Online gebruikers
- JosephUnlal
Ik heb met heel veel pijn en moeite enkele weken terug het besluit genomen om voorlopig geen contact meer te hebben met mn ex, tot dat moment hadden we nog regelmatig en goed contact, moeilijk, maar ook fijn, al was dat deels ook doordat ik daarmee (valse) hoop bleef houden op meer...
Toen ze, enkele weken terug, aangaf beginnende gevoelens voor een ander te krijgen, ben ik volledig ingestort en heb ik uit een poging tot zelfbehoud aangegeven voorlopig helemaal geen contact meer te hebben.
Geen idee of ik daar goed aan heb gedaan, want ik ga nog steeds kapot, mn ratio en zo'n beetje iedereen die ik spreek zegt dat dit toch echt de beste optie is... helaas voelt het allesbehalve zo... ik wordt haast gek van verdriet, voel me nog somberder en verdrietiger en eenzamer dan toen het net uit was.
Ik sport elke dag, heb familie, buren en vrienden waar ik op terug kan vallen... en toch voel ik me verlaten en alleen, afgelopen zondag heb ik bijna de hele dag gehuild en me zeer ellendig gevoeld, aan het einde van de middag heb ik mezelf toch nog tot anderhalf uur skeeleren weten te zetten.
Ik begin langzaam aan ook het besef van de dagen kwijt te raken, ik leef van dag tot dag die zich grauw en grijs aaneenrijgen tot weken.
Rationeel mag ik geen hoop meer hebben, helaas wil mn emotionele ik daar niets van weten... ik blijf mezelf elke keer opnieuw confronteren met wat mn ratio weet... het is uit... over... voorgoed... ze wil me niet meer... nooit meer... ze heeft een ander... ze gaat door... en elke keer als ik mezelf dat vertel komt het verdriet weer in alle hevigheid opzetten, huil ik tot mn tranen op zijn waarna ik van binnen verder huil, maar helaas, het effect dat ik er mee probeer te behalen... het volledig vernietigen van de hoop van mn emotionele ik... behaal ik er niet mee...
Mn emotionele ik blijft zich krampachtig vastklampen aan hoop die nergens op gebaseerd is, hoop die er rationeel gezien helemaal niet meer kan en mag zijn... ik kan niet stoppen met van haar houden...
Sterkte iedereen en bedankt voor het lezen.
State Of Being @Just a guy
Ik denk niet dat je ‘hoop’ als een samen gefrommeld balletje papier effe rationeel kunt fijn knijpen. Daar zit het soms te diep voor. Wel denk ik, dat een vorm van realisme kan helpen. Door bijvoorbeeld met een realistisch blik de kwesties waar je je hoop op richt, te aanschouwen.
“Ik begin langzaam aan ook het besef van de dagen kwijt te raken, ik leef van dag tot dag die zich grauw en grijs aaneenrijgen tot weken.”
Wat me opvalt in je blogs, Just, is dat je enorm lijkt vast te zitten in het verdriet. De somberheid. Eenzaamheid. En ook nergens de behoefte of prikkel lijkt te kunnen vinden om er ook gevoelsmatig uit te komen. Ja, je bent onder de mensen en werkt, sport, skeelert. Maar als je weer thuis en alleen bent, lijk je te vervallen in weer die apathie. Eigenlijk lijkt er wat dat betreft in de afgelopen blogs van je, weinig beweging te zitten. Als bijna op de automatische piloot geschreven. Veelal hetzelfde.
Terwijl je wel hele wezenlijke en meelevende reacties aan anderen geeft. Op die momenten lijkt er weer even wat leven in te zitten.
(*Ik voel me overigens genoodzaakt om te onderstrepen, dat jij mag schrijven wat je wenst en dat daar geen regels voor bestaan. Zoals er ook geen regels bestaan voor hoe iemand verwerkt en hoe lang. Mijn opmerking is dan ook niet bedoeld als aanklacht, verwijt of afkeuring. Het is echt dat het me opvalt en mij dat nieuwsgierig maakt).
