Ik lees net het verzoek voor positieve verhalen en dat zette me aan het denken. Nu begin mei, dus ongeveer 5 maanden terug (1 week voor de kerst) besloot mijn vriendin, waar ik toen ongeveer 8 jaar mee samen was ermee te stoppen. Ineens stond ze in de woonkamer met een koffer, en paar minuten later was ze weg.
Ik had toen echt geen idee hoe ik er 5 maanden later, nu dus, bij zou zitten, kon nog niet eens verder dan 5 minuten nadenken. Was compleet van de wereld, ineens alles kwijt mijn maatje, mijn woning (die grotendeels haar eigendom was, dus moest ik eruit), mijn leven (althans zo voelde het).
Deze maanden zijn een ware openbaring geweest voor me, en kan met eerlijkheid zeggen dat ik nu weer begin te leven. Als je door zo'n diep dal gaat, ga je echt opnieuw jezelf evalueren. Ik kwam toen op een punt dat ik het niet meer zag zitten, vluchte in eten, drinken en roken, soms zelf avonden zat te blowen, dat voor iemand van 27! Ik bedacht me op zo'n avond ineens dat ik ofwel nu mezelf kon oprapen en er iets positiefs van maken, ofwel nog maanden kon blijven hangen in deze luie, ongeinspireerde mood. Nu dus gestopt met roken, elke dag aan het sporten, goed aan het eten, en na 10 bezoeken aan de psycholoog ook geestelijk weer in balans aan het komen. Hoor van heel veel vrienden, die me al 10 jaar kennen, dat ik de laatste tijd zo'n fijn, ontspannen en relaxt persoon ben geworden.
Zo kwam ik er dus achter dat die relatie me verstikte en mijn hele ontwikkeling en groei al jaren terug tot een stilstand zijn gekomen. Het voelt zo enorm machtig om dat nu te kunnen inhalen, heerlijk.
Laten we eerlijk wezen, tuurlijk mis ik mijn meisje, mijn maatje, en zijn er avonden dat ik heel erg moet huilen. Maar het is hanteerbaar en overzichtelijk geworden, ten opzichte van de overweldigende, chaotische maanden toen het net gebeurd was. Ik ben er echt nog niet overheen, en misschien ook nog niet klaar voor een nieuwe relatie, maar het grootste leed is absoluut wel geleden.
Voor alle mensen voor wie de pijn echt nog vers is, of die het niet meer zien zitten, hoop ik dat dit verhaal enigzins hoopt geeft. De dag dat ze het uitmaakte was met zekerheid de ergste dag in mijn leven, maar de afgelopen maanden waren misschien ook wel de bevrijdenste en helderste die ik ooit heb meegemaakt. Ik weet weer wie ik ben, wie ik kwijt ben geraakt door te veel compromissen in te veel nare ruzies. Het komt dus uiteindelijk echt goed!
veel sterkte,
Joris
Way to go ;)! Ben blij voor
Way to go ! Ben blij voor je!
Joris, Het is een mooi
Joris,
Het is een mooi postief verhaal.
Jammergenoeg zit ik op dit moment nog niet in de fase waarin jij zit. Daar zijn nog wat maanden voor nodig. Maar door jou verhaal heb ik wel het gevoel dat me dat gaat lukken. Ik heb nog een lage weg te gaan.
Succes verder Joris. Geniet ervan!
Gr
**rounds of applause**
Hell yeah! Al die tijd was je al een vrij man, en nu besef je dat je dat bent. Ik kan het alleen maar toejuichen, hoe je het hebt aangepakt om jezelf en je leven op de rails te krijgen. Natuurlijk grijp je wel eens naar de verkeerde manieren om je problemen op te lossen, daar ben je mens voor. Maar uiteindelijk heb je het negatieve omgedraaid naar iets positiefs, en damn! Het is je gelukt!
Je bent een vrij man. Je weet wat het is om trouw te zijn aan jezelf. Laat ik het niet horen dat je over 15 jaar in een midlife crisis zit!
