About Anger: Experience is what you get when you don’t get what you want.

afbeelding van chelle

Ten tijde van mijn eigen ‘break-up’ waardoor ik op deze site belandde, kwam er een boosheid vrij die zich in zijn rauwe gedaante in elke cel van mijn lichaam leek te hebben gesetteld.

In de periode dat ik schreef over mijn verwerking (onder een andere naam overigens), heb ik aardig wat blogs geschreven over deze boosheid die ik maar niet wist af te schudden. Lange tijd heb ik deze boosheid verdedigd tegenover een ieder die mij zei ‘dat boos zijn niet de manier was om te leren verwerken en accepteren’. Ik wilde daar niet aan. Defensief. De boosheid die zich aan mij openbaarde, voelde als een kameraad. En die wilde ik niet kwijt. Ik had, tenslotte, ‘recht om boos te zijn’. Er was mij ‘iets aangedaan’.

Elke dag weer, stond ik op met acid in mijn gedachtes die als een razende elk detail, elke reden wist te vinden om mijn ongeloof en teleurstelling mee in te vullen. Acid die ik uitstrooide over de ex, zijn houding, hoe hij mij had ‘achtergelaten’, zijn persoon, zijn leven. Hij ‘zou nog wel krijgen wat hij verdient’. Zou 'zichzelf nog wel gaan tegenkomen'. Hoewel ik deze boosheid wist te beteugelen naar de ex toe (hem er dus niet ‘mee lastig viel’), bleef de boosheid een schild om er niet aan onder door te gaan. Omdat het, op dat moment, de enige stuwende kracht leek te zijn die mij op mijn benen hield, die mij liet 'bewegen'.

Mijn boosheid was/werd een overlevingsmechanisme. En dat was precies wat ik aan het doen was, die eerste periode na de breuk. Overleven. Niet voelen (het verdriet, de pijn).

Maar er brak een moment aan, waarop mijn ‘overlevingsdrang’ in volume en snelheid begon af te nemen. Niet in 1 nacht, maar geleidelijk aan voelde ik me ‘lichter’ worden. Dat overleven plaats begon te maken voor de (zielen-)wens om weer ‘te kunnen (gaan) ervaren’. Dat mijn behoefte om me weer ‘open te stellen’ (voor het leven, voor ervaringen, voor mensen, voor mijzelf ook) zich vaker begon aan te dienen. Mijn ziel diende zich aan—en die was er nu wel een beetje klaar mee, dat eeuwige boos zijn. Ik merkte dat de automatische piloot die mijn mechanismes lange tijd had bestuurd, wat vaker begon te verzuimen. Belde de piloot weer eens op dat hij een dagje vrijaf nam.

Ik ‘zag’ heel helder de verschuiving in mijn behoeftes. Stelde mijzelf daar vragen over. Waardoor ik uiteindelijk het pact die ik met mijn boosheid had gesloten, opnieuw moest gaan evalueren. De eerste periode na de breuk overleefde ik voornamelijk op wilskracht. Was deze boosheid nu, een fase verder, dan ‘nog nodig’? Leverde het me nog steeds voordeel op, of een pay-off voor mijn verwerkingsfase? Wat voegde het toe? Wat deed het met mij, maanden verder?

Tijdens het evalueren van die boosheid, kwam ik heel wat pijnlijke inzichten tegen in 'De Onderlagen'. Want daar zit het dan. Ik kwam er bijvoorbeeld achter, dat ik me als tiener/jong adolescent ‘eigen had gemaakt’ om overweldigende emoties te rationaliseren.

In plaats van deze te ‘ondergaan’ en het verdriet en de pijn ervan te ervaren, gooide ik er mijn scherp ontwikkelde ratio overheen. Ik mocht mij van mijzelf niet eenzaam en verdrietig voelen, want dat zag ik als een teken van ‘zwakte’, van ‘falen’. En ‘ik ben niet zwak’. En mag niet falen, want ‘dat brengt je nergens’. Wat dit opleverde, is dat ik veel emoties ‘bevroor’. Allemaal ‘in de wacht’. Liet het niet tot mij komen. De ironie is dat al deze emoties zich wel, in bijna disproportionele heftigheid, manifesteerden wanneer ik op die plek werd geraakt. Want ‘weg’ waren zij natuurlijk niet. Dus ontstond er een sneeuwbal-effect. Het was dus niet maar die ene ‘afwijzing’, nee, het was de pijn van al die afwijzingen bij elkaar die zich als een orkaan met blinde woede om zich heen begon te grijpen.

