Manipulatietechnieken: niemand van ons is een heilig boontje en we zullen allemaal wel eens een foutje maken.
Maar sommige mensen gebruiken echt manipulatie om te bereiken wat ze willen. Toen ik mijn ex leerde kennen, wist ik niks hierover, sterker nog, ik had geen flauw benul dat sommige mensen hier zeer ver in gaan. Hoe verder ik in de relatie kwam, hoe ellendiger ik me begon te voelen. Maar ik kon maar niet de vinger erop leggen wat het nou precies was. Later ging ik lezen over manipulatie en de verschillende technieken. Ik herkende denk ik in retrospectief alle hieronder genoemde technieken. Hij paste ze stuk voor stuk toe. Steeds had ik het gevoel: verrek, dat deed hij ook... daarom voelde ik me zo rot. Verrek.. en dat deed hij ook. Ik schreef letterlijk in de kantlijn van de boeken welke voorbeelden ik zelf had bij iedere techniek. Hoe erg kan het worden...?
Dus ja, hierbij een lijstje van manipulatie die ik uit mijn eigen relatie herkende.
1. de in mijn vorige blog genoemde love-bombing is eigenlijk ook manipulatie: je bent de liefde van mijn leven, zo perfect, mooi, cadeautjes, zalige sex, oh wat herken ik me in jou... allemaal zaken die heel snel een sterke band scheppen, en da's precies de bedoeling
2. Snel delen van intieme informatie
Je krijgt al vroeg in de relatie intieme details, bijvoorbeeld over zijn leven of over zijn exen. Je voelt een band, je vertelt omgekeerd ook dingen over jezelf. Later kun je ontdekken dat het leugens waren en dat de informatie die jij vertelt over jezelf tegen je wordt gebruikt, om je zwart te maken.
Ok, dat was de eerste fase. Als je later in de relatie iets minder perfect blijkt te zijn, komen andere zaken om de hoek kijken. Een typische cyclus is namelijk: de hemel in prijzen - neerhalen - weggooien. Eerst ben je perfect, beter dan de rest, daarna ben je ineens niet goed genoeg en ligt alles aan jou, daarna kan je vertrekken.
3. Je mag geen negatieve emotie laten zien. Maakt hij je boos, dan ligt dat aan jou. Hij gaat zeuren over jouw boosheid, en vergeet de oorzaak. Ben je moe of verdrietig door iets wat hij heeft gedaan, ligt ook aan jou. De focus wordt daarop gelegd, niet meer op zijn gedrag. Die boosheid of dat snel huilen is toch iets waar jij aan moet gaan werken hoor, heeft een negatieve invloed op de relatie!
4. Indirect negatief commentaar: mijn ex schold me uit, dan is het duidelijk wat hij bedoelt, zeer direct.
Maar hij gaf ook negatief commentaar in de vorm van goed bedoeld advies of het aandragen van een oplossing. Zo ging hij me altijd helpen met mijn hardloopschema. Achteraf heeft hij me nooit echt gestimuleerd, integendeel, het ging altijd met een ondertoon van 'jij kan niet eens hardlopen', maar het werd gepresenteerd als hulp: ik ga jou helpen om sneller te lopen (impliciet: want nu loop je met een slakkegangetje).
5. Driehoeksverhoudingen creëren:
in het begin zijn de exen gek. Maar dan ineens zijn ze geweldig, veel beter dan jij. Je neemt de plaats in die zij eerst hadden: onderaan. Of hij komt ineens op de proppen met iemand nieuws die toch echt veel beter is. Of hij gaat subtiel zitten flirten met anderen, als jij hier wat van zegt, ben je overgevoelig. Allemaal bedoeld om jou jaloers te maken. Als je daarop reageert, heeft het uiteraard niks te betekenen. Tot aan het einde, waar je daadwerkelijk mag vertrekken en de volgende al in de rij blijkt te staan.
6.Blaming the victim: als jij hem wijst op iets wat hij heeft gedaan, krijg je te horen dat het aan jouw onzekerheid ligt, lichtgeraaktheid of wat dan ook. Zo is de aandacht afgeleid van zijn gedrag en voel jij je schuldig of op zijn minst verward. En je gaat jezelf wellicht verdedigen. T
7. Soms gaat men zo ver dat men ontkent wat er is gebeurd. Als je iemand wijst op slecht gedrag, zegt hij: dat heb ik helemaal niet gedaan! Je hebt gezien dat hij iets heeft gedaan, of gehoord dat hij iets heeft gezegd maar hij ontkent het (in het Engels gaslighting).
8. Minimaliseren: je maakt zogezegd een groot probleem uit niks, je overdrijft, als je hem met zijn gedrag confronteert.
9. Silent treatment / onthouding: weigeren te praten, weigeren te luisteren, onthouden van intimiteit, letterlijk de rug toekeren.
