwetsen? Want uiteindelijk onderstreep je een eigen mening die een ander niet is toegedaan en het hoeft niet altijd kwetsend te zijn natuurlijk..maar stel dat ik je een hopeloze zeur zou vinden. Hoe zeg ik dat dan? Niet dat ik het vind hé maar dat zijn zo van die dingen waarin ik moeilijk kan nuanceren. Mijn ex vond me hard omdat ik soms helemaal geen zin had om hem te zien..maar ben ik daarom hard? Of zie ik daarom iemand niet graag? Was het niet eerder door zijn onzekerheid dat ie het zo hard opnam? Hoe verwoord je dan zoiets. Vind het nogal moeilijk om iets te verbloemen..
Natuurlijk kan ik me inleven in iemand anders, alleen niet als ik in die hevige emotie of mening blijf of als het me allemaal geen bal kan schelen zelfs. Maar ik weet dat ik ruimdenkend en begripvol kan zijn. Uiteindelijk ben ik eigenlijk meer een rots in de branding voor vrienden dan ik er zelf één heb. Dus dat zou al iets moeten zeggen. En toch kijk ik er ook soms op neer. Persoonlijk denk ik dat ik het soms moeilijk heb met impulsen..ook het aanvoelen van..er is niet veel nodig om aan te voelen hoe of wat iemand drijft in een bepaalde situatie maar heb het dan ook weer moeilijk als ik denk dat ik daar misschien helemaal fout in zit. Weet dat ik in een relatie heel gemakkelijk weet in te spelen op die gevoelens. Maar niet altijd op de juiste manier. Wie maakt me dat?
Dat is vreemd...want KWETSEN doen mensen mij ook alleen misschien niet op dezelfde manier. Het is niet omdat je iets op een mooiere manier verwoord of je je emoties beter onder controle hebt het niet kwetsend is. Het klinkt alleen mooier..Dus waar scheelt het één dan weer van het ander? Ik hou er niet van genegeerd te worden in mijn mening en ja dan kan ik vaak héél sterk uit de hoek komen. De vraag is...waarom juist? Maar niet iets dat iemand me een antwoord op kan geven. Lig hier eigenlijk flink uit mijn bek te l****n. Zo voelt het.
Ik kan heus sorry zeggen maar soms ook weer echt niet. Heb het er moeilijk mee als iemand het van me verwacht. Zo zei mijn ex, je zegt nog nauwelijks sorry tegen me en ik had zoiets van ?????. Waar moet ik sorry voor zeggen? Als ik er niet achter sta hoef ik het toch ook niet te zeggen? Denk dat ik en mijn ex altijd ergens ons gelijk wilden halen. Maar als ik er even bij stilsta ben ik misschien wel iemand die moeilijk kan toegeven als ik het gevoel krijg als mensen niet op zijn minst openstaan voor mijn gevoel of mening. Maar het geeft me niet dadelijk een goed gevoel..
Er is vast iets fout gelopen in al die jaren..maar wat juist? Mijn blog was van gisteren? Heb hem niet meer gelezen dus reageer louter op jouw reactie en niet meer met dezelfde ingesteldheid of gevoel van gisteren.
Misschien ben ik inderdaad wel enorm gefocust op mezelf..
Het is moeilijk te achterhalen en soms wil ik dat iemand een label op me zet en anderzijds zou ik deze weer in vraag stellen..
Soit
foutje
ai had het dubbel gepost
hi Amber
Ik heb gewoon gereageerd op jouw eigen vragen omtrent jezelf hoor, niet omdat ik een mening heb over hoe jij bent, want daarvoor ken ik je niet genoeg, uiteraard.
Het is allemaal niet zo simpel en blijkbaar ben jij in deze relatie flink tegen jezelf aangelopen. Je gaat jezelf namelijk in vraag stellen, en dat is niet slecht. Ik ga ervanuit dat relaties ook levenslessen zijn waaruit je iets moet leren, zeker als het fout loopt.
Ik heb momenteel hetzelfde voor als jij, zit met heel veel vragen omtrent mezelf en mijn eigen persoonlijkheid ook, dus dat is iets om uit te klaren.
Ik kan onmogelijk een label plakken op jou, en wil dat ook niet doen, en weet niet of je dat zelf wel moet doen (dat laat je beter aan een therapeut over).
Wel weet ik dat ik mensen met een heel uitgesproken mening over alles die dit ten koste van alles willen verdedigen, "lastige" mensen vind die heel weinig openstaan voor de mening van een ander en niet flexibel staan in het leven. Je kunt natuurlijk wel eens een issue hebben die je kost wat kost wilt verdedigen, maar als dat steeds weer voorkomt bij iedere peuleschil en je daar dan alles voor opoffert, dan vind ik dat persoonlijk een probleem.
