Langzaam komt de zon weer op :)

afbeelding van Nic0

Tis nu iets meer dan een maand geleden dat ik mijn ex vriendin voor het laast zag op 14 mei. toen ze me vertelde dat het over was, ik ga daarover niet meer in details treden zie mijn vorige blogs Glimlach en tis nu meer dan 2 weken geleden dat ik haar voor het laast sprak over de telefoon, mailen hebben we nog een paar x gedaan en dat ze de deur openlaat voor vriendschap.

Achja wat zal ik zeggen, ik kan weer redelijk normaal slapen, zelfs uitslapen Lachen!!!
man wat heb ik dat gevoel gemist zeg lekker tukken tot in de middag, of mezelf lekker vol proppe met eten haha niet dat ik dat vaak doe hoor, maar in mijn periode van liefdes verdriet ad ik niet, en sliep ik heeel slecht Verdrietig maar ik merk dat alles weer langzaam terug komt.

Hoe ik het gedaan heb ? zorg dat je bezig blijft ga gewoon na je werk, spreek met vrienden af in de weekende hou jezelf bezig Glimlach zoek een nieuwe hobby om de leegte in je leven op te vullen Glimlach en ga weer date Tong ik heb nog niet echt een leuk iemand ontmoet maar, het verzet wel mijn gedachten van me ex.

Want ik wil mij immers niet meer zo rot voelen, ik was goed voor haar gaf om haar bewaarde altijd mijn gedult zorgte dat gezelig was, en opeens ging het over ja lekker dan stik er maar in. Echte liefde gaat nooit over, doen mensen elkaar geen pijn en laten elkaar helemaal niet zo rot voelen zoals ze mij heeft laten doen.
Ik weet het dat ze dit niet met opzet heeft gedaan, kvoel me alleen veraden omdat zo plots kwam, maarja dat hoor bij verwerkings procces.

Of ik ooit nog vrienden met haar zal worden hmmm nee denk het niet, ik wil niet meer aan die tijd herrinerd worden voorbij is voorbij, kheb me er lang genoeg klote ondergevoelt. Tijd voor een nieuwe meid in me leven Glimlach na elke oude een frisse Lachen Nu maar hopen dat ik hier niet weer over 5 maanden moet bloggen omdat me hart dan weer gebrokken is Tong

hihi ik wens iedereen verder een fijne dag Glimlach en laat je niet kisten door al die vervelende Exen ze verdienen jullie niet, en jullie verdiennen dit gevoel niet.

Nico

afbeelding van hex

Goed zo!

Goed zo Nic0! Go !!!

Groetjes,
Hex

afbeelding van chelle

@nic0: erken ook de 'bewolking'...

Ik moedig iedereen aan die na een relatie-breuk de beslissing maakt om door te gaan en het leven weer op te pakken-en zo te zien ben je goed op weg om die richting op te gaan, Nic0.

Echter, en ik ga me hiermee waarschijnlijk op glad ijs begeven, heb ik wel een paar opmerkingen. Ik wil onderstrepen dat het absoluut niet mijn bedoeling is om jouw verwerkingsproces te verstoren, of je met opmerkingen te verwarren of te ontmoedigen--maar jouw stukje prikkelt mij om er toch een paar zinnen uit te lichten waarvan ik geloof dat zij misschien iets meer aandacht verdienen.

Je schrijft: "ik was goed voor haar gaf om haar bewaarde altijd mijn gedult zorgte dat gezelig was, en opeens ging het over ja lekker dan stik er maar in".

Wanneer je het gevoel hebt dat 'alles wat je deed' niet genoeg was voor een ander om met je samen te blijven, dan is het logisch dat je uiteindelijk de handdoek in de ring gooit met de woorden 'stik er maar in'. Ik kan dat volgen. Het is een reactie die voortkomt uit zelfbescherming en overlevingsdrang. Om een emotioneel zware periode te overleven, is het vaak makkelijker om hierin in het begin heel zwart-wit te denken. Om duidelijke af te grenzen wat 'goed' is en wat 'slecht' is: "ik deed dit, ik heb dat gedaan, heb alles geprobeerd, alles gegeven en het heeft niet mogen baten. Einde oefening dus, tijd voor mij om verder te gaan en niet meer om te kijken'.

In het begin is het bijna essentieel om er zo naar te kijken. Al is het maar, om te vermijden dat je vast blijft zitten in gevoelens van schuld, spijt en partner-idealisering.

Maar dan...

