Hoe gelukkig en tevreden iemand is,hangt af van zijn instelling ten opzichte van het leven.Ik beweer dat je geluk ervaart als je merkt dat je leeft.Het plezier te leven ervaart men altijd als men op eigen kracht slaagt in een opdracht die men zichzelf heeft gegeven.Ik ben gelukkig als ik iets goed gedaan heb.Als ik zwem en ik voel het water en moet mijn krachten op de proef stellen,dan voel ik me goed.Als ik ook bij een tegenslag overeind blijf,zal ik me zeker gelukkig voelen.Geluk is niet het toevallig winnen van de lotto;winnaars van de lotto zijn in het algemeen niet gelukkig.Natuurlijk geeft materiële zekerheid een bepaalde rust,maar het is een empirisch feit dat geluk en tevredenheid met het leven niet afhangen van status en rijkdom.
Hebben we eigenlijk wel invloed op de manier waarop ons leven verloopt?
We hebben weinig invloed op hetgeen ons in ons leven overkomt.Maar wel op hoe we ermee omgaan.We kunnen streven naar een bepaalde houding ten opzichte van dingen.We kunnen bepalen of we aan een gebeurtenis ten ondergaan of het verwerken en er sterker uit te voorschijn komen.We kunnen beslissen hoe open en flexibel we ons opstellen tegenover dat wat ons overkomt.We kunnen bepalen hoe creatief we ons in een crisis gedragen;we kunnen altijd alles blokkeren,maar we kunnen ook denken:eens kijken hoe ik hiermee moet omgaan.Dat is onze persoonlijke vrijheid.Daarin onderscheiden we ons van elkaar,dat is wat onze individualiteit inhoudt.Onze persoonlijkheid bepaalt hoe we met het leven omgaan.We kunnen werken aan onze instelling ten opzichte van het leven,aan onze houding in conflicten en crisissen.Daarom hebben we ook de mogelijkheid ons los te maken van onze ouders en door te groeien.We kunnen leren onze instelling ten opzichte van de dingen te veranderen.
(Crisis als kans)
Hmvrpm78
geluk
Wederom een zeer mooi stukje. Heb hier veel boeken over gelezen...geluk. Sommige filosofen denken dat geluk op zich niet bestaat, maar gewoon het ontbreken van verdriet is en geen verlangens meer hebben naar iets, en op zo'n moment is dan gelukkig (dan wel heel erg kort verteld).
Mooi voorbeeld vond ik dat zwemmen. Ikzelf heb altijd problemen gehad met succesmomenten. Ik schreef die nooit aan mezelf toe, maar altijd dat ik geluk had in de juiste omstandigheden te zijn. Van de andere kant schreef ik mislukkingen wel degelijk aan mezelf toe. Begin nu stilaan te leren dat mislukkingen niet altijd aan mij liggen.
Het gaat inderdaad gewoon om de houding ten opzichte van het leven! Ik denk ook dat daar de sleutel naar het geluk ligt! Maar.... de lotto zou ik dolgraag willen winnen, haha!
Geluk cultiveer je, als plantjes in een tuin.
Je stipt heel belangrijke dingen aan, Hmvrpm78. Dit is waar het om gaat! Hoopvolle berichten voor hen die nog nauwelijks van de klap van hun relatiebreuk zijn bijgekomen.
"Het plezier te leven ervaart men altijd als men op eigen kracht slaagt in een opdracht die men zichzelf heeft gegeven."
Ja! Voldoening behalen uit je overwinningen toch? En verlies je, dan kun je in elk geval zeggen dat je je best hebt gedaan, en dat je vanuit je eigen creativiteit aan de opdracht hebt gewerkt.
Ik ken een bijstandsmoeder die, ondanks haar sores (twee zoons; één met ADHD, ander aan de coke; zij zelf nog altijd in de clinch met haar ex-man die de voogdij deelt over de kinderen; in elkaar geslagen door haar vriend met wie ze vier jaar in een relatie heeft gezeten, die zij haar jongste zoon heeft vertrouwd, en die er meerdere vrouwen op nahoudt). Zij gaf nooit de moed op, je merkt aan haar hoe scherp en actief ze is. Een pittige tante, maar ze is één van mijn held(inn)en!
