Tegenstrijdigheid

afbeelding van josefien7

Mijn verhaal is dat ik bijna zes jaar lang een relatie heb gehad, met de liefde van mijn leven. De laatste jaren veranderde de relatie in een knipperlicht relatie. Sinds begin juli is het definitief voorbij en kiest ze ervoor om de momenten dat ik contact zoek af te wijzen en zelf contact te zoeken wanneer het haar allemaal teveel wordt.
Mijn ex heeft gisteren opnieuw aangegeven dat ze graag wilt dat ik afstand hou. Over het algemeen lukt dat ook wel, maar soms wordt het me allemaal even te veel. Het voelt alsof ik mezelf verraad als ik gehoor geef aan haar verzoek om afstand te houden. Maar ook alsof ik haar verraad, terwijl zij het toch echt zelf is die het vraagt. Ik voel dat mijn hoop op het vervolg van onze relatie, de verbondenheid in stand heeft gehouden. Ben benieuwd of het bestaat: liefde voelen, en tegelijkertijd volkomen en op alle vlakken los zijn van elkaar. Dat laatste voelt sinds gisteren wel weer zo. Ze geeft duidelijker dan ooit aan dat ik niet dichterbij mag komen. Wat ik voor haar voel, is iets waar ik iets anders mee moet dan ik tot nu toe gedaan heb. Een eerste en meest natuurlijke reactie is misschien het proberen niet meer te voelen of het ergens anders op te richten. Op deze site lees ik ook zo vaak om het voor mijzelf te voelen. Zo ver ben ik nog lang niet. Mijn intuïtie zegt dat dit voor mij niet de weg is. Dus heet ik ook vandaag mijn gevoel weer welkom en ben ik dankbaar dat ik deze liefde in mij mag ervaren, hoe afgesneden ik ook ben van het onderwerp van mijn liefde.

afbeelding van alive2

hey

Ik heb ook een wispelturige ex. Volgens mij is het afstoten aantrekken.. de liefde gaat maar niet weg en ik denk dan heel simpel: Als je van elkaar houdt ga je ervoor.. Zij schijnt toch anders te denken en heeft angst voor een verbintenis.. ppfft zo moeilijk, want ik hou van haar en weet dat ze ook van mij houdt..allebei evenveel.. zeer irritant

afbeelding van josefien7

Tja

Dat herken ik wel: de liefde gaat maar niet weg, en volgens mij is dat ook niet voor niks. Maar zo simpel als : "als je van elkaar houdt ga je ervoor", ligt het volgens mij niet. Zoals Jelle ook schrijft: kan je elkaar ook zien en horen in de verschillen die er zijn ? Dat kan een proces zijn om aan te gaan. Maar dan moet je het wel eerst herkennen en het aan willen gaan.

afbeelding van Jelle

@josefien7

Realiseer je je wel dat jij en je ex twee verschillende versies hebben van het gevoel over jullie relatie? Tussen de regels door lees ik uit je verhaal dat het op de een of andere manier bij jullie zo is gelopen, dat er van beide kanten geen aandacht (meer) is voor hoe de ander dingen beleeft. Op die manier kun je ook niet voor een ander zorgen. Ook is er op die manier geen ruimte voor elkaar om compleet zichzelf te zijn.

Daar komt bij dat jullie beide nu in een situatie zitten waarbij je je handen vol hebt aan jezelf. En je moet toch echt zelf in je kracht zijn om voor een ander te kunnen zorgen.

De vraag is: kan ZIJ je wel helpen in je kracht te zitten, kun JIJ dat bij haar doen? Volgens mij de kern bij elke waardevolle relatie: kunnen jullie elkaar geven wat jullie nodig hebben om te groeien, gelukkig te zijn?

Jelle.

afbeelding van josefien7

Ja

Je hebt gelijk Jelle. De crux zit 'm in het: "Het voelt alsof ik mezelf verraad als ik gehoor geef aan haar verzoek om afstand te houden". In een relatie en in jezelf heb je vaak de voorkeur voor één van de kanten van de polariteit individualiteit-verbondenheid. Zij zit op dit moment aan de individualiteit kant en ik aan de verbondenheid kant. Natuurlijk zou ik haar moeten steunen in haar "zijnstoestand". En waarom ik dat niet kan heet simpelweg: angst. Het is wel iets wat ik zou willen leren. Voor de balans in mijzelf alleen al is het goed om mij nu op de individualiteit kant te focussen. Maar ja, die verbondenheid kant voelt zo lekker veilig...

afbeelding van Jelle

@josefien7

Kun jij een voorbeeld geven waarin jij die verbondenheid hebt ervaren, en waarom is die verbondenheid voor jou heel belangrijk?

