When Loss Becomes Gain...

afbeelding van chelle

Ik herinner me de keer dat ik van een vrouwelijke kennis hoorde dat mijn ex, vrij kort nadat het was uitgegaan, op een datingsite bleek te zitten. Onbezorgd lachend op nieuw geschoten foto’s. Althans, zo werd dit aan mij verteld. Vanuit mijn beleving bezien, absoluut niet het gezicht dat je je voorstelt bij een breuk die zich net een kort maandje geleden voltrokken had. Mijn lachspieren hadden in die periode al spierpijn na een flauw lachje aan de toonbank van de plaatselijke bakker. Ik herinner me ook het moment dat ik via-via info over een (weer andere) ex moest vernemen dat hij seksueel behoorlijk de overwinningsvlaggetjes op diverse venusheuvels aan het neerplanten was.

Deze momenten vergeet ik nooit meer. Gemarkeerd in mijn geheugen. Zoals je je tijdens een grote gebeurtenis in de wereldgeschiedenis, vaak ook nog heel helder zal herinneren waar en met wie je toen was toen het nieuws je bereikte. Dit soort nieuwsberichten, na een zeer recentelijke breuk, wil je allemaal niet weten. Is gewoon klote om te worden gedwongen te aanschouwen dat de ex gewoon ‘verder gaat met zijn leven’ alsof jij er nooit een onderdeel van bent geweest. En nog erger: ook nog eens zichtbaar ‘open staat’ om een potentieel nieuwe partner in zijn leven toe te laten. Die laatste hakt er vaak nog dieper in, want niets ergers dan het gevoel te worden ‘vervangen’. Dat iemand anders die plaats gaat innemen waar jij hoopte te kunnen staan.

Wat ik zelf ook veel te horen kreeg tijdens relatiebreuken was: “zijn verlies”, “hij is gek dat ‘ie je heeft laten gaan” en “hij komt zichzelf nog wel tegen”. Dat waren op dat moment hele troostvolle en bemoedigende opmerkingen die als een soort Pokon werkte op de wortels van mijn wankelende eigenwaarde. Het hielp mee aan het geloof dat ik niet de verliezer was, maar die ander.

Maar inmiddels jaren verder, realiseer ik me dat ik door me toendertijd in dat gedachtengoed vast te grijpen, iets essentieels heb overgeslagen.

Er lijkt namelijk iets ‘ongelijks’ in die beweringen te zitten. Alsof het verliezen van mij, automatisch en per definitie betekent dat degene die besluit niet meer met mij verder te willen gaan, ‘slechter af zal zijn’. Maar soms is dat helemaal niet zo. En misschien zelfs vaker niet zo, dan wel. Soms wekt een breuk namelijk een Emotionele Winst in de hand. Niet alleen voor de partner die niet meer verder wil, maar uiteindelijk ook voor degene die ‘achterblijft’ en daar allereerst tegen protesteert.

Ik begin mijzelf ook steeds meer te vinden in de overtuiging dat iemands keuze om de relatie niet meer voort te willen zetten, niet bekeken behoort te worden vanuit de positie waarin je iemand toeschrijft ‘dat hij/zij dus automatisch verloren heeft’. Tegenstrijdig als het klinkt, kan in een verlies ook een Winst zitten. Op de langere termijn, voor allebei.

Laten we de persoon die jij bent en voor hem/haar bent geweest (dus alles dat je deed, wilde doen, bereid was te doen, degene die je was: jouw waarde, dus) nu eens loskoppelen van ‘wat hij/zij nodig heeft/voor zichzelf wenst’. Jij bent en blijft nog steeds die toegewijde partner die veel te bieden heeft. Alleen, niet (meer) voor hem/haar. In ieder geval niet (meer), in die fase, op dat punt in zijn/haar leven.

Is het dan ‘zijn/haar verlies’?

Nee, feitelijk ook niet. De (ex-)partner is ‘klaar’ of heeft behoefte aan een nieuwe koers in zijn/haar leven. Soms is dat voor de groei van een individu wenselijk. En nodig. Ik geloof dat het op dat punt altijd zo onveilig, ontheemd en machteloos voelt, een breuk. Omdat je gedwongen wordt een andere koers in te slaan, dan die waar je je zinnen op had gezet. Of aan gewend was geraakt. Je hebt hier, wanneer een ander alles overtreffend besluit maakt over verandering van zijn/haar koers, geen controle over. Geen stem in. Iemand wil niet meer verder en ‘daar moet je het maar mee doen’.

Behoorlijk genadeloos.

Maar er is iets moois te ontdekken in die gedwongen en vooralsnog onvrijwillige wending. Niet meteen. Dit kost verwerking, acceptatie. Maar uiteindelijk, als je het weet te benaderen vanuit de gedachte dat een op het eerste oog dramatische en overweldigende wending van je leven, nieuwe vruchtbare perspectieven zal brengen, is dat gewoon enorme Winst. In je leven. Je persoonlijke groei.