Wat ondervindt jij tijdens deze fase van rouw? Vragen, conclusies en inzichten over jezelf? Wat leert dit je? Wat biedt deze gebeurtenis jou? Over de relatie die is uitgegaan, hoe kijk je daar nu tegenaan? Idealiseer je je ex, denk je? Waarom heb je zoveel moeite met accepteren? Hoe komt het dat je je zo wanhopig vastklampt aan haar, de herinnering aan haar, dat wat niet meer is? Bijna alsof zij, toen ze wegging, je hele ‘zijn’ lijkt te hebben meegenomen. Voelt dit zo? Hoe komt dit dan, denk je?
Wezenlijke vraagstukken, die door veel diepere lagen heen kunnen breken. Ik kan me namelijk voorstellen, dat door zulke vraagstukken aan te gaan die hoop waar jij zoveel last van ondervindt dan best kleiner zou kunnen worden. Door dieper in jezelf te duiken dan alleen het 'voelbare verdriet ondergaan' en je naar een soort van algehele somberheid ‘te schikken’.
Hoop lijkt namelijk niet zo heel goed bevriend met ‘realisme’. En waar realisme is, is vaak ook ‘erkenning’. Wie weet, als je de pijn en het verdriet aangaat door er eens IN te kijken, in plaats van dat het over je heen valt als een mantel en het je overspoelt, je wellicht uiteindelijk weer wat ‘lichtheid’ kunt vinden? Dat door te 'erkennen', je de stap kunt maken naar 'accepteren'. Ik roep maar wat...
Ik gun het je zo, om uit die beklemmende, depressieve wekenlange 'state of being' te kunnen klimmen.
Hoi Chelle
Bedankt voor je reactie en zoals gewoonlijk leg je de vinger feilloos op de zere plek...
Ik zit idd vast in het verdriet en voel me ook echt apatisch als ik weer thuis en alleen ben... en op emotioneel vlak.... boeit het me ook allemaal niet meer, wil ik niet meer, dat is mn grootste handicap.
Ook al is je opmerking niet als aanklacht, verwijt of afkeuring geschreven, ik heb mijn eigen blogs nog eens nagelezen en in hoofdlijnen zijn ze idd allemaal hetzelfde.
Waarschijnlijk zijn ze stuk voor stuk nagenoeg hetzelfde omdat ik ze gebruik om mn vredriet een beetje van me af te schrijven, het verdriet wordt niet minder of anders, dus ook de blogs blijven nagenoeg hetzelfde...
Het grote verschil tussen mijn blogs en mijn reacties op anderen is dat ik weinig om mezelf geef en heel veel om anderen, een reactie op iemand anders verdriet, plaats ik in een poging om dat verdriet te verlichten, de blogs over mezelf... ik weet eigenlijk niet goed waarom ik die plaats, misschien omdat ik bang ben dat als ik het er niet zo af en toe een beetje uitlaat, ik niet meer normaal kan functioneren.
Tijdens deze periode van rouw heb ik veel vragen, vragen die ik van mezelf niet meer aan haar mag stellen, omdat de antwoorden me toch geen stap verder helpen...
Conclusies en inzichten over en in mezelf heb ik wel, een deel daarvan zorgen er ook voor dat het nog een hele tijd en heel veel werk aan mezelf zal kosten voor ik ooit zelfs maar weer open zal staan voor een relatie.
Ik heb een aantal eigenschappen, die wezenlijk helemaal niet slecht zijn, maar waar ik zo in doorschiet dat ze in een relatie beklemmend en vernietigend worden, daar zal ik in een eventuele toekomstige relatie heel alert op moeten zijn.
Deze gebeurtenis bied me inzicht in mezelf, bied me een gezonder lichaam, maar heeft me emotioneel wel behoorlijk beschadigd, zodanig zelfs dat ik de zin om door te gaan kwijt ben, op dit moment is mn enige motivatie om door te gaan, mijn ex en mijn familie, van mn rationele ik moet ik door, mn emotionele ik sleept zich onder protest voort.