Er is zoiets zoals een "sociale code" die maakt dat wij mensen in groep kunnen leven (dat hebben we nodig om te overleven). En die code impliceert tact en diplomatie, de dingen genuanceerder verwoorden, geen al te kwetsend gedrag stellen, sorry kunnen zeggen. Zo werkt het nu eenmaal en mensen die deze code moeilijk of niet kunnen hanteren, zullen het vaak lastig hebben in het leven en het een ander ook lastig maken.
Maar nogmaals, dit is mijn algemene visie in een reactie op jouw "vragen".
Groetjes
@mezelf
Nu het even bezinkt..
Mijn ex haalde vorige week aardig uit op een gewoon bericht. Heeft me heel fel gekwetst. Misschien zijn hij en ik niet zo verschillend van elkaar en zei gewoon wat hij wou zeggen op een vrij duidelijke manier en ongenuanceerde manier. Net zoals ik soms kan...
Kan ik het hem dan kwalijk nemen, vraag ik mezelf af?
@ amber / chelle
Hey Amber,
Waarom schrijf je Chelle ook niet even een pm?
Om te vragen of ze je blog zou willen lezen en reaktie geeft, ik vind de reakties van Chelle ook altijd zeer waardevol.
Ze kan het zo ontzettend goed verwoorden, ik wens je verder sterkte toe.
Ik ben er zelf even niet met mijn hoofd bij, zoals je zult begrijpen.
Maar hoop dat je er met jezelf uitkomt meid, het komt wel goed.
Soms moet je heel ver terug "wroeten" in je verleden, om het handelen uit het heden te kunnen begrijpen en om er iets mee te kunnen.
Ik denk zomaar, dat er heeeeeeeeeeeeeeeeel veel boosheid ergens verborgen zit - verdriet ... wat zich uit in boosheid.
Boos op anderen maar het meest boos op jezelf.
Je bent niet uitgeraasd en daarom kun je niet goed huilen, janken wil ik het bijna noemen, diep uithuilen, hard slaan op je hoofdkussen, schreeuwen wat je kwijt vanuit het diepste van je ziel en daarna een diepe zucht.
Ik hoop met je mee dat Chelle je berichtje snel leest en je een echt "Chelle" antwoord geeft.
Liefs en sterkte, Layla
Chelle @ Amber
**ALERT: Zeer Lange Reactie**
Ondanks je indirecte eerdere verzoeken tot reactie, ben ik voorheen altijd van mening geweest dat ik niets nieuws meer kon onthullen of kon toevoegen aan de bijdragen die inmiddels al door jezelf en andere bekwame leden waren geleverd.
Dit keer echter --en nog voordat je er expliciet en direct in je blog om vroeg, was ik na het lezen van je laatste twee blogs al op het kladblok van mijn PC aan het typen geslagen. Ik wil onderstrepen dat ik reageer op je voorgaande blogs en niet op bovenstaande notitie; ook daar heb ik het één en ander over te zeggen, maar da's voor een andere keer. Zie wel dat IHOB eigenlijk al heel goed heeft verwoord wat ik zelf ook aan je had kunnen schrijven.
Je hebt eerlijkheid en je hebt botheid; het verschil ligt voor mij in de fijngevoeligheid die iemand hanteert tijdens het uitspreken van 'de waarheid'. Mijn inziens bereik je simpelweg meer en zijn mensen ontvankelijker voor je mening, wanneer je hen op basis van 'eerlijk zijn' benaderd met tact, respect en inlevingsvermogen. Het is een absolute misvatting dat 'eerlijkheid altijd kwetst en pijn doet' en het daarom nauwelijks uitmaakt op welke wijze, toon en via welke emotie dit naar buiten komt. Je kan het ook omdraaien: omdat eerlijkheid kwetsend en pijnlijk kan zijn, zou een mate van fijngevoeligheid hiervoor niet meer dan correct en fatsoenlijk behoren te zijn.
Dat even terzijde.
Terug naar je laatste twee blogs. Ik heb zowel jouw woorden, alsook de meelevende, empathische en troostende reacties op je blogs gelezen, maar bleef toch met een stevige aanwezige rusteloosheid zitten. Het heeft dan ook even geduurd voordat ik dit op papier wist uit te schrijven; vandaar mijn late reactie.
