Ik heb liefdesverdriet. Niet om een liefdesrelatie die overgegaan is, maar om een liefdesrelatie die nooit echt van de grond gekomen is.
Het begon als een crush op mijn leraar. Die heb ik elk semester, eigenlijk min of meer expres. Studeren en college volgen is zo veel leuker als je je docent graag ziet. Meestal is zo’n crush alweer over tegen de tijd dat het vak afgerond is, maar deze keer hield hij stand.
Het is verleidelijk om er een heel lang verhaal van te maken, maar ik zal het kort houden: we mailden over de lesstof, we lunchten samen en op een dag zei hij dat hij dacht dat hij verliefd op me was. Ik vond het een grappig toeval en een vrolijk gegeven, in eerste instantie. Tot we na gingen denken wat we ermee aan moesten.
Het geval wil, dat zowel hij als ik getrouwd zijn. Bij mij thuis is dat niet zo’n drama; mijn man en ik hebben een polyamoureuze relatie - mijn man wist eerder van mijn crush dan the object of my affection zelf Voor hem ligt dat anders. Zijn vrouw was weinig enthousiast over het nieuws dat hij verliefd is, om het bijzonder zacht uit te drukken. Ze staat erop dat hij zijn gevoelens zo snel mogelijk de kop indrukt, of zijn koffers pakt.
En hier zijn we dan. Een huwelijk van ruim twintig jaar laten klappen vanwege een verliefdheid die nu nauwelijks een jaar duurt (en dan ook nog op een getrouwde vrouw die je eigenlijk nauwelijks kent), dat is geen redelijke optie, natuurlijk. We hebben even, heel even, overwogen om in het geheim met elkaar om te gaan, maar dat past niet bij hoe ik mijn leven wil leiden, als het puntje bij het paaltje komt.
Om de rust in huis te laten wederkeren en hemzelf en zijn vrouw wat bedenktijd te gunnen, heeft hij haar beloofd om - in ieder geval voorlopig - niet meer met mij om te gaan.
Voorlopig. Yeah right.
We hebben elkaar nu vijf weken niet gesproken, en ik heb liefdesverdriet, dus, om een relatie die nooit geweest is. Die nooit zal zijn, nuchter beschouwd, al ons wanhopige vasthouden aan het woord ‘voorlopig’ ten spijt.
Het zou me rust geven als ik de hoop definitief kon laten varen en mijn verliefdheid langzaam op kon laten lossen, zo zeggen mensen mij, en ik ben geneigd ze gelijk te geven. Maar de gedachte aan het laten inslapen van mijn verliefdheid (de gedachte dat hij zijn verliefdheid op mij laat inslapen!) die vervult me met opstandigheid en met een lichte paniek. Ik wil helemaal geen rust. Ik wil verliefd zijn. Ik wil mijn vrolijke, het-geeft-niks-want-het-betekent-toch-niks crush terug!
chryso, huwelijk
Ik vind zeker dat je je verliefdheid moet laten varen.
Jouw heerlijke crush namelijk betekent een gevaar voor het huwelijk van twee andere mensen, dus zulke het betekent toch niks crush is het niet. Toch niet voor hem, en ook niet voor haar.
Je moet de hoop laten varen, hij heeft voor zijn gezin gekozen en daar heeft hij gelijk in ...
Voor jou was hij niet de ware ... het zou pas iets kunnen worden zijn als hij EERST van zijn vrouw was weggegaan, dat had verwerkt en dan met jou zou beginnen zijn.
Dat is mijn mening. Ik begrijp je verdriet maar een heel belangrijke regels is dat gehuwde mannen foute mannen zijn om verliefd op te worden.
Sterkte.
Lieve ikhoopopbeter,
Ik denk dat jij en ik het met elkaar eens zijn dat ik moet accepteren dat ik geen relatie met D. moet nastreven ten koste van zijn huwelijk met zijn vrouw.
Ik vrees alleen dat dat ook het enige uit jouw reactie is, waar ik het mee eens ben. Alle andere punten die je noemt zijn perfecte voorbeelden van hoe mensen uit verschillende perspectieven naar relaties kunnen kijken.
Een crush in stilte op een getrouwde man, ik zie niet in hoe dat kwaad kan. Ik vertelde al dat ik vaker crushes op docenten heb gehad, en behalve dat ze een ijverig studerende en oplettende student voor zich hadden, merkten die docenten daar verder niks van
Dat D. voor zijn gezin kiest is inderdaad een goede zaak, en ik gaf al aan dat ik zijn kanttekening dat ons afscheid 'voorlopig' is (namelijk totdat zijn vrouw wat gekalmeerd is en zich wel op haar gemak zal voelen bij een vriendschap tussen hem en mij) zie als een strohalm waar hij zich tegen beter weten in aan vasthoudt. Toch begrijp ik niet waarom ik per se de hoop zou moeten laten varen. Wie doe ik kwaad met mijmeringen over hoe fijn het zou zijn om met hem te praten over onze tak van wetenschap, over het leven, en over de liefde? Ik maak mezelf er soms verdrietig mee, maar dat probeer ik nu juist uit te drukken: ik wil graag kunnen mijmeren met een glimlach op mijn gezicht. Dat kon ik al voordat hij me zijn liefde verklaarde, waarom zou dat nu niet meer kunnen? (I started out with nothing, I ended up with nothing. What have I lost? Nothing! )
Dat hij voor mij niet de ware is... tja. Ik geloof niet in 1 ware. Ik denk dat D. best wel heel erg geschikt voor mij is. En dat hij eerst bij zijn vrouw weg zou moeten voordat hij iets met mij zou kunnen hebben... de enige die dat vindt is zijn vrouw. (En nu snap ik dat iedereen die monogaam is denkt: en terecht! Maar ik zie dat dus anders. Ik snap de reden niet, namelijk.) Hij houdt geen spatje minder van zijn vrouw door zijn verliefdheid op mij. (Integendeel. Hij is zich, nu romantische verwikkelingen zich door die verliefdheid ineens op de voorgrond dringen, veel meer bewust van wat hij voor haar voelt en meer dan ooit gemotiveerd om aandacht aan haar te besteden. Ineens zijn werken en het huishouden niet meer het enige waar het om gaat in het leven.) Waarom zou hij ineens bij haar weg moeten, dan?
En omdat ik die laatste vraag niet kan beantwoorden, zie ik dus ook niet in waarom een getrouwde man een foute man zou zijn om verliefd op te worden. Ik ben zelf een getrouwde vrouw; het zou niet zo best voor mij wezen als mensen niet meer verliefd op mij zouden worden om die reden. Dan zat ik daar, met mijn goeie gedrag en mijn polyamourie - nog steeds geen nieuwe relaties te vinden, omdat ik zogenaamd tegen de regels zou zijn
Aloha!
Hallo chrysothemis, een aparte naam voor een apart iemand! Ik denk dat er veel mensen zijn die er ook zoals jij over denken, maar de meesten komen daar niet voor uit en dat bewonder ik wel aan jou, want nu kan erover gepraat worden. Wat jij vertelt is idd mooi, verliefd worden kan nooit slecht zijn dat is ook zo. Maar wat versta jij onder een huwelijk en waarom ben je dan niet vrijgezel gebleven? Vrijgezellen mogen altijd verliefd worden, daarom trouwen ze ook niet! Dus ja ik begrijp niet om welke reden jij getrouwd bent...?
Huwelijkse trouw en polyamourie
Scarlett schreef:"Vrijgezellen mogen altijd verliefd worden, daarom trouwen ze ook niet!"