Waarom de relatie is uitgegaan... dat is 1 van de vragen waar ik mee zit, de reden die mn ex opgaf is nogal eens veranderd, ik tel ze maar bij elkaar op, hoewel sommige redenen in tegenspraak zijn met haar acties na de breuk.
Nog steeds zou ik er graag voor gaan, maar wat ik wil is niet zo relevant zolang de ander daar niet voor openstaat.
Mn emotionele ik idealiseert mn ex wel ja, maar niet extreem, ik weet echt wel dat ook zij haar onvolkomenheden heeft/had maar ik hield/hou van haar inclusief haar onvolkomenheden, we zijn negen jaar samen geweest en naar mijn idee hadden we met wat hulp samen oud kunnen worden, zelfs nu zijn er nog veel gevoelens aan beide kanten, maar voor haar was hulp zoeken niet bespreekbaar, inmiddels is zij ook verder gegaan, dus rationeel weet ik (eigenlijk al vanaf de breuk) dat het echt over is...
Het klopt dat ik het gevoel heb dat ze, toen ze wegging, de zin van mijn leven en een essentieel onderdeel van mij heeft meegenomen... ze was en is mijn leven... en dat is wellicht ongezond, maar het is wel zoals het is en iets waar ik me goed bij voelde...
Nogmaals bedankt voor je reactie Chelle, sommige delen hebben me diep geraakt en ik zit dit nu ook weer huilend te typen (was sowieso al emotioneel en heb vannacht ook veel gehuild door wat nieuwe ontwikkelingen)
Eigenliefde@Just
Ik dank je voor je eerlijke en kwetsbaar geschreven reactie, Just. Dat bewonder ik. Raakt me ook. Toen ik mijn vorige reactie aan je geschreven had, heb ik me erna afgevraagd waarom ik me zo heb gericht op de apathie en gebrek aan levenslust wat in jouw blogs momenteel het thema is.
Ik moest een flink eind terug in de tijd om erachter te komen dat ik mijzelf herken in het verlies van levenslust en de daarvoor in de plaats gekomen apathie. Hoewel een tijd geleden, identificeer ik mij met het compleet lijken te zijn afgesloten van welke prikkel dan ook die meestal de wilskracht helpt wakker schudden. Niet meer geprikkeld raken, duwt je terug in een ‘automatische piloot’-modus waarbij je feitelijk alleen maar leeft om te overleven.
Ik kwam in een apathie terecht toen mijn allereerste liefde, na 4 jaar samen, tot een breuk kwam. We waren jong, tieners nog. Beide 17 jaar. Hoewel voor geen van twee de eerste verliefdheid, was het voor allebei wel de eerste, overweldigende, exclusieve ‘jij & ik’-liefdeservaring. Op het tweede afspraakje, die wij vaag hadden afgesproken onder het mom van “ik zie je volgende week weer hier rond dezelfde tijd’ in hetzelfde café waar wij elkaar ook ontmoet hadden, kwam ik niet opdagen. Ik was, just-my-luck, verhinderd. Ik had geen telefoonnummer en alleen zijn voornaam. Daarbij meen ik me te herinneren dat ik eigenlijk niet had verwacht dat hij er weer zou zijn, want hij kwam niet uit dezelfde stad.
De volgende dag werd ik, nog wonende bij mijn ouders, door de buurvrouw die in het huis op de hoek woonde, aangesproken. Ze had een briefje in de bus gekregen die, nam zij aan, voor mij bestemd was. Een naam, een telefoonnummer—en dat ‘Chelle’ werd gezocht door ondergetekende. Vanuit het café in de stad, was hij de vorige nacht gelopen naar de straat in de wijk die ik had genoemd in onze eerste ontmoeting. Op de fiets een tocht van circa 30 minuten. Lopend, langer. Zeker wanneer je niet bekend in de buurt was.
