Online gebruikers
- Just a guy
'Echt Houden van is los kunnen laten'. Dat is wat ik mij al menigeen keer heb laten vertellen. Ik zit momenteel al een jaar in een lange afstands relatie die vanaf het begin af aan al niet makkelijk is geweest maar die mij voornamelijk de laatste tijd meer leed doet dan lief. maar ook al zie ik in dat het niet goed gaat op deze manier en ook al hou ik ontzettend van haar, waarom kan ik haar dan niet los laten, dat is toch echte liefde volgens die volkswijsheid?
Wat maakt het los laten en verder gaan dan toch zo lastig in een relatie waarin alle tekenen erop duiden dat het de verkeerde richting op gaat, of, zoals bij de meeste mensen die zich hier bevinden, een relatie die al kapot is? Ik denk eerlijk gezegd dat het een combinatie is van factoren, een combinatie tussen het gevoel, de herinneringen en de toch nog aanwezige hoop.
Wat het gevoel betreft, dat is volgens mij een punt dat weinig uitleg nodig heeft. Ik hou van mijn vriendin, ik heb haar leren kennen hier in nederland en ben verliefd op haar geraakt hoewel dat eerst eenzijdig was. Anderhalf jaar later toen ik bij haar in Taiwan op bezoek ben geweest is het pas echt 'aan' geraakt tussen ons. De gevoelens die ik daarvoor had en aan de kant heb gezet voor een lange tijd kwamen dubbel en dwars terug. Vanaf het moment dat ik haar daar op het vliegveld zag, wou ik direct bij haar in de armen springen en haar mijn eeuwige liefde verklaren. Dat gebeurde pas later, maar vanaf het moment dat ik haar heb leren kennen heb ik van haar gehouden. En dat is over de jaren alleen maar gegroeid. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik vanwege de afstand ook wel verschillende periodes van twijfel heb gehad maar mijn liefde voor haar is altijd gebleven. Hoe kun je nou iemand los laten van wie je zo erg veel houd? Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen.
Dan zijn er nog de herinneringen. De mens is een vreemd wezen denk ik, hoe kan het nou dat we juist in een periode van waanhoop en verdriet een roze bril opzetten en alleen de zoete dingen zien? We zijn in het jaar dat onze relatie bestaat niet lang echt fysiek bij elkaar zijn geweest (6 maanden met tussenpozen), en er is ook vooral in de periodes van afstand veel ellende is geweest. Maar vreemd genoeg kan ik op dit moment, nu ik mijn niet gelukkig voel, alleen de herinneringen zien die gelukkig waren. Hoe ik stijf van de zenuwen voor het eerst met haar heb gezoend daar op die bank, hoe we samen hand in hand liepen, hoe we nachten samen op bed over van alles en nog wat praatten totdat het ochtendlicht door de gordijnen kwam, de vrijpartijen en ga zo maar door. Ik klem mij vast aan die herinneringen. Dat is ook iets wat ik heb geleerd van deze afstands relatie denk ik. Omdat je niet fysiek bij elkaar kunt zijn teer je op de herinneringen, herrineringen van de momenten dat je wel samen was. Dat in combinatie met het telefonisch contact en de wetenschap dat je elkaar weer zult gaan zien. Maar juist nu, nu wanneer de dingen niet goed gaan filter ik. Ik haal alle slechte dingen uit mijn geheugen en zie hoe goed we samen wel niet kunnen zijn. En met het zien van die herinneringen elke keer als ik mijn ogen sluit, hoe kan ik haar laten gaan?
Dan is er nog de hoop. Zij en ik zijn verschillend als dag en nacht. Zij is georganiseerd en heeft haar leven geplanned, ik ben een chaoot en ben nog zoekende naar mijn levenspad. Zij hecht belang aan een goede carriere en geld, ik wil een gelukkig leven met mijn geliefde en hoef daarvoor niet de beste baan ter wereld. Zij is een ratio mens en ik een gevoelens mens. Zij is vooral op haarzelf gericht (en de practische 'ons' in de toekomst) en ik misschien meer op het 'ons' van hier en nu. En ga zo maar door met de lijst. Deze verschillen in onze karakters leveren problemen op. Bijvoorbeeld een van de grote problemen op het moment is dat zij niet naar nederland gaat kunnen komen deze zomer. En wat ik mis van haar is vooral begrip en steun voor mijn kant. Zij heeft het druk heeft met het regelen van allerlei dingen voordat ze naar zwitserland zal gaan voor een jaar. Hierdoor schiet ik er bij in, hoewel een lief smsje toch nog geen 5 minuten van een dag hoeft te nemen toch? Wat ik dus met hoop bedoel is de hoop dat zij bij zal draaien, dingen ook vanuit mijn perspectief gaat zien en min zelfgecentreerd. Ik hoop dus dat alles goed gaat komen en dat zij er ook eens voor mij zal zijn.