Om boosheid te kunnen loslaten, behoor je de onderlagen onder de loep te nemen. Wat is nu de kern van die boosheid? En nee, dat is niet ‘omdat mijn ex het heeft uitgemaakt’. Of “omdat zij me bedrogen heeft”. Of 'omdat hij blijft twijfelen en geen keuze durft te maken". Het gaat nóg dieper dan dat.

Net als in een conflict tussen partijen dat feitelijk bestaat uit 1). De Bovenlaag (wat je denkt te menen waar het over gaat) en 2). De Onderlaag (datgene waar het conflict eigenlijk werkelijk naar terug te leiden is). Om echt tot de kern van je boosheid te komen, behoor je dieper te graven in je eigen onderlagen.

Ik geloof dat je boosheid, wanneer het aan je deur klopt, alleen als een ‘tijdelijke vriend’ behoort binnen te laten. Het helpt, kan heel essentieel zijn bij het ontladen van je emoties en kan zelfs tijdelijk schoonmakend werken. Maar het is niet een emotie waar je een longterm relatie mee behoort aan te gaan. Het is energie-slopend. Houdt je vast in beweging, in ontwikkeling. In je verwerking. En het is geheel aan jou alleen om je te ontdoen van deze boosheid.

Terugkijkend op verschillende relaties, was mijn boosheid altijd wel ergens naar terug te voeren:

Boosheid omdat ik ‘vond’ dat ik teveel had gegeven—en daar eigenlijk iets terug voor wenste te zien. Soort van ‘vereffening van een openstaande rekening’. Geef mij erkenning. Validatie. Waardering. Mijn visie daarop nu is: Relationeel kan niemand iets van je ‘afpakken’, wat je niet vrijwillig hebt gegeven. Ik ‘gaf’ dus meer, dan wat ik bereid was te verliezen.

Boosheid omdat de Ex inmiddels al een nieuwe relatie was aangegaan, die ik zelf hoopte te hebben. Wat hier bij mij aan ten grondslag heeft gelegen, was dat ik het vreselijk vond om in te moeten zien dat ik geen controle (meer) had en dat zijn keuze om een nieuwe relatie te beginnen met een ander, direct inhakte op mijn geïdealiseerde droombeeld hoe (en dat) het met hem ‘had kunnen/moeten zijn’.

Mezelf uit deze boosheid trekken, kwam met het inzicht dat ik de realiteit behoorde aan te gaan. Wanneer iemand niet meer met mij wenst te zijn, waarom blijf ik dan wel vasthouden aan mijn eigen wens om met die persoon te willen zijn? Wat zit er achter die interesse voor iemand, wiens interesse in mij inmiddels is afgenomen of niet eens meer bestaat? Wat ik dacht te hebben gezien in die relatie, zag hij blijkbaar niet. En daar boosheid over blijven koesteren, heeft geen enkel doel. Ik ben niet de regisseur over zijn leven en wensen en behoeftes. Die functie heb ik alleen over mijn eigen leven.

Boosheid omdat ik was belogen. Bedrogen. Misleid. En behandeld waarbij ik mij voelde als een imbeciel ‘die we eens lekker voor de gek gaan houden’. Opmerkelijk hierin is dat, wanneer deze beleving wordt ervaren op regelmatige basis, er dus sprake is van illusies. Waarnemingsvervorming. In strijd met de werkelijkheid. Wat ontken en ontwijk ik, waardoor ik toch aan illusies blijf vasthouden? Welke signalen weiger ik te zien? Mijn aandeel toendertijd, is dat ik die ex heel veel toeschreef. Teveel. Ook dingen die er helemaal niet eens waren. Maar die ik hoopte te zien komen, of wenste te zien of die ik gewoon ten gunste invulde.