Voor mij, het meisje die lange tijd moest aanschouwen dat de meeste van haar vriendinnen al jong vriendjes kregen, vakantieliefdes meemaakten en erover zwijmelden: voor mij, al die moeite. En waar de meeste vriendinnen uiteindelijk de klap kregen van een ‘vriendje’ die een paar weken erna alweer met een andere meid stonden te zoenen, of de teleurstelling en afwijzing van een vakantieliefde die ineens niets meer liet horen, kreeg ik ineens de complete Bonus User-Pack in mijn schoot geworpen. Mijn geduld werd beloond. Mijn eerste liefde ontvouwde zich in de jeugdige onschuld van childlike wonder; de dromen, het willen, het geloven. Het genot dat voortkwam uit de littekenloze gaafheid van een vertrouwen dat op dat moment een angstvrij en zorgeloos samenzijn voortbracht.
Vier jaar innig en stabiel samenzijn. Totdat de dag kwam, dat we moesten erkennen dat wij individueel uit elkaar waren gegroeid. Elkaar niet meer konden bieden wat wij op dat moment nodig hadden. En toen was het over.
En mijn apathie daar. Want mijn ‘zin’ was door zijn vertrek meegenomen. De zin in het leven, in de toekomst, in het geloven dat ik zonder hem ook ‘een leven had en zou hebben’.
Het is moeilijk om jezelf door een breuk te worstelen, wanneer je nog geen enkele referentie hebt van hoe je jezelf er een voorgaande keer doorheen hebt gevochten. Wat ook niet helpt, is wanneer je hypersensitief bent, waardoor emotionele gebeurtenissen heel diep bij je kunnen binnenslaan. Zich lijken vast te grijpen aan je kern. Ik had geen enkele ervaring in het verwerken van een liefdesbreuk. Ik miste toendertijd inzichten, ervaring, zelfkennis die mij hadden kunnen helpen om op een gezonde en vruchtbare manier te relativeren. Mij hadden kunnen helpen met het nuanceren.
Het was toen namelijk alleen maar een mantra van ‘hij, hij, hij’—en voor mijzelf (en de heling die ik voor mezelf behoorde te bewerkstelligen) had ik geen oog. Onderging het lijdzaam; schikte me aan de doelloosheid, somberheid. Liet het eerder ‘over me heen komen’, dan dat ik het door mijzelf liet gaan. Ik herken dus veel in jouw huidige ‘staat van zijn’.
Uiteindelijk ben ik weer opgekrabbeld. Dát ik ‘gewoon weer’ terug veerde, was bemoedigend. Gaf mij ook vertrouwen in mijn eigen kracht en waartoe ik in staat was. In de liefdeservaringen die zich erna voltrokken, heb ik die ervaring (dat ik toch altijd weer opkrabbel) altijd gebruikt als wilskracht.
Eruit willen & weten dat ik er uiteindelijk wel uit kom, zoiets.
“[…] is dat ik weinig om mezelf geef en heel veel om anderen…”
Is toch bijzonder, vind je niet? Degene die jou nooit zal verlaten, je altijd trouw zal zijn (namelijk jij zelf), daar geef je minder om, dan mensen waarbij je dat feitelijk nooit helemaal zeker zal weten. Zonder de indruk te willen wekken, dat ik je psychologisch ‘even’ ga ontleden, vermoed ik wel dat er achter die uitspraak een essentieel thema verscholen zit die momenteel een heel groot obstakel vormt. Als je ‘weinig om jezelf geeft’, lijkt het mij heel logisch dat er nauwelijks wil of geloof te gebruiken is om (kleine) stapjes te zetten in een poging om jezelf uit deze situatie te krijgen. Wanneer je weinig om jezelf geeft, begeef je je feitelijk op drijfzand. Probeer daar maar iets op te bouwen, of op terug te vallen. Gaat niet, alles zinkt weg.