Ik zie ‘partners’ graag als reisgenoten. Ik kan me geen betere definitie bedenken, die zo mooi weergeeft hoe je samen met iemand ervaringen van een open avontuur kan delen, terwijl er tegelijkertijd de acceptatie is ingesloten, dat je de reis wellicht eens, op een ander moment, besluit verder af te leggen. De reisgenoten die je tijdens je eigen reis zult gaan tegenkomen, zijn waarschijnlijk de reizigers die op dat moment in hetzelfde reisgebied wensen te bivakkeren. Maar als ik uiteindelijk wordt aangetrokken tot de reis naar Zuid-Amerika, en mijn partner wordt naar Het Oosten getrokken, dan behoor je elkaar die koerswending te gunnen. Zonder verwijt of claim. Reisgenoten zullen je reis definiëren, markeren en inkleuren. Maar het leven, je eigen leven, als avontuurlijke reis, is Het Doel.

Maak je eigen reis het leven waard. Sta open voor de reisgenoten die je mag gaan tegenkomen, maar ontneem hen niet de behoefte om uiteindelijk hun reis weer alleen, of met iemand anders, verder af te leggen.

Op die wijze reis je licht gepakt… Grijns

afbeelding van Noom28

Amen

Super mooi geschreven dit, schepje hoop dit Glimlach dankjewel

afbeelding van mrpither

Re:

Interessante stelling, doch niet nieuw...

Houd wel in dat we ons niet meer mogen binden... en termen als "ware liefde" moeten laten vallen...
Belanden we dan niet in een soort klitteband-relaties? Iets wat jou exen lijken te doen?

Wat je beschrijft gaat eigenlijk over vriendschap en niet meer gekwetst willen worden?

Wel grappig is dat mijn relatie precies zo geëindigd is zoals je beschrijft.. in harmonie... maar wat zegt dat eigenlijk?

afbeelding van chelle

Happily Even After? @MrPither

MrPither schreef:

"Houd wel in dat we ons niet meer mogen binden... en termen als "ware liefde" moeten laten vallen..."

Ik denk eigenlijk dat je je nog steeds kan ‘binden’. Het is alleen afhankelijk vanuit welke invalshoek je vertrekt. Als je je bijvoorbeeld alleen maar wenst te binden op voorwaarden dat iemands keuze om met jou te zijn impliceert 'dat die persoon nooit meer bij je weg zal gaan', dan begrijp ik dat ‘je binden’ een moeilijke wordt wanneer je je vastbijt in de garanties van ‘altijd’ en ‘happily ever after’. Je wenst beloningen voor je investeringen—en ‘geen garanties’ is wellicht een te groot risico om er aan te beginnen. Er rekening mee houden dat een partner wellicht, mogelijk, misschien, een keer zal gaan besluiten om zonder jou verder te willen gaan, kan in de hand werken dat je je niet meer helemaal zal durven geven. Dat je dus emotioneel een slag om de arm houdt--wat dan weer voelbaar zal zijn in het samenzijn. Dan saboteer je dus eigenlijk een relatie door je eigen angst 'dat iemand bij je weg kan gaan', terwijl die kans eigenlijk feitelijk gewoon onuitgesproken lijkt ingesloten wanneer 2 mensen het met elkaar aangaan.

Want die garantie heb je toch sowieso nooit? De enige ‘zekerheid’ in een relatie is dat je geen zekerheid hebt dat de relatie ‘voor altijd zal zijn’. Ik probeer mijzelf dat constant te realiseren, zonder dat dit iets afdoet aan, of ten koste gaat van mijn verlangen om me open te stellen voor iemand. Of dat het me weerhoudt om met iemand samen aan een toekomst te bouwen. Mogelijk helpt het dat ik er inmiddels op vertrouw, door de praktijk gedwongen, dat ik altijd wel weer terugveer en de balans vind om een periode alleen verder te gaan.

Citaat:

"Wel grappig is dat mijn relatie precies zo geëindigd is zoals je beschrijft.. in harmonie... maar wat zegt dat eigenlijk?"

Wat denk jij dat het zou moeten zeggen, MrPither? Moet het wel iets zeggen? 'In harmonie uit elkaar' zou voor mij niet iets zijn waar ik veel betekenissen achter zou willen zoeken, omdat ik geen last zou ondervinden van een harmonieuze breuk. Of denk ik nu iets te makkelijk?

afbeelding van mrpither

Re:

Garanties zijn er nooit, vind wel dat de intenties er wel moeten zijn.
Ik denk dat iedereen wil horen dat iets voor altijd is, geeft toch een beetje vertrouwen ondanks dat er geen garanties zijn....
't blijven sprookjes..

Dat je kans ziet om terug te veren en je balans kan vinden vind ik mooi, is ook een belangrijke eigenschap in een relatie om gelijkwaardig en niet afhankelijk te zijn...

Een harmonieuze breuk is natuurlijk prettig en vraagt veel van beiden, uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers, verdriet.. etc.