Wat bedoel je precies met een vrijgezel, Scarlett? Bedoel je daarmee echt alleen dat iemand niet gehuwd is? In dat geval weet ik nog zo net niet of een vrijgezel wel altijd verliefd mag worden; iemand die niet getrouwd is, maar wel een langdurige relatie heeft waarin de (expliciete of stilzwijgende) afspraak is dat hij alleen met zijn partner romantisch betrokken is, die doorbreekt een heel belangrijke verwachting, als hij ineens verliefd is op een ander. Een ring om je vinger of niet - als je geliefde ineens gevoelens heeft voor een ander, dan doet dat flink zeer!
Ik zie wat dat betreft geen verschil tussen een serieuze liefdesrelatie zonder boterbriefje, of een huwelijk. (Misschien moet ik er nog bij zeggen dat ik niet gelovig ben, en mijn huwelijk dus ook niet kerkelijk ingezegend is.)
Ons huwelijk is vooral een vermogensrechtelijke kwestie: mijn man en ik gingen - na jaren antikraak te hebben gewoond, met als belangrijkste bezittingen een vies oud bankje van de kringloopwinkel en een bierkratje met een plank erop als salontafel - in een huurhuis wonen. Een echt huis, waar we niet meer met 1 week opzegtermijn uit konden worden gestuurd, woohoo! We gingen eindelijk fijne vloerbedekking leggen en gordijnen kopen, enzo. Toen vonden we dat we iets moesten gaan regelen om ongebreidelde boedelmenging te voorkomen; we wilden in feite huwelijkse voorwaarden, dus toen zijn we maar gaan trouwen
Zo onromantisch als ik het nu doe klinken was het nou ook weer niet, want als het alleen maar over vermogensbeheer ging, hadden we ook een samenlevingscontract kunnen sluiten, natuurlijk. Maar we wilden ook aan de wereld de boodschap sturen: wij houden van elkaar en wij willen samen als een setje gezien worden.
Volgens mij kwetsen mensen elkaar als ze hun beloftes verbreken. Dat geldt voor getrouwde mensen precies hetzelfde als voor niet-getrouwde mensen. Ik heb mijn man beloofd dat ik nooit tegen hem zal liegen, dat ik mijn best zal doen voor onze relatie en niet zo maar opgeef als het even niet meer leuk is, dat ik hem zal helpen als hij mij nodig heeft en voor zijn levensonderhoud zal zorgen. De term "forsaking all others" zoals je die in Hollywoodfilms hoort, die komt niet voor in de Nederlandse wettelijke trouwbelofte. Hulp, getrouwheid en bijstand, dat zijn de plichten die de wet aan het huwelijk verbindt in Nederland. Die 'getrouwheid', die leggen mijn man en ik uit als 'niet liegen, niet bedriegen en niet lichtvaardig opgeven als het tegenzit'. Wat wij aan elkaar beloven en wat wij samen met en voor elkaar doen, dat vinden we heel wat interessanter dan wat we allemaal niet doen met andere mensen.
Maar misschien bedoel jij met vrijgezel wel iemand die überhaupt geen serieuze relaties aangaat, scarlett. Iemand die nooit aan iemand belooft dat ze door dik en dun bij haar partner zal blijven, ook niet stilzwijgend.
Dat zou absoluut niet bij mij passen. Als ik van iemand houd, dan wil ik alles met die persoon delen, en me daarin niet in hoeven houden. Voor je het weet heb je verwachtingen geschapen en ben je de facto geen vrijgezel meer, in de 'je kunt gewoon vertrekken zonder iemand teleur te stellen, want je bent vrijgezel'-betekenis van het woord.
Ik ben juist polyamoureus omdat ik het zo fijn vind om zonder me in te houden met mensen om te kunnen gaan. Om me niet af te hoeven sluiten voor verliefdheden, en om me ook niet af te hoeven sluiten als een relatie meer diepgang dreigt te krijgen. Ik wil gewoon alles mogen - en dus ook verliefd mogen worden - omdat ik een volwassen en vrij geboren mens ben, en omdat een trouwring daar niets aan verandert.
polyamourie of verkeerde keuze?
Je bent dus getouwd om eerder praktische (materiele) redenen en ook om als setje gezien te zijn. Dat getuigt van weinig diepgang en verklaart jouw voorkeuze voor polyamourie, want hoe kun je nou als een setje gezien zijn als je de volgende dag met een ander (getrouwde) man staat te flikflooien? En de volgende dag nog met een andere....??
Voor vrijgezel is er maar 1 simpele betekenis, een getrouwde heb ik nog niet tegengekomen en ook niet één met een vaste relatie. Die binden zich niet omdat ze zich bewust zijn van het leed die ze anders zouden veroorzaken, want waarom zouden zij niet als setje willen gezien zijn als het toch niks uitmaakt!
Diepgang?
Voor mijn man en mij was de reden om de liefde - die we samen al deelden toen we nog ongehuwd samenwoonden - te bezegelen met een huwelijk, inderdaad in de eerste plaats praktisch en had hij in de tweede plaats iets te maken met van de daken willen schreeuwen dat we het zo ontzettend zien zitten met elkaar. Je zult wel begrijpen dat mijn reden om mijn leven daadwerkelijk met mijn man te delen dus niet alleen een praktische of financiele is, en al zeker niet om voor het oog van de wereld maar bij iemand te horen. Een reden om te trouwen is iets anders dan een reden om samen te zijn. We zijn samen, omdat we van elkaar houden. Hoe dat oppervlakkig of weinig diepgaand is, dat begrijp ik niet helemaal. Zou je willen uitleggen wat volgens jou de juiste reden is om te trouwen en om een relatie te hebben, en waarom dat meer diepgang heeft?
Zo’n beetje elke dag met een andere kerel flikflooien klinkt in mijn oren bijzonder onaantrekkelijk. Ten eerste ontmoet ik niet zo vaak mensen waar ik mee wil flikflooien (sowieso ben ik niet het type om snel tot flikflooien over te gaan, ik krijg daar meestal pas zin in als ik iemand al redelijk goed ken), ten tweede blijft er dan veel te weinig tijd over voor andere belangrijke en prettige dingen. Ik denk dus dat jouw beeld bij polyamourie niet overeenkomt met wat ik ermee bedoel, al zijn er vast ook mensen die zichzelf polyamoureus noemen en wel flikflooien dat het een lieve lust is - en ik zal de laatste zijn om het ze kwalijk te nemen.
Ik heb een man, waarmee ik mijn hele leven deel. Alles waaruit het leven bestaat; vol met werk, huishouden, familie, inclusief belevenissen als het ontmoeten van nieuwe mensen, vriendschappen aangaan, en dus soms verliefd worden.
Ik heb ook een vriend, waarmee ik eveneens veel deel. Mijn relatie met mijn vriend is in feite een soort LAT-relatie. We brengen aanzienlijke hoeveelheden tijd met elkaar door, doen samen vanalles (gelukkig ook flikflooien ) en praten elkaar de oren van het hoofd. Langzaamaan raken we over en weer steeds meer betrokken in elkaars leven. Langzaamaan worden we ook naar buiten toe echte vaste partners.
Ik heb twee complete liefdesrelaties, zodat ik ook met twee partners rekening te houden heb, bij de keuzes die ik maak. Ik heb niet minder verplichtingen, ben niet minder gebonden, maar meer. Me dunkt dat ik met recht kan zeggen dat ik het tegenovergestelde van vrijgezel ben!
Setjes
Scarlett schreef: "hoe kun je nou als een setje gezien zijn als je de volgende dag met een ander (getrouwde) man staat te flikflooien?"