Ik herinner me dezelfde lieve woorden van Troost, Advies en Raad ten tijden van mijn eigen hartenzeer en liefdescrisis, en hoe goed bedoeld en welkom het van mijn omgeving en vriendenkring ook was: spijtig genoeg kon ik er op het moment zelf nauwelijks iets mee. Intellectueel en rationeel kwam het wel door en kon ik de cyclus van verwerken bevatten, maar emotioneel zat de deur potdicht. Ik kon de de hele rij van "Gun jezelf tijd, probeer het te accepteren, ga erop uit--naar buiten, wees lief voor jezelf, laat de boosheid en het verdriet maar toe, hij is het niet waard, hij verdient je niet, laat hem/het los, het wordt vanzelf beter, tijd heelt alle wonden..." simpelweg (nog) NIET toepassen in de verscheurdheid waarin ik vastzat. Het gevolg was, ondanks de liefdevolle en toegewijde pogingen van mijn omgeving om mij er doorheen te slepen (en mijn dankbaarheid daarvoor), dat ik feitelijk, op structureel en concrete basis, stilstond. Ik werd gekweld door woede, verdriet, teleurstelling, zelfminachting en bitterheid -- en had geen idee hoe ik mijzelf daar emotioneel uit kon krijgen.
Terugkijkend op mijn eigen liefdes-crisis, heb ik de fase waarin ook jij je nu bevindt, vertaald naar een soort 'Niemandsland': je bevindt je op een stuk braakliggend terrein, waar ratio en gevoel koppig en opstandig tegenover elkaar staan. In plaats dat zij elkaar bij de hand kunnen nemen en een samenwerking op gang brengen, lijken het in deze fase nog twee onverenigbare partijen. En jij staat daar dus tussenin--verscheurd. De wanhoop die ermee gepaard gaat, komt vooral voort uit de wetenschap dat niemand anders dan jij alleen deze 'fusie' tussen Ratio & Gevoel kan bewerkstelligen--en dat geeft een behoorlijk zwaar, eenzaam en beklemmend gevoel.
Zoals voor een crisis zo kenmerkend is, lopen er in je blogs veel gevoelens, gebeurtenissen en emoties door elkaar heen. Ze lijken met elkaar versmolten en daardoor verzwaren en bemoeilijken ze elkaar ook. Ik denk dat het je al enorm zou kunnen helpen als je leert om deze 'per geval' te ontleden en van elkaar leert onderscheiden. Als je het goed vindt, wil ik dit stapsgewijs met je doornemen.
Verdrietige Thema's leren ontleden en van elkaar onderscheiden.
Om te beginnen met een behoorlijke pijnlijk en tragische gebeurtenis: het overlijden van je broer. Een op zichzelf staand verlies dat behoorlijk heftig, traumatisch en hartverscheurend is. In veel van je blogs koppel je echter steeds je ex-vriend aan deze gebeurtenis vast, in die zin dat hij er niet voor je was (of er emotioneel voor je kon zijn) toen je hem vermoedelijk het hardst nodig had. Ik kan niet anders dan toegeven dat dit als een dubbel verlies heeft moeten voelen, en ik begrijp waar de woede en pijn wortel schiet.
Spijtig genoeg werkt het helaas in de praktijk zo, dat als het gevoel of de toewijding bij een partner is verdwenen, het in veel gevallen betekent dat hij/zij het emotioneel niet meer kan opbrengen om zich in de rol van zorgzame steunpilaar te manouvreren wanneer een zeer traumatische gebeurtenis zich aandient; ongeacht of dat nu tijdens of vlak na de relatie-breuk plaatsvindt. Er zijn mensen die uitgerust zijn om hier toch emotioneel een balans in te vinden, maar het is overduidelijk dat je ex-partner niet bij die groep behoort.
Vermoedelijk is het verlies van je ex ongemerkt vast komen te zitten aan het verlies van je broer--en dat maakt het rouwproces een enorme kluif om te verteren. Ik kan daar alleen maar op zeggen: met het oog op je persoonlijke herstel en revalidatie, denk ik dat het je qua verwerking meer oplevert, als je het verlies van je broer en het verdriet dat daarmee gepaard gaat, los probeert te weken van de emotioneel onbereikbaarheid van je ex toendertijd. Ik geloof namelijk dat je daarmee de kans vergroot om het rouwproces omtrent je broer veel rustiger, eervoller en zuiverder te laten verlopen.
Thema EX.
Dan terug naar het onderwerp EX. Wat mij als kern is bijgebleven uit je laatste twee blogs, is dat je na zijn afstandelijke en behoorlijk botte reactie op jouw smsje, terug bent gevallen in het gevoel 'dat het lijkt alsof je pas een maand uit elkaar bent'. Het gevoel om weer 'terug te zijn bij af', ken ik maar al te goed en ik heb dat, geboren uit eigen ervaring, voor mijzelf geanalyseerd als 'Liefdesbreuk Stuipen'.