Ik geloof zelf persoonlijk, dat er een moment zal komen waarin je beter uitgerust bent om wat gedetaileerder naar de situatie te kijken. In plaats van 'niet meer om te kijken': juist wel omkijken en evalueren welke rol jij onbewust in het geheel hebt gehad. Hier vind je namelijk de inzichten. Meestal is dat veel later mogelijk, wanneer de zware, verstikkende emoties lichter zijn geworden en je niet meer zo in de weg staan om realistisch terug te blikken.

In plaats van te blijven geloven dat 'je alles hebt gegeven--en het toch ineens uit was', zal het je veel meer opleveren, wanneer je jezelf toestaat om uit te puzzelen 'waarom je dan zoveel hebt gegeven?'. Teveel geven en teveel investeren, wanneer er weinig wordt terug gegeven, is namelijk nooit goed--en er gaat altijd een wens of verlangen achter schuil. Je kan cynisch blijven kijken naar dat stukje in de relatie, en alles buiten jezelf leggen--maar er is waarschijnlijk een reden waarom je zo ver over je grenzen bent gegaan door maar te blijven geven, geven, geven.

Reden waarom ik dit eruit licht, is vooral om te vermijden dat er in je volgende relatie hetzelfde patroon wordt gevolgt. Om te vermijden dat er zich weer een samenzijn voordoet, die eindigt met 'ik was goed voor haar, bewaarde altijd mijn geduld, zorgde dat het gezellig was--en opeens ging het uit: ja, lekker, stik er maar in". Ik denk dat het in je voordeel zal werken, wanneer je in staat bent om uit te vinden wat het IS, dat jij eventueel (onbewust) doet, wat meehelpt aan een relatie-breuk. Erkennen dat jij, hoewel misschien toendertijd onbewust, ook een rol hebt gespeeld in het in stand houden van een situatie.

Ik heb altijd enorme moeite met geloven dat het 'ineens uit is'. Ik geloof dat er altijd (onuitgesproken) redenen zijn, waarom een breuk volgt.

Wat jou erdoorheen heeft gesleept en wat je ook als goed advies opnoemt, het bezigblijven, vrienden bezoeken, hobbie's zoeken of weer oppaken, dat zijn inderdaad elementen die enorm helpen om jezelf staande te houden. Dat doe je goed Glimlach

Wat betreft 'ga weer daten' of 'tijd voor een nieuwe meid in mijn leven'--tja, daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Voor de één werkt het, voor de ander niet omdat er (nog) geen behoefte bestaat. Wat ik wel wil aankaarten is, dat de keuze om 'weer te gaan daten' na een relatie-breuk, nooit en te nimmer moet voortkomen uit de drang om 'die ander te vergeten'. Of om het 'daten' te zien als zuiver een 'bezig blijven'; een tijdsverdrijf. Of om iemand te vinden die het gat kan opvullen die je ex in je leven achterliet.

Om je weer emotioneel beschikbaar te stellen voor een ander, zul je toch eerst helemaal emotioneel los moeten zijn van je ex. Dus alle negatieve gevoelens die er nog bestaan over die ex-partner, het einde, de relatie, daar zul je mee in het reine moeten komen. En dat betekent ook: het cynisme over 'wat je wel niet voor die ander allemaal hebt gedaan, voordat het toch uit ging' moet zien te plaatsen.

Pas wanneer je hart vrij is van negatieve gedachtes over het verleden, is er plaats om (een ander) lief te hebben.

afbeelding van Nic0

hmmm

Het was ook in eens uit, ik vind het ook zelf nog moeilijk te bevatten, uit vorige realties heb ik geleerd te communiceren hoe de andere er voor staat en tegen de relatie aan kijkt of ze ergens niet lekker bij voelt of niet.

Ze gaf altijd aan heel gelukkig te zijn en tevreden, ik zag dit dan ook niet echt aankomen, haar reden was dat haar gevoel voor mij weg was de laaste tijd. Nu ik zo terug kijk zie ik wel kleine details die daar op wijzen, maar ik was te naief omdat als stille hints te zien, ik vind ook kwalijk dat ze dit zelf niet te sprake bracht misschien had ik zelf over moeten beginne maarja.

Om mij weer in andere relatie te storten enzv, ja ach ik zie wel waar mijn schip strand, ik heb nog steeds veel moeite om haar te vergeten en vergeven haar besluit, als ik s,avonds van mijn werk terug kom zie haar daar nog steeds staan, dat ze op me wacht om met mij mee naar huis te gaan. Ik wil dat gevoel niet langer hebben en verdring het maar, het heeft geen nut om in verleden te blijven hangen het remt mij af en doet mij te veel pijn. Ik heb geen idee hoe lang dit gevoel zich nog voordoet misschien wil ik wel te snel, maar dit lijkt me wel de juiste weg ik merk dat afleiding mij enorm veel helpt er niet meer aan te denken, en daardoor ook steeds dragelijker maakt voor mij.