Deze vraag had ik nog niet echt gericht beantwoord, maar ik vind hem wel heel interessant. Ik beantwoord hem met een aantal wedervragen:
(En betekent dat dan, dat als twee mensen niet verliefd op elkaar zijn en alleen maar af en toe seks met elkaar willen, maar ze niet in dezelfde periode ook seks hebben met anderen, ze toch een relatie hebben? Of als de ene persoon toevallig alleen maar seks heeft met de een, maar de ander ook nog met anderen, heeft die ene dan wel een relatie met die ander, maar die ander niet met de een?)
Hoi Chrys, Ik ben nu ook in
Hoi Chrys,
Ik ben nu ook in een fase dat ik een polyamoureuze relatie overweeg.
Let wel min of meer gedwongen. Vrouw verliefd op collega wegens langs elkaar heen leven.
Dit na 22 jaar en het hebben van 2 jonge kinderen.
Door dit voorval ben ik weer wakker en heb natuurlijk alle fase van kwaadheid, jaloers en verdrietig zijn gehad.
Ik ben ook een relativist en realiseer daarbij dat cultuur en mijn lichaam mij nooit helemaal zullen laten relativeren.
Je kan met relativeren heel makkelijk alles positief maken. Als je dan uit gerelativeerd bent heb je een heel geloofwaardig verhaal waar je goed mee uit de voeten komt.
De natuur zegt ons niet trouw te blijven, ons lichaam is ingesteld op overspel.
Zoals je zegt is het huwelijk destijds ingesteld uit economische overweging.
Dat had te maken met de machtsbasis van de man in die tijd.
Tegenwoordig kunnen vrouwen onafhankelijker leven dan mannen. Gescheiden mannen nemen vaak snel weer een nieuwe relatie zo las ik laatst. De man schijnt meer afhankelijk te zijn van een relatie dan een vrouw.
Opmerkelijk vind ik want hiermee is de machtsbasis tussen man en vrouw dus verschoven naar de vrouw.
Een man in een poly relatie die er eigenlijk zelf geen relatie bij heeft behalve af en toe wat sex of de parenclub is dat wel een polyamorist vraag ik mij af. Heeft hij niet gekozen voor zon relatie omdat hij haar gewoon niet kan missen? Een man wordt hopeloos als hij op de datingsites vrouwen over prinsen op witte paarden ziet dromen. Natuurlijk is de getrouwde vrouwen markt erg groot maar je moet er niet aan denken dat een boze kerel amok bij je in de buurt komt maken? Of op je werk. Nee het is ook fijn je vrouw gelukkig te zien en de extra aandacht etc te krijgen die ze in ruil voor haar vrijheid teruggeeft.
Dat ik nu even vanuit de positie van de man redeneer doe ik omdat we het over polyamorie hebben. Het valt me op dat polyamorie vaker voorkomt als de vrouw overspel heeft gepleegt of dat zij wil scheiden. Wanneer de man overspel pleegt en wil blijven plegen is er vaker sprake van een polygame relatie of een swingers relatie. Het verschil zit in het aangaan van seksuele relaties of emotionele relaties.
Dat een man een vaste en emotionele relatie aangaat is natuurlijk ook mogelijk, maar ik zie vaak dat dit pas is aangegaan nadat de vrouw een polyamoureuze relatie is aangegaan.
Polyamorie is een levensovertuiging die je aan kan nemen. Je kan hierin edelmoedige liefde voelen en je partner delen (met vaak voorwaarden) of onvoorwaardelijke liefde.
Maar onvoorwaardelijke liefde is iets wat heel mooi is maar ook heel relatief.
Het gaat hierbij om gelijkwaardigheid. Ik tover de verschoven machtspositie maar weer even uit de hoed.
Is een relatie gelijkwaardig als de ander jou deelt uit edelmoedige liefde. Is onvoorwaardelijke liefde wel gelijkwaardig?
Wanneer een vrouw veel tijd geeft aan andere partners moeten de anderen delen. Mijn eigen vrouw is er van overtuigd dat ze de relatie buiten de deur wil houden. Dat blijft een stukje prive. Dus als ze weggaat blijf ik met 2 kinderen achter, die kan je niet alleen laten. Zo is de situatie al niet gelijkwaardig.
Ik heb meer een voorstelling dat iets meer gelijkwaardig is als ik die kerel ken en mag en ook graag met hem wil delen. Hoe gelijkwaardiger het wordt des te meer wordt er aan voorwaarden voldaan. Onvoorwaardelijke liefde is waarschijnlijk alleen voor emotionele masochisten weggelegd.
De gelijkwaardige liefde is op zich sociaal te noemen het past prima binnen onze cultuur van sociaal boekhouden.
Maar dat sociale boekhouden kan ook al de oorzaak zijn geweest van het mislopen van de relatie.
Meer relativeren en communiceren en vooral aandacht geven had beter geholpen.
Ons lichaam roept om liefde buiten de deur ook al gaat het goed. Onze cultuur zegt wat anders nl vertrouwen en zekerheid geven. En ja dat gaat allemaal ook in een polyamoureuze relatie.
met een beetje relativeren kan je je lichaam de baas zijn. Je kan zo relativeren dat je van vrij zijn gelukkig wordt. Een echte relativist heeft geen relatie. Een beetje relativeren is genoeg.
Ik kan nog niet ronduit zeggen dat ik me een polyamoureuze relatie kan voorstellen zonder dat deze hedonistisch is.
Je kan verschillende partners niet gelijkwaardige aandacht geven niet gelijke verantwoording laten nemen.
Ik weet dat de vriend van mijn vrouw ook een gezin wilt en een kind. Mijn vrouw zou hem tekort doen. Hij komt op de 2e plaats.
Natuurlijk is polyamorie een prima oplossing om over de pijn heen te komen en ook de ouderlijke relatie goed te houden. Maar is beschaafd zijn een hedonistische levenstijl aannemen of oog hebben voor de gevolgen die onze cultuur en levenstijl hebben? Global warming, armoede etc?
Ik denk als man doe maar sex buiten de deur en hou het verder zakelijk als je de grens van flirten perse wil overschrijden. Vriendschap is geen probleem, vrijheid ook niet. Verliefdheid is een natuurlijk proces die voor het binden van partners zorgt. Ga je dat aan dan zal de oude partner moeten inleveren.
Wordt je verliefd op een ander zal die ander dat opvangen. Het is niet zo heel moeilijk om die ander verliefd op jou te laten worden. Ik zal wel niet genoeg kunnen relativeren dat ik denk dat je van getrouwde partners af moet blijven als zij niet al van te voren voor polyamorie hebben gekozen met hun eerste partner.
Anders moeten er veel mensen inleveren voor jou geluk. Zon getrouwde man moet inleveren op zijn sociale netwerk etc en krijgt er een halve relatie bij waarin lang niet al zijn verlangens bevredigd worden.
Besef dat er altijd onbewust sprake is van emotionele agressie/chantage in relaties zowel monogaam als polygaam of polyamoureus.
I
Mr Bean @Chrysothemis gecompliceerd
Beste Chrysothemis, het blijft wel gecompliceerd, 2 partners, een mens heeft toch vaak jaloerse neigingen, maar jij hebt wel 2 partners, maar die partners hebben alleen jou? Ik zei al eerder dat ik een ouderwetse man ben, een simpele ziel, die aan 1 partner meer dan voldoende heeft, dus vind ik het nog steeds een beetje te flower power. Ik hou van simpel, rust, zodat je vanuit die basis verder kunt ontplooien, je thuisbasis, maar jij hebt dus 2 thuisbases. No offense, maar het klinkt toch nog als van 2 walletjes eten, maar zolang die partners geen moeite mee hebben, why not? Hebben zij ook net zoveel plezier van als jij? En al helemaal apart als jij nog verliefd wordt op een ander, naast die 2 partners, een getrouwd iemand nog wel. Besef je wel dat je op zo'n manier iemands huwelijk kapot kan maken, of dat niet iedereen hetzelfde denkt als jij? Zolang niemand last heeft van jouw polyamourie hoor je mij echt niet klagen, maar soms heb ik toch het idee dat je soms te licht denkt over relaties, alsof het alleen maar om het plezier gaat, jouw plezier. En zodra er kinderen bij betrokken zijn wordt het nog een stukje serieuzer.