Leuk detail is dat de mediator nog nooit zo'n leuke scheiding had meegemaakt

afbeelding van torn

@mrpither

mrpither schreef:

Een harmonieuze breuk is natuurlijk prettig en vraagt veel van beiden, uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers, verdriet

Waardevolle manier van uit elkaar gaan,.....in harmonie.
Roept bij mij de vraag op welke factoren een rol speelde bij beiden om die investering nog te maken om het harmonieus af te sluiten.

Kinderen, bij beiden het de koek is op gevoel, etc,etc. ?

afbeelding van mrpither

Re:

Heel simpel... de kinderen
We hebben hun belang vooropgesteld

afbeelding van torn

@mrpither

Netjes, zelfde insteek speelde bij mij ook.
Wat uiteindelijk een andere waardevolle relatievorm, en verbondenheid heeft opgeleverd.

Toch nog wel reisgenoten door een kind waardoor wij toch met elkaar verbonden blijven, maar op een andere manier.

afbeelding van chelle

Sprookjes@MrPither

MrPither schreef:

“Een harmonieuze breuk is natuurlijk prettig en vraagt veel van beiden, uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers, verdriet.. etc.”

Wanneer je spreekt over ‘verliezers’, zelfs na een harmonieuze breuk, lijkt me dat een insteek die zich richt op alles wat ten onder is gegaan en is verloren. Terwijl ik me, vanuit de insteek dat je partners als ‘reisgenoten’ kunt zien, in die harmonieuze breuk juist focus op de winst die je daaruit kunt halen.

Om maar wat te noemen: waren jullie er individueel echt ‘beter’ van geworden, als jullie bij elkaar waren gebleven? Want de ‘status quo’, waarbij partners soms in hun eigen ontwikkeling stagneren omdat ze vervallen in gewenning, gewoonte en routines (en daarmee de relatie ook in zekere zin een eentonige, gedachteloze gewoontegang dreigt te worden) noem ik niet per definitie ‘beter’. Veilig en zeker, dat wel. Maar hoewel deze elementen primair wel nodig zijn en een individu daar ook naar verlangen kan, prikkelen ze niet vaak tot hoge pieken van groei en ontwikkeling.

Ben je, of word je dan niet, uiteindelijk, beiden een winnaar wanneer je een breuk benaderd vanuit een ontwaking? Als een soort ‘life defining’ markeerpunt van waaruit je een nieuwe koers durft, wenst en gaat varen?

MrPither schreef:

“Ik denk dat iedereen wil horen dat iets voor altijd is, geeft toch een beetje vertrouwen ondanks dat er geen garanties zijn....
't blijven sprookjes..”

Misschien is dit wel een kern. Ik geniet enorm van sprookjes en vertellingen. Maar ik geloof er niet in. Willen geloven dat ‘iets voor altijd IS’, zonder dat ik onomstootbare bewijzen heb dat dit ook zo zal zijn, klinkt voor mij als een illusie. En die maak ik mijzelf niet graag. Ik weet niet hoe dingen gaan verlopen. En niets geeft mij ook de garantie dat het ‘voor altijd is’. Waarom jezelf dan feitelijk ‘voor de gek houden’ dat dit wel zo zal zijn?

Als ik met iemand een relatie aanga, is het ook nooit dat mijn realisme (“ik weet niet of dit voor altijd zal zijn”) een grote rol speelt. Als ik wil springen, spring ik. En ik geef mijzelf ook volledig. Maar ergens, wellicht wel diep in mijn ziel verborgen, besef ik dat de keuze van iemand om met mij te willen zijn, elke dag opnieuw weer gemaakt zal worden. Dat het dus ‘mogelijk’ is, dat die keuze op een dag (door welke redenen dan ook) niet meer gemaakt kan worden. En als die dag zich aandoet, behoor ik iemand dan ook (weer) te laten gaan.

Ik probeer mijn verwachtingen, waar ik kan, met realisme te bedekken. Ik vermoed dat het vaak de grote verwachtingen zijn, waar we in de liefde op kapot gaan.

afbeelding van Moerbei

Heel heel mooi en zo waar!

Heel heel mooi en zo waar! Toen mijn ex het uitmaakte weet ik dat ik middenin mijn hysterie en tranen tegen hem zei: 'Ik geloof in het fundamentele recht van ieder om op elk moment te mogen beslissen zonder de ander door te gaan'. Je hebt het namelijk over een leven. Recht. Keuzes. En dus ook het oerrecht van de mens om de keuze te mogen maken met wie hij / zij dat wil doorbrengen. En die keuze mag herzien worden.

Desondanks bracht die wetenschap niet veel verlichting, ik ben heel diep gegaan. Het enige waarin die wetenschap bij mij wel hielp is dat ik niet veel met woede kampte. Moest ik boos zijn op hem omdat hij zijn hart volgde? Omdat hij koos voor zichzelf? Dat begreep ik wel. De manier waarop vond ik nog wel eens pijnlijk maar wederom - het was zijn manier.