Ik zal zeker deze eraring mee nemen in een volgende relatie, ik heb hier zeker van geleerd

afbeelding van chelle

@Nico

Dank je voor je reactie. Je bent wel eerlijk--en daar is ook heel veel voor te zeggen.

Ik weet natuurlijk maar heel weinig van je situatie af en alle dingen die tot de breuk hebben geleid. Wat ik wel vermoedde, en wat je zelf nu ook in alle eerlijkheid bevestigd, is dat je bepaalde kwesties gewoon liever wilt verdringen zodat je je niet meer zo klote voelt.

Eigenlijk was dat ook precies wat ik probeerde aan te kaarten. Verdringen is namelijk 'niet erkennen'. En door 'niet te erkennen', weiger je eigenlijk in principe het bestaan van deze kwesties. Helaas verdwijnen of verlichten ze niet door ze te verdringen; het zal via andere wegen, andere liefdesrelaties, andere situaties waarschijnlijk weer naar boven komen drijven. Het zou bijzonder treurig zijn om hier over een tijdje een meisje haar verhaal te zien doen, met hartezeer omdat de jongen waar ze voor gevallen is, bij nader inzien toch nog niet 'over zijn ex heen is'.

Daarbij, het verleden en jouw aandeel daarin evalueren en te leren plaatsen is toch heel iets anders dan 'in het verleden blijven hangen'. Het verleden bekijken als een ervaring waar iets van te leren valt, is wat anders dan vermijden naar het verleden te kijken uit angst dat er teveel dingen naar boven komen waar je niet mee geconfronteert wil worden.

Affijn.

Natuurlijk, boven alles heb je alle recht op jouw keuze en de manier waarop je hiermee wil omgaan, Nic0--en daar wil ik ook vanaf blijven. Als deze manier voor je werkt en jou helpt om het leven weer op te pakken en plezier te hebben, dan wens ik je alle geluk.

Wie ben ik om te zeggen dat er betere manieren zijn, tenslotte. We doen het allemaal op onze eigen manier Knipoog

afbeelding van nico_nico

leven oppakken en verder gaan

Hallo Chelle,

Als ik effen dieper mag doorvragen over je stelling? Hopelijk neem je het me niet kwalijk. Glimlach

Wat je aan Nic0 zegt is in feite dat het beter is om de relatie te verwerken, voor je u zelf in iets anders stort. Dat je moet erkennen waar de problemen lagen.
Maar wat als de problemen niet bij u zelf liggen, maar bij uw partner? Hoe ga je daar dan mee om? Moet je uw volgende partner dan wantrouwen als die zegt dat alles in orde is?

Zijn manier van verwerken: gewoon door gaan met zijn leven, en eventueel openstaan voor een nieuwe relatie lijkt mij niet zo slecht. Het grote probleem die ik zelf ervaar na mijn relatie is de leegte, de rede om verder te gaan, motivatie...
Te lang bij de pakken blijven zitten, zorgt er voor dat je in die spiraal van het negatieve blijft hangen.
Komt het er allemaal ooit uit als je niet alles uit je vorige relatie verwerkt hebt?
OF
Is het erger als je de wonde elke keer blijft opentrekken, en zo een groter litteken zal overhouden?

Ik denk dat de middenweg het beste is: je gaat door met je leven, en ondertussen denk je na over wat je er verkeerd is gegaan. Voor sommigen zijn die reden gemakkelijker dan voor andere. Maar als ik mijn situatie als voorbeeld mag nemen, dan is de middenweg de beste.
Als ik Nic0 zijn situatie bekijk: hij is een enthousiaste jonge kerel die vol levenslust zit. Hij lijkt mij niet de kerel die bij de pakken wil blijven zitten. En zijn manier past gewoon bij zijn persoonlijkheid.

Ik wil Nic0 dan ook sterkte wensen! En proficiat dat je al een maand geen contact meer hebt gehad.

Sterkte!

Groeten,
Nico

afbeelding van Nic0

yeah

Wat Nico_Nico hier beschrijft klopt wel aardig, ik wil er niet bij de pakke bij neer zetten, ik beschouw mijzelf als vechter ik heb 3 weken lang in een hell gezeten door de ellende die hoop heet. Tis pijnelijk en klote maar ik wil gewoon verder, ik ervaar nu inderdaad een leegte die ik van plan ben weer te gaan vullen met echte liefde maar niet meer van haar. Als ik op mij kamer ga piekeren schiet ik toch niet veel mee op, en zal ik haar niet mee terug krijgen.