"Geluk is niet het toevallig winnen van de lotto"
Nee, helemaal mee eens!! Daarom werkt het communisme volgens mij ook niet. Daar krijg je chagrijnige en onbehulpzame kelners van, en zo. Okay, dat was een goede vergelijking, ware het niet dat de wisselwerking tussen politieke situatie en het alledaagse geneuzel ver weg ligt van iemands levenshouding en iemands geluk. Alhoewel: de wisselwerking tussen mens en geluk kun je volgens mij heel goed generaliseren naar grotere schaal.
"We hebben weinig invloed op hetgeen ons in ons leven overkomt.Maar wel op hoe we ermee omgaan."
Geluk is iets wat je cultiveert, iets wat je verwacht (hoop=verwachting van een goed afloop), maar geluk is geen trouw hondje dat altijd doet wat je hem opdraagt. Altijd gelukkig zijn wil je niet, dat is geen leven, maar een verslaving. Dan kun je net zo goed jezelf pluggen aan een levenslange voorraad aan morfine, dan ben je voor de rest van je dagen zo gelukkig als maar kan.
Geluk is eerder als een kat. Voor de meeste katten geldt: als je die gaat claimen, gaat'ie tegenstribbelen. Het lijkt alsof die komt en gaat wanneer die wil, maar als je er een goede (vertrouwens)band mee hebt, laat'ie zich in de meeste gevallen aanhalen wanneer jij wilt (omdat jij aanvoelt wanneer het voor de kat het moment is om zich te laten aanhalen). So what als het soms tegenzit. Dat is het leven. Het altijd goed willen hebben is een innerlijk "NEE" zeggen tegen het leven.
Neem een ander voorbeeld: Saddam Hoessein. Die wilde dat alles goed ging in zijn leven, goed volgens zijn eigen beeld. Hij kon niet tegen interactie, de aanwezigheid van iets anders dan wat niet overeenkwam met zijn ideaalbeeld. Hij is er zo goed in geworden om alles te laten gaan zoals hij dat wilde, dat hij er meer en meer ongelukkig van is geworden. Hij werd manisch-depressief, en eigenlijk kon hij niet langer genieten van zijn leven omdat hij emotioneel niet langer bestand was tegen tegenslagen.
"We kunnen bepalen hoe creatief we ons in een crisis gedragen;we kunnen altijd alles blokkeren,maar we kunnen ook denken:eens kijken hoe ik hiermee moet omgaan.Dat is onze persoonlijke vrijheid."
JAAA! ALLES wat je doet is zelfexpressie! Er zit een onuitputtelijke bron in je die geblokkeerd wordt door het verleden. Het enige wat je hoeft te doen, is het verleden loslaten, en (opnieuw) leren luisteren naar de stem in je, voelen in jezelf wat goed voor je is.
"Daarom hebben we ook de mogelijkheid ons los te maken van onze ouders en door te groeien."
Geblokkeerd door het verleden. En alledaagse beslommeringen. Voor mij is het elke dag losmaken van pijn, boosheid, schuldgevoel, wrok, negativiteit, om zo mijn pijlen te kunnen richten op dingen die WEL van belang zijn. Het is een vaardigheid die je beoefent. Het wordt steeds makkelijker, automatischer. Elk begin zit vol met geprutst en gerommel, het is een kwestie van steeds de switch te maken van iets positiefs te willen. Dat positieve hoeft het niet eens iets specifieks te zijn; je gevoel, je lichaam, je dromen, die allemaal van jou zijn, vertellen je wat ze nodig hebben. Hoe meer je negativiteit, en het verleden, loslaat, hoe beter je ze kan verstaan.
Gewoon een goed afloop verwachten, en je energie gebruiken om die goede afloop concreter te maken, om die dichterbij je te laten komen. Jip, dat somt mijn opinie hierover wel op.
Jelle.
"Het leven is veel leuker dan je ex." (Loesje)
"Het leven is als taco's eten. Niet aan beginnen als je bang bent om te knoeien." (anoniem)