Mr Bean
@ MrBean: Het is simpeler dan het lijkt.
Stel nou even, dat jaloezie geen rol zou spelen (in de praktijk valt dat namelijk echt reuze mee). Als er geen jaloezie is, wat is er dan precies zo gecompliceerd aan meerdere liefdesrelaties?
Als je meerdere relaties hebt, en je woont niet met zijn allen onder een dak, dan lijkt het verdelen van je tijd vaak nog het lastigste aspect. Je houdt van beide partners, dus je wilt ze allebei graag zien, en je wilt op bijzondere momenten bij de partner zijn die jou het hardste nodig heeft. Toch is ook dat niet zo lastig als het lijkt; natuurlijk hebben geliefden regelmatig tijd-onder-vier-ogen met elkaar nodig, maar bij veel dingen (bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld) is het een verrijking als de partners van je partners er ook bij zijn. Bij veel gelegenheden is meer zielen echt meer vreugd.
Je moet er een beetje creatief mee omgaan. Je moet er van houden om af en toe alleen te zijn, en je moet je lekker voelen met juist veel mensen om je heen; als je het heel fijn vindt om altijd rustig met zijn tweeën te zijn, dan is polyamourie niet de juiste keuze. Maar ik hoop dat ik, door de hele tijd uit te leggen hoe ik mijn leven leid, niet de indruk wek dat ik vind dat dat een betere manier is, ofzo. Het is alleen de beste manier voor mij.
Vrij vaak reageren monogame mensen bij het horen over polyamourie met "ik ben maar ouderwets" of "ik ben maar een simpele ziel". Nou vind ik ten eerste 'ouderwets' en 'simpel' helemaal geen negatieve begrippen. Ik vind ingewikkeld bepaald niet beter dan eenvoudig, en ouderwetse dingen hebben maar al te vaak bijzonder hoge kwaliteit; ze hebben niet voor niet de tand des tijds doorstaan om er in de moderne tijd toch nog te zijn. Maar als mensen zichzelf ouderwets en simpel noemen, gebruiken ze die woorden toch vaak als een soort diskwalificatie (al staan ze er zelf 100% achter dat ze dat zijn). Ik begrijp dat niet zo goed. Waarom maak je een opmerking die suggereert dat polyamourie moderner, moeilijker en daarom zogenaamd beter zou zijn? Ik beweer dat toch niet? Jij vindt dat toch ook niet?
Het kan mij werkelijk niet zo veel schelen dat jij van overzichtelijkheid, rust en 1 vaste thuisbasis houdt. Ik zie daar zelf de charme ook absoluut van in en je hebt groot gelijk dat je daar voor gaat.
Zelf heb ik het gevoel dat ik ook maar 1 thuisbasis heb. Het liefste zou ik zeggen dat ik zelf mijn eigen thuisbasis ben en altijd op mezelf terug kan vallen. Maar om eerlijk te zijn, voel ik me wel heel erg de partner van mijn man. We zijn al sinds onze tienerjaren samen, zijn samen opgegroeid tot wie we nu zijn en groeien nog altijd samen verder. Ik vrees dat ik niet zo zelfstandig ben als ik graag zou willen en dat ik me volledig ontheemd zou voelen als hij er ineens niet meer zou zijn.
Maar die thuisbasis, die mijn huwelijk met mijn man vormt, daarvan staat de voordeur open voor andere mensen. Wij zijn bereid daar anderen in toe te laten. Eerst op bezoek, maar als blijkt dat mensen betrouwbaar en bewonderenswaardig zijn, mogen ze gerust een vast deel uitmaken van onze basis. Daarmee wordt de basis breder, maar niet in stukjes geknipt.
Volgens mij staat trouwens het huwelijk van de meeste mensen open voor andere mensen. Verreweg de meeste mensen laten anderen met open armen toe in hun thuisbasis. Jij hebt toch ook kinderen, MrBean?
Ik wil inderdaad graag dat niemand anders last heeft van mijn polyamourie. Ik vind het moreel niet acceptabel om in andermans huwelijk te stoken. Zodra ik wist dat D.'s vrouw niet polyamoureus wenst te leven, en mijn aanwezigheid inderdaad hun huwelijk in gevaar bracht, heb ik me dan ook teruggetrokken uit het leven van D.
Ik wil andermans huwelijk respecteren, ook als dat mij slecht uitkomt, of verdriet doet. Daarom ben ik hier, met liefdesverdriet, weet je nog?
Mr Bean @Chrysothemis begrijpelijk
Een begrijpelijk verhaal, alleen 1 ding begrijp ik nog niet, over kinderen, openstaan voor kinderen is heel anders dan openstaan voor een andere partner. Kinderen hebben trouwens juist veiligheid, stabiliteit en geborgenheid nodig, en dat kan door verschillende partners juist ondermijnd worden. Althans, ik heb zelf het gevoel dat ik slechts 1 pappa en 1 mamma wil, en dat ze ook nog van elkaar houden, dat geluk van eenheid straalt van een gezin af, het gezin waar ik jarenlang deel van uitmaakte, maar nu gebroken is.
Ouderschap
@ MrBean: hoe ondermijnen meer partners dan de veiligheid, de stabiliteit en de geborgenheid?
Natuurlijk gaan niet alle polyamoureuze relaties even goed, dus er zijn ongetwijfeld voorbeelden van mensen waarbij de minnaars elkaar in rap tempo opvolgen en er veel ruzies en drama zijn. Maar zulke voorbeelden vind je bij (serieel) monogame mensen ook. Het is verleidelijk om alles wat misgaat in een polyamoureuze relatie op de polyamourie te gooien, maar als een monogame relatie spaak loopt, wijten we dat toch ook niet automatisch aan de monogamie?
Het lijkt me een slecht idee om kinderen te krijgen als je relaties zo stormachtig zijn. Maar zelf heb ik daarover niet te klagen. Het klinkt reuze zelfingenomen, misschien, maar ik vind van mezelf en van mijn partners dat wij heel goed zijn in het hebben/houden/leiden van liefdesrelaties. Volgens mij is een liefdesrelatie hebben een vaardigheid die je kunt leren, en wij beheersen hem volgens mij best aardig. Onze relaties zijn volmaakt stabiel.
Ik ben nog steeds in mijn nopjes met de vergelijking tussen het krijgen van kinderen en polyamourie. Door kinderen te krijgen verandert je rustige tweepersoons thuisbasis van het ene op het andere moment in een meerpersoons huishouden, waarin je voortaan met andere belangen dan alleen die van jullie twee rekening te houden hebt, niet langer aanspraak kunt maken op de exclusieve aandacht van je partner, je tijd veel efficienter moet indelen, niet meer altijd onder vier ogen bent. In al die opzichten is samenleven met kinderen hetzelfde als het toelaten van andere volwassenen in je relatie. *
Ik kan me heel goed voorstellen dat je zelf bij het denken aan ouders, denkt 'ik wil 1 papa en 1 mama'. Ik wil dat zelf ook, denk ik. Maar in hoeverre is die voorkeur van ons gevormd doordat we het zo gewend zijn? Als jij en ik allebei geboren waren in een gezin waarin het anders was geweest, dan hadden we het misschien wel de normaalste zaak van de wereld gevonden om meer verzorgende volwassenen om ons heen te hebben.