De eerste kernvraag zou kunnen zijn: wat maakt dat jij zo weinig om jezelf geeft? Wat ligt daaraan ten oorsprong? Zijn het eerdere gebeurtenissen geweest, waardoor je dit bent gaan geloven? Kun jij alleen maar ‘van jezelf houden’ door de liefde die een ander voor jou zegt te voelen (en dus, als die liefde in betekenis of uitvoering verandert, dan slaat dat automatisch jouw ‘eigenliefde’ ook weg)? Hoewel ik niet weet in welke ‘dingen’ jij dan ‘doorschiet’, kan ik het me ook voorstellen, dat een gebrek aan eigenliefde daar mogelijk de oorzaak van is.
Een leegte proberen te voeden of op te vullen, door op een ander gebied te overcompenseren, zoiets?
Hoi Chelle
Bedankt voor je reactie Chelle, ik heb erg veel aan je reacties (al spreekt dat misschien niet direct uit mijn reacties op jouw reacties)
Ik dank je voor je eerlijke en kwetsbaar geschreven reactie, Just. Dat bewonder ik. Raakt me ook. Toen ik mijn vorige reactie aan je geschreven had, heb ik me erna afgevraagd waarom ik me zo heb gericht op de apathie en gebrek aan levenslust wat in jouw blogs momenteel het thema is.
Ik moest een flink eind terug in de tijd om erachter te komen dat ik mijzelf herken in het verlies van levenslust en de daarvoor in de plaats gekomen apathie. Hoewel een tijd geleden, identificeer ik mij met het compleet lijken te zijn afgesloten van welke prikkel dan ook die meestal de wilskracht helpt wakker schudden. Niet meer geprikkeld raken, duwt je terug in een ‘automatische piloot’-modus waarbij je feitelijk alleen maar leeft om te overleven.
Ik kwam in een apathie terecht toen mijn allereerste liefde, na 4 jaar samen, tot een breuk kwam. We waren jong, tieners nog. Beide 17 jaar. Hoewel voor geen van twee de eerste verliefdheid, was het voor allebei wel de eerste, overweldigende, exclusieve ‘jij & ik’-liefdeservaring. Op het tweede afspraakje, die wij vaag hadden afgesproken onder het mom van “ik zie je volgende week weer hier rond dezelfde tijd’ in hetzelfde café waar wij elkaar ook ontmoet hadden, kwam ik niet opdagen. Ik was, just-my-luck, verhinderd. Ik had geen telefoonnummer en alleen zijn voornaam. Daarbij meen ik me te herinneren dat ik eigenlijk niet had verwacht dat hij er weer zou zijn, want hij kwam niet uit dezelfde stad.
De volgende dag werd ik, nog wonende bij mijn ouders, door de buurvrouw die in het huis op de hoek woonde, aangesproken. Ze had een briefje in de bus gekregen die, nam zij aan, voor mij bestemd was. Een naam, een telefoonnummer—en dat ‘Chelle’ werd gezocht door ondergetekende. Vanuit het café in de stad, was hij de vorige nacht gelopen naar de straat in de wijk die ik had genoemd in onze eerste ontmoeting. Op de fiets een tocht van circa 30 minuten. Lopend, langer. Zeker wanneer je niet bekend in de buurt was.
Voor mij, het meisje die lange tijd moest aanschouwen dat de meeste van haar vriendinnen al jong vriendjes kregen, vakantieliefdes meemaakten en erover zwijmelden: voor mij, al die moeite. En waar de meeste vriendinnen uiteindelijk de klap kregen van een ‘vriendje’ die een paar weken erna alweer met een andere meid stonden te zoenen, of de teleurstelling en afwijzing van een vakantieliefde die ineens niets meer liet horen, kreeg ik ineens de complete Bonus User-Pack in mijn schoot geworpen. Mijn geduld werd beloond. Mijn eerste liefde ontvouwde zich in de jeugdige onschuld van childlike wonder; de dromen, het willen, het geloven. Het genot dat voortkwam uit de littekenloze gaafheid van een vertrouwen dat op dat moment een angstvrij en zorgeloos samenzijn voortbracht.