Af en toe denk ik wel na waar mijn aandeel was in dit hele gebeuren, ik kan gewoon niet zoveel bedenken wat ik fout heb gedaan. Nooit ruzie gehad nooit echt harde menings verschillen, ik was gewoon voor mijn gevoel echt haar vriend en maatje. En steunde haar overal in. Ach wie zal het zeggen, ze zelf gaf aan dat ik het goed gedaan heb dat probleem bij haar lag. Tja ik wil me er gewoon niet meer druk om maken, doe ik mezelf alleen maar pijn in.

Later zal ik misschien nog wel x contact zoeken om het uit te praten, bepaalde antwoorden krijgen op me vragen maar voorlopig wil ik het laten rusten. en lekker date Tong

afbeelding van Scribent1981

Bedankt, leerzaam

Hallo iedereen die hier gereageerd heeft...

Ik heb deze blog gelezen en alle reacties eveneens. Ik denk dat hier voor iemand als mezelf heel veel uit te leren valt. Want ik voorzie bij mezelf (zie mijn blog) eenzelfde scenario als bij nic0...

Maar ook de valkuilen en aandachtspunten die chelle geeft, vind ik zeer nuttig om over te lezen.

Bedankt iedereen en ik hoop dat velen er - net zoals ik - iets aan hebben, deze blog en de reacties!

Nu weer terug naar mijn eigen gevecht met ongeloof, teleurstelling, verwarring, verbazing, pijn en verdriet en al die andere klote-emoties die bij LDVD horen.

hopelijk tot ziens op mijn blog Knipoog

afbeelding van chelle

@de Nico's

Allereerst, Nico, sportief van je dat je (andere) Nic0's manier van verwerken uitlegt en probeert te plaatsen, maar eigenlijk herhaal je wat ik in mijn laatste reactie aan hem ook geschreven heb. Ik erken en respecteer dat Nic0 gewoon moet doen wat hij voor zichzelf het beste acht, wat voor hém lijkt te werken en waar hij zich prettig bij voelt.

In vergelijking met de meesten mensen die hier schrijven en actief zijn, heb ik geen liefdesverdriet. Wél gehad, en een paar keer ook in zodanig heftige mate dat mijn leven er door stilstond en ik maar niet in staat leek om het weer op de rails te krijgen. Wat dat betreft, kan ik mij nog steeds in meer of mindere mate identificeren met een ieder die er mee worstelt. In veel verhalen die ik hier lees, herken ik enorm veel van de valkuilen, frustraties, misstappen en gebrek aan zelfkennis/inzicht waar ik in het verleden ook zelf mee geworsteld heb.

Door schade & schande, ben ik inmiddels op relatie-gebied heel wat inzichten wijzer geworden. Het meest waardevolle is nog wel, dat ik niet (meer) gekweld wordt door negatieve emoties. Cynisme, wantrouwen & bitterheid is er niet meer, en ook de eindeloze ketting van vragen over het 'waarom' zijn verstild geraakt. Ik ben aangegaan, heb verwerkt, vergeven en erkend wat mijn eigen aandeel is geweest.

Wat ik in mijn reacties op Nic0's blogs heb pogen te doen, was geen aanval of verwijt, maar enkel en alleen een poging om eventuele, potentiële valkuilen in zijn verwerking aan te wijzen (lees: 'eventuele valkuilen'; ik impliceer dus niet dat hij er ook in zál vallen). Uit eigen ervaring heb ik tegen wil en dank moeten leren dat 'verdringen', althans voor mij, niets meer is dan het probleem voor me uitschuiven, of ergens anders voor onbepaalde tijd 'opbergen'.

Aangezien dit een publiekelijke site is, waar veel mensen meelezen, steun vinden en hoop putten uit de verhalen en ervaringen van anderen, vind ik het nodig om ook de eventuele schaduwkant van dat 'verdringen' op de tafel te krijgen. En dan is het aan ieder individu zelf, wat het beste werkt. Ik denk dat de kwaliteit van deze site, naast de steun die hier wordt gevonden & gegeven, vooral wordt gewaarborgt door de (confronterende) eerlijkheid naar elkaar toe.

Om op je vraag in te gaan: "Komt het er allemaal ooit uit als je niet alles uit je vorige relatie verwerkt hebt?