Bij alle polyamoureuze gezinnen die ik ken, hebben trouwens de biologische vader en moeder als enige echt de rol van papa en mama. De andere volwassenen helpen wel mee in het verzorgen van de kinderen als dat zo uitkomt, maar bemoeien zich niet echt met de opvoeding. Ze passen zich aan aan de opvatting van de ouders over wat de kinderen wel en niet mogen, ze zijn vaak wel zo vaak aanwezig dat ze enige verantwoordelijkheid hebben om de kinderen niet vreselijk te verwennen bijvoorbeeld, maar ze zijn vrienden van papa en mama, niet mede-ouders van de kinderen. Ik heb nog nooit enige aanwijzing gezien dat de kinderen het verwarrend vonden.
------------------------
(*) Trouwens, als het gaat om het met een ander delen van genegenheid, goede gesprekken, een vertrouwensband, leuke dingen doen; dan is polyamourie niet zo heel anders als het hebben van een innige vriendschap naast je huwelijk - en de meeste monogame mensen vinden het geen probleem als hun partner een goede vriend(in) heeft. Als het puntje bij het paaltje kom, is het enige verschil tussen mono en poly dus seks.
@ MrBean: over mijn partners
Ik vergat helemaal de praktische vragen te beantwoorden.
Of mijn partners alleen mij hebben? Nee, mijn vriend heeft een levenspartner met wij hij samenwoont. Ze zijn nu ongeveer een jaar of drie samen. Zijn vriendin en ik zijn goede vriendinnen van elkaar geworden; op dit moment zie ik haar zelfs vaker dan hem, grappig genoeg.
Mijn man heeft niet zo'n behoefte aan meer partners. Hij zal er niet op uit gaan om een vrouw te versieren, en ze komen nou eenmaal niet vanzelf bij je aanbellen Hoewel... mijn beste vriendin komt veel bij ons over de vloer en die twee kunnen erg goed met elkaar overweg. Ze is een prachtige vrouw om te zien enneuh... daar is mijn man ook niet helemaal blind voor. Mijn man vindt het ook wel prettig dat hij mij gewoon kan vertellen dat hij mijn beste vriendin aantrekkelijk vindt, zonder dat het huis meteen te klein is. Alleen dat al, dat het gewoon bespreekbaar is als een normaal onderwerp, dat geeft een groot gevoel van vrijheid en vertrouwen.
Mijn partners, zelfs mijn grotendeels monogame man, hebben er dus ook plezier in. De partners van mijn partners vinden het ook fijn. Dat is een voorwaarde voor deze manier van leven: om ervan te genieten, moet je het wel willen, natuurlijk. Maar je hoeft het niet te willen, want als je het niet wilt, hoef je het ook niet te doen.
@Chrysothemis
Ben het Ihob eens, wilde zelf ook iets in die richting schrijven. Ik begrijp dat ieder zijn eigen referentiekader heeft en iedereen heeft een andere kijk op dingen, maar.......sommige zaken liggen nou eenmaal vrij gevoelig.
Dat jij er verdriet van hebt, kan ik begrijpen, liefdesverdriet hakt er echt in, en wij kennen natuurlijk niet het hele verhaal, dus ik kan alleen maar reageren op de stukjes die jij hier hebt geschreven.
Letje
@ Letje
Is de reactie van Ihob verwijderd? Ik zie naast die van jou alleen die van Jelle en ikhoopopbeter, en uit hun reacties maak ik niet op dat ze aanstoot hebben genomen aan gevoelig liggende punten. Ik voel me erg geduldig en vriendelijk benaderd, in ieder geval.
Ik heb er begrip voor dat het voor mensen die het slachtoffer zijn geworden van bedrog, of hun partner hebben verloren aan een buitenechtelijke verliefdheid, schokkend kan zijn om iemand over verliefdheden en meerdere gelijktijdige liefdesrelaties te zien schrijven alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Ik beweer dan ook niet dat het de normaalste zaak van de wereld is; het is iets waar je maar net zin in moet hebben, en als je zelf die behoefte helemaal niet voelt, is er geen enkele reden waarom je er moeite voor zou doen of enig risico mee zou willen lopen. Ik hoop dat het lukt om op dit forum mee te doen en over mijn kijk op de dingen te praten, zonder mensen al te zeer voor het hoofd te stoten.
@Chryso
ik noem ikhoopopbeter, ihop, vind ik net iets makkelijker, en ik vind het heel goed hoor dat je je verhaal schrijft, en ook jij zit met gevoelens van verdriet.
Maar ik krijg hier inderdaad "onderbuik" gevoelens bij. Maar daarvoor zitten wij hier natuurlijk niet.
Denk vooral niet dat ik je wil veroordelen, deze site is er juist voor, om mensen op te vangen en te troosten, enz. Ook ik heb hier veel baat bij gehad. En iedereen met verdriet, op wat voor manier dan ook, verdient het om zijn of haar verhaal hier kwijt te kunnen.
Groet Letje
IHOB
*facepalm* Natuurlijk! ikhoopopbeter = ihob, check. (Je zou toch denken dat ik er onderhand wel aan gewend zou zijn dat op het internet alles afgekort wordt )
je berichten
Ik moet zeggen...complimenten...!!
Ik ben erg blij met je verhalen. Komt me bekend voor en heel erg prettig hoe je er over schrijft.
Groet,
Peter
@Chrysothemis: koude douche
Ik zal je een koude douche geven, misschien geeft dit je een nieuwe kijk op de gevoelens die je nu beleeft. Je geeft zelf al toe dat je de verliefdheid mist. Het gaat je dus niet om de persoon maar om het gevoel wat je daarbij krijgt. Velen hier zullen het beamen, vooral degenen bij wie het huwelijk op de klippen is gelopen naar aanleiding van de zogenaamde 'roze wolk' van degene die levenslang trouw had beloofd: verliefdheid heeft met hormonen te maken, het gaat voorbij en is een truc van de natuur om mensen tot elkaar te brengen voor een langdurige relatie zonder verliefdheid maar wel veel warmte, kameraadschap en intimiteit (als het goed gaat). Wel, de langdurige relatie heb je al en dat is harder werken dan wanneer je in de prille verliefdheidsfase zit.
Bij ware liefde ken je iemand door en door, de mooie kanten en de lelijke kanten. Bij verliefdheid ken je iemand alleen aan de oppervlakte. Bij ware liefde deel je veel mooie en lelijke dingen samen. Bij verliefdheid heb je op zijn best slechts een handjevol momenten gedeeld.
Verliefdheid gaat over, dat is een feit. Als je de verliefdheid voor je docent zou laten inslapen, komt ie nooit meer terug, maar als je het in stand zou houden komt ie op een gegeven moment ook nooit meer terug en zit je waar je nu al bent: met een duurzame relatie.
Wat ik me nu afvraag is waarom jij die verliefdheid nodig hebt?
Jelle
Hoi Jelle,
Dank je voor je uitgebreide reactie. Ik stel het op prijs dat je niet aarzelt om kritisch te zijn, en ik begrijp dat mijn opvatting over monogamie en liefdesrelaties afwijkend zijn (en bovendien zeker niet door iedereen sympathiek gevonden worden). Ik hoop dan ook dat jullie het feit dat ik ook op alle reacties weer uitgebreid reageer niet zullen opvatten als 'in de verdediging schieten' of iets dergelijks; ik heb als niet-monogaam iemand, die zichzelf toch als moreel verantwoordelijk en weldoordacht beschouwt, nu eenmaal veel uit te leggen en doe dat graag.