Feit blijft wel dat de keuze van de ander om zonder jou door te gaan wel de beste keuze voor de ander kan zijn, maar niet altijd de beste keuze voor jou op dat moment. En dat kan behoorlijk ontwrichtend zijn.
Desondanks geloof ook ik dat je er heel veel van kan leren. Over flexibiliteit in het leven, terugveren, vergeving, zelfliefde en eigenwaarde, eigen ruimte, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid nemen, verlies nemen, etc. etc.
Ik kan met echter ook voorstellen dat na een nare breuk waarbij er sprake is van bedrog en andersoortige narigheid (zelf gelukkig niet ervaren) dat ook een zeer negatieve imprint kan achterlaten (wantrouwen, verbittering, onveilig zijn) en dat terugveren dan niet altijd 100 % lukt.

Voor mij was ldvd de motor die nodig was om uit te zoeken waar ik nu echt gelukkig van word en als dat nodig was om hier te geraken had ik het - hoe cru ook - niet willen missen.

Nogmaals - prachtig stuk!

afbeelding van morgenster

mooi

Mooi geschreven hoor.
Het komt er op neer dat sommige mensen passanten zijn.

In mijn geval is er gewoon een reisgenoot bijgekomen Glimlach

afbeelding van chelle

@Morgenster

Ja! Zo kun je het inderdaad (ook) toepassen! Glimlach

afbeelding van chelle

@Moerbei

Dankjewel voor je altijd weer mooie aanvulling, Moerbei Glimlach

Moerbei schreef:

"Ik kan met echter ook voorstellen dat na een nare breuk waarbij er sprake is van bedrog en andersoortige narigheid (zelf gelukkig niet ervaren) dat ook een zeer negatieve imprint kan achterlaten (wantrouwen, verbittering, onveilig zijn) en dat terugveren dan niet altijd 100 % lukt".

In de situaties waar je naar verwijst, vergt het inderdaad een extra dosis incassering –en relativeringsvermogen om de gedachten toe te laten dat er ergens een Emotionele Winst te halen valt. Terugkijkend op mijn eigen liefdesgeschiedenis, heb ik (hoewel verspreid over meerdere relaties) te maken gehad met vreemdgaan & bedrog.

Toch is het mij gelukt om niet ten prooi te vallen aan bitterheid en verlies van vertrouwen ten opzichte van het aangaan en opbouwen van een nieuwe relatie in de toekomst. Dat maakt uiteraard het verraad dat met een vreemdgaande partner meekomt, niet minder pijnlijk of beter te accepteren. Dat iemand in staat blijkt te zijn om je ‘voor de gek te houden’, werpt je terug in hele primaire emoties. Zo diep wil je nooit meer geraakt worden. Blijft een gevoelig plekje, ook.

Maar, los van mijn mogelijke aandeel in het geheel (heb ik signalen gehad die ik niet wilde zien? Waarom keek ik ervan weg? Heb ik het te lang toegestaan/gedoogd?), tref je helaas soms iemand, die relationeel hard de bocht uit vliegt en jou daarin, onwetend en onvrijwillig, meeneemt. Niet wenselijk, maar het is mogelijk. De ‘groei’ van degene die dat heeft veroorzaakt, kan ik dan zien op gebieden waar uiteindelijk de realisatie valt dat het ‘een prijs heeft gekost’. Je hebt daardoor wel allereerst iets/iemand verloren, maar hopelijk komt er dan uit dát verlies een inzicht voort.

Ik denk wat mij altijd heeft geholpen, is om de relatie die ik had gehad te isoleren en het te benaderen als een ‘op zichzelf staande situatie’. Waardoor de eventueel nieuwe relaties die ik in de toekomst nog mag en zal aangaan, ‘vrij’ kunnen blijven van negativiteit die ik vanuit een eerdere relatie heb opgeslagen.

afbeelding van blauwezon

@chelle

Ik had al gereageerd op je blog...maar dit stukje houdt me toch nog wat bezig. Het effect van een relatie op een volgende relatie. Je schrijft het wel mooi, dat het je helpt om de relatie die je hebt gehad te isoleren, zodat nieuwe relaties 'vrij' kunnen blijven van negativiteit die je vanuit een eerdere relatie hebt opgeslagen.

Dat klinkt wel mooi, maar is dit niet een ervaring die altijd een rol zal blijven spelen? Dat je het rationeel wel kunt isoleren, maar gevoelsmatig niet?

Ik weet uit dingen uit mijn verleden, bijv. toen ik kind was heeft iemand die mij zeer na stond, mijn spaarpot gestolen. Deze persoon bleek later bij veel mensen dingen gestolen te hebben. Dat had een grote impact op mij...iemand die je zo vertrouwde..En dat heeft nog steeds impact op me. Ja, rationeel ben ik wel heel open naar anderen, mensen mogen alles van me lenen, ik vertrouw ze in mijn huis of met geld...maar toch ben ik ergens op mijn hoede. Ligt het toch ergens gevoelig. Het heeft toch iets van mij gevormd.

Iets kleiners: mijn auto is ooit gestolen. Nog altijd als ik mijn auto ergens neerzet, ben ik op mijn hoede en denk ik..goh is dit een veilige plek? Ook dat is een stukje erfenis uit een nare ervaring..