Groetjes, Jelle.
midlife crisis
moest erg lachen om je opmerking over midlifecrisis, fijn dat wij, jonge mannen, weten dat we dat nog krijgen, gelukkig heb ik een het haar niet voor een staart en motorrijden vind ik ook niks, dan blijft alleen een jongere vriendin nog over, geen slecht vooruitzicht
ben ook erg blij met hoe ik dit heb aangepakt, geeft me een enorme boost in zelfvertrouwen, terwijl ik had verwacht dat deze hele toestand juist funest zou zijn voor mijn zelfvertrouwen. Ben nu zekerder van mezelf dan ik ooit ben geweest, voelt heerlijk.
hoe staat het met de rest van de ldvd-ers die inmiddels een flink aantal maanden vrijgezel zijn?
vallen doe je om op te staan
Ik zeg maar: vallen doe je om te leren op te staan. Je kunt niet vroeg genoeg vallen in je leven om dat te leren. Want hoe ouder je wordt, hoe meer verantwoordelijkheden je hebt voor anderen, hoe minder makkelijk het is om mensen om je heen te hebben die constant voor je klaarstaan, en dan kun je maar beter zo stevig mogelijk in je schoenen staan.
Een aantal weken geleden kon ik niet eens andermans verhalen lezen zonder zelf heel emotioneel te worden, en dan praat ik over een relatie die meer dan een jaar geleden is uitgegaan. Liefdesverdriet raakt je echt in de kern van je wezen. De reden dat ik hier nog eens kom kijken, is dat ik iets constructiefs wil doen rondom het thema liefdesverdriet. Ik doet dit voor mijn eigen zelfrespect, en dat van anderen.
rare wezens
hey jelle,
je zegt iets heel moois dat mij ook zo ontzettend is opgevallen, dat liefdesverdriet ons in de kern van ons wezen raakt. Ik heb me de afgelopen maanden enorm verbaasd over hoe zoiets niet-materieels je zo kan raken, verlammen, beschadigen. Dan ga je je ook realiseren dat we eigenlijk vreemde wezens zijn als mensen, zoiets bestaat echt absoluut niet bij andere dieren volgens mij, terwijl die wel emoties kennen. Ik heb me daarom ook vaak afgevraagd of we het niet onszelf aan doen, of het een soort state-of-mind is, waar je zelf de knop van om kan zetten. Ik begin te geloven dat het echt zo is. Toen ik besloot dat ik geen hoopje ellende meer wilde zijn, is het ook best wel snel gegaan, met de nodige hulp van professionals, dat wel. Blijft een vreemd verschijnsel dat we gewoon lange periodes van ons leven, soms wel een jaar of langer, laten verknallen door zoiets, terwijl ik absoluut niet geloof in dat er maar 1 grote liefde in je leven kan zijn. Dus je kan het ook weer terugvinden als je je openstelt. Waarom hangen we dan zo naar hetgeen we kwijt zijn, ipv te kijken naar wat we kunnen krijgen.
Nouja, wordt een moeilijk verhaal maar wou het toch even kwijt
Joris
rare SOCIALE wezens
Hey Joris!
Een hoop dieren vertonen wel zelfvernietigend gedrag als ze geborgenheid missen. Zo heb ik op een labrador gepast die dagenlang verdrietig bij de voordeur lag te wachten op haar baasje, die toen op vakantie was. Ik las dat zowel baby's van mensen als van chimpansees dood kunnen gaan als ze te lang bijna geen lijfelijk contact krijgen. Ze eten niks, drinken niks. Pas als ze (letterlijk en figuurlijk) warmte krijgen, bloeien ze weer op, en staan ze het toe dat er voor hen gezorgd wordt. Het lijf van heel veel dieren, waaronder ook mensen, zit nu eenmaal zo in elkaar.
Wat mensen wél als voordeel hebben, vergeleken met andere dieren, is dat ze zichzelf kunnen dwingen om beter voor zichzelf te zorgen. Even niet luisteren naar dat duiveltje, even niet toegeven aan de wanhoop, even het kutgevoel laten voor wat het is, maar gewoon iets DOEN waardoor je je misschien beter van zult voelen.
Maar datzelfde talent om het kutgevoel tijdelijk uit te schakelen kan ook in ons nadeel werken. Bijvoorbeeld als je ontkent dat je je klote voelt, ontkent dat er een probleem is. Of wanneer je simpele emoties heel ingewikkeld maakt.
Jelle.