Of het er allemaal ooit uitkomt, wanneer je veel onverwerkt verdriet & frustratie met je mee blijft dragen--dat kan ik alleen voor mijzelf beantwoorden. In mijn geval kwam het toch altijd weer naar boven--en dan vooral in situaties waarbij juist die gebieden werden aangeraakt waar ik zoveel onverwerkte shit had liggen. Wanneer iemand te dichtbij kwam, bijvoorbeeld. Of wanneer ik teleurgesteld werd. Psychologisch bekeken, lijkt het mij ook wel logisch dat iets wat je emotioneel onverwerkt met je mee blijft dragen, op een gegeven moment bijzonder zwaar gaat wegen en een ballast wordt. En een ballast blijft een ballast, ongeacht waar je het naartoe blijft verplaatsen--of hoevaak je het ook voor je uit, of van je af blijft duwen.

Sommigen mensen zijn er echter heel kundig in (geworden) om zaken te verdringen in de hoop dat het dan 'vanzelf in de vergetelheid raakt'--en helaas moet ik eerlijkheidshalve toch toegeven, door wat ik bij anderen heb gezien, dat het hen nou niet bepaald, op de lange termijn, zoveel voordelen biedt. Hoe het op mij overkomt, is dat zij met 'verdringen' datgene wat er vergeten probeert te worden, juist heel veel macht & bestaansrecht geven--en daardoor blijft het juist 'actief'. Let wel: er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, en ik wil daarom ook absoluut niet beweren dat het altijd zo gaat. Maar als we het zuiver psychologisch bekijken, heeft 'verdringen' altijd een consequentie. Het is maar de vraag of de consequentie minder erg is dan datgene wat er verdrongen wordt. En dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken.

OF: Is het erger als je de wonde elke keer blijft opentrekken, en zo een groter litteken zal overhouden?"

Hmm. Je kan een pleister op een zwerende wond plakken, maar zolang je die wond niet eerst onderzoekt, ontsmet, desinfecteert en verzorgt--dan kan het afrukken van een pleister en opentrekken van die wond niet veel erger of pijnlijker zijn, dan de zweer die je, zonder extra verzorging, door middel van een pleister maar blijft bedekken. Hoe langer het zweert, hoe aanzienlijker de infectie--en hoe groter het litteken. Met andere woorden: elke wond heeft de juiste verzorging nodig die met de ernst van letsel overeenkomt; dit geldt dus ook voor emotionele wonden. Ik geloof meer in desinfectie en verzorging--dan in het plakken van (figuurlijke) pleisters.

"Maar wat als de problemen niet bij u zelf liggen, maar bij uw partner? Hoe ga je daar dan mee om? Moet je uw volgende partner dan wantrouwen als die zegt dat alles in orde is?

Ik heb hier even over moeten nadenken. Mijn allereerste antwoord was namelijk, ik vind het erg onrealistisch om de problemen en issues in een relatie op 1 van de partners af te schuiven. In een relatie dragen twee personen bij aan de voortgang en vorm van het samenzijn. Dat is dus precies wat ik in veel van mijn reacties aanhaal: erken ook je EIGEN rol in het geheel.

Pas later, kon ik mijn allereerste antwoord wat nuanceren. Ik herinner me jouw situatie, en de extreme onzekerheid van je ex, dat waarschijnlijk een grote oorzaak is geweest dat het niet heeft kunnen werken. Ik begreep ineens veel beter waarom je de stelling opgooit: 'maar wat als de problemen bij de partner liggen?"

Tja, tricky vraag. Ik ben toch nog steeds geneigd, om dat schuldwijzen, of vingertjewijzen, te nuanceren. Er zijn zeer zeker situaties, waarbij één van de partners er emotioneel duidelijk 'slechter' of 'labieler' aan toe is. En dat kan inderdaad een grote oorzaak zijn, waarom een samenzijn problematisch wordt--en uiteindelijk tot een einde komt. Maar nog steeds--er vanuit gaande dat we te maken hebben met een partner die te kampen heeft met een persoonlijkheids-stoornis of vormen van verslavingen, en dat die problematiek dus een zeer groot obstakel vormt--wat is jouw aandeel in dat geheel geweest? Niemand is tenslotte zonder emotionele baggage.

Ik denk bijvoorbeeld aan: heb je het gedoogd? heb je in eerste instantie allerlei excuses gevonden om het minder erg te maken dan het was? heb je de rol op je genomen, waarbij jij de steun-en-toeverlaat werd, de rots, degene die de ander omhoog sleepte, voortduwde? welke illusies heb je jezelf gemaakt? dat het beter zou gaan? dat het 'een fase' was? hoe was het in het begin, zijn er signalen geweest die je niet hebt gezien, of niet hebt willen zien? wat was de beloning om toch te blijven, toch te proberen?

