Er zijn momenteel 0 gebruikers en 6 gasten online.
Effen een vraagje of mensen hier ervaring mee hebben:
Helpt het bezoeken aan een psychiater om LDVD te verwerken?
Hebben die psychiaters tips die écht helpen?
Of is het zoals hier: Je kan je verhaal kwijt aan iemand die je dan van een antwoord voorziet.
Vraag mij af of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben en wat er dan hielp om dit te doen.
mvg,
Nico
Psychiater
Psychiaters van tegenwoordig schrijven alleen pillen voor, en dan nog alleen voor mensen met een psychiatrische aandoening. Je kunt voor ldvd wel bij een psycholoog terecht (doe ik ook). Het beeld van de bekende divan stamt nog uit de tijd van Freud.
@Poemlover
En helpt zo een bezoek aan een psycholoog?
Hoe werkt dat?
Psycholoog
Je moet bij je zorgverzekeraar uitzoeken hoeveel er wordt vergoed (in het basispakket zitten (slechts) vijf consulten), en welke praktijken binnen de vergoeding vallen. Vervolgens maak je een afspraak met zo'n praktijk en je declareert de consulten door de facturen op te sturen naar je zorgverzekeraar.
Eventuele aanvullende consulten moet je zelf betalen. Als je cliënt bent in de GGZ kun je een tweedelijns psychologische behandeling aanvragen. Dat heb ik ook gehad, maar de behandeling was niet geheel naar bevrediging, en dus heb ik nu een eerstelijns psycholoog in de arm genomen (tien consulten per jaar).
Psycholoog
Bedankt voor de reactie.
Maar wat doe je daar?
Hoe werkt dat?
Helpt dat dan ook?
Is het een oplossing voor het probleem, of eerder een oplossing voor u zelf als mens?
mvg,
Nico
Praten
Praten. De bedoeling is dat de cliënt het gesprek 'leidt' (figuurlijk dan), en de psycholoog spiegelt, als ik het goed heb. Heb je de serie 'In treatment' ('In therapie') weleens gezien? Dat is een psychiater, maar hij vervult in de serie de rol van een psycholoog.
Bij mij is het zo dat ik door middel van de gesprekken probeer te achterhalen wat me dwarszit. Ik heb van mijn vorige psychologen begrepen dat ze me daar niet mee konden helpen, maar daar heb ik geen genoegen mee genomen. Ik ga er dus elke maand heen en ik zie wel waar het gesprek toe leidt. Vreemd genoeg helpt het wel! (Ik voel me beter en denk constructiever)
@Poemlover
Dus bij u ligt het probleem bij u zelf en is er geen sprake van LDVD?
Moet je inzicht krijgen waarom je in LDVD zit?
Zijn er mensen die zéér gemakkelijk uit LDVD geraken omdat ze de "juiste" ingesteldheid hebben?
mvg,
Nico
@ nico_nico
Bij mij is ldvd een onderdeel van mijn problemen. Het antwoord op de tweede vraag verschilt van individu tot individu. Ik denk dat cognitieve gedragstherapie je zeker wel kan helpen bij het overkomen van ldvd. CGT is een zeer breed gedragen behandelmethode nu bij psychologen. Ook mijn huidige psycholoog past het toe bij mij.
@Nico; soul-builder menu extra plus a.u.b.
Hoi Nico,
Ik denk dat de conculten van een psycholoog te vergelijken zijn met alle voeding-adviezen die je kan krijgen voor je lichaam.
Er zijn algemene dieeten
Er zijn "trend" dieeten
Er zijn op maat gemaakte dieeten
Er zijn dieeten voor proffesionals
En er zijn legio mensen die zonder dieet kunnen, maar wel hetzelfde effect bereiken.
Of het nu gaat om lichaam of ziel, het principe is eender: wat is je doel? en hoe denk je dat te gaan bereiken?
In alle gevallen is het in ieder geval duidelijk dat er iets moet gebeuren, dus er dient actie ondernomen te worden.