Ik ben het helemaal eens met je observatie dat verliefdheid tijdelijk is. Zelf heb ik het geluk dat ik over het algemeen lang enthousiast blijf over mijn geliefden, maar de ergste vlinders en giebeligheid zijn er na pakweg een jaar ook bij mij wel af.
Je merkt terecht op dat ik een langdurige relatie 'al heb'. Je stelling, dat zo'n relatie harder werken is dan een verliefdheid, dat herken ik zelf niet. Verliefdheid en het opbouwen van een nieuwe relatie vreten aandacht en energie (al levert het ook weer veel energie op, dat wel), terwijl een relatie die zijn natuurlijke volwassen vorm eenmaal heeft gevonden in mijn ervaring veel rustiger is.
Het lijkt alsof je ervan uitgaat dat ik naast mijn huwelijk op zoek ben naar verliefdheidsgevoel, en niet naar een langdurige relatie. Het is logisch dat je die conclusie trekt uit mijn verhaal, zeker met het oog op de laatste zin. Het beeld dat ik in het verhaal schetste is echter sterk ingekort en niet volledig. Zoals ik zei, begon deze hele toestand als een crush, en ik verzuchtte -na een zware week- dat ik die lichtvoetigheid graag terug zou hebben. Sinds D. en ik elkaar wat beter hebben leren kennen (toegegeven, nog steeds niet door en door; net genoeg om te weten dat hij bijzonder warm en zorgzaam is, en iemand waar ik onnoemelijk veel van kan leren) ga ik gebukt onder een hevig verlangen om hem beter te leren kennen en een betekenisvol deel van zijn leven te zijn.
De gedachte dat ik hem als persoon -want daar gaat het nu dus wel degelijk om- niet verder zal kunnen ontdekken (warts and all), die is vrijwel onverdraaglijk. Ik heb ervoor gekozen om me te onthouden van gedrag dat hem ertoe kan verleiden om een onverstandige beslissing te nemen - en beslissen dat je huwelijk geen toekomst heeft is volgens mij niet altijd slecht, maar het is naar mijn mening wel altijd onverstandig om die beslissing te nemen onder invloed van een verliefdheid. Ik kan volledig achter die beslissing staan, omdat ik echt om hem als persoon geef, omdat ik wil wat voor hem het beste is, ook al doet het mij verdriet om hem te missen. Het punt is alleen, dat ik vreselijk somber word van die gedachtes, en daarom verzuchtte ik dat het zo fijn was om gewoon lekker een crush te hebben. Stilstaan bij wat een interessant persoon ik aan me voorbij moet laten gaan, dat is inderdaad te pijnlijk, maar helemaal niet meer enthousiast mogen zijn, niet meer op die manier aan hem mogen denken, dat gaat me absoluut te ver.
Ik geloof niet dat ik in mijn verhaal heb beweerd dat ik verliefdheid nodig zou hebben. Ik kan prima functioneren zonder, en het is dus ook niet alleen dat, wat ik wil van D. Ik heb de indruk dat je wilt suggereren dat mijn polyamoureuze levensstijl voortkomt uit 'verliefdheid nodig hebben'. Nogmaals, de connotatie van 'weinig zelfbeheersing' die kleeft aan de term 'nodig hebben' vind ik vervelend, maar los daarvan is verliefdheid ook niet de enige reden om niet monogaam te willen zijn. Ik wil de vrijheid hebben om met mensen die ik tegenkom te kunnen omgaan zoals ik dat wil, zoals bij mij en bij die mensen past. Of dat nou een vriendschap, een one night stand, een korte verliefdheid of een diepgaande langdurige liefdesrelatie blijkt te zijn.
Maar goed, laten we wel wezen, verliefd zijn is geweldig, toch? Dat iets niet voor altijd duurt, maakt het nog niet zinloos of minder waardevol. Ik zal in ieder geval de laatste zijn om er mijn neus voor op te halen.
@Chryso: verwarring over polyamourie
Polyamourie is een nieuw begrip voor mij. Als ik het goed begrijp is het een Heleen van Royeniaanse levensstijl? Verliefdheid als aanvulling op de relatie die je al hebt? Ik denk dat daar de verwarring in zat. Wel, als jouw man ermee kan leven, en je docent blijft de juiste keuzes maken, en jij blijft in staat om geliefden niet uit egoisme te kwetsen, zie ik niet in waarom het verkeerd zou zijn.
Dat je met nostalgie terugdenkt aan je eerdere all-year lentekriebels nu je zo in een zwart gat zit, dat kan me wel voorstellen. Ikzelf heb vaak zat teruggedacht aan mijn 5,5 jaar met mijn ex, de mooiste tijd van mijn leven. Ja, want toen was het leven nog goed. De pijn die je nu voelt, hoort er echter wel bij. Als je van iemand houdt, dan neem je dit risico om verdrietig te worden. Daarbij maakt hoe jij je nu voelt alle mooie momenten die je had gehad nog mooier. Daarmee bedoel ik: dat is de functie van liefdesverdriet en ook: koester die momenten! Er zijn mensen die op hun 32e nog steeds geen liefde gekend hebben, vanwege hun uiterlijk of persoonlijkheid.
Chryso, het is voorbij. Ik stel deze vraag altijd aan mensen die nog niet helemaal hebben geaccepteerd dat 'het' afgelopen is: was het het waard? Waren de mooie momenten die je met hem hebt gedeeld het waard wat je nu voelt? Koester ze!
Jouw 'ex' had nog de moeite genomen om netjes en op een lieve manier afscheid te nemen. Wat dat betreft is jou een hoop ellende bespaard gebleven. Geloof me, wat dat betreft mag je jezelf heel, heel gelukkig prijzen, zeker vergeleken met wat anderen hier voor hun kiezen krijgen. Hoe mijn ex na een samenwoonrelatie 'afscheid' nam, was heel anders, die somde in een brief op wat er met mij mankeerde en eindigde die brief met "in de toekomst wil ik een andere relatie dan ik met jou had". Ik was al een heel onzeker mannetje maar na wat ze allemaal had gezegd was ik met een aangeprate schuld- en minderwaardigheidscomplex in therapie gegaan. Zo begon de zwartste periode van mijn leven en pas na 2,5 jaar zat ik weer lekker in mijn vel. Er zijn mensen die door liefdesverdriet of door dingen die exen gedaan of gezegd hebben, aan de antidepressiva geraakt en de zin in het leven helemaal kwijtgeraakt. En volgens mij ervaar jij over het algemeen nog wel plezier in het leven. Ik vertel je dit zodat je kunt relativeren.
Jelle
@ Jelle, over polyamourie
Verschillende mensen vullen polyamourie verschillend in, maar de meesten -waaronder ikzelf- bedoelen ermee dat je meerdere duurzame liefdesrelaties tegelijk hebt (of kunt/wilt hebben). Sommige mensen vinden het belangrijk dat er een verschil in gewicht blijft bestaan tussen 'de relatie die je al hebt' en relaties die daar later bijkomen, maar anderen vinden het juist fijn als elke relatie die ze aangaan potentieel kan uitgroeien tot een levenslange, allesomvattende verbintenis. In mijn optiek verschilt het daarmee nogal van het beeld dat bij mij opdoemt als iemand 'Heleen van Royen' zegt; zij is toch dat mens van "ik doe lekker stout"? Ik doe helemaal niet lekker stout. Ik doe nogal welbewust datgene waar ik zelf denk op de lange termijn het gelukkigst van te worden, maar met 'vrijheid, blijheid en onbeperkt de bloemetjes buitenzetten' heeft het niet zo veel te maken - met verantwoordelijkheid nemen des te meer.