De relatie met mijn huidige ex ging ik eigenlijk vrij onbevangen in. Ik had wel eerdere relaties gehad, maar het diepe verdriet dat ik heb door deze relatie, heb ik nooit gehad. Ik kon de relaties in mijn leven wel goed inschatten. Er was een soort basisvertrouwen. Wat de mannen deden of zeiden kwam overeen met mijn inschatting. Maar de relatie met mijn huidige ex was anders, nog nooit ben ik zo diep gegaan met ldvd. Nog nooit heeft iemand mij zo kunnen raken..En ja, rationeel kan ik dat loskoppelen denk in van een volgende relatie. Ik denk niet: alle mannen zijn zo. ..maar ik denk wel dat ik op mijn hoede ben in een volgende relatie. Aan de ene kant is dat goed: want ik denk dat ik kritischer ben, mezelf meer zal beschermen. Maar aan de andere kant vind ik het erg dat ik ergens de onbevangenheid kwijt ben. Dat er denk ik toch altijd een gedachte op zal komen in een nieuwe relatie van: meent hij het wel? Heeft hij er niet nog een leven naast? Misschien slijt dat met de tijd. Maar ik ben benieuwd of ik het in de toekomst echt kan isoleren....ik vind het wel een mooie gedachte van je...maar of je dat ook gevoelsmatig kunt isoleren? Is het niet zo dat het gewoon een deel van jou is..en dat dat je denken, doen, altijd in meer of mindere mate zal beinvloeden?

afbeelding van mrpither

Re:

Ik kan je wel geruststellen....
Voor het gros van ons geldt "Always crashing in the same car" (Bowie)

Knipoog

afbeelding van torn

@Chelle blog>Blauwezon: torn steekt even zijn neus ertussen.

*ziet weer allemaal mooie "zon met hoofd in emmer ijskoud water" vragen liggen, steekt even zijn fijn gevormde puntneusje ertussen.*

blauwezon schreef:

Ja, rationeel ben ik wel heel open naar anderen, mensen mogen alles van me lenen, ik vertrouw ze in mijn huis of met geld...maar toch ben ik ergens op mijn hoede. Ligt het toch ergens gevoelig.

Ik ga er even vanuit dat een gevoel van op je hoede zijn een negatief gevoel of emotie bij je veroorzaakt. Je doet dan iets, of lijkt een gedrag of keuze te maken die emotioneel een gevoelige plek raakt of, geen goed gevoel geeft. Een belasting geeft, zoiets ? Wat maakt dan dat je dan toch die keuze maakt, en als het later allemaal blijkt mee te vallen, haalt het dan een stuk van dat op "mijn hoede zijn"gevoel weg bij je voor een volgende situatie ? Win je dan een stuk vertrouwen terug ?

blauwezon schreef:

Maar de relatie met mijn huidige ex was anders, nog nooit ben ik zo diep gegaan met ldvd. Nog nooit heeft iemand mij zo kunnen raken..

Zit hier ook een deel van jezelf bij wat je raakt ? Je eigen stukje, of rol, in het geheel wat je raakt ?
Je weet wel wat ik precies wil vragen volgens mij. Glimlach

*zit zon spartelen met haar hoofd onder water.* Tong

afbeelding van blauwezon

de ikjes@torn

mmm...mooie vragen weer. Om even op je eerste vraag terug te komen.

Citaat:

Ik ga er even vanuit dat een gevoel van op je hoede zijn een negatief gevoel of emotie bij je veroorzaakt. Je doet dan iets, of lijkt een gedrag of keuze te maken die emotioneel een gevoelige plek raakt of, geen goed gevoel geeft. Een belasting geeft, zoiets ? Wat maakt dan dat je dan toch die keuze maakt, en als het later allemaal blijkt mee te vallen, haalt het dan een stuk van dat op "mijn hoede zijn"gevoel weg bij je voor een volgende situatie ? Win je dan een stuk vertrouwen terug ?

Ik denk dat het ergens wel zo werkt. Maar dat is niet het idee van waaruit ik dat doe. Eigenlijk is het meer een wat Chelle hieronder schrijft: het op mijn hoede zijn komt voort uit een soort angst en ook ik protesteer tegen die angst. Ik wil niet mijn hele leven aanpassen omdat ik ooit een nare ervaring heb gehad. Zo hoop ik ook ooit een volgende relatie in te kunnen gaan, weer op basis van een vertrouwen in de ander, maar vooral ook in mezelf.

En dat past dan weer bij je tweede vraag he...Wat mijn eigen stukje in het geheel was. Daarin ben ik nog steeds zoekende. Ja, ik ben een zorger, wilde er graag voor mijn ex zijn. Dat is een valkuil. Maar in mijn relatie hiervoor was ik ook een zorger en heb ik daar geen last van ondervonden. Het blijft een puzzel waarom ik bij deze relatiebreuk wel zo van slag ben, terwijl mijn voorgaande relatie eigenlijk veel intenser was en we veel meer raakvlakken hadden en ik minder van slag was.