Zoals een flikkerend vel licht bij personen die aan epilepsie lijden een aanval kan opwekken, zo zorgt associatie, een al-dan-niet gewilde ontmoeting of nieuws van de ex, ook voor een 'stuip-aanval' bij de persoon die overduidelijk nog niet over de breuk heen is. Je komt terecht in een emotionele 'stuip', die de ene keer lang en dan de volgende keer weer korter duurt. Maar het is bijna altijd een dreun die je weer even omver werpt.
Omdat ik nooit genoegen neem met iets dat 'is', maar altijd de drang en nieuwsgierigheid heb om uit te zoeken waar een emotie of handelen zijn oorsprong vindt, heb ik met het oog op jouw situatie zitten speculeren wat nou precies de reden kan zijn dat je ineens zo diep in je verdriet en pijn bent teruggezakt.
Ondanks het feit dat zijn reactie de aanleiding is geweest voor je terugval, vermoed ik dat de échte oorzaak dichter en dieper in jezelf ligt, dan je misschien verwacht. Lichtpuntje: hoewel je behoorlijk zal moeten gaan wroeten, toch binnen handbereik--en dus werkbaar. De manier zoals hij omgaat met 'het oude'; zijn confrontatie-mijdende gedrag dat zich kenmerkt door gevoelloze en geirriteerde reactie: daar kun je nu jullie niet meer samen zijn niets aan veranderen, geen enkele invloed meer op uitoefenen en is daardoor ook niet 'werkbaar'. Maar ik ben er van overtuigd dat je in situaties zoals deze, jezelf steviger in de hand zal kunnen houden als je je bewust wordt van de innerlijke oorzaken die jou kwetsbaar maken voor terugval.
Voordat ik daar iets dieper op inga, wil ik toch even uitwijken naar het gedrag, handelen en de reactie van je Ex. Allereerst vind ik het buitengewoon onbeschoft dat hij, ondanks je schijnbaar eerdere verzoek tot teruggave van het emotioneel kostbare 1e koffertje van je dochter, dit zonder bericht heeft 'weggedaan'. Dat getuigt van een opvallend gebrek aan emotionele potentie en respect.
Ik heb de smsjes gelezen die hierover gingen en in mijn objectiviteit kan ik nergens dan ook een aanval, verwijt of beschuldiging terugvinden die een botte reactie van dit kaliber zou kunnen hebben opgewekt. Ik vind je behoorlijk netjes, begripvol, zachtaardig en fatsoenlijk overkomen in de smsjes naar hem toe--zelfs nog nadat hij jou abrupt en zonder enige empathie van zich af probeerde te schudden met de woorden 'hier heb ik geen behoefte aan'. Ik vind je kwaadheid hierover logisch en begrijp de enorme frustratie omdat hij je op deze wijze genadeloos 'buiten spel' zet. Machteloos, dus.
(*note: en ik kan er niet omheen om naar aanleiding van bovenstaand stukje, te verwijzen naar het verschil tussen 'botheid' en 'eerlijkheid').
Ik kan er nu voor kiezen om mijn giftige pijlen op hem te richten en voor je gaan uitschrijven dat je mag aannemen dat zijn gebrek aan emotioneel-vaardig gedrag zich vroeg of laat wederom zal gaan herhalen in een volgende crisis waar hij in belandt. Dit is de manier zoals hij kennelijk emotioneel zaken 'afsluit'. Infantiel.
Het idee dat hij uiteindelijk 'op zijn bek' zal gaan, is een voorschot op dat overwinnings-gevoel, maar de valkuil is dat het afhankelijk is van het moment dat er aanwijzingen zijn dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren: je blijft 'in afwachting' op dat moment. En hoewel het je waarschijnlijk enigzins staande zal kunnen houden en troosten, helpt het je echter niet werkelijk constructief op de lange termijn.
Grip krijgen op Persoonlijke Issues die aan je identiteit vastgekleefd zitten.