Persoonlijk zou ik een gevoel van verbondenheid alleen maar verwarrend vinden: waar houd ik op en begint de ander, en hoe wordt er gereageerd als de ander je op een negatieve manier verrast qua gedrag? Ik zou niet willen dat mijn partner een verlengstuk wordt van mezelf. Omgekeerd zou ik ook niet willen dat de ander mij ervaart als een verlengstuk van haar. We zijn beide verschillende individuen, met verschillende geschiedenissen, en verschillende belevingswerelden.

Wat ik wel zou willen: een goed team zijn. Intens, eerlijk, oprecht, en constructief communiceren.

Jelle.

afbeelding van josefien7

@jelle

Dat is niet zo simpel Jelle, omdat ik denk dat jij en ik net op dit fundamentele punt ook verschillen....
Ik zoek de verbondenheid in het contact blijven zoeken. In het willen weten waar ze mee bezig is, ook al hebben we geen relatie meer. In de relatie die ik gehad heb, waren we inderdaad af en toe een verlengstuk van elkaar. Hoe verschillend wij ook als individu waren, wij deelden met elkaar dat we "net dat ene unieke stukkie" vonden bij elkaar. Ik denk dat ik met heel wat mensen een goed team zou kunnen vormen: maar voor mij ging het in mijn relatie net effe iets verder. "Verwondering, blijdschap, ongeloof, omdat zij net datgene bracht waar ik blijkbaar zo'n behoefte aan had en als ik haar mag geloven was dat andersom ook zo". En ja, ze heeft me vaak op een negatieve manier verrast qua gedrag, maar net zo vaak op een positieve manier.

afbeelding van Jelle

@josefien7

Zodra iemand anders jou beleeft als een verlengstuk van haar, dan kan het gedrag van die ander heel verwarrend voor jou zijn, omdat jouw beleving van verbondenheid heel anders kan zijn dan voor haar. Belangrijk om over te praten met elkaar in een relatie.

Jelle.

afbeelding van josefien7

@Jelle

Ja Jelle, ik kan alleen maar zeggen Jeetje, ja je hebt gelijk. Ook deze gedachte van jou zet weer iets in mij in werking, dat er zonder jou niet geweest zou zijn. Maar begrijp je het als ik zeg, dat jij daarmee ook een verlengstuk van mij bent ? Ik vind het geloof ik niet zo erg om dat zo te benoemen. Maar het is wel goed om weer even te weten en er bij stil te staan dat dat voor iemand anders, anders kan liggen....

afbeelding van Jelle

@josefien7

Laat ik voor de duidelijkheid uitleggen wat ik bedoel met 'verlengstuk van iemand'. Jij, ik, je ex, iedereen, is een individu met eigen gevoelens, eigen belevingswereld, eigen geschiedenis, eigen wil, en... eigen behoeftes. Ik zet 'het zien van een ander als verlengstuk van jezelf' tegenover 'het zien van een ander als individu'. Zodra je heel erg hard behoefte hebt aan iemand, dan zie je snel de behoeftes, beleving, eigen wil van de ander over het hoofd. In feite zet je dan je eigen belevingswereld, gevoelens en behoeftes boven die van die ander, alsof in de manier waarop jij die ander ziet JOUW innerlijk die van de ander overspoelt, overschrijft... niet erkent.

Je kunt een cirkel om je heen trekken, wat jouw belevingswereld is. Je maakt een ander een verlengstuk van jou door die cirkel zo ver over de cirkel van een ander heen te trekken, dat die cirkel van de ander niet meer zichtbaar is. Dan is het alsof je de ander precies zo weet te prikkelen, dat die ander jou geeft wat jij nodig hebt. Alsof de ander geen eigen wil heeft, en alsof jouw wil de enige is die ertoe doet.