Maar goed...eerst maar eens stapje voor stapje de rust weer in mezelf vinden en die deken van ldvd kwijt zien te raken..

afbeelding van chelle

Diepgang@blauwezon

Dit zijn wezenlijke en diepe vragen die je stelt, Zon. Heel mooi, geeft diepgang. Dank daarvoor. Prikkelt mij ook weer om mijzelf even beter onder de loep te nemen, waar het mijn blog betreft.

Ik heb, net als vele anderen, ook een laatje vol met ‘negatieve ervaringen’. Gebeurtenissen die een grote impact op mij hebben gehad. Impact op vertrouwen, geloof, relaties, mijzelf. En natuurlijk neem en draag ik deze ervaringen, in zekere zin, met mij mee.

Wat ik bedoelde met ‘een relatie (en de negatieve ervaringen daarvan) isoleren, zodat nieuwe relaties 'vrij' kunnen blijven van negativiteit die vanuit eerdere relatie zijn opgeslagen’, is dat ik toch altijd wel poog om de blauwdrukken van een ‘vorig leven’, geen (grote) rol te laten spelen in eventuele nieuwe connecties en relaties die ik aanga. Misschien komt dit ook wel voort uit de rationele gedachte, dat dit ‘mijn bagage’ is—en niet die van iemand anders. Ik wil een ander zoveel mogelijk ontlasten van mijn eigen bagage. Dat ik wens te voorkomen, dat een nieuwe relatie automatisch wordt vergiftigd en verzwaard door datgene ‘wat ik nog met mij mee draag’.

In één van mijn vorige relaties ben ik bedrogen. Mijn ex van toen ging vreemd en ondanks dat ik in mijn gut voelde dat ‘er iets niet helemaal klopte’, heeft het een tijdlang kunnen voortduren. Ik heb, door allerlei redenen, niet (direct) geanticipeerd op dat gut-gevoel. Die ervaring heeft als een ‘blueprint’ een tekening achtergelaten. Heel logisch en begrijpelijk is het, om op momenten dat mijn achterdocht in een inmiddels nieuwe relatie getriggered wordt, mijn ervaring uit het verleden te laten spreken. Om dat dan aan te wenden als ‘leidraad’. Zoiets als “de vorige keer dat ik dit voelde, ging mijn partner vreemd. Misschien is dit nu ook wel de kwestie. Gaat hij vreemd?” Ik heb me daar ook schuldig aan gemaakt. Omdat ik dan automatisch weer terugschoot in die ervaring—en dat als een soort van gebruiksaanwijzing in deze ‘nieuwe versie’ ook ter handen nam.

blauwezon schreef:

Is het niet zo dat het gewoon een deel van jou is..en dat dat je denken, doen, altijd in meer of mindere mate zal beinvloeden?

Ik snap dat ervaringen zich op die manier kunnen manifesteren. Ik herken het ook wel. Maar sommige 'delen van mij', komen voort uit angst. Angst dat 'iets' weer kan gaan gebeuren en angst 'om de pijn weer te moeten voelen'. Ik protesteer tegen die angst, omdat het mij in sommige dingen kan tegenhouden en (negatief) kan beïnvloeden. Ik denk namelijk dat er veel angst aan ten grondslag ligt, om steeds terug te schieten in de oude ervaringen. Dat je wil voorkomen om opnieuw gekwetst te worden, jezelf ertegen wenst te beschermen. Je bent (en blijft) dus ergens ‘op je hoede’. Die begrijp ik wel.

Alleen wil ik angst niet een grote rol laten spelen in nieuwe relaties. Probeer ik voorrang te geven aan de gedachte “dat wat toen is gebeurd, niet automatisch nu weer het geval hoeft te zijn.” Ik wil een relatie niet laten verzwaren door kwesties die bij mij (nog) een rol (kunnen) spelen. Probeer ik het allereerst bij mezelf te houden. Wanneer ik overvallen wordt door achterdocht, probeer ik eerst bij mezelf te rade te gaan, waarom ik dat zo ervaar, waar ik het op baseer. Is het angst? Zijn het mijn eigen onzekerheden die mijn zicht vertroebelen? Geeft de nieuwe partner mij mixed signals? Of is het de uitgesmeerde lippenstift op een kraag van een overhemd waar ik allerlei valide excuses voor wens te vinden?

Ik denk dat ik op die manier probeer om verleden (ervaringen) en toekomst (vertrouwen) van elkaar te isoleren. Wat wel veelal helpt, is om een nieuwe partner deelgenoot te maken van mijn vorige ervaringen en hoe zich dat dan soms in de huidige relatie vertaalt. Maar wel zonder de partner ermee ‘op te schepen’ of hem een rol toe te bedelen waarbij hij ook ineens verantwoordelijk lijkt te zijn voor datgene waar ik nog last van ondervindt. ‘Deelgenoot maken’ is iets anders dan verklaren “je weet hoe erg ik in mijn vorige relatie bedrogen ben. Als je dit dus doet, of dit niet doet, dan raak ik achterdochtig omdat ik dan ga denken dat, of dan ziet het eruit alsof jij vreemd gaat. Dit mag je niet meer doen.”