En, uiteraard, vanzelfsprekend is het meer dan logisch om woedend te zijn wanneer iemand je bedriegt, tegen je liegt en je respectloos behandelt. Dat roept meteen actie op dat je geen grond en ruimte (meer) biedt waarop nieuwe leugens en verraad weer wortel kunnen gaan schieten. Daar horen dus automatisch consequenties aan verbonden te worden. En die voer je niet uit door vragen achterwege te houden in een poging om conflict en ongemakkelijke waarheden uit de weg te blijven gaan.

Boosheid omdat iemand anders ‘mijn plaats had ingenomen’ en dus de beloningen van mijn investeringen kon opstrijken. Ook hier zat voor mij frustratie, omdat de illusies die ik zolang in stand had proberen te houden, allen ten gronde vielen. Nu kreeg verdomme iemand anders al die rijkdom van mijn harde werk in haar schootje geworpen.

Deze vond ik bij uitstek een lastige, omdat de boosheid hierover me echt tot krankzinnigheid dreef. Iemand anders gaat er effe met mijn investeringen vandoor, what did she do to deserve this?! Nothing! Maar je kan het ook anders insteken. Een benadering die veel rust kan opleveren. Ik leerde uiteindelijk mijn ‘verlies’ relativeren. Want, ook al lijkt het dan zo dat je iemand anders de perfect emotioneel afgetrainde partner hebt geschonken die zich bij jou allereerst als een barbaarse Neanderthaler gedroeg, reken er maar op dat ‘perfect’ nog altijd maar ‘relatief’ is. Wellicht is er op de gebieden waar jij veel in hebt geïnvesteerd, een verbetering opgetreden. Good for the ex and the new squeeze.

Maar: een nieuwe relatie tussen 2 mensen heeft weer zijn eigen specifieke dynamiek. Ook daar zullen zich mogelijk struggles openbaren. En zelfs, als we uitgaan van een ideale situatie (die overigens niet bestaat) en die struggles komen nooit, dan nog zul je in het reine moeten proberen te komen dat de dynamiek ‘tussen jullie simpelweg niet werkte’. Ook jij hebt van de investeringen geleerd. Ook jij strijkt op jouw beurt daar een beloning van op. En los van dit alles, zou de nieuwe relatie van je ex uiteindelijk een onderwerp moeten worden, waar je je steeds minder mee bezig wenst te houden. Het was niet zozeer ‘jij’, maar ‘jullie’—in die specifieke combi, wat niet werkte.

Boosheid omdat ik te maken had met iemand die de fundamenten waarop onze relatie was gebouwd of was aangegaan (dat ‘dacht’ ik althans), constant heeft ondermijnd. Een partner die emotioneel niet toegankelijk/beschikbaar was en die elke poging tot emotionele intimiteit en kwetsbaarheid uit de weg ging—ook ná de relatie.

De enige manier waarop ik de boosheid hierover leek te kunnen versnipperen, is om mij te realiseren dat ik niet langer meer gewicht en waarde moest proberen te hangen aan de mooie woorden & beloftes die mij werden en waren gedaan. Het is namelijk gruwelijk frustrerend wanneer je van iemand die steeds weer bewezen heeft niet ‘betrouwbaar’ te kunnen zijn in datgeen wat wordt gezegd of beloofd (dus nooit ‘levert’), blijft verwachten dat ‘het dit keer hopelijk anders is’. Dat het ‘wel gaat komen, als zus of zo gebeurt’. Zie degene voor wie hij of zij werkelijk is, heb ik geleerd. Hoeft niet eens met oordeel of ‘slecht’, juist niet eigenlijk. Strip het van gevoel, neem waar wat je ziet gebeuren.

Gewoon, omdat ‘verantwoordelijkheid’ momenteel niet iets is dat hij/zij kan leveren, naar mij toe--maar ik heb daar wel behoefte aan. En ik wil niet langer dat dát iets is waar ik last van heb. Ik stop met mijzelf erover boos te maken—ik erken het, en maak mijn eigen besluiten hier nu in.

Ik voelde de behoefte om dit onderwerp aan te snijden, omdat ik (vanuit eigen ervaring in het verleden als ‘extreem bozige’) geloof dat er onder die (ijs-)berg van die boosheid, een heel groot ondergebied te vinden is van waaruit die boosheid ontspringt. De boosheid weigeren te evalueren in een poging om het beetje bij beetje van je af te schudden, maakt dat je het blijft ‘internaliseren’ (in jezelf blijft trekken). Vasthouden aan boosheid op basis van de gedachte dat je boosheid ‘gerechtvaardigd is’, creëert ‘stuck energie’. En hiermee bedoel ik niet te zeggen dat boosheid ongeoorloofd is. Absoluut niet, integendeel. Het is nodig omdat het je een inzicht brengt in je emotionele ‘reeks’ van gevoelens.