Af en toe krijg ik de indruk dat mensen moeite hebben met dat 'welk aandeel heb JIJ gehad in de relatie?', omdat zij ervan uit gaan dat 'een aandeel' gaat over iets negatiefs. Dat ze moeten gaan toegeven dat ook zij 'fout' zijn geweest, fouten hebben gemaakt, beter hadden moeten weten, moeten doen. En wanneer de 'fouten' overduidelijk veelal door die ander zijn gemaakt, werpt 'erkenning van jouw aandeel' weerstand op. Echter, dat 'aandeel' kan alles zijn; ook de dingen die je hebt gedaan uit liefde, vertrouwen, geloof, vechtlust. Omdat je zo graag wilde.

Je aandeel hoeft niet per definitie 'negatief' of 'fout' te zijn geweest. Maar dat neemt niet weg dat jouw aandeel evalueren en erkennen, misschien wel veel meer duidelijkheid schept in je eigen behoeftes & verlangens. En om te vermijden dat deze in een volgende relatie weer op de achterbank verdwijnen, je weer hetzelfde patroon volgt--is je eigen aandeel erkennen simpelweg het geloof toelaten, dat er in elke situatie iets over jezelf te leren valt. Dat je geen verliezer hoeft te zijn.

Een aandeel hebben, betekent niet dat je daarmee de obstakels die voortkwamen uit de issues die de partner had, baggatalliseert. Het betekent ook niet, dat de weegschaal ineens qua 'schuldenpost' gelijk staat--er zijn relaties waarbij je heel duidelijk de partner kan aanwijzen die zich op heel veel gebieden onverslaanbaar schuldig heeft gemaakt aan het boycotten van die relatie. Daar hoef je ook geen verantwoordelijkheid voor te nemen, natuurlijk. Je eigen aandeel erkennen, betekent niet dat jij 'net zo' schuldig bent; dat je het hebt moeten zien aankomen; of dat je gefaald hebt.

Mijn aandeel erkennen in elke relatie die ik heb gehad heeft veel over mijzelf bloot gelegd. Dingen waar ik nu extra alert op ben. En ik merk, dat het mij in de liefdesconnecties die ik nu aanga, veel sterker, eerlijker en stabieler maakt. Ik heb geen last van 'onverwerkt leed' omdat het niet als een onverteerbaar brok nog altijd in mijn systeem aanwezig is. Het zijn kleine stukjes geworden, beter handelbaar. Ik ben hoopvol, open en met een gezonde dosis vertrouwen--omdat ik vooral mijzelf heb leren vertrouwen.

Affijn.

Ik wil mijzelf niet opstellen als een 'liefdespredikant'; ik heb overduidelijk niet alle wijsheid & inzichten in pacht. Ik leer & val (!) nog steeds. Maar de voornaamste reden waarom ik hier schrijf, is omdat ik iedereen gemoedsrust gun. De beste stuurlui staan aan wal, zeggen ze. Niet omdat zij het nu zoveel beter kunnen, of beter weten--maar simpelweg omdat zij de storm hebben getrotseerd en uiteindelijk zo ver zijn gekomen dat zij voet aan veilige wal wisten te zetten.

Terugkijkend op de momenten waarin gemoedsrust juist iets was, wat ik maar niet kon vinden (of vasthouden)-- vond ik heel veel steun bij 'gelijkgestemden'. De geruststelling van de gedachte dat ik 'niet alleen ben', dat ik niet de enige bent die zich in een woeste storm bevindt. Maar het is niet de bedoeling dat je elkaars toestand 'in stand houdt'. Niet: de blinde leidt de blinde. Tenminste, ik ga ervan uit dat iedereen die deze site bezoekt, verder wilt komen.

En in mijn ogen komt de meest constructieve en betekenisvolle hulp, uit richtingen waar er belangenloos gepoogd wordt je te confronteren en met pijnlijke eerlijkheid te wijzen op de dingen die (nog) niet worden ingezien--of waar de bereidheid (nog) ontbreekt om het te WILLEN inzien.

En da's ok. Haal eruit waar je wat aan hebt--en doe het op je eigen tempo Glimlach

Wens beide Nico's sterkte!

afbeelding van nico_nico

elk zijn aandeel

Hallo Chelle,

Bedankt voor je reactie.