Vier jaar innig en stabiel samenzijn. Totdat de dag kwam, dat we moesten erkennen dat wij individueel uit elkaar waren gegroeid. Elkaar niet meer konden bieden wat wij op dat moment nodig hadden. En toen was het over.
En mijn apathie daar. Want mijn ‘zin’ was door zijn vertrek meegenomen. De zin in het leven, in de toekomst, in het geloven dat ik zonder hem ook ‘een leven had en zou hebben’.
Het is moeilijk om jezelf door een breuk te worstelen, wanneer je nog geen enkele referentie hebt van hoe je jezelf er een voorgaande keer doorheen hebt gevochten. Wat ook niet helpt, is wanneer je hypersensitief bent, waardoor emotionele gebeurtenissen heel diep bij je kunnen binnenslaan. Zich lijken vast te grijpen aan je kern. Ik had geen enkele ervaring in het verwerken van een liefdesbreuk. Ik miste toendertijd inzichten, ervaring, zelfkennis die mij hadden kunnen helpen om op een gezonde en vruchtbare manier te relativeren. Mij hadden kunnen helpen met het nuanceren.
Daar begint voor mij waarschijnlijk al een deel van het probleem, dit was mijn eerste echt serieuze langdurige relatie inclusief samenwonen en dan ook nog meteen heel intens bijna onafscheidelijk van elkaar... voor mn laatste vriendin had ik wel eens eerder relaties gehad, maar die waren vrij kortstondig en eerlijk gezegd heb ik toen die relaties uitgingen ook niet heel erg veel en/of lang verdriet gehad.
Met mn ex ben ik op een maand na negen jaar samen geweest, waarvan we 8,5 jaar samen hebben gewoond en zo'n beetje altijd samen waren (deel van het probleem waarom het is stukgelopen) In die 9 jaar is ze beetje bij beetje mijn leven geworden en heel eerlijk gezegd... dat heb ik nooit als een probleem gezien, ik was gelukkig met haar, ondanks de dingetjes die niet zo lekker gingen was ik blij en gelukkig en vond ik het totaal niet erg dat onze relatie mijn leven, zin, reden en doel tegelijk gaf... we wilden samen oud worden... nu de relatie en zij weg is... is de zin van mijn bestaan (althans emotioneel en gevoelsmatig) verdwenen.
Het was toen namelijk alleen maar een mantra van ‘hij, hij, hij’—en voor mijzelf (en de heling die ik voor mezelf behoorde te bewerkstelligen) had ik geen oog. Onderging het lijdzaam; schikte me aan de doelloosheid, somberheid. Liet het eerder ‘over me heen komen’, dan dat ik het door mijzelf liet gaan. Ik herken dus veel in jouw huidige ‘staat van zijn’.
Uiteindelijk ben ik weer opgekrabbeld. Dát ik ‘gewoon weer’ terug veerde, was bemoedigend. Gaf mij ook vertrouwen in mijn eigen kracht en waartoe ik in staat was. In de liefdeservaringen die zich erna voltrokken, heb ik die ervaring (dat ik toch altijd weer opkrabbel) altijd gebruikt als wilskracht.
Eruit willen & weten dat ik er uiteindelijk wel uit kom, zoiets.
“[…] is dat ik weinig om mezelf geef en heel veel om anderen…”
Is toch bijzonder, vind je niet? Degene die jou nooit zal verlaten, je altijd trouw zal zijn (namelijk jij zelf), daar geef je minder om, dan mensen waarbij je dat feitelijk nooit helemaal zeker zal weten. Zonder de indruk te willen wekken, dat ik je psychologisch ‘even’ ga ontleden, vermoed ik wel dat er achter die uitspraak een essentieel thema verscholen zit die momenteel een heel groot obstakel vormt. Als je ‘weinig om jezelf geeft’, lijkt het mij heel logisch dat er nauwelijks wil of geloof te gebruiken is om (kleine) stapjes te zetten in een poging om jezelf uit deze situatie te krijgen. Wanneer je weinig om jezelf geeft, begeef je je feitelijk op drijfzand. Probeer daar maar iets op te bouwen, of op terug te vallen. Gaat niet, alles zinkt weg.