Boosheid blijven voelen omdat het voelt alsof alle rechtvaardigheid zich in een reeks van gebeurtenissen van je heeft afgewend en je over het hoofd wordt gezien door (wat kan door gaan als een) ‘hogere natuurlijke orde’, karma, het universum, dat is een mantel die je moet proberen af te werpen. Omdat het enorm je emotionele welbevinden en groei in de weg staat.

Graag wensen wij te zien gebeuren dat ‘de bron’ die onze boosheid heeft getriggered, ‘krijgt wat hij verdiend’.

Frustrerend om dan te zien dat er ‘helemaal niets’ lijkt te gebeuren. Sterker nog: die ander lijkt gewoon fluitend door te gaan met zijn/haar leven, krijgt weer een nieuwe relatie, lijkt al het ‘goeds’ toegeworpen te krijgen, staat weer strak in het vel, gaat uit, maakt nieuwe FB-vrienden, wint ook nog eens de Lotto—terwijl je zelf, apathisch, tussen de brokstukken van een emotioneel afgebrand huis je zit op te vreten over ‘hoe f’ing oneerlijk het toch is’.

Dat deze situatie zich op deze manier manifesteert (de Ex gaat geweldig, maar jij?—not so much), daar kun je niemand verantwoordelijk voor stellen. Echt helemaal niemand, behalve jezelf. Jij behoort je eigen koers opnieuw in te stellen. De ex (be-)stuurt zijn eigen schip inmiddels weer. En het is tijd dat jij op je eigen schip ook weer aan het roer gaat staan.

Je richten op signalen of tekenen dat de Ex ‘gets what s/he deserves’, is zelfsabotage. Zijn of haar karma komt wel, daar zullen zich ook weer lessen aandoen. Maar laat de wens om dat te kunnen aanschouwen, niet je gevangenis worden. Want zelfs als (hoewel ondenkbaar, maar stel dat) dat niet gaat komen, is dat uiteindelijk iets dat jou niet langer (negatief) behoort te beïnvloeden.

Doel is om de focus weer te richten op jezelf. Je eigen proces. Je eigen authenticiteit. Wat jij hieruit behoort, kunt, mag leren.

Nodig die boosheid uit voor een kop koffie of thee. En kijk hem recht in de ogen aan, wanneer je hem beleefd, maar vastberaden verzoekt om na het nuttigen zijn drankje, je huis te verlaten.

afbeelding van BLUExCHICK

boosheid, in mijn geval onterecht?

Mooie blog, goed uitgelegd, top!

Het gekke in mijn geval van boosheid, is dat de boosheid zeker niet overheerst. Natuurlijk ben ik boos (meer teleurgesteld eigenlijk) dat hij me in de steek laat, dat hij niet wil vechten om zijn 'verloren' gevoelens weer te wakkeren, dat hij aangeeft het moeilijk te vinden om mij 'los te laten', maar het toch doet. Ik zit dan echt met het gevoel, waarom wil je me zo graag loslaten? Hij zegt dit voor mijn bestwil te doen, maar ik word hier nou niet bepaald gelukkig van, zonder hem!

En idd, ik zou boos kunnen worden om het idee van mocht hij in de toekomst een nieuwe relatie krijgen, zijn al mijn investeringen voor niets geweest, dan krijgt zij 'm "kant-en-klaar".

Maar ondanks dat heb ik het recht niet om boos op hem te zijn.. hij heeft de keuze gemaakt voor mijn bestwil. "Het loslaten van iemand in het belang van de ander (=mij dus).

afbeelding van chelle

@Blue

Ik vind het bewonderingswaardig dat je je boosheid al heel inzichtelijk kan rangschikken. Ik had daar zelf heel veel moeite mee, in het begin. Jouw insteek kan wel in een proces van acceptatie heel veel rust brengen.