Dit had op mij een enorm negatief effect... misschien nog wel groter dan de scheldwoorden.
10. het is altijd een anders schuld: mijn ex kon hierbij heel ver gaan. Hij zei: ik ga je blokken van facebook. Als ik hem dan blokte, gaf hij mij de schuld dat we niet meer op elkaars facebook stonden. Het is echt waanzinnig. Het is nooit zijn schuld.
11. ontwijken van de vraag: als je hem confronteert, beginnen over een ander onderwerp, soms iets totaal irrelevants.
12. als je zo gek wordt van zijn gedrag dat je het gewoon niet meer aankan, en zelf echt boos wordt... het bloed wordt onder je nagels vandaan gehaald, er wordt op al je knopjes gedrukt... dus dan reageer je anders dan anders! Maar dan beschuldigen ze JOU van agressief reageren.
13. 'crazy-making' / word salad / emotionele chaos: je hebt het gevoel dat je er gewoon niet uitkomt. De discussies gaan nergens over, je draait steeds in rondjes. Elke keer als je denkt dat je iets hebt uitgepraat, begint hij weer over iets anders, of overnieuw over diezelfde kwestie. Als je to the point komt, leidt hij de aandacht weer af. Hij gaat praten over fouten die jij in het verleden heeft gemaakt. Je hebt het gevoel dat je zelfs de meest basale emoties eindeloos moet uitleggen. Hij lijkt het gewoon niet te begrijpen. Uitgeput geef je het op. Dat is het effect van crazy-making. Wordt nog versterkt als hij op zijn beurt totaal kalm blijft bij al dit gedoe.
14. Isoleren: als hij herkent dat je betekenisvolle vriendschappen hebt, probeert hij je daarvan te isoleren.
Mijn ex was hier heel goed in: hij had flink commentaar op een vriendin die kritisch naar hem was en wilde eigenlijk dat ik het contact met haar verbrak. Verder deed hij net alsof hij het geweldig vond dat ik met vrienden afsprak, maar was altijd zeer negatief als ik bijv. even te laat terug was, altijd gezeur, hij verpestte het eigenlijk dan al voor mij. Hij wilde veel tijd samen doorbrengen, onder het mom van ja je bent zo belangrijk voor me.
Hij zeurde altijd dat hij dezelfde rechten wilde: hij wilde dan ook met vrienden afspreken, waar ik niks op tegen had. Maar dan deed hij net alsof ik daar heel moeilijk over deed, en zei dan bijv. een afspraak af terwijl ik daar niet om gevraagd had, en zei vervolgens: ja jij gaat wel met je vriendinnen uit en ik mag het niet van jou. WAANZIN . Maar het had uiteindelijk wel het effect dat ik maar minder en minder afsprak, omdat ik al moe genoeg was van al het gedoe.
15. dreigen: spreekt voor zich. Als je dit of dat niet doet, dan ga ik bij je weg. Vaak in combinatie met 5: ik heb al iemand achter de hand, of mijn ex wil me wellicht ook nog terug.
16. valse excuses, en valse emoties wanneer het hem uitkomt: typisch is de cyclus van mishandeling. Een periode dat het heel slecht gaat, daarna sorry sorry, het gaat weer even beter en dan begint het weer van voor af aan, of nog erger. Meteen als hij ziet dat hij je wellicht kwijtraakt, komt weer een stukje van de eerste fase terug: je bent ineens weer geweldig, hij is de idioot, het zal nu echt veranderen. Maar het verandert NIET. Mijn ex kon geniaal faken dat hij verdrietig was en wilde dat het goed kwam. Ik zal nooit vergeten dat ik heel zielige berichtjes vol sorry en ik ben zo verdrietig kreeg. Toen ik hem belde, klonk hij ijskoud. Totaal geen verdriet. Het is gewoon fake.
17. slecht gedrag voorbehouden aan jou: naar buiten toe de lieve, behulpzame figuur uithangen. Altijd klaarstaan voor anderen. Maar achter gesloten deuren jou naar beneden halen. Je denkt daardoor dat het aan jou ligt, want tegen die anderen is hij wel aardig. Wat doe ik fout? Je wordt wellicht steeds gestrester, vermoeider, naar buiten toe is het te zien. Hij blijft naar buiten toe de kalmte zelve. Daardoor denk je nog meer dat het aan jou ligt.
Dit
Wat hier staat hoeft niet allemaal te kloppen Invb met een narcist kan ook angst zijn. Hechten binden etc. Ik heb ook iets te veel verteld maar dat komt omdat ik gewoon een giga kakel heb. Bedoelde ik niks verkeerds mee. Want was echt stapeeeeeel gek op hem. Nouja was eigenlijk nog steeds
@Petals
Petals, ik vind dit een indrukwekkend blog! Wat ben ik ontzettend blij voor je dat je je eruit geworsteld hebt! Ik herken lang niet alles, maar kan je verhaal misschien wel een heel klein beetje snappen, denk ik. Maar misschien ook helemaal niet Nogmaals, ik ben blij dat het over is! Soms is het gewoon beter als hij weg is, en het gewoon uit is.