Dat is exact hoe het voelt en hoogst waarschijnlijk exact de reden van mn geploeter, ik ga idd door op de automatische piloot, omdat ik mn ex en mn familie, niet, nooit wil aandoen dat ik er zelf uit stap, maar ik doe het niet meer voor mezelf, ik heb geen zin meer, de energie die me voortdrijft komt niet meer uit mn emotionele kant en het kost enorm veel kracht en energie om door te blijven gaan... naar de buitenwereld lukt het me langzaam aan weer om mn masker op te zetten, mensen maken me complimenten over hoeveel en hoe snel ik ben afgevallen, mensen die eea weten van mn situatie zeggen "het gaat alweer wat beter he?" De enige die echt weten hoe het met me gaat zijn mn ouders, mn zus en mn psycholoog (maar zelfs die weten niet alles, ik wil hen ook niet te ongerust maken en teveel belasten met mijn probleem, ze hebben allemaal ook hun eigen problemen in het leven en vooral mn moeder heeft al zoveel ellende meegemaakt), maar het gaat helemaal niet beter...
De eerste kernvraag zou kunnen zijn: wat maakt dat jij zo weinig om jezelf geeft? Wat ligt daaraan ten oorsprong? Zijn het eerdere gebeurtenissen geweest, waardoor je dit bent gaan geloven? Kun jij alleen maar ‘van jezelf houden’ door de liefde die een ander voor jou zegt te voelen (en dus, als die liefde in betekenis of uitvoering verandert, dan slaat dat automatisch jouw ‘eigenliefde’ ook weg)? Hoewel ik niet weet in welke ‘dingen’ jij dan ‘doorschiet’, kan ik het me ook voorstellen, dat een gebrek aan eigenliefde daar mogelijk de oorzaak van is.
Een leegte proberen te voeden of op te vullen, door op een ander gebied te overcompenseren, zoiets?
Deze vragen zijn me iets te persoonlijk en kan ik niet beantwoorden zonder zoveel over mezelf te vertellen dat mensen die me kennen en hier wellicht meelezen me zouden herkennen, als je wilt, beantwoord ik ze graag in een pb.
@just a guy en chelle
Ik herken dit gevoel heel goed..wat Just ook zegt..het wel doen allemaal maar niet omdat je er gelukkig van wordt.
Misschien doen we het in hoofdzaak om anderen om ons heen gelukkig te maken.
En chelle net als jij heb ik ook altijd de mentaliteit gehad van...niet zeuren maar doorgaan.
Maar ineens door deze ervaring lijkt het te zijn verdwenen voor een groot gedeelte.
Ook bij mij kwam idd tijdens sessies met psycholoog toch ook eerder zeer aan de orde..waardoor ook duidelijk het gebrek aan eigenliefde bleek.
Ook daar werk ik momenteel hard aan maar zit diep geworteld hoor..
En ook daarom net als bij jou Just...lijkt het leven soms zinloos..
Maar toch hoe meer tijd er verstrijkt ...wordt het toch wat minder vaak zo diep zitten nog..
Ik hoop ooit nog eens verliefd op mezelf te kunnen worden
De wil is er wel ...de kracht ontbreekt vaak nog
Veel sterkte Just!
En Chelle bedankt voor je goede reacties!
die niet zeuren maar doorgaan
die niet zeuren maar doorgaan strategie herken ik ook. Ik ging eindeloos door, tot ik er letterlijk bij neerviel. Hard werken, eigen gevoel niet herkennen, door door door.