Dank voor je bijdrage, Blue!

afbeelding van amfortas

eigenbelang

BLUExCHICK schreef:

.. hij heeft de keuze gemaakt voor mijn bestwil. "Het loslaten van iemand in het belang van de ander (=mij dus).

een hele andere discussie maar mijn wenkbrouwen springen hierbij altijd in de "oh, is dat zo?" houding

Is het zo dat je zoiets totaal belangeloos voor een ander kan doen?
Ik denk nl dat er altijd een stukje eigenbelang aanwezig is, hoe klein ook.
Dus iemand loslaten voor zijn of haar bestwil ......... ik vraag het me af..........

afbeelding van torn

@Amfortas: belangeloos loslaten

amfortas schreef:

Dus iemand loslaten voor zijn of haar bestwil ......... ik vraag het me af..........

Dat kan, is mijn persoonlijke ervaring. "Zuiverder" van gevoel kan het toch niet zijn om het besluit te durven/kunnen nemen een ander los te laten als je niet kan beantwoorden aan de gevoelens en behoeftes van de ander ?

Ik zie dat als een vorm van Liefde, zonder vast te willen houden aan het hebben/houden van die ander. Waar altijd een eigen behoefte/belang in de onderlaag in meespeelt

Helemaal belangeloos is het natuurlijk niet altijd. Ergens levert het jezelf iets op de lange of korte termijn altijd wel op.

Het zij niet meer geconfronteerd worden met de emotionele belasting van het verdriet van de ander, Het zij dat ervaren dat kunnen kiezen voor jezelf, wederom op een zuivere en respectvolle manier, altijd het beste is voor beide partijen.

afbeelding van BLUExCHICK

belang van..

torn schreef:

"Zuiverder" van gevoel kan het toch niet zijn om het besluit te durven/kunnen nemen een ander los te laten als je niet kan beantwoorden aan de gevoelens en behoeftes van de ander ?

Zijn letterlijke worden waren: het irriteert me dat je zo lief doet, omdat ik het je niet kan teruggeven. Ik wil je niet aan het lijntje houden. Ik zie dat je niet gelukkig bent hoe het nu gaat, ik wil je gelukkig zien en ik kan je dat dus niet maken.

Er zit ook wel eigen belang in, want hij gaf aan ook nog niet echt toe te zijn aan een relatie. En hij heeft zoveel hobbies, dat, Naja ik moest 'm maar begrijpen..

afbeelding van amfortas

precies.

torn schreef:

Helemaal belangeloos is het natuurlijk niet altijd. Ergens levert het jezelf iets op de lange of korte termijn altijd wel op.
Het zij niet meer geconfronteerd worden met de emotionele belasting van het verdriet van de ander, Het zij dat ervaren dat kunnen kiezen voor jezelf, wederom op een zuivere en respectvolle manier, altijd het beste is voor beide partijen.

Ik wilde geen woorden in andermans mond gaan leggen maar is precies wat ik bedoelde Knipoog

afbeelding van Just a guy

Hoi Chelle

Fijn om iets over boosheid te lezen... ik ervaar (nog) totaal geen boosheid... niet naar mn ex toe iig, wel in zekere mate op mezelf gericht, maar niet naar mn ex... ik lees overal dat boosheid 1 van de 5 stappen van ldvd is, maar kan me niet voorstellen dat ik boos op haar wordt, ik realiseer me terdege dat dit ook niet iets is waar ze voor kiest of wat ze doet om mij te kwetsen... ik heb de pijn en het verdriet ook in haar ogen gezien... hoe kan ik dan boos op haar zijn?
Misschien dat het nog komt hoor, misschien sluimert het wel in me zonder dat ik het herken... maar op dit moment heb ik alleen pijn en verdriet, geen enorme boosheid en al helemaal niet op haar gericht...

Toevoeging... eigenlijk overal waar ik bij jou vetgedrukt boosheid lees... kun je bij mij verdriet invullen... ik ervaar het vooral als een verdrietig, pijnlijk iets, voor boosheid moet er bij mij sprake zijn van een "schuldige" en als ik al een schuldige zie, dan betrek ik dat snel op mezelf, maar eigenlijk zie ik alleen slachtoffers, zowel zij als ik hebben pijn en verdriet... en jah... zij begint gevoelens voor een ander te krijgen, maar mag ik daar uberhaupt boos op zijn?