Waterman
Hechtenis
Problematiek haal ik hier meer uit.
Hoe zou het zijn om eens te
Hoe zou het zijn om eens te beginnen jezelf van alles de schuld te geven... Mea culpa.
Jij bent degene die hem uitkoos of liet uitkiezen, met hem verder ging, je liet vernederen, alle pogingen ondernam dingen uit te spreken enz. (Natuurlijk is het nooit zwart/wit). Iets moet toch met jouzelf te maken hebben. Waar zat JIJ fout? (Dat moet je beslist NIET met hem delen).
Het gaat er per slot om dat je niet hem verandert en alleen naar zijn 'fouten' kijkt en hoe slecht hij jou heeft behandeld, maar dat jijzelf er beter uitkomt. Niet aan hem werken, maar aan jezelf, dus!
Ik denk dat bewoordingen als
Ik denk dat bewoordingen als 'je moet jezelf eens de schuld gaan geven' averechts gaan werken bij mensen die uit dit soort relaties komen. Het is niet jouw schuld zoals het zijn schuld was. Sorry, maar wie vertoonde hier nu gemeen rotgedrag? Niet ik, lijkt me. Daarom vind ik de bewoording die jij gebruikt hier ongepast.
Maar ik snap je punt en het is een belangrijk punt. Een punt dat Chelle hieronder ook maakt. Het grappige is dat ik op mijn blogs steeds deze reactie krijg, alsof ik hier al niet lang en breed mee bezig ben. Believe me, ik zit echt niet vast in het patroon van blame him, en verder gewoon passief blijven en niet naar mezelf kijken. De reden waarom ik dit blog heb geschreven, heb ik uitgelegd in mijn reactie bij Chelle.
Dank voor jouw antwoord en complimenten voor @Chelle
Allemaal nogal kort door de bocht zoals ik het formuleerde. Daarvoor mijn excuses. Gelukkig hebben we Chelle die met veel tijd, aandacht en nuance hetzelfde zegt of althans wat zij schrijft onderstreep ik.
Je bent in ieder geval goed bezig en op een hele goede weg. Analyseren, proberen te begrijpen er over te lezen helpt! En heeft mij altijd geholpen op de meest ellendige en dramatische momenten in mijn leven. Niet alles is jouw schuld. Maar het gebrek aan inzicht en het niet herkennen van signalen of het wel herkennen en er niets meedoen, kun je alleen jezelf aanrekenen, maar goed... daar was je dus al achter. Sterkte met het 'leerproces' (en dat duurt levenslang!)
Zie knop 'verwijderen' niet
Bericht stond er 2x
Cruciale Aanvulling@Petals
Hoewel ik kan zien dat deze drie stukken die je schreef, mensen zeker verder kunnen helpen om een partner waar zij mee zijn (of mee waren) op bepaalde punten die je hier schetst nog beter ‘onder de loep te nemen’, mis ik toch een, in mijn ogen, cruciaal onderdeel. Zo cruciaal, dat als deze 3 delen tellende stukken als leidraad worden gehanteerd, deze feitelijk niet constructief en correct gebruikt gaan worden, vrees ik.
Ik zal uitleggen waarom ik dit denk.
In het hele stuk is de loep gelegd op de partner en de ‘waarschuwingssignalen aan een begin van een relatie dat er iets serieus niet goed zit’. Er wordt veel belicht waar het gaat om een disproportionele overdosis aan mooie woorden, beloftes & complimenten (‘love-bombing’ zoals jij het omschrijft), de verwijten en frustraties naar een ex van die partner die alles behalve respectvol zijn (en de grote kans dat het tij, waar je wordt bewondert en op handen gedragen, zich uiteindelijk tegen je keert), de jaloezie & controle-neigingen en het slachtofferrol-gedrag (‘het zijn altijd anderen die verantwoordelijk zijn’).
Tot zover, helder. Een samenvatting van gedragingen, acties en gevolgen die een beeld weergeven van hoe het zich in een praktijk kan voltrekken, wanneer je te maken hebt met een manipulatieve, dan wel bezitterige, dominante partner.
Wat ik echter niet helder terug vind, maar wat naar mijn mening een zeer cruciaal onderdeel vormt in dit soort relatie-‘dynamieken’, is de rol van degene die zich (zelfs tegen alle mogelijke ‘waarschuwingen’ in) ‘openstelt’, dan wel een relatie probeert aan te gaan met een partner zoals omschreven in jouw stuk.