Graag richt ik mij liever op de mogelijk persoonlijke issues die ten grondslag liggen aan jouw terugval. Omdat ik ervan overtuigd ben dat als je daar grip op leert krijgen, je voor jezelf een veel stevigere terugval-basis creeert. En hoewel het je dan nog steeds nooit geheel kan beschermen tegen pijn & verdriet, zal het leren ontdekken van de innerlijke oorzaken die jou zo kwetsbaar en emotioneel gescalpeerd doen voelen ervoor kunnen zorgen dat je je daarin in het vervolg beter kan beschermen
Als voorbeeld wil ik nemen, dat je al hebt aangegeven dat het verre van een harmonieuze relatie was. Gelukkig dat je dit beseft; het geeft aan dat je in ieder geval niet vastzit in een neerwaartse spiraal van de 'Ex-Idealisatie'. Kenmerkend vind ik het, dat je ex onder het mom van 'liefde' jou veelvuldig te kennen heeft gegeven dat jij niet de vrouw was die hij wenste dat je was, dat je niet reageerde zoals hij hoopte dat je zou doen en dat je niet voelde zoals hij van je verwachtte.
Het had jou, qua zelfbeeld en zelfwaardering, behoorlijk wat kracht kunnen opleveren als JIJ hem na weer een klaag-serenade zou hebben gezegd dat je niet langer meer de rol wilde spelen van 'een vrouw die volgens zijn maatstaven of ideologie (net) niet voldoet' en hem hebben verzocht weg te gaan. Maar dat is achteraf gelul, en dus nutteloos.
Het brengt me wel meteen tot een tamelijk wezenlijk belangrijke kern, waar veel naar terug te wijzen is: afwijzing. Je werd emotioneel door hem afgewezen, iedere keer dat hij zijn ontevredenheid uitsprak omtrent jouw 'zijn', je manier van reageren, voelen en doen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben een voorstander van eerlijkheid in een relatie en pleit er altijd voor om ontevredenheid en frustraties bespreekbaar te maken. Ook wanneer dit gaat over hele karakteristieke en vermoedelijk moeilijk te veranderen vastgeroeste eigen issues.
Maar de manier waarop hij het naar buiten bracht, was pure acid. Vooral omdat hij in zijn kennelijk ontevreden en onbevredigde staat, door bleef klagen en er niet voor koos om deze ontevredenheid een halt toe te roepen door weg te gaan.
Het was een afwijzing--niet op wat je 'had kunnen zijn', of 'had moeten zijn of worden', maar simpelweg op jouw 'ZIJN'; de persoon die je BENT. Het was afwijzing op afwijzing van je wezen. En niet alleen toen, maar ook toen hij na de breuk vrij snel een nieuwe vriendin kreeg en relatie aanging, was dat wederom een afwijzing voor je. En laatst weer, toen hij je te kennen gaf dat hij 'geen behoefte' voelde. Nog een keer afgewezen.
Heb je er welleens aan gedacht dat de veelvoudige afwijzingen die je in de relatie met hem te verwerken kreeg, er nu voor zorgen dat je onbewust en gedeeltelijk waarschijnlijk bewust, nog steeds 'iets van hem wilt', namelijk: ERKENNING?
Voor alle keren dat hij je het gevoel gaf dat je niet voldeed, niet 'genoeg' of volledig was, zou het kunnen dat je van hem verlangt dat hij dat stuk wat hij bij je weg nam (en dat je verloor door een steeds groter groeiende onzekerheid, zelfminachting, zelftwijfel en minderwaardigheidscomplex), weer aan je teruggeeft? Dat hij zijn eigen inbreng in het mislukken van de relatie erkent, erkent dat hij in plaats van zijn ontevredenheid op jou te projecteren, had moeten inzien dat het niet was dat jij niet voldeed, maar dat hij voor zichzelf iets anders voor ogen had.
Deze dynamiek, waarin jij verlangt naar de erkenning die je nauwelijks of weinig van hem kreeg, maakt je behoorlijk kwetsbaar. De afwijzing keert zich namelijk naar binnen IN jou, en brengt een soort van domino-reactie op gang, langs al je persoonlijke issues. Om deze 'omval-reeks' te stoppen, zul je denk ik aan de gang moeten gaan met de gebieden waar deze afwijzing zich op richt.
Misschien ontbreekt het je aan geloof in jezelf, vertrouw je niet genoeg op je eigen zelf-reflectie. En dan is een afwijzing haast onhanteerbaar omdat het je bevestigd in de twijfel waar je sowieso al door gekweld wordt. Ik ken je persoonlijk niet, maar uit je geschreven stukken gehaald, lijk je me een behoorlijk pittig gekruide en emotioneel grillige dame die niet terugdeinst om verbaal te slaan waar het zeer doet. 'Grote bek', zeggen ze daarover welleens.
Meestal is het echter een indicatie dat er een opmerkelijk gevoelig en kwetsbaar mens achter verscholen ligt, waarbij 'die grote bek' een soort wapen is geworden om anderen op afstand te houden...
Gezien de behoorlijk lange reactie, wil ik het hier even bij laten. Op je laatste blog kom ik later terug...