Ik hoop het zo, en ik wil het ook hopen. Misschien wel tegen beter weten in.
How can we hang on to a Dream? Gevoelens, Herinneringen en hoop, het zijn misschien maar dromen waar we onszelf aan vast houden. Dromen die ons vertellen hoe goed alles eigenlijk wel niet is/was/kan zijn, en dromen die er voor zorgen dat we het almaar niet los kunnen laten. Maar hoe lang kunnen kunnen we vast blijven klingen aan deze dromen voordat we vallen, vallen in een harde realiteit? Moeten we dan toch maar aanvaarden dat alles maar een mooie droom was? Ik kan mijn leven niet zien zonder haar maar tegelijkertijd ben ik bang om te ontwaken uit deze droom die liefde heet. Mijn relatie gaat niet goed en langzaam maar zeker gaat mijn droom over in een nachtmerrie. Laat mij alleen alstublieft nog ontwaken. Icarus, ik vlieg en probeer het die felle mooie zon te bereiken, maar zal die zon te heet zijn en mijn vleugels verbranden? Zal ik neerstorten? Ik weet het niet...
Lieve Icarus
Loslaten.... Inderdaad is echt "houden van" loslaten. Je hebt het "houden van" waarin je niet alleen wilt geven maar ook wilt nemen. En dat is ook een gezonde balans in een relatie. Evenveel geven als nemen. Maar soms in sommige situaties moet je een persoon loslaten. Denk maar aan de ouder-kind relatie. Wanneer een kind volwassen wordt en het ouderlijk nest verlaat moeten de ouders het kind "loslaten." En loslaten betekent dan dat ze nog wel mogen houden van het kind maar moeten accepteren dat het kind zijn eigen keuzes maakt en zijn eigen lessen moet leren. Dat ze het kind niet kunnen behoeden voor elke misstap. DAt ze niet mogen verwachten dat het kind hun vaak komt opzoeken. Ja in een normale relatie met je ouders ga je er natuurlijk van tijd tot tijd heen maar er zijn ook ouders die moeilijk kunnen loslaten en van je verwachten dat je minstens 3x per week langskomt en elke dag belt ofzo. En dat is het dus ook. Verwachtingen loslaten...
Wat is loslaten in een relatie? Vertrouwen hebben, elkaar de ruimte geven om zichzelf te zijn, elkaar de ruimte geven om de dingen te doen die hij/zij wilt. Tenminste, als jij daar mee kunt leven.. En als je daar niet mee kunt leven zijn jullie misschien niet de juiste personen voor elkaar.
Wat is loslaten wanneer een relatie eindigt? Het besef dat je samen geen relatie meer hebt en dat die andere persoon kan gaan en staan waar hij/zij wilt. Dat die persoon niet langer meer rekening hoeft te houden met jou. Dat die persoon zijn/haar eigen weg gaat. Dat je misschien wel vrienden blijft of misschien niet. Maar hoe dan ook dat je op een andere manier met die persoon moet leren omgaan. Loslaten is dan ook dat je die persoon vergeeft en dat je jezelf vergeeft. Loslaten is ook dat je accepteert dat je geen grip meer hebt op de situatie. Dat je accepteert hoe de situatie NU is. Loslaten is ook jezelf uit de slachtofferrol halen. Wees liever een held.
