Hoe kun je die twee dingen van elkaar onderscheiden bij jezelf, of bij een ander? Ze zeggen dat het goed is om het verdriet echt te beleven, in plaats van het te onderdrukken/negeren. Heb zelf geprobeerd om zoveel mogelijk te erkennen dat ik pijn had om de breuk, en soms wist ik niet of ik bezig was met zelfmedelijden of de pijn beleven zoals het was. Ik wist dat ik iemand was die snel schoot in het rationele, dus mijn gevoelens wegdrukte/wegcijferde, en ik was banger om het contact met mijn gevoel kwijt te raken dan voor de pijn van het verdriet zelf. Door het verdriet, hoe pijnlijk ook, voelde ik me wél meer mens.
Heb wel eens het verwijt gehad van mijn ex dat ze vond dat ik in de slachtofferrol zat. De slachtofferrol was op dat moment een nieuw concept voor me, en inmiddels weet ik dat het te maken had met de verantwoordelijkheid van gebeurtenissen in je leven (vaak nare) in andermans schoenen te schuiven, vaak uit gebrek aan eigenwaarde. Nou, mijn eigenwaarde had toen echt een dieptepunt bereikt. De zin in mijn leven was op dat moment het voeren van een innerlijke oorlog aan meerdere fronten: oude negativiteit uit mijn gezinssituatie, recentere negativiteit over de breuk, piekeren over waarom ik zoveel pieker, me schuldig voelen over dat ik niet van het leven kon genieten, dat ik van binnen onsamenhangend was en me incoherent gedroeg (dat was steeds zo in mijn leven, behalve de eerste jaren met mijn ex)... het waren echt zoveel dingen die ik ging verwerken. De pijn was de ingang naar mijn gevoel, althans zo zag ik het. Huilen was bitterzoet.
Ik weet echt niet zelfmedelijden/slachtofferrol en erkenning van de pijn van elkaar te onderscheiden. Kon dat toen niet, en nog steeds niet. Wat vinden jullie hiervan? Weet iemand van jullie dat wel?
Goede vraag
Weet het verschil ook niet , maar denk wel eens dat mensen, die emotioneel sterker zijn, of minder emoties hebben of willen zien, dat die het woord zelfmedelijden hebben uitgevonden....
Grappig dat je dat zegt,
Grappig dat je dat zegt, want precies dat laatste heb ik maanden geleden op een ander forum geplaatst over slachtofferrol. Als iemand tegen je zegt dat je in een slachtofferol zit, of zwelgt in zelfmedelijden, kan dat honderdduizend keer waar zijn, maar je hebt er meer aan als iemand je op weg helpt in de goede richting. Anders is het van "Hey, wat jij doet, dat moet je niet doen," (Wat dan wel?) "en ik erger me er kapot aan." (Dat is nu net wat ik nodig had.)
P.S.: Je hebt geen blog, tijger, en ik wil toch jouw verhaal leren kennen!
Tja,
mijn verhaal.. nou het is alweer even geleden ( relatie duurde half jaar))maar om het kort samentevatten, helemaal verlieft en ingepakt, , ja jij bent het , en alles ging goed superverliefd, kei veel lol, geen ruzies of irritaties,bllij elkaar gevonden te hebben, hij zeer veel initiatief, elke dag bij mij willen zijn,redelijk obsesief zie ik nu, wat ook gebeurde, hmm tja door omstandigheden van buitenaf ik op laatst niet goed in vel, en waarschijnlijk moest ik ook wennen aan het "samenwonen"gespannen en daardoor wat bobbels en uiteraard mn eigen onzekerheden, zijn dingen, konden niet meteen goed communiceren daarover, dus bij een kleine irritatie klapte voor hem de bom, het was meteen klaar en wilde nergens meer over praten! Nou dit kwam zo onwerkelijk op mn dak vallen, was echt verbijsterd en in shock. Voelde me zo in de steek gelaten, echt had het niet zien aankomen. Omdat hij ook zo dichtbij al was,dag en nacht samen enz...Geen enkel gevoel om ook maar iets naar elkaar uittepraten, te begrijpen, twas gedaan.??! Hij wilde nergens meer over praten. Alsof hij niks geen aandeel heeft gehad aan het gebeuren, alles bij mij ligt en we totaal niks hebben opgebouwd. Pff ben er nog steeds van in de war, voel de pijn wel minder erg maar heb dit nog nooit zo meegemaakt dat de ander zo snel, zonder samen te kijken wat is er aan de hand, het bijltje erbij neergooit, schijnbaar geen gevoel heeft opgebouwd. Voelde me eerst heel schuldig dat ik dus niet meteen kon praten en me te druk had gemaakt over de dingen om me heen , paar keer defensief emotioneel gereageerd heb, maar zie nu steeds beter dat het nergens over gaat , dat dat geen reden hoeft te zijn om een ander dan maar meteen aan de kant te schuiven, toch?,aangezien we zoveel andere dingen zo postief hadden. Begrijp het eerlijk gezegt nog steeds niet.
vreemd he
Ja, vreemd he? Dat iemand je zo zonder erover te praten kan verlaten. Ik lees je verhaal nu en herken wel veel, eigenlijk meer uit een andere relatie dan uit de laatste.....