"Het leven is veel leuker dan je ex." (Loesje)
"Het leven is als taco's eten. Niet aan beginnen als je bang bent om te knoeien." (anoniem)
grappig
wist dit helemaal niet, ga bijna denken dat je bioloog bent Jelle ?! tja blijf het een vreemde gewaarwording vinden dat we onszelf zo enorm de put in kunnen krijgen na zo'n break-up.
psychologiestudent geweest
Van kinds af aan heb ik een brede interesse. Van kinds af aan zie ik meer dingen in één keer, zoek ik meer informatie op dan ik kan omzetten in actie. Nadeel hiervan is dat ik moeite heb met kiezen, en dat was voor mijn ex in onze toenmalige relatie frustrerend.
Zal ik jou eens een drie geheimpjes verklappen:
1) Toen mijn ex ruim 6,5 jaar geleden verliefd op me werd, was het voor mezelf een vreemde gewaarwording dat iemand die ik leuk vond me niet alleen nam zoals ik was, maar ook dat ze nog eens verliefd op me was;
2) Afgelopen maanden was het een vreemde gewaarwording voor me, dat ik gelukkig kon zijn om wie ik zelf was, zonder me anders te hoeven voordoen dan ik was.
3) De klap van de breuk kwam als een openbaring, er kwam ook verdriet naar buiten die te maken hadden met dingen die van vóór de relatie waren. Ik wist ergens wel dat ik van binnen heel verdrietig was, maar ik realiseerde me niet dat ik al die tijd zo gewend was om in de put te zitten, dat het normaal was.
Jelle.
"Het leven is veel leuker dan je ex." (Loesje)
"Het leven is als taco's eten. Niet aan beginnen als je bang bent om te knoeien." (anoniem)
Zalige Onwetendheid
Jelle & Joris: interessante topic, het verschil in verlies/verdriet-beleving bij zowel mensen als dieren.
Wat het voor mensen waarschijnlijk vaak zo sterk verlammend maakt, is dat wij, zowel 'gezegend' als 'vervloekt' zijn met ons Denkvermogen. Wij zijn in staat eindeloos te redeneren, analyseren, concluderen, beredeneren, relateren. We tellen (de situatie) op, trekken af, vermenigvuldigen, delen maal twee--en proberen op die manier orde te scheppen in een emotionele chaos. Die drang, of dat verlangen, is menselijk--maar het maakt het er vaak in ons hoofd niet makkelijker op.
Wij mensen zijn ons ook bewust van onze vergankelijkheid. Dieren missen dat bewustzijn. Wat mij echter zo fascineert, is dat je op dat gebied dus eigenlijk zou kunnen stellen dat ons bewustzijn van vergankelijkheid doorgetrokken zou kunnen worden in een besef dat 'verdriet' vergankelijk is. Dat een situatie uiteindelijk 'overgaat', verandert; vergaat. Het zou ons zelfs in de allereerste ergste dagen troost kunnen bieden--maar vaak kunnen we dat besef maar moeilijk toelaten.
Daarbij hebben wij ook nog eens te maken met een Langtermijn geheugen--die in vergelijking met het gross van de dieren, een veel completer en langer bereik heeft. Olifanten bijvoorbeeld, die toch een redelijk opmerkelijke intelligentie hebben, vertonen en ervaren emoties van verlies & verdriet die gepaard gaan met een bewustzijn van 'rouw'; een 'olifanten dodenwake', waarbij er door de groep wordt gewaakt over een overleden groepsgenoot komt heel vaak voor.
Maar wat het verschil voor ons maakt, en tegelijkertijd ons rouw-proces bemoeilijkt, is onze gedachtes & herinneringen--en ons vermogen om 'verder te (willen) zien'. Wij herinneren ons specifieke details--en in combinatie met ons denkvermogen worden daar dan weer allerlei analyses en conclusies aan verbonden. En vooral heel veel vragen die worden opgeroepen--en die wij verlangen om beantwoord te zien.
Mensen willen 'weten' om te kunnen zijn, terwijl dieren gewoon 'zijn'.
En er zijn momenten dat ik jaloers de zorgeloosheid van mijn knuffelkaters bekijk, liggend met dikke pens op apegapen in de zon, met als grootste dilemma 'wil ik nu in de zon, of in de schaduw liggen?'--en denk: Onwetendheid is soms inderdaad zaligheid.