Dan karakterverschillen.... Sommige mensen vinden het fijn in een relatie dat je hetzelfde bent en sommige mensen willen liever tegenpolen zijn. Ik denk dat het wel goed is als je elkaar een beetje aanvult. Ik was een dromer en mijn ex was nuchter. Ik denk dat die twee elkaar juist goed aanvullen. Ying en Yang zeg maar... Maar niet met alles hoor. Mijn ex was ook heel erg op zijn carri?ɬ´re gericht en ik vind het net als jij ook belangrijker om gelukkig te zijn met een geliefde. Ook dat kan elkaar mooi aanvullen. Wanneer je allebei erg op je carriere bent gericht kan dat ook stuiten op problemen omdat je dan misschien niet meer samen een pad kunt bewandelen. Ook het feit dat zij een ratio mens is en jij een gevoelsmens hoeft dus niet voor problemen te zorgen. In heel veel relatie is die verdeling zo. Bij mij was dat ook zo. De meeste mensen die op deze site zitten zijn denk ik ook de gevoelsmensen. Weer dat ying/yang idee. Dus die verschillen... Tja het is maar net hoe je het bekijkt. Echter wanneer normen en waarden heel erg van elkaar verschillen dan kun je wel in de problemen raken. Bijvoorbeeld dat je partner graag een "open" relatie wilt en jij niet.
Ik heb dus jou verhaal gelezen en ik vraag me een beetje af (ik kan het mis hebben hoor) of je haar niet hebt geromantiseerd. Omdat je haar vaak niet ziet en aan het begin van de relatie lang verliefd op haar bent geweest. Misschien heb je in gedachten een persoon van haar gemaakt die zij niet is? Een beeld waaraan ze niet kan voldoen? Misschien niet hoor...
Maar ik begrijp dat je dus nog steeds in de relatie zit en dat je niet weet of je ermee verder wilt? Je moet misschien voor jezelf heel goed gaan nadenken wat jij wilt in een relatie. Wil jij een lange-afstands-relatie? Wil jij misschien het gevoel hebben dat jij belangrijker bent dan haar carri?ɬ®re? Of zou je haar achterna willen gaan? Ben je misschien bang dat als jullie toch veel samen zijn dat dan blijkt dat jullie misschien toch niet zo goed bij elkaar passen? Je hebt dus veel uit te zoeken voor jezelf. Maar probeer het samen te doen. Sluit haar niet buiten daarin. Vertel haar van je verwarring. Vertel haar van je twijfels. Maar probeer haar niet te veranderen.
Sterkte en liefs,
Hoop
Hoop heeft alles al zo'n
Hoop heeft alles al zo'n beetje gezegd.
Ik snap dat je verward bent. Ik ben een gevoelig mens maar daar in tegen kan ik heel afstandelijk doen. Mijn opleiding is nu ook me alles geworden.
Ik moet werken en tijd voor liefde is er niet. Daar kwam ik ook achter toen ik met mijn ex had. Hij nam steeds contact op met mij, ik antwoorde dan wel maar ik was druk bezig. We hadden dan ook veel sms contact etc, omdat ik druk bezig was met school en mn werk daarnaast. Stom van me, maar daar leer je van.
Ik had gwn hem vaker moeten gaan opzoeken. Later was ik alleen maar degene die contact opnam, omdat ik daar 8er begon te komen. Maargoed, het liep niet meer zo lekker als in het begin. We zijn beiden onzeker en dus hebben we er een pun 8er gezet. Hij was eigenlijk net zoals mij: maar hij kwam meer voor zijn liefde uit. Hij liet het ook echt zien dat hij gek van je was. Iets dat ik moeilijk vind. Daarnaast vond hij zijn werk ook belangrijk. School minder, hij spijbelde zelfs om mij te kunnen zien, om mij te kunnen ophalen van school. Iets wat ik niet vond kunnen. Maar hij is ook een vluvhter, dus als het tegen zit en hij schaamt zich ervoor vlucht ie. En is daardoor nu in de problemen gekomen.
Iig, jij moet niet vluchten! Zeg tegen haar dat je idd twijfels hebt.
Praat met haar erover.
Liefs,
Dearest...
Jouw verhaal doet me denken
Jouw verhaal doet me denken aan een soort theorietje dat ik een keer verzonnen heb over liefde. De vraag waarom het allemaal zo moeilijk is enzo. Ergens is er een parallel te trekken tussen jouw verhaal en dat van vele anderen hier: de geliefde is nog wel in je leven, maar niet binnen je bereik. Degenen hier die geen geliefde meer hebben maar nog slechts een ex, hebben moeite met daarvan loskomen en verder te gaan. Zij moeten. In jouw geval ligt dat net wat anders: je geliefde is ook niet fysiek in jouw leven aanwezig, maar bij jou is de noodzaak er ook niet om los te komen.