En als je dat zelfs niet eens meer kan toepassen dit keer, dan zit het wel diep... maar die strategie is ook deel van het probleem. Want dat zeuren, dat doe je niet voor niks, je lijf en je wezen signaleren wel dat er iets mis is. En dan zou je dus eigenlijk NIET moeten doorgaan, maar moeten stilstaan. Want je voelt pijn, diep verdriet. Dus zou je eigenlijk moeten stilstaan bij dat verdriet. Veel mensen staan denk ik stil bij de verkeerde dingen, het gemis, nog steeds de ex, de mooie herinneringen, schuldvragen... niet dat die dingen er niet zijn en daar moet je je uiteraard ook mee bezighouden. Maar daarmee onderdruk je het wezenlijke probleem, waar het verdriet echt zit. Bij dat gebrek aan eigenliefde, bij dat grote gapende gat. Bij het niet houden van jezelf. En dan sta je dus stil bij de vragen over de relatie, maar je komt niet verder met jezelf, en kan een hele tijd blijven hangen in dezelfde fase.
Het is pas bij het verbreken van deze relatie, dat ik daar echt achter ben. Ik dacht dat ik heel hard aan mezelf had gewerkt, ik had mezelf met heel veel fake it till you make it wel opgepept en was ook wel veel blijer dan vlak na de breuk. Maar nu pas begrijp ik de essentie van de zo veel gehoorde zin: je moet jezelf gelukkig maken, houden van jezelf. Nu pas voel ik waar het verdriet vandaan komt. En gek genoeg, het is zo'n enorme opluchting. Wat met jezelf kun je wel aan de slag! Het zal nog niet vanzelf gaan allemaal, maar door de juiste keuzes te maken, voor JEZELF, kun je vooruit komen en uit die impasse raken. Dan sta je stil bij jezelf, ga je voor jezelf, tot de kern van jezelf. Je kunt dan echt weer gaan bouwen, van een afstandje op een liefdevolle manier gaan bouwen aan jezelf.
Je verbetert jezelf en komt en passant ook nog eens terug in je eigen kracht.
@justaguy
He Guy
Hoe gaat het vandaag met je? Ik heb je hele blog gelezen en de reacties daarop Het is een heftig verhaal..
Wat ik je allemaal zou willen zeggen is eigenlijk al gezegd Zeker Chelle kan het ook veel beter verwoorden dan ik Je hebt al mijn sympathie! Je lijkt me een heel fijne man en ik hoop van harte dat je hier goed doorheen komt! Je lijkt alle instrumenten te hebben Nu het vertrouwen nog?
Veel liefs en een virtuele omhelzing
Hoi Chalonda
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het goed met me gaat, ook vandaag was weer een moeilijke dag, gelukkig kan ik me morgen weer op mn werk storten.
In vergelijking met veel anderen is mijn verhaal eigenlijk niet eens zo heftig, geen enorme ruzies, geen haat en nijd, zelfs geen problemen met verdeling van huis en goederen... niets van dat alles, dus wat dat betreft heb ik het allemaal niet eens zo slecht getroffen.
Mijn probleem zit voor het grootste deel letterlijk tussen mijn oren... mn emotie en mn ratio... ik heb het gevoel dat die zich op dit moment niet eens in hetzelfde sterrenstelsel bevinden... Rationeel weet ik het allemaal wel, maar emotioneel... emotioneel zit ik er volledig doorheen
Bedankt voor je reactie, je steun en je virtuele knuffel, ik waardeer ze alledrie.
Wel heftig!
He guy
Verlaten worden is op alle niveau's heftig! Je zou kunnen zeggen dat de drama's ruzies en allerlei andere ellende ook afleiding is en heel heftige emoties kan kanaliseren
Maar wat moet je zonder ruzie? En met alle beschaving? Je zit direct in de kern en diepte van de verlatenheid?
Ik heb zelfs met scheiding geen grote ruzies gemaakt. Maar wat was het heftig!!
Hoop ook voor jou dat morgen een betere dag is Ook ik blij dat ik mag gaan werken pfff