Het is namelijk niet zo eenvoudig, om in de eerste plaats op te komen voor je eigen bestwil en je eigen levensgeluk, en tegelijkertijd te voorkomen dat je anderen kwetst uit egoisme, zoals jij het zegt, Jelle. Hoewel het niet altijd te voorkomen is dat je een ander verdriet doet, is doen wat het beste is voor jezelf niet per se egoistisch, volgens mij. Of iets egoisme is, of juist een kwestie van de verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn nemen, dat hangt naar mijn mening af van de zorgvuldigheid die je betracht bij de afweging van belangen - zowel je eigen tegenstrijdige belangen onderling, als de belangen van anderen. Aan de einduitkomst zelf kun je, zonder kennis van het afwegingsproces, volgens mij niet aflezen of een bepaalde keuze egoistisch is.
Ik had vandaag een prettig gesprek met mijn vriend over dit forum, over liefdesverdriet, polyamourie en over relativeren. Over de zin en onzin van relativeren, en over de samenhang tussen polyamourie en liefdesverdriet, wil ik graag een aparte blogpost schrijven. Hopelijk kunnen we naar aanleiding daarvan nog verder over deze onderwerpen praten. Voor nu ben ik vooral benieuwd wat je vraag "was het het waard?" precies betekent, Jelle. Je zegt dat je die vraag bewust stelt aan mensen die, volgens jou onterecht, niet accepteren dat een liefdesgeschiedenis al helemaal afgesloten is. Stel je deze vraag, in deze bewoordingen, omdat je ze daarmee dwingt terug te kijken op de geschiedenis - er daarmee voor zorgend dat ze een lijn moeten trekken tussen het 'nu' en 'toen', al is het maar om terugkijken mogelijk te maken? Of is het belangrijkste woord uit de vraag niet 'was', maar 'waard'? Wil je ze zich laten realiseren dat het beter is om liefgehad en verloren te hebben, dan om die mooie herinneringen niet te hebben? Of bedoel je misschien nog weer iets anders?
Ik weet in elk geval zeker, dat ik niet zou willen dat het allemaal nooit gebeurd was. Ik zou het liefste natuurlijk een volledige romantische relatie met hem aangaan, maar nu de kosten daarvan te hoog blijken te zijn, ben ik heel blij dat ik voel wat ik nu voel. Het zijn niet alleen de mooie momenten die ik met hem gehad heb toen we nog met elkaar omgingen, die dit liefdesverdriet de moeite waard maken; het liefdesverdriet is op zichzelf al de moeite waard. Want hoewel ik zo mijn kanttekeningen heb bij de suggestie dat relativeren nuttig is bij liefdesverdriet, Jelle, ben ik het wel roerend met je eens dat ik er niet zo slecht aan toe ben. Ik ben over het geheel genomen een gelukkig mens. Ik heb verdriet, maar zelfs dat is bitterzoet, en hoe dan ook is verdriet hebben niet hetzelfde als ongelukkig zijn.
Het is misschien een beetje gek, om op een liefdesverdrietforum te posten dat je het fijn vindt om liefdesverdriet te hebben. Waarschijnlijk is dat ook voorbehouden aan gevallen zoals die van mij, waarin het gemis op praktisch vlak niet zo groot is en de pijn niet zo intens. Toch denk ik op dit forum zinvol mee te kunnen praten, omdat ook mijn milde, lieve, fijne liefdesverdriet zijn mooiere en zijn akeligere momenten heeft. Op de mooie momenten hoop ik steun en afleiding te kunnen bieden aan anderen, terwijl ik hoop dat mijn akelige momenten akelig genoeg zijn om op opvang van jullie te kunnen rekenen.
@Chryso
Ah, je bent een denkerd Zo was ik vroeger ook, in een vorig leven, voor ldvd toen de breuk mij dwong om anders in het leven te staan. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat jij moet stoppen met denken (je moet vooral doen waar je goed in bent en ik denk dat jij, forumgek en polyamoureur, dit forum een frisse wind kan geven en vice versa), dat is gewoon hoe ik in de loop der tijd ben gevormd.
Veel mensen die hier komen zie ik vlak na de breuk kapotgaan omdat ze niet kunnen of willen accepteren dat het voorbij is. Niet accepteren vind ik niet zomaar onterecht, ik vind het in die gevallen ongezond en een vorm van zelfkastijding. Iedereen verwerkt op zijn eigen tempo, maar ik geloof ook in het werk in verWERKing.
De vraag "waren de mooie momenten de lelijke momenten van nu het waard?" gaat denk ik bij jou niet op, omdat je naar eigen woorden je liefdesverdriet als bitterzoet ervaart in plaats van een marteling. Voor jou is het een verlengstuk van het eerdere verliefd zijn, snap ik je? Iemand wiens huidig leven in het teken staat van een aan depressie grenzende kleurloosheid, wil ik een wat kleurrijker blik op het leven geven door aan te stippen dat diegene iets moois heeft mogen ontvangen. Het was niet blijvend, maar heeft het wel mogen krijgen. Ik zie graag dat mensen dankbaar zijn voor wat ze hebben mogen ontvangen in hun voormalige relatie, in plaats van dat ze rouwen dat het er niet meer is. Dat is al een veel gezondere kijk op de wereld dan bezig blijven met wat je niet hebt. Ook boosheid jegens de ex komt veel voor na een relatiebreuk. Ook tegen hen wil ik zeggen dat het beter is om dankbaar te zijn met wat je hebt gekregen dan te vervloeken wat je niet meer hebt.
Je moet je realiseren dat voor de meesten die hier komen het hele leven op de kop staat omdat iemand niet meer in hun leven is. Ze zijn echt ten einde raad. Soms worden ze ook nog eens geconfronteerd met werk- of sociale relaties die geen begrip hebben voor hoe ze zich voelen. Ikzelf had de beleving dat mijn leven afgelopen was omdat ik mijn lief niet kon bieden wat ze nodig had, en dacht vaak aan zelfdoding. Ik had er echt ALLES voor over om iemand te worden die haar waardig is. Ze doet nu alsof ik niet meer besta. Het gaat hier ook echt om een zwaar rouwproces, waarbij mensen ook nog moeite hebben een invulling te geven in een leven die voor hen niet meer de moeite waard is. Tegen dat soort mensen wil ik steeds zeggen: wees realistisch, accepteer wat er is gebeurd en probeer wat moois van je leven te maken. Maar ik begrijp dat jouw leven zijn kleur niet heeft verloren.
Jelle
Wat een goeie post, Jelle!
Wat een goeie post, Jelle! Met langer lezen op dit forum raak ik er steeds meer van doordrongen waar sommige mensen hier vandaan komen (of nog zijn). Deze reactie van jou draagt op een heel prettige manier bij aan het toenemen van mijn fijngevoeligheid over dit onderwerp.
Oh, enneh: "Voor jou is het een verlengstuk van het eerdere verliefd zijn, snap ik je?"