En in alle gevallen betekend het dat je de slechte dingen moet beperken of verwijderen.
De tijdsduur van de oplossing is ook gelijk-evenredig aan de mogelijkheden en de hoeveelheid energie die erin gestoken wordt.
Met andere woorden:
1) elke psycholoog heeft een andere benadering (er zijn verschillende theorieen en benaderingen)
2) elke psycholoog heeft een andere diepgang (de 1 geeft 'standaard' adviezen, de ander gaat veel dieper)
3) het ligt aan je eigen bereidheid om aan jezelf te werken en te zoeken waar het probleem met de oplossingen liggen.
4) een consult aan een psycholoog is voor de 1 een toevoeging (hulpmiddel / begeleiding), voor de ander heeft het geen effect.
Maar in elk geval weet je zeker: wil je wat bereiken, dan gaat dat gepaard met veel energie, pijn en doorzettingsvermogen voordat je daadwerkelijk resultaten boekt.
Kijk maar naar de body-builders...die zetten zichzelf onder curatele en dat gaat gepaard met heel veel discipline, energie, pijn en doorzettingsvermogen.
Doe mij ook een soul-builders menuutje a.u.b.
Re:
Bitterballen!!!!!!
@Imagine: psych menu's
Maar in elk geval weet je zeker: wil je wat bereiken, dan gaat dat gepaard met veel energie, pijn en doorzettingsvermogen voordat je daadwerkelijk resultaten boekt.
Doe mij ook een soul-builders menuutje a.u.b.
Ik vind dat het er maar net vanaf hangt hoe je er zelf mee omgaat. Uiteraard kunnen gesprekken met een psycholoog dermate confronterende zijn dat het pijn doet. En het veranderen van je eigen "aangeleerde" gedragspatronen energie kosten. Groei gaat altijd gepaard met wat pijn.
Aan de andere kant kan de verheldering en spiegeling over je eigen patronen/mechanismes en de afkomst daarvan ook positieve energie opleveren. "Zien en weten" kan de eerste stap zijn naar het "oefenen" om het anders te gaan doen. En vasthouden aan de hele kleine succesmomenten die je behaald, in plaats alleen zien wat er niet lukt, kan de burger genoeg moed geven om het nieuwe ingeslagen pad te blijven volgen.
Doe mij maar een combi van een soul-searching en soul-builders menu met daarover heen een "happy-wanderers" sausje aub.
Re:
Ldvd is geen ziekte, dus een psychiater heb je niet nodig...
Met een psycholoog kun je wel wat mee, die zal je handvatten aanreiken... want het is wel de bedoeling dat je jezelf "geneest"
@nico_nico
Zoals al geschreven, met liefdesverdriet heeft t niet zoveel zin om naar een psycholoog te gaan. Een psychiater al helemaal niet. Dat is vergelijkbaar met een mug proberen te doden met een howitzer. Als je echt jaren ldvd hebt en geen stap verder komt, dan zou t evt zin hebben. Of als je zelf denkt dat er andere dingen meespelen in de mate van je verdriet (verlatingsangst oid).
Zelf ben ik op eigen initiatief naar de huisarts gestapt destijds en een verwijzing gevraagd voor een psychotherapeut. Uiteindelijk 'stuurde' zij me maar weg, omdat zij niet t idee had dat ze me kon helpen, want ik had ldvd....
Wat mij echter wel hielp was Haptotherapie. Wel flink aan de prijs met een forse eigen bijdrage, maar omdat je daar meer met je gevoel bezig bent (in letterlijke zin) ipv er alleen over praten, hielp dat mij wel. Alleen bleek na 3 sessies dat deze therapeute mijn ex kende (vriendin van haar dochter blijkbaar), dus exit therapeute. Hoezo toeval??
Gezien de desillusie hiervan en de prijs, maar niet naar een ander gegaan ook.
Maar misschien is het ook niet zozeer de therapie als wel de therapeut die er toe doet. Voel je je veilig? Kan je je verhaal kwijt? etc