Mijn nieuwe partner hoeft niet de gevolgen te dragen van de daden en acties die een ex van mij heeft tentoongespreid en waar ik door ‘beschadigd’ ben. Ik kan erover praten, wij kunnen erover uitwisselen, maar ik doe mijn best om het geen issue te laten zijn die in het nieuwe samenzijn voor obstakels en ‘ruis’ gaat zorgen. Daarom probeer ik sommige dingen denk ik te isoleren.

Eerlijkheid dwingt mij wel te schrijven dat het me soms beter lukt dan op een ander moment Tong

afbeelding van blauwezon

mooie woorden@chelle

Ik moest even een paar dagen pruttelen over je reactie. Mooie woorden weer! En het raakt me hoe open je bent! Zet me weer tot denken!

Ik vind het interessant te lezen hoe je ervaringen uit het verleden isoleert en niet mee wilt nemen in een nieuwe relatie. Hoe je protesteert tegen angst. Ik denk dat dit ook de enig juiste manier is om er mee om te gaan. Kritisch naar jezelf kijken hoe je reageert, waarom je zo reageert en of het niet misschien een 'angst-reactie' is. Het bespreekbaar maken met je partner, zonder hem er voor verantwoordelijk te maken, lijkt me een goede manier. Overigens ook wel ingewikkeld hoor...zeker als het gaat om relaties en waarin je je toch kwetsbaar voelt.

Ik weet zelf niet hoe ik ga reageren in een nieuwe relatie. Als ik toch een stukje angst (is hij wel te vertrouwen) mee neem door mijn vorige relatie, dan vind ik dat, ondanks dat je een stukje levenservaring rijker bent, toch een soort 'loss'. Ik kan dat verwacht ik wel weer in winst veranderen, door een strategie toe te passen die je beschrijft, het bespreekbaar maken, protesteren tegen de angst etc. Maar het blijft een strategie om een stukje beschadiging recht te buigen.

Ik hoop in een volgende relatie zover te komen dat ik die strategie niet hoef te verzinnen en geen beschadiging hoef recht te buigen. Tijd zal het leren....

afbeelding van Jans1

dank

Wauw! mooi geschreven. Ik probeer het nu ook zo te zien.
Alles wat de afgelopen jaren de revue is gepasseerd heeft me nu ook tot bepaalde inzichten doen komen. Helemaal nu ik weer "alleen reis"
Ik ben zeker emotioneel gegroeid en mijn ex partner ook.
En ik zal nog veel verder "groeien"...

Ook brengt deze reis niet alleen verdriet.. ook nieuwe dingen waarvan ik ze nooit had verwacht of zien aankomen. Maar dan wel positief!!

Nogmaals dank voor je mooie Blog!!! Ik ben het helemaal met je eens:)

afbeelding van torn

Chelle: splintertje.

Wederom een inzichtelijk blog wat een meerwaarde is en een richting voor verwerking kan bieden aan de lezers op dit forum.

Even met een kritische oog lezend, ontstaat er toch even een splintertje in mijn oog.

chelle schreef:

Deze momenten vergeet ik nooit meer. Gemarkeerd in mijn geheugen.

Ik weet zelf als geen ander dat op dat moment van verdriet zulke berichtgevingen letterlijk in kunnen slaan als een fragmentatiebom. Alleen ervaar ik zelf dat ik achter af wel met wat humor terug kan kijken op het shockmoment van toen, en dat ook totaal kan relativeren. Dat markeren in mijn geheugen als een moment om nooit meer te vergeten, herken ik zelf niet zo.

Overheerst dat confrontatie moment de rest van wat er geweest is ? Of speelt daarin mee hoe de hele relatie is geweest, en de afsluiting daarvan , at zulke momenten in je geheugen blijven gegraveerd ?

Het is ook zo mooi dat je omgeving je dan van dienst denkt te zijn met dit soort traktaties.

chelle schreef:

vrij kort nadat het was uitgegaan, op een datingsite bleek te zitten. Onbezorgd lachend op nieuw geschoten foto’s. Althans, zo werd dit aan mij verteld. Vanuit mijn beleving bezien, absoluut niet het gezicht dat je je voorstelt bij een breuk die zich net een kort maandje geleden voltrokken had.

Dat is een nasty one om op dat moment mee geconfronteerd te worden, me knowz. Schepje erboven is als er gewoon foto's gebruikt worden op de datingsite die je dan zelf eerder ooit genomen hebt. Foto's uit een periode van gedeelde tijd samen, shinyuitstraling, twinkeloogjes en de hemelsbrede Colgate tandpasta smile, met je eigen vest aan en zonnebril op. Is dan nog net even dat laatste duwtje wat je helemaal niet nodig hebt. Lachen

Dit blog sluit wel mooi aan bij je reactie in het blog over de Ware van @Hugo.

afbeelding van chelle

oogdruppeltje@Torn

Torn schreef:

"Ik weet zelf als geen ander dat op dat moment van verdriet zulke berichtgevingen letterlijk in kunnen slaan als een fragmentatiebom. Alleen ervaar ik zelf dat ik achter af wel met wat humor terug kan kijken op het shockmoment van toen, en dat ook totaal kan relativeren. Dat markeren in mijn geheugen als een moment om nooit meer te vergeten, herken ik zelf niet zo."