Er wordt, door hen die zich steeds vrijwillig voor juist deze partners beschikbaar stellen, duidelijk teveel en te lang geïnvesteerd, gehoopt, goed gepraat, geïncasseerd, gebagatelliseerd, genuanceerd en zelfs tegen beter weten in, vaak meerdere malen opnieuw geprobeerd.
Als we de manipulators de alarmbellen toeschrijven, laten we dan de ‘slachtoffers’ een knipperend neonlichtje meegeven waar juist het ‘soort’ partner die jij in je stukken beschrijft, in het bijzonder door lijkt te worden aangetrokken.
Dat flikkerende, fluorescerend lichtje dat zich (vrij) vertaalt in persoonlijkheden met een laag, versnipperd zelfbeeld, die (disproportioneel) behoeftig zijn, worstelen met eigenwaarde & zelfrespect, (over-)gevoelig zijn waar het schuldgevoelens betreft, ‘geen grenzen kunnen aangeven’ verwarren met ‘begripvol zijn’ en over de grote linie geen referentiekader lijken te hebben waar zij ‘dat wat zij voor zichzelf zouden mogen wensen’ ook weten uit te drukken in acties en gevolgen.
Een greep uit een paar voorbeelden, waarop bovenstaande direct en geheel van toepassing is:
“je voelt wel ergens dat er iets niet klopt, omdat je verdriet hebt door het gedrag van die persoon, verward bent, maar je geeft de schuld aan jezelf, je wilt dat het werkt, je bent zo verliefd...”
Wellicht ligt hier al meteen een sleutel voor de ingang die een manipulator bij je vindt: selfdoubt, oftewel, je twijfelt aan jezelf, aan je eigen waarneming, aan het gevoel dat het(/hij) je geeft. Dit is cruciaal en verdient, naar mijn weten, echt een veel grotere rol in je stuk(ken) dan je het geeft.
“Toen ik mijn ex tegenkwam, wist ik niks over de gemene dingen die mensen kunnen doen, ik was vrij naïef, ging er vanuit dat als ik iemand met respect en liefde behandel dat het dan wel terug zou komen. Als iemand zegt dat ie van je houdt, dan meent ie dat echt. Van de goedheid van de mens.”
Iemand kan ‘tot de maan en terug’ van je houden, maar als zijn acties shitty zijn die je eerder naar de hel brengen en je daar dan achterlaten, dan zul je de gedachte ‘als hij het echt zegt, zal hij het wel menen’ met grote spoed moeten gaan bijstellen. Als iemand je zegt 'ik eet nooit vlees', maar je ziet hem wel bijna elke avond een flinke homp runderdijbeen op zijn bord gooien, dan neem ik aan dat je zijn 'woorden' in twijfel gaat trekken, toch?
“Toen ik mijn ex leerde kennen, wist ik niks hierover, sterker nog, ik had geen flauw benul dat sommige mensen hier zeer ver in gaan.”
Al heb je ‘geen benul’, dan nog kun je gehoor geven aan een ongenoegen in jezelf. Je ‘wist’ dat er iets niet ‘helemaal’ klopte. 'Geen flauw benul hebben', klinkt mij nog iets teveel "Ich habe es nicht gewusst". Ik geloof dat er meer dan genoeg signalen en incidenten zijn geweest, waarbij het ongenoegen en de innerlijke conflicten in jezelf zich toch aan je aan bleven dienen? Dat je er mogelijk 'geen gehoor aan wenste te geven', klinkt mij logischer in de oren. Daar ligt mogelijk nog een vraagstuk voor je om te onderzoeken?
“Hoe verder ik in de relatie kwam, hoe ellendiger ik me begon te voelen. Maar ik kon maar niet de vinger erop leggen wat het nou precies was.”
Wellicht was het ook niet nodig om veel tijd te besteden aan de betekenissen en redenen van zijn gedrag en waarom jij je zo ellendig voelde. Misschien had je daarvoor ‘niet verder in die relatie hoeven gaan’. Het feit dát je je zo ellendig voelde, was dat al niet reden genoeg? Misschien had je maar 1 vinger nodig hoeven hebben en dat was je middelvinger
“Ik vond het helemaal geweldig. Blij dat ik eindelijk iemand ontmoet had die niet eindeloos twijfelde.”
Vanuit grote behoefte, naar erkenning, iemand die jou (waar jij dat zelf mogelijk niet zelf kon) apprecieerde, leek te waarderen, 'dat je het waard was' heb je je wellicht te snel laten inpakken? Ben je gevallen voor 'het gevoel' dat hij je wist te geven en wat in jezelf zo enorm ontbrak. Maakt je wel een 'easy target'.
“Dit is de man op wie je hebt gewacht.”
Je schrijft hem daarmee een haast goddelijke verschijning en aanwezigheid toe.
“Mijn ex was vanaf het begin jaloers, maar door zijn verhaal over vreemdgaande exen dacht ik dat het daardoor kwam.”