Boos ben ik als iemand een ander levend wezen opzettelijk en nodeloos pijn of verdriet doet en nogmaals.... misschien lees ik mijn eigen reactie over een maand terug en ben ik dan opeens ziedend van woede, maar ik kan het me nauwelijks voorstellen...

afbeelding van chelle

@JustAGuy

Ik moet ook bekennen, dat ik in jouw notities die je hier deelt, nergens ‘boosheid’ kan bespeuren. Dat vind ik dan mooi om te zien. Verdriet is veel puurder, lijkt het. Niet zo vernietigend of agressief. Het lijkt veel ‘zachter’ (*hoewel ik er hier als note wel bij wil vermelden dat een vorm waarbij iemand zich ‘wentelt in het verdriet’, je ook kan vastzetten in een proces. Dat je dus niet meer beweegt. Maar dat even terzijde).

Je reactie reflecteert mij dan weer, omdat ik in die boosheid die ik in het verleden omhoog zag komen, gedwongen ben te erkennen dat het een ‘vastzittend verdriet’ is. Zo vastgeworteld en zo diep ingeslagen, dat ik er heel moeilijk bij kon en durfde te komen. De plek waar alle in mijn leven opgebouwde kwetserijen, teleurstellingen en afwijzingen samen zijn gekomen. Die ik toendertijd niet aan wilde gaan. Daar zat een gruwelijke pijn in verscholen. In de loop der jaren had er zich om die pijn een ‘boosheid’ gevormd. Uit een soort van onrechtvaardigheidsgevoel naar alles dat mij, dat lieve goedhartige en zachte meisje, was gebeurd. Onverdiend.

Ik vind het nog steeds moeilijk om verdriet toe te laten—of er naartoe te gaan. Ik bespeur allereerst toch wanneer ik mij gekwetst voel, niet gewaardeerd of in de steek gelaten, uit een impuls, boosheid. Omdat het een overlevingsmechanisme is waar ik gewend ben in te schieten. Dan wil ik ‘losbreken’ uit dat verdriet 'omdat ik het verdomme niet verdien om mij zo verdrietig te voelen', zoiets.

Ik besef dat nu. En erken het. Daardoor word ik er steeds vaardiger in om het te sturen. Om de boosheid te erkennen, maar er wel doorheen te duwen op zoek naar het verdriet dat zich daar achter het gordijn verscholen houdt. En dat het verdriet is dat bij mij hoort, van niemand anders is of behoort te worden. En waar niemand in het bijzonder meer ‘verantwoordelijk’ voor is, of 'last' van behoort te hebben. Niet IN en ook niet tijdens het verbreken van een relatie. En daar maak ik dan wel het verschil tussen een gebeurtenis waarbij iemand mij opzettelijk pijn heeft willen doen, of een situatie die gepaard ging met pijn—ook al was de intentie er niet om mij dat te ‘bezorgen’.

Deze inzichten, dat is winst, want het maakt mij als mens ‘lichter’. Ontvankelijker. Toegankelijker, ook. En dichter bij mijn essentie.

afbeelding van Just a guy

Hoi Chelle

Mooie reactie, je bent goed met woorden, maar dat wist je zelf vast ook al Knipoog
Ik probeer ook te waken voor wentelen in verdriet en overdadig zelf medelijden, daarnaast dwing ik mezelf om door te gaan en niet alleen maar in bed te gaan liggen janken en ik moet ook oppassen dat het verdriet zich niet teveel naar binnen richt, boosheid is (denk ik) een grotere uitlaatklep dan verdriet en zeker als het naar buiten gericht is kan er dan veel sneller en veel meer stoom ontsnappen.

Misschien is het verschil ook wel dat ik "de schuld" voor een groter deel (terecht of onterecht) bij mezelf leg en derhalve niet boos op een ander ben omdat ik het niet als iets "onverdiends" zie.
Rationeel besef ik me dat er niet echt "schuldigen" zijn, dat we allebei ons aandeel hebben gehad in het stuklopen van de relatie... emotioneel zit ik nog heel erg in... had ik nou maar... was ik maar... als ik nou... etc.
Rationeel weet ik dat dat zinloos is... emotioneel... tja... emotioneel ben ik een wrak op het moment...