@tijger
Hey Tijger,
Dat je niet meteen kon praten, komt me heel bekend voor. Is ook niet iets om je schuldig over te voelen, want het kan even duren voordat je gevoel én je verstand doorhebben wat de situatie voor je betekent. En dat proces is nog steeds gaande.
Klinkt trouwens alsof je ex niet klaar is voor echte intimiteit. En niet klaar was voor jou.
Hoe voel je je nu?
Groetjes, Jelle.
inderdaad een goede vraag
Inderdaad een goede vraag. Ik zou het ook niet weten eerlijk gezegd. Zelfmedelijden klinkt natuurlijk veel negatiever dan pijn erkennen. Misschien horen ze ook wel bij elkaar, pijn erkennen roept een vorm van zelfmedelijden op. Misschien zit het verschil hem in de gedachtegang die erbij hoort. Bij pijn erkennen is het meer "ik heb zoveel verdriet om dit of dat" en bij zelfmedelijden wellicht meer "Waar heb ik dit aan verdient? Waarom ik." Maar dit is wel eens iets om over na te denken, want ik weet het echt niet.
Bij elkaar horen doen ze zeker
Zelfmedelijden en dapper je pijn doorleven ZOUDEN een positieve danwel negatieve etiket kunnen zijn op dezelfde beleving. En toch denk ik dat er meer aan de hand is - maar bij elkaar horen, doen ze zeker.
Met zelfmedelijden zoek je de pijn op, omdat het direct en meteen een akelig masochistisch lekker gevoel geeft. Als het ware strooi je zout op je eigen wonden. Door dingen tegen jezelf (of anderen) te zeggen "Waarom ik" of "ik ben zo zielig" steek je er (bewust of onbewust) energie in om de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt buiten jezelf te plaatsen. Maar het kan er wel toe leiden dat je in huilen uitbarst, waarmee je spanning loslaat.
Bij het dapper je pijn doorleven, erken je en voel je wat er al is, zonder het weg te drukken/negeren/ontkennen. Dat vind ik moeilijk, want hoe weet je wat nou 'echt' aanwezig is?
Misschien dat beide tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn in dezelfde persoon. Of in dezelfde korte periode, waarin het een soms naar buiten komt, en later het andere.
zelfmedelijden
Ik heb slechts een korte weg afgelegd en zat ook met een vaag probleem rond zelfmedelijden. Zo ben ik hier terechtgekomen. Ik ken de site nog niet en weet dus nog niet wat andere members al geschreven hebben.
Belangrijk: eerst en vooral is om in te zien dat jijzelf bestaat uit een lichaam, een geest ( je persoonlijkheid) en je innerlijke zelf ( ziel). Je geest staat in voor je gevoelens. Van zodra ik een flits krijg van mijn afgelopen relatie voel ik pijn, verdriet. Op dat ogenblik heb ik een keuze. Of ik kan deze herinnering en pijn ondergaan en aanvaarden, het gevoel loslaten en als een fijne herinnering aanzien. En met mijn leven verdergaan. De andere mogelijkheid is mij laten meevoeren door mijn persoonlijkheid en zelfmedelijden, klagen ontwikkelen en mij hierin wentelen tot de pijn steeds heviger wordt, de tranen bovenkomen enz. En wachten tot dit voorbijgaat. Bij zelfmedelijden is er het mechanisme dat je de verantwoordelijkheid, de schuld, de macht bij de andere legt. Opdat je persoonlijkheid zeker niet op zoek gaat naar de werkelijke oorzaak, dit is je persoonlijkheid zelf. Zelfmedelijden is dus een verdedigingsmechanisme. Opdat je niet zou gaan zoeken naar de werkelijke oorzaak. Bij jezelf. Daar moet je gaan zoeken, om jezelf daar gaat het om. Dat lostlaten heb ik pas recentelijk kunnen doen. En dat maakt me vrij.
groetjes
Leven