Over het stukje: "dat je in een relatie elk een aandeel hebt waarom het verkeerd liep"; moet ik je gelijk geven.
Mijn aandeel(onder andere) is inderdaad dat ik het gedoogde. Ik liet zaken onbesproken omdat ik schrik had om haar te kwetsen. Ze kan héél moeilijk om met kritiek. Ze zal dit in haar hoofd héél erg gaan opblazen, en zal dat niet uiten. Ze heeft nooit geleerd met kritiek om te gaan. Als iemand haar iets eenvoudig zei: dat negatief was over haar persoon, dan was er een groot probleem.
Haar familie ging ook zo om met haar. Vaak werden discussie vermeden of verbloemd. Omdat zij zéér goed wisten dat het niet mogelijk was voor haar.

Is het dan verkeerd dat je uw liefste niet pijn wilt doen?
Is het verkeerd dat je niet met je liefste over "probleempjes" kan praten?
Ja, je hebt gelijk. Onze relatie is gestopt om deze reden: geen communicatie. Ik weet het nu ook. Maar het is te laat. Ze is naar een ander gelopen. Maar hoe zal dit in haar volgende relatie lopen? Wetend dat ik iemand ben die het woord respect ken?
Ohja, dat zijn mijn zaken niet meer zeker?

Dus je hebt gelijk: in een relatie heb je altijd met 2 de "schuld" dat het tot een eind komt. In een paar zéér uitzonderlijke gevallen na misschien.

Bedankt en ik hoop dat je niet beledigd was door mijn reactie, was zeker niet de bedoeling.

Groeten,
Nico

afbeelding van Mel

Hey Chelle

Eerst en vooral wil ik je even zeggen dat ik vind dat je zeer wijze dingen schrijft, vindt het altijd een genot om jouw stukjes te lezen.

Ook hier geef ik je gelijk. Toch stel ik mij de vraag: wat als in dit geval Nico, alles gegeven heeft omdat hij haar graag zag, er 100% voor ging. Ikzelf ben ook iemand die er voor gaat als ik iemand graag zie. Let wel, respect en waardering en investering van de ander is wel een vereiste om dat te blijven doen. Maar is het niet logisch dat je, als je iemand graag ziet, niet zomaar opgeeft en hoopt op verandering, ook al weet je ergens diep vanbinnen wel dat die niet meer komt, maar wil je dat niet zien.

Maar wat doe je dan als dat bij die ander plots veranderd en je wel voelt dat er iets is, maar ook door externe factoren die op dat moment spelen en invloed hebben op de ander, weet je niet zeker of het persoonlijk naar jou toe is en/of je dan maar zo vlug moet opgeven. Weet nu ook dat ik vroeger aan de alarmbel had moeten trekken, maar heb dat toch ook niet laten aanslepen anderzijds. Is het niet zo dat je op het begin altijd excuses buiten jezelf zoekt?: 'Ochja, hij zal wel een slechte dag hebben, 'hij heeft toch ook wel veel stress', ... Die 'fout' heb ik dan onbewust, achteraf gezien, ook wel gemaakt.
Het 'stik er maar in'gevoel heb ik na de breuk ook gehad en het hielp mij idd. wel.
Toch vind ik, wat Nico hier ook aanhaalt, ook dat het zijn taak was om dat mee te delen, het is pas nadat ik op een gesprek aangedrongen heb, dat het eruit gekomen is. Dat is wel jammer.

afbeelding van chelle

@Mel

Dank je voor je reactie, Mel, en je compliment; lief.

In je reactie haal je een paar interessante thema's aan, waar veel mensen zich waarschijnlijk in zullen herkennen, of zich mee kunnen identificeren. Mijn reactie was natuurlijk allereerst op Nic0's situatie gericht en ik moet er dus eerlijkheidshalve bij zeggen dat geen situatie dezelfde is.

Ik wil ingaan op wat je schreef: "Maar is het niet logisch dat je, als je iemand graag ziet, niet zomaar opgeeft en hoopt op verandering, ook al weet je ergens diep van binnen wel dat die niet meer komt, maar wil je dat niet zien". Logisch? Waarschijnlijk wel. Gezond of realistisch? Twijfelachtig, met een metertje die hier en daar doorslaat naar 'ongezond'. Hoe logisch en menselijk dan ook: als je iets al 'van binnen weet', maar het nog niet wil inzien, doe je jezelf feitelijk eigenlijk tekort. Je wil de waarheid (realiteit) gewoon nog niet aangaan--en daardoor kan je heel lang in een situatie blijven vastzitten.