Heb je zijn gedrag genuanceerd en voor jezelf goed gepraat, zodat je ermee ‘kon omgaan’? Wellicht speelde de angst mee, dat als je dit niet deed, je afscheid had moeten nemen van ‘de man op wie je al zo lang had gewacht’?
De vraag die na het lezen van jouw stukken absoluut gesteld moet worden is: hoe komt het dat de één zich nooit op die wijze door een partner zou laten behandelen, en een ander wel?
Waar vinden deze manipulators die bewuste ingang, die bij sommigen kennelijk niet goed vergrendeld blijkt, om zich voor lange tijd, in haast alle vrijheid zonder al te veel consequenties, in iemands leven binnen te graven en er zoveel controle uit te oefenen en chaos in te scheppen? Als je een manipulator gaat zien als een 'inbreker', zou de 'beveiliging' dan niet in je eigen huis moeten beginnen? In plaats van: 'zo herken je een inbreker'?
Het is onmogelijk om het over de alarmbellen te hebben waar het ‘dit soort partners’ betreft, maar daarin niet meeneemt wat er bij de partner die zich hier (vrijwillig en bereidwillig) bloot aan stelt, aan ten grondslag ligt…
Maar dat is mijn mening
je hebt helemaal en honderd
je hebt helemaal en honderd procent gelijk. Die vraag is ook essentieel. En volgens mij heb ik dat al eerder aangegeven.
De reden dat ik dit blog heb geschreven, is omdat ik in sommige blogs van anderen hier dingen meen te herkennen. Dat ik denk: jeetje, dit is precies het gedrag dat ik ook meemaakte. Om mensen te waarschuwen en op het goede spoor te zetten. Want ik zie ook meer blogs waarin mensen na vrij snel net als ik toen al denken: wow dit is hem. Wat ik wilde laten zien, is dat dit niet altijd hoeft te betekenen dat het hem ook echt is, integendeel, dat zulke snelle relaties juist een teken kunnen zijn van ellende.
De vraag die jij hier toevoegt, heb ik mezelf al lang gesteld. Stof voor een volgende blog. Maar jij geeft met je citaten en reacties daarop denk ik al een heel goed beeld van wat ik daar zelf over denk. Het begint allemaal bij jezelf. Twijfel aan jezelf, jezelf klein maken om maar de relatie te redden, de alarmbellen wegdrukken. Waar komt dat vandaan?
Alleen in mijn geval, en ik denk dat dat voor meerderen geldt, realiseer je je niet eens dat er in jouw eigen inbraaksysteem iets mis is, tot er dus zoiets gebeurt. Je bent je er niet eens van bewust, dat je überhaupt een inbraaksysteem zou moeten hebben. En dan zit de dief ineens binnen, en dan moet je wat. Maar je hebt niet het juiste inbraaksysteem, je bent niet gericht op jezelf, maar op hem, en hij versterkt dat nog door zijn gedrag. Het is een soort blinde vlek: je kijkt juist niet naar jezelf, omdat je je te weinig van jezelf bewust bent. De relatie is leidend, jijzelf cijfert jezelf weg en het wordt nog enorm versterkt door wat er in gebeukt wordt: het ligt aan jou, jij bent gek, paranoia, lichtgeraakt etc. Daarom kijk je in eerste instantie niet bij jezelf, maar bij die ander. Het vertrouwen op je emoties en verdedigen van je eigen grenzen was bij voorbaat bij mij al te weinig aanwezig, en door zijn gedrag werd dat nog eens versterkt. Maar van al die dingen ben je je op dat moment niet bewust! Dat is mijn punt. En dan ga je achteraf inderdaad denken: waarom ben ik in godsnaam gebleven? Waarom kwam hij überhaupt naar mij toe?
Jij schrijft: het is onmogelijk om over de alarmbellen te beginnen bij de partner, zonder ook die andere vraag mee te nemen. Daar heb je dus gelijk in, maar mijn punt was al eerder: het risico is m.i. dat je met dat soort vragen allemaal ACHTERAF begint. Als je er midden in zit, heb je behoefte aan een uitweg uit de chaos, aan iemand die zegt wacht even zijn gedrag klopt niet. Dan ga je echt niet analyseren: wat is het in mij? Pas daarna ga je m.i. met jezelf aan de slag. Het doel van mijn blogs is slechts dit: dat mensen beseffen: hier klopt iets echt niet. Zo ging het bij mij, en ik zie het ook zo bij anderen gaan.