Je snapt me helemaal.
lastige combi
ldvd en polyamorie. polyamorie is iets dat ik steeds tegen kom de laatste tijd, sta er altijd met verwondering naar te kijken. kennen die mensen geen jaloezie, vraag ik me dan af. maar goed, dat is een ander onderwerp.
eigenlijk heb je ook wel iets moois gehad dan. jij werd verliefd naast je veilige relatie en deed dus niks verkeerd. ik vind het ook mooi dat je niet voor stiekem wilt kiezen. maar ja. jammer de jammer, polyamorie is dus niet voor iedereen weggelegd en wat kun je dan anders doen dan letting go...
en ja, dan is ldvd ook weer niet anders dan anders. wonden likken en doorgaan en hopen dat je ooit weer een tegenkomt op wie je verliefd zult worden (en dan hopelijk zonder de bijbrhorende complicaties). ik weet ook dat het concept de ander nu ws nog geen soelaas biedt, maar hee, geef het tijd. en in zekere zin heb je het misschien toch ook weer makkelijker, je hebt immers nog altijd je liefhebbende partner? dat kan vrijwel niemand hier ook zeggen...
sterkte!
lt
Wonden likken
Wat een goede woordkeus! Stilstaan bij wat er aan mijn neus voorbij gaat, dat heb ik even nodig, denk ik. Ook om me te sterken in de overtuiging, dat ik deze man en de vrouw van wie hij houdt het beste gun en dat ik dus gewoon flink zal moeten zijn. Maar na het wonden likken wil ik inderdaad doorgaan, en ik hoop dat het lukt om door te gaan met in mijn achterhoofd de gedachte dat het toch maar mooi is dat er zulke leuke mensen zijn in de wereld.
Wat ik meemaak is inderdaad niet te vergelijken met iemand die er ineens weer alleen voor staat. In praktische zin is er in mijn leven eigenlijk niets veranderd, en als ik verdriet heb, is er iemand waar ik dol op ben die een arm om me heen slaat. Het is een bijzonder voordelige positie om pech in te hebben
Mr Bean @Chrysothemis poly...
Hoi Chrysothemis, ik vind het knap van je dat je meerdere relaties kan hebben, zelf ben ik een ouderwetse man die trouw enorm belangrijk vind, één tegelijkertijd zeg maar. Het gaat om vertrouwen, en dat gaat moeilijk als je je belangrijkste persoon in je leven toch met iemand moet delen. Vriendschapsrelaties met anderen ok, maar dit gaat mij te ver. Je hebt al uitgelegd hoe je erover denkt, het gaat mij erom dat ik het erg belangrijk vind dat ik met de belangrijkste persoon in mijn leven iets deel die ik met niemand anders deel. Daarom vind ik het des te moeilijker te begrijpen, maar ik respecteer altijd de visie en mening van anderen. Toch uit nieuwsgierigheid, is het niet omdat je altijd op zoek bent naar iets beters, de onrust in je, want als je gelukkig bent met je relatie, waarom zou je nog verder zoeken, voor aanvulling? Verlies je jezelf dan niet? Ben je dan nog trouw aan jezelf? Ben je tevreden met jezelf, je eigen leventje?
Mr Bean
Interessant
Met veel plezier lees ik je blog en de reacties die volgen.
Eerst even een reactie op jouw eigen verhaal. Ik kan me goed voorstellen dat je terug wil naar het originele gevoel, het gevoel van onbezorgdheid en verliefdheid die er in eerste instantie was. Toch denk ik dat het onmogelijk is om daar naar terug te gaan.
Als ik kijk naar mijn eigen relatie (die inmiddels niet meer bestaat en waarvan de verwerking eigenlijk best goed gaat, tot mijn grote verbazing!) kan ik me ook herinneren dat ik op een bepaald moment terugdacht aan dat eerste gevoel. Een gevoel wat weliswaar een aantal maanden geduurd heeft. Een mooi, onschuldig en bijna maagdelijk gevoel. (stomme omschrijving, maar zo voelt het)
Naarmate de relatie vorderde werd het steeds meer "besmet" met problemen die niet overkomelijk waren.
Als ik het moet visualiseren, zou onze relatie een prachtig schilderij zijn, maar waar langzamerhand spatten verf opkomen die het mooie doek verstoren. En in mijn geval was de verf niet meer te verwijderen. Ook al zou ik het er vanaf proberen te vegen of schrobben, je zou het altijd blijven zien. Het origineel zou nooit meer perfect zijn.
In mijn geval is de relatie door zijn toedoen beeindigd en heeft hij niets meer van zich laten horen, maar dat is nu niet relevant.
Waar ik naartoe wil met mijn relaas, is dat ik snap dat je graag terug zou willen gaan naar het origineel prachtige schilderij, maar dat het, volgens mij, niet kan daar de spatten verf het beeld verstoren.
In jouw geval is het de vrouw (met alle respect naar haar toe)
En zo kom ik meteen naar de reacties rondom jouw levensstijl. Ik denk dat deze vrouw niet makkelijk haar denkbeelden zal kunnen aanpassen. Mensen zijn opgegroeid met bepaalde opvattingen over hoe een relatie er uit hoort te zien. Het heeft tijd nodig en vooral inlevingsvermogen of bepaalde ervaringen om denkbeelden aan te kunnen passen. Een vriendin van mij was er stellig van overtuigd dat zij en haar man NOOIT in de positie zouden komen dat de een of de ander een buitenechtelijke relatie aan zou gaan. En ze veroordeelde iedereen die zoiets deed. Ze zou hem AFMAKEN als haar man ooit zoiets zou doen en het zou nooit in haar opkomen om het zelf te doen, tot ze verliefde gevoelens kreeg voor een andere man. Ineens werden haar denkbeelden minder star. Niet dat ze ooit er voor zou kiezen om iets stiekems te beginnen, maar ze kon het zich ineens beter voorstellen. Ze kon er meer begrip voor opbrengen.
Persoonlijk heb ik zo'n zelfde weg moeten bewandelen. Ik ben zelf opgevoed als katholiek en met het denkbeeld dat een man, als hij van een vrouw houdt, hij NOOIT iets zou doen met andere vrouwen. Dat het afdoet aan je eigenwaarde als hij verliefd zou worden op een ander. Ik denk dat daar ook het fundament ligt van jaloezie. (wat heb ik niet dat zij wel heeft. Waar doe ik in te kort, waardoor zijn oog op een ander moet vallen)
Totdat ik in contact kwam met een jongen die weliswaar heel veel van zijn vrouw houdt, maar daarnaast nog andere relaties er op nahoudt. Deze jongen geeft eerlijk toe meer nodig te hebben dan zijn vrouw in haar eentje kan bieden en gaat hier dan naar op zoek. Maar dit doet absoluut niets af van zijn gevoel voor zijn vrouw. Het een staat ook niet in verbinding met het ander. Het heeft alle met hem als persoon te maken en weinig met haar als persoon.
Door veel met hem hierover te praten, merk ik aan mezelf dat er van mijn origineel denkbeeld weinig overblijft.
Ik denk dat ik, geconfronteerd met zo'n situatie, er toch nog wel moeite mee zou hebben (ik denk vanwege mijn eigen onzekerheid). Maar desalniettemin heeft het mijn horizon verbreed en kan ik me voorstellen dat meerdere relaties, je eigen relatie niet persé in de weg hoeft te staan.
Terug naar jouw situatie. Is het denk je mogelijk om terug te keren naar het originele gevoel, dat eerste gevoel, zelfs al zou de vrouw haar denkbeelden kunnen aanpassen? Nu dat hij 5 weken geen contact heeft gezocht, nu dat je weet dat zijn vrouw er (tot op heden) niets mee kan?
Of is het een herinnering aan hoe het toen was, vóór dat zijn vrouw hier van wist? Voor het schilderij besmet raakte?
In het laatste geval, zou ik de herinnering koesteren en er met veel plezier aan terugdenken en het daarbij laten, het loslaten.
En ik denk dat in jouw geval, met jouw levensstijl, je nog genoeg mooie momenten met geweldige mannen zult gaan ervaren.
Veel geluk en geniet van je leven.
X