Om een serieuze relatie op te bouwen en te laten groeien, is noodzakelijk om er tenminste 100% volledig voor te gaan. Er moet bij beiden de bereidwilligheid zijn om op gelijke basis 'te willen geven', te investeren. Wat dat betreft kan ik je volgen en ben ik het helemaal met je eens.

Maar er bestaat wel een grens tussen 'voor iemand gaan'/'blijven vechten' en 'jezelf verliezen'/'zoveel investeren dat je je eigen behoeftes en de realiteit uit het oog verliest'. Als ik hier de verhalen lees, denk ik dat die grens heel vaak wordt uitgerekt en overschreden. Wat gisteren nog een 'zo ver zal ik het nooit laten komen' was, is morgen inmiddels 'de normaalste zaak' geworden, zoiets. Zonder er bij stil te staan, vervagen de grenzen geleidelijk--en geef je eigenlijk veel meer dan je zou behoren te doen.

Hoevaak lees je niet 'ik heb zoveel gegeven, ik heb alles voor hem/haar gedaan, ik heb zoveel geprobeerd--en voor wat?! Hij/zij was het niet waard!"" Wanneer je 'alles dat je hebt gegeven' ter discussie stelt en als argument aanvoert waar misbruik van is gemaakt, dan heb je dus eigenlijk al teveel geinvesteerd, denk ik. Ben je toch iets te vaak over je grenzen heen gegaan--en heb je dus ook een rol gespeeld in het geheel. Zodra je dát kunt erkennen en verantwoordelijkheid voor kunt nemen, ben je constructief aan het puinruimen & inzichten aan het vergaren.

Als ik terugkijk op de relaties die ik heb gehad waar ik veel te veel investeerde, was ik achteraf altijd boos 'dat ik zoveel had gegeven--en het niet had mogen baten'. Mijn perceptie was dus: hoe meer ik investeer en hoe meer en beter ik probeer en vecht, des te meer kans dat ik ons bij elkaar kan houden'. Hoe onrealistisch!

Echter, in de relaties waar ik mijn grenzen wél begon te bewaken en dus niet méér investeerde dan wat ik bereid was te verliezen, voelde ik mij achteraf toch aanzienlijk minder klote, verraden of gekwetst. En kon ik veel realistischer de breuk accepteren.

"Is het niet zo dat je op het begin altijd excuses buiten jezelf zoekt?"

Eigenlijk herhaal je hier al wat ik Nic0 ook al schreef. In het begin, wanneer je vooral probeert te overleven, bestaat er vaak die neiging om heel zwart-wit te denken. Het 'stik er maar in' is mij ook niet vreemd. Soms vormt die gedachte gewoon een veilige buffer tegen alle pijnlijke dingen die je nog verwerken moet. Maar, en dit is écht een belangrijk onderdeel van het verwerken en het 'loslaten': er zal zich een moment aandienen, waarop je toch ook je eigen rol zal moeten gaan evalueren.

Er is veel te leren van jouw aandeel in een relatie; ongeacht of je nu de wegloper of achterblijver bent. Of je nu de 'gever' of de 'nemer' bent. Of je nu de 'Bully' bent, of de Naieveling.

Je kan ervoor kiezen om je ex voor altijd aan te wijzen als de schuldige, als diegene die jouw leven tot een hel maakte, als diegene die ervoor heeft gezorgt dat je niemand meer vertrouwt...

Maar, achter die berg woede, frustratie, verwijten en gekwetsheid--gaan wel de vragen over jouw aandeel in die relatie schuil: waarom ben je er niet eerder uitgestapt? waarom heb je niet méér aandacht besteed aan dat gevoel dat zich 'ergens, diep van binnen' liet horen? waarom heb je het zover laten komen? waarom heb je alles met zoveel excuses proberen goed te praten? waarom bleef je klagen en je miserable voelen, maar heb je zo weinig ondernomen om het aan te kaarten, te veranderen?

Hoe graag we ook de garantie hebben dat een partner ten alle tijden eerlijk is, communicatief, oprecht, empathisch, respectvol en begripvol is ten aanzien van onze gevoelens--het loopt soms anders. Externe, interne factoren, whatever de oorzaak. Je kan het niet altijd overzien, of het zien aankomen. De enige garantie die je wél hebt, is jouw grens. En zorgen dat je je eigen grenzen bewaakt, erkent en respecteert.

Zolang jij dat namelijk kan bewaken, zal het onmogelijk zijn voor een ander om jouw grenzen te overschrijden.

Dank voor je bijdrage!