Juist vanwege het soort mensen dat hier lang in meegaat, zoals ik zelf was, die dus hun eigen gevoelens onderdrukken en blijven, ondanks de alarmbellen, is er soms een externe prikkel nodig om je eruit te slepen. Want zelf doe je het dus om al die redenen, die binnen in jou zitten, niet. Je voelt dat er iets mis is, maar je weet niet wat. En in plaats van dat je wegrent, blijf je. Want intern zit bij jou die rem er blijkbaar niet: weinig zelfvertrouwen, nooit geleerd je eigen grenzen te stellen, behoeftig aan liefde, het goede in de mens blijven zien, geloven in de ware liefde, hij houdt toch van me?? en on top of that het gedrag van de partner dat jou steeds weer aan het twijfelen brengt over jezelf. Een ideale cocktail om te lang niet te gaan rennen.
@petals, externe prikkel
Ik begrijp uit je reactie naar Chelle, dat je deze blogs schreef uit bezorgheid naar anderen die in een ongezonde situatie zitten/belanden. Natuurlijk een mooi gebaar, om je eigen inzichten en valkuilen te delen, zodat anderen er wat mee kunnen.
Ik vraag mij alleen af, zou het niet beter werken als je het vanuit de ik-vorm zou schrijven? Als in 'hoe herken ik dat ik in een foute relatie zit?'. Je schrijft namelijk dat je anderen graag wil laten zien, hoe ze het kunnen herkennen, via een externe prikkel. Maar werkt een interne prikkel niet beter? Heeft uiteindelijk een externe prikkel je uit deze relatie gehaald? Weet trouwens even niet of hij jou verlaten heeft, of jij tot het inzicht was gekomen dat je dit niet meer wilde. Maar uit je verhaal lees ik dat er bij die externe prikkel wel aanwezig was. Je vriendin die signalen gaf. En hoewel je hem er de schuld van geeft, heeft iets in jou ervoor gezorgd dat het contact met hem in stant bleef, en niet dat met je vriendin.
Zonder je tegen je schenen te willen schoppen, maar wat zou je nou aanraden zodat iemand bij zichzelf kan herkennen dat er iets gaande is, wat niet gezond is? Zou je daar ook een puntenlijst van kunnen/willen maken? Ik denk namelijk dat velen daar wat aan zouden hebben. In de trant van 'merk je dat je zijn gedrag vaak goed probeert te praten voor jezelf?' of 'lig je vaak in je bed te huilen van frustratie en pijn omdat je je niet gehoord voelt door je partner?'. Volgens mij zijn dát namelijk de tekenen dat je stappen zou moeten zetten. Hulp zoeken van buitenaf bijvoorbeeld. Niet omdat er iets mis met je zou zijn, maar als klankbord, als referentiekader.
Uiteindelijk vraag ik me nog iets af, met het risico dat je mijn hele reactie wil flushen. Zoals Chelle al zegt, en jij ook, de mensen (vaak vrouwen) die hun gevoelens onderdrukken en blijven, als gevolg van een laag zelfvertrouwen/eigenwaarde. De mensen die er (bijna) alles voor over hebben om een relatie te laten werken. Die geen grenzen kunnen stellen. Hebben die geen baat bij een partner, hoe pijnlijk ook, die hun laat zien dat ze dat echt eens moeten gaan leren? Want waar blijf je met je onvermogens, en laag zelfbeeld als iemand alleen maar lief en aardig is. Dat líjkt wel de oplossing, en fijn etc. maar dan ga je (in het algemeen) het echt niet leren denk ik. Het zit zó diep om jezelf niet het goede te gunnen, dat de liefde van een 'goede' man niet eens kan worden ontvangen. Je zult hem niet geloven, van je afduwen. Of sterker, je valt er niet op. Eerst zul je ten diepste moeten voelen en ervaren, dat je dit niet meer wilt. Dat je niet meer bereid bent om voor iemand door het gaatje te kruipen. En rationeel is dat allemaal mooi, maar een dergelijk besluit moet gevoeld worden. En kennelijk hebben we soms een echte 'klootzak' nodig om eindelijk het lef te krijgen om uit ons vertrouwde patroon te stappen. Om de valkuilen van goede eigenschappen te gaan benoemen voor wat ze zijn. Behulpzaam en begripvol zijn, is een mooie eigenschap, waar dit land soms wat meer van zou mogen hebben. Maar té behulpzaam en begripvol leidt tot slaafsheid, en dat is slecht voor je eigen gezondheid maar ook voor die van de ander.
Narcisten kiezen niet om iemand te misbruiken, ook zij zijn overgeleverd aan hun innerlijke patronen gebaseerd op angst. Net als de persoon die geen grenzen kan stellen. Voor hen is een relatie met iemand die geen grenzen stelt, net zo ongezond als andersom. Maar net zoals degene die geen grenzen stelt zich aangetrokken voelt door mensen die gemakkelijk grensoverschrijdend zijn, voelt de narcist zich aangetrokken tot iemand met weinig zelfvertrouwen. Ik denk dat beiden zich onbewust proberen te helen en hun ongezonde patronen boven water proberen te krijgen. Want geloof me, ook voor de narcist is een dergelijke relatie onbevredigend en pijnlijk, al zal hij/zij het minder kunnen voelen. Het is hetzelfde probleem, maar dan aan de andere kant van de medaille. De grenslozen zeggen 'kijk eens wat ik allemaal geef', maar is dat wel geven? Proberen zij niet eigenlijk iets te krijgen? De grensoverschrijders zeggen 'ik ben te goed voor iemand die zo weinig om zichzelf geeft', maar zij blijven ook eenzaam op hun hoogte.