Diepgaande insteek, Torn. Het markeren is eigenlijk niet iets dat ik heel bewust heb gedaan, onder de noemer ‘dit moet ik markeren, deze pijn en het verdriet’. Het is meer dat ik me sommige momenten waarin ik te maken kreeg met beklemmende berichtgeving over de ex, nog heel goed kan herinneren. Waar ik was, met wie ik was. En wat er door me heen ging, toen. Het is uiteindelijk een herinnering geworden, vervaagd van emoties en inmiddels ook gestript van een actieve pijn of teleurstelling. Ik kan aan die momenten terugdenken en me herinneren hoe erg ik het vond en wat er door me heen ging, maar pijn bezorgt het me niet meer. Het 'verstoort' me niet meer.

Soms komt dat inderdaad ook met humor om de absurditeit van dingen, mensen, gedrag. Maar ik denk dat ik het gevoel nu het beste kan omschrijven alsof ik een toeschouwer ben geworden die het moment van toen voornamelijk alleen nog maar aanschouwt, ‘er bij kan’ hoe pijnlijk het voelt, maar die pijn niet meer actief en wezenlijk ondergaat.

Nu kan ik overigens wel de humor inzien van het datingsite-profiel die hij toen had. Het was een profiel met een tekst waar ik nooit op zou hebben gereageerd (zo pretentieus en geforceerd grappig). Als onze ontmoeting/relatie had moeten afhangen van zijn date-profiel, hadden we elkaar nooit ontmoet. Dat vind ik dan wel lachen, achteraf Tong

afbeelding van chelle

aanvulling@Torn

Torn schreef:

"Overheerst dat confrontatie moment de rest van wat er geweest is ? Of speelt daarin mee hoe de hele relatie is geweest, en de afsluiting daarvan, dat zulke momenten in je geheugen blijven gegraveerd ?"

Nou, nee. Helemaal niet. Het is meer dat ik dat nu in mijn blog als uitgangspunt heb genomen, zonder dat ik de bedoeling heb om hiermee de hele relatie te definiëren. Ik heb de loep op die berichtgevingen gezet, omdat het vaak de bevestiging levert dat een ex niet meer met jou bezig is, verder gaat, en dus actief open staat voor de mogelijkheden in weer zijn/haar eigen leven. Dat de betekenis en positie die je voorheen leek te hebben in zijn of haar leven, is veranderd. Dat jij niet meer als ‘mogelijkheid’ wordt gezien. Dat vond ik toendertijd pijnlijk. Omdat ik nog niet zo ver was. De troost die mij geboden werd kwam dan veeluit vanuit de beweringen dat ‘hij het was, die 'verloren' had’. Terwijl het voor mij voelde alsof IK de grote verliezer was op dat moment.

Erop terugkijkend, vraag ik me af of je op de lange termijn echt behoort te spreken over ‘verliezers’. Zelfs in het geval van een partner die mij bedroog en voorloog, maar mijn voorgevoel en achterdocht afschreef als ‘paranoia’, zelfs hem kan ik in zekere zin winst toeschrijven die verscholen ligt in de consequenties die zijn gedrag heeft gehad.

Ja, hij heeft mij ermee verloren. En de relatie is er op stuk gegaan. En toen realiseerde hij zich ‘ineens’ wél zijn behoefte om met mij te willen zijn. Ging hij zich enorm inzetten om mij en die relatie terug te krijgen. Zijn acties erna, hebben niet meer mogen baten want mijn vertrouwen was compleet verwoest.

Toch hoop ik, dat de conclusie wat zijn gedrag tijdens onze relatie allemaal heeft weggeslagen, bij hem wel een inzicht teweeg heeft gebracht. Bewustwording wat bedrog aanricht in een relatie. Bewustwording over zichzelf, dat hij wellicht geen ‘vaste relatie’ behoort aan te gaan zolang hij niet in staat is om ‘trouw te beloven en dan ook trouw te zijn’ aan 1 partner. Bewustwording wat er achter die constante verleiding verscholen zit, om het met meerdere vrouwen tegelijkertijd aan te leggen.

Maar—en dit is echt noodzakelijk—de winst die met deze bewustwording meekomt, vind alleen maar plaats wanneer het individu dit ook bereid is aan te gaan.

Dat is dus zijn leermomentje dat gepakt kan worden, en niet die van mij. Mijn winst, op mijn eigen pad, is dat ik verlost ben van iemand die mij geen trouw kon bieden, de tijd zich aandoet om dit te verwerken—en dat ik leer in te zien wat er in mijn gedrag/motivatie ten grondslag lag, om met zo’n partner in een relatie te zijn geweest.

afbeelding van blauwezon

@chelle

Herkenbaar! Vriendschappen zijn na mijn eerste ldvd echt intenser geworden. Ook opener en waardevoller.
Alsof je bewuster leeft. Wel jammer dat er zo'n verdriet aan vooraf moet gaan..