Het lijkt er ergens op dat jij dus met een vergelijkbare situatie zit als vele anderen hier, met dat verschil dat jij geen ex hebt, dat jij in principe je affectie nog kunt tonen en terugontvangen, maar voor de rest heb je dus ook te maken met onbegrip, een ongelukkig gevoel, zorgen, noem maar op. Je moet je situatie echt veranderen, want die 'betovering' die maakt dat jij aan haar vast blijft hangen (wat dezelfde 'betovering' is waardoor de meesten die met een ex zitten niet simpelweg zeggen "oh, jammer dan, dan ga ik wel zonder hem/haar verder"), zorgt ervoor dat je in een situatie zit die heel makkelijk voor een lange periode van pijn en verdriet zou kunnen zorgen.
Dat heeft me wel eens aan het denken gezet... Wat is eigenlijk de functie van die 'betovering'? Wat maakt dat we zo vreselijk in de kreukels liggen als een relatie niet goed loopt terwijl je wel van iemand houdt, of zelfs strandt? Ik heb vroeger wel eens de quote gebezigd dat mensen misschien, in tegenstelling tot wat al eeuwen gedacht wordt, niet bedoeld zijn om hun hele leven lang met dezelfde partner te blijven (jaja, in mijn minder romantische, sceptische jaren - en de periode dat het niet zo goed meer ging met M.). Maar deze 'betovering' wijst eigenlijk op het tegendeel. Het is een overlevingsmechanisme van relaties eigenlijk. Een soort fysieke verslaving die ervoor zorgt dat het bijltje tussen twee personen echt niet eerder wordt neergegooid dan wanneer dat echt for the better is.
Want... We weten hier allemaal hoe sterk die betovering is. Als ondanks de kracht van die betovering twee personen niet meer bij elkaar komen, wil dat kennelijk zeggen dat het gebrek in de relatie groter was dan de kracht van de betovering. De 'natuur' zorgt er dan eigenlijk voor dat beide personen ieder hun weg gaan, meestal een van de twee harder 'bloedend' achterlatend dan de ander.
Jij bent die strijd nog aan het voeren. Voor jezelf erachter aan het komen wat sterker is - de gebreken in de relatie of de betovering.
Die betovering is een uitvloeisel van wat we wel 'houden van' noemen. Je vraagt je af waarom het in miserabele tijden ineens zo is dat de roze bril opgaat en we aan het idealiseren slaan. Dat is omdat die betovering dan het hardst van zich doet spreken, want dat is immers zijn functie: de relatie beschermen. Ineens is er niet meer (alleen) het 'houden van', maar komt ook de verliefdheid terug die de twee aanvankelijk bij elkaar bracht. Wellicht dezelfde betovering.
Dat verklaart ook waarom het shockeffect dat een relatie die strandt nog wel eens aan mensen wil geven, ervoor zorgt dat ze hard met zichzelf aan het werk gaan. Soms in de hoop dat het dan toch nog weer goedkomt.
Iets anders wat ik me bedacht toen ik je stukje las... Je bent lange tijd verliefd op haar geweest voordat jullie wat kregen en vanaf dat moment hield je van haar, schrijf je. Is dat wel echt zo? Is het niet zo dat je eigenlijk nog in de verliefdheidsfase zit die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk oneffenheden worden gladgestreken en je eigenlijk de vervelende punten van je partner niet zo ziet? En dat je nu eigenlijk in de overgangsfase van verliefdheid naar houden van zit en erachter komt dat er toch wel wat oneffenheden zijn waarvan je je afvraagt of je er in the long run mee kunt leven? Zeker als je fysiek maar een maand of zes bij elkaar geweest bent kan ik me dat voorstellen.
Ik meen dat het Hoop was die hier ooit een stukje heeft neergezet over de verschillende fases in een relatie en anderen hebben wel geprobeerd grip te krijgen op het begrip 'houden van', wat dat precies is... Wat maakt dat je zo zeker weet dat je van haar houdt?
Dank jullie voor jullie
Dank jullie voor jullie reacties, ik heb een heel verhaal geschreven maar aangezien het een beetje heel erg lang werd heb ik maar besloten een nieuw blogitem ervan te maken dus ik verwijs jullie even naar 'Where do you go to my Lovely'.