De tragiek van een onvolledige ontwikkeling die al zeer jong ontstaat (2-3 jaar). Zowel voor de grenslozen, die geen eigenwaarde krijgen aangeleerd, maar leren te bedelen om aandacht. Als voor de grensoverschrijders, die ook geen eigenwaarde krijgen aangeleerd, en leren te schreeuwen om aandacht. Beide ego's kunnen het niet verdragen dat zij zelf invloed zouden hebben over hun situatie. Beiden kunnen niet tegen kritiek, omdat ze onvoldoende grond in zich hebben om het te dragen. Pas wanneer er (vaak met behulp van) gezien wordt, hoe de meer volwassen delen kunnen helpen deze patronen te accepteren, te helen, zullen er andere partners worden aangetrokken denk ik. En daar heeft de grensloze nog meer geluk, omdat deze vaak net iets meer in staat is, door de opbouw van het overlevingspatroon an sich, om zich te laten helpen.
Teigetje
herkenning, alleen niet vriend maar moeder!
Ik herken echt zo ontzettend veel van wat je schrijft en ook weer je antwoord op anderen. Voor mij is het een heftig proces wat niet over 1 nachtje ijs gaat. Mijn moeder heeft mij gebaard en opgevoed, ik ben doordrenkt van haar manipulatieve technieken en heb dus nooit mijn hoofd boven het maaiveld durven steken want dan wist ik, voelde ik (waarschijnlijk mijn enige overlevingstechniek) dat mijn hoofd eraf zou zijn, nou ja zo iets.
Nu pas, in 36e levensjaar met een partner die mij wijst op dat ze dit echt niet kan maken begin ik te voelen wat haar handelen is en dat ik er kapot van ben (heb zelfs met zelfmoordneigingen rondgelopen).
Komt dit door haar? Ja en Nee Zij kan en weet los te kunnen gaan bij/op mij, ze zegt zelf dingen als je kiest de mensen met wie je om wilt gaan, ze wil niet over verleden praten, dingen die pijn doen ook niet, ze is niet tot verantwoording te roepen.
Ik zit net in het prille begin van "bij mezelf komen", voelen. en voelen wat ik voel, bewust worden hiervan. Ja natuurlijk ik heb een heel laag zelfvertrouwen (maar nu begin ik aan alles te twijfelen want in principe ben ik sterk, tegen mijn moeder sta ik op de een of andere manier niet op), tuurlijk heb ik behoefte aan gezien te worden en aandacht. Maar mijn moeder weet het zo te manipuleren dat het allemaal bij mij terecht komt.
Tuurlijk kijk ik naar mijzelf, maar JUIST door dit altijd op mijzelf te betrekken, en schuldig te voelen , door dat schuldgevoel heeft ze een soort van macht en gebruikt ze het tegen mij.
het enige wat ik moet doen is gewoon gaan staan, slot op de deur (zoals jij schrijft) en mijn vriend ook zegt, hoe makkelijk is dat?! maar hoe doe je dat, ik heb veel geprobeerd maar voor mijn gevoel komt niets binnen. Of ik boos ben? Machteloos? Beetje radeloos misschien? Ik zit er middenin en durf die deur misschien gewoon niet in mijn moeder haar gezicht dicht te slaan..?
Ik ben ook nog aan het voelen/lezen over manipulatie/praten/luisteren over dit, zijn er verschillende vormen/niveaus van manipulatie, vast wel, als je dit leest is dit dan van 0-10 erg of valt het wel mee, ik weet niet of ik nu weer een heel punt hiervan moet maken, of is dit juist weer mijn valkuil?!......
@petals
Lieve Petals
Fijn dat je de moeite nam om jouw inzichten eventjes voor ons op te schrijven! Er zullen er zeker zijn die zich hier niet kunnen in vinden, maar dat maakt ook niet uit. Ik herken heel veel zaken hiervan in mijn relatie nu. Je weet ook wel een beetje hoe het in elkaar zit. De jaloezie, het controleren, de schuld bij mij leggen, de sorry's en geen daden, ... enz. Ik probeer er tegen in te gaan, met kleine stapjes de cirkel te doorbreken. En soms ga ik vooruit, maar dan komt ineens weer een klap, dan bots ik weer tegen die gigantische muur. Ik betwijfel echter of mijn vriend slechte intenties heeft, ik geloof eerder dat hij reageert vanuit een gevoel van onmacht, dat het sterker is dan hemzelf. Waar ik ook geen antwoord op weet is waarom ik het steeds laat gebeuren. Ik heb er intussen ook al veel over gelezen, maar steeds lees ik dingen van 'slechte jeugd', 'aandacht tekort', ... En dat is niet het geval bij mij, ik ben de oudste van 4 kinderen, heb steeds heel veel aandacht en liefde gehad van mijn ouders.