Zo werken we allemaal continue aan onzelf... en ik heb nog een boel werk voor de boeg, eerst maar mn verdriet wat ruimte proberen te geven en door gaan met "leven", dan komt doorgaan met "mn leven" later vanzelf wel weer hoop ik.

Bedankt voor je reactie en bedankt voor al je, haast filosofische, stukjes hier.

afbeelding van mrmusicman

Goeie blog

Ondanks dat je me niet kan uitstaan nu waarschijnlijk wil ik toch een compliment geven op je blog Glimlach

Ik zelf heb deels woede, maar ben eigenlijk meer teleurgesteld. The winner takes it all, en de verliezer heeft niks wel. Mooie zin vond ik "en hij wint ook nog eens de lotto" Knipoog Maar zo voelt het zeker wel aan ja.

Het voelt als onrecht, en dat is het misschien ook wel, maar hangen in je eigen leed helpt je zeker geen stap verder. De grote zoektocht begint ook met hoe zie ik dat anders? Doordat ik achteraf ben bedrogen heb ik gelukkig dat stukje woede, waarmee ik het moet doen voor me gevoel om het los te kunnen laten.
Alleen is het een intern gevecht nu tussen woede en houden van. De ene kant zegt ja maar, en de ander zegt donder op. otfewel mijn gedachtes zeggen laat gaan, en me hart zegt kom terug! De realiteit zegt onmogelijk, want het wordt nooit meer zoals het was. of toch wel? Een grote strijd in mijn hart en ziel.

Wel ondertussen doorgekregen dat ik toch echt door moet met mijn leven, de leuke kanten ervan opzoeken, ook al vind niet iedereen die leuk Knipoog maar over dat laatste zijn het maar woorden hoor, een plan, een doel, met als eindhalte eroverheen zijn. Weer gelukkig kunnen zijn, ook zonder haar.

anyway, mooi verwoord je blog Glimlach

afbeelding van blauwezon

@chelle

Wat een mooie blog. Mijn ex vertelde me vanavond dat hij een nieuwe vriendin heeft. Dat doet pijn..en ik voelde een boosheid opkomen. Jouw blog over boosheid is een mooie spiegel. Maakt me rustig. Ik zal hem nog wel een paar keer lezen..kom er nog wel een keer op terug. Maar voor nu: heel erg bedankt..

Iemand zei ooit een keer tegen mij: 'verwachtingen schep je zelf'. Dat vond ik ook altijd een mooie...past ook wel hierbij.

afbeelding van Imagine

@Chelle; de emotie achter een emotie

Interessant om alleen de emotie ‘boosheid’ eens onder de loep te nemen.

De emotie gerelateerd aan boosheid begrijp ik wel. Ik denk hoe intenser de mens is, hoe groter de beleving van zowel positieve als negatieve emotie’s…dus ook boosheid.

Je beschrijft in je blog een boosheid, die je met name richt op die ander…maar eigenlijk bespeur ik uit het verhaal naast verdriet ook heel veel teleurstelling. Het lijkt wel of je zulke hoge verwachtingen hebt van die ander, of dat je diegene behandelt/ervaart als zijnde gelijke en dat het je enorm heeft teleurgesteld dat blijkt dat de praktijk anders is.
Dat de ‘volgende’ dan al het goeds opstrijkt met ‘jou geleverde inspanningen’ zie ik meer als zijnde dat je in staat bent om enorm veel te investeren, relativeren en te incasseren…
Of dit ook daadwerkelijk de ander heeft veranderd, waardoor de ‘volgende’ daarvan de vruchten plukt dat valt nog te bezien (want het is een unicum om sowieso iemand tegen te komen op dezelfde ‘golflengte’ in ratio en gevoel) en eigenlijk doet dat er ook niet toe.

Ik vind het getuigen van zeer veel positiviteit en kracht dat je betreffende boosheid destijds op deze manier heb aanschouwd. Want eigenlijk is hier sprake van veel afbreuk van jezelf, omdat je destijds zoveel hebt geïnvesteerd en je van jezelf bent uitgegaan. Dat je zelfs na een breuk nog iemand als ‘gelijke’ ziet en daardoor ook die boosheid op de ander projecteert om jezelf maar ook de ander geen afbreuk te doen.

Mooi blog