Ik hoop dat ik in de toekomst echt al mijn moed bijeen zal kunnen rapen om voorgoed de cirkel te doorbreken. We zijn op weg... En het doet pijn... Ongelofelijk veel pijn! Liefs
het kan vanalles zijn he
het kan vanalles zijn he waardoor jij over je grenzen heen laat gaan... dat is echt voor elke persoon denk ik anders, is dus een persoonlijke zoektocht. En misschien vind je die reden wel nooit, maar je moet er aan gaan werken dat het niet meer gebeurt! Da's het belangrijkste.
Ik geloof in zoverre niet dat mensen als mijn ex of jouw vriend het expres doen, tja da's weer een interessante discussie. Teigetje verwoordt het denk ik nog het beste, het is langs beide kanten een patroon. Ik denk dat deze mensen ook echt wel vastzitten, muurvast in hun eigen patroon, en dat ze ook niet echt gelukkig zijn ermee. Maar het gevaar om de hele tijd te gaan denken: oh hij meent het vast niet slecht... is dat het je langer bij hem houdt. Whatever het is bij hem, het is fout! En jij moet eruit, want jij lijdt eronder!
Ik denk niet dat het helpt om er tegenin te gaan. Ze begrijpen het toch niet en ze veranderen niet. Het enige wat echt helpt is wegwezen, serieus. Rennen. Dat zou echt mijn advies zijn. Maar doet moet echt uit jezelf komen. Dat kan iedereen tegen je zeggen, maar als het niet uit jezelf komt, dat gevoel, dan ga je uiteindelijk niet. Bij mij hielpen die boeken en inzicht dus enorm. Hopelijk krijg je op een dag zelf dat gevoel: ik PIK dit niet meer, dit kan gewoon echt niet!
Zooo herkenbaar!!
Dit is zo herkenbaar. Nooit van bewust, tot dat een vriendin over manipulatief begon dat mijn vriend daar wel van weg heeft bij een ruzie. Ging ik wat research doen en lezen. Dat wat ik hier lees is zo verschrikkelijk maar oh zo waar, echt bijna alle punten! Mijn probleem is dat het niet dagelijks is maar met ruzie en dan is het meteen extreem! Maar het doet pijn en voelt verschrikkelijk ... ik hou zoveel van hem en buiten de ruzies is hij een top vent. Maar elke keer probeer ik ruzies te vermijden. Want dan verandert hij in een monster en barst alles uit. En dan zie ik veel punten wat hier is beschreven. Wil hem alleen niet kwijt en hij weet dag ook.. Hij weet mijn zwakte en daar
maakt hij mooi misbruik van!
Zooo herkenbaar!!
Dit is zo herkenbaar. Nooit van bewust, tot dat een vriendin over manipulatief begon dat mijn vriend daar wel van weg heeft bij een ruzie. Ging ik wat research doen en lezen. Dat wat ik hier lees is zo verschrikkelijk maar oh zo waar, echt bijna alle punten! Mijn probleem is dat het niet dagelijks is maar met ruzie en dan is het meteen extreem! Maar het doet pijn en voelt verschrikkelijk ... ik hou zoveel van hem en buiten de ruzies is hij een top vent. Maar elke keer probeer ik ruzies te vermijden. Want dan verandert hij in een monster en barst alles uit. En dan zie ik veel punten wat hier is beschreven. Wil hem alleen niet kwijt en hij weet dag ook.. Hij weet mijn zwakte en daar
maakt hij mooi misbruik van!
manipulatie
hoiiiiii, dit is voor mij ook zoooooooooooooooooooooo herkenbaar maar het probleem is ik heb geprobeerd eruit te stappen maar dan mis ik hem want ik ben dan een tijdje op mezelf gaan wonen word ik gek van het gemis maar dan ook echt elke dag bellen constant aan hem denken 2 jaar lang en nu ik bij hem teug ben gaat het wel door ja dat manipuleren ja..... ik hebe ook een tijd een andere vriend gehad die deed hetzelfde en toen ben ik na een half jaar vertrokken maar ja ik hield ook niet echt van hem dus was een stuk makkelijker maar wat nu ik zit in een k''t situatie kan ik hem echt niet duidelijk maken dat het door zijn gedrag komt of is sit doelbewust en soort spelletje dat ie leuk vind alvast bedankt voor de reacties XXXX