Ik vind het gevaarlijk om verbondenheid en versmelting boven alles te zetten in je relatie, omdat je al snel in de situatie komt waarbij je de ander verstikt met jouw behoeftes, niet erkent als volwaardig persoon. Gelukkig samen kunnen zijn, als twee afzonderlijke individuen die af en toe samensmelten, elkaar in de waarde laten, ondanks de negatieve verrassingen als de ander je niet voorziet in je behoefte toch het beste in elkaar naar boven kunnen halen, dat zou volgens mij het doel moeten zijn van een relatie.

Als jij uit jezelf, op eigen kracht, goede dingen uit jezelf kan halen, dan merk je dat het al heel wat makkelijker is om de ander niet langer als verlengstuk van jezelf te zien, en dat je dan jezelf en de ander steeds meer als volwaardig (en losstaande) individuen te zien. En zo wordt het ook makkelijker om los te laten.

Wat is het voor liefde die je voelt, als je niet in staat bent om jezelf of iemand anders als verschillende individuen te zien die elk hun eigen pad bewandelen, door schade en schande leren, vallen en opstaan... ruimte voor zichzelf nodig hebben?

Jelle.

afbeelding van josefien7

@Jelle

Maar waarom zou "Diep" jou dan niet als een "slachtoffer" mogen zien ? Je kan hem/of haar dan toch ook als individu blijven beschouwen ? Volgens mij wordt het pas moeilijk als je medemens je raakt op een stuk dat voor jou "essentieel" is. Of wil je vanaf nu af aan alleen nog maar bevestigd worden in hoe je jezelf ziet ?

Voor mij is verbondenheid en versmelting een hoog goed. Heerlijk om die cirkel af en toe over elkaar heen te trekken.
Daar zit mijn angst niet. Mijn angst zit juist in het afzonderlijk individu zijn. Dat heb ik niet goed geleerd of meegekregen. Mijn patroon heeft zich gevormd rondom het aanpassen aan een ander.

Wil het wel héél graag gaan leren echt individu te zijn, maar daar waar jij leert om misschien meer toe te laten dat je versmelt, moet ik nog leren hoe het is om alleen op mijzelf terug te vallen. Eng man !

Uit je andere blog : inderdaad zware kost, wat je tot je hebt willen nemen ! Kon het bijna niet lezen.

afbeelding van Jelle

@josefien7

Ik heb vanwege mijn verleden mijn eigen gevoeligheid als iemand over mij zegt dat ik in de slachtofferrol zit, en ik hoop dat ik met mijn post duidelijk heb gemaakt waarom dat zo is. Ik heb ook gemerkt dat Diep niet helemaal de tijd heeft genomen om mijn belevening te begrijpen/accepteren, en daarom reageerde ik ook fel. Ik ben er zelf niet helemaal klaar mee, met dat stuk, en daar werk ik elke dag aan. Daarbij heb ik Diep een half uur geleden een PM gestuurd met text, uitleg, en alsnog een bedankje omdat ze toch ondanks alles goede bedoelingen had.

Waarom vind je het belangrijk hoe ik op Diep reageerde? Het is toch iets tussen mij en Diep? Wij zijn geen verlengstuk van jou. Diep is ook geen verlengstuk van mij, maar ik hoop dat ik, door op mijn strepen te staan, aan haar duidelijk heb gemaakt waar mijn grenzen zitten, en hoe ik behandeld wil worden.

Ik zie de ontwikkeling als mens zo. Als je geboren wordt, besef je niet dat anderen bestaan, je beseft niet eens dat je zelf bestaat omdat de wereld op je afkomt als 1 grote brij. Zelfs je lichaam doet niet wat je wil, je poept en plast zonder daar controle over te hebben, je armen en been bewegen willekeurig. Later ga je als opgroeiende baby merken dat er andere 'entiteiten' door jouw belevingswereld heen lopen, en tegelijkertijd merk je dat je steeds meer controle krijgt over je lichaam. Dan leer je steeds meer dat jouw lichaam van jou is, helemaal van jou, sterker nog: je BENT je lichaam. De eerste belangrijke andere in je leven, dat is je moeder. Als je keihard gaat janken als baby als je honger hebt, dan merk je dat je moeder je eten of drinken geeft. Als je keihard gaat janken omdat je het gevoel hebt dat een verlengstuk van jezelf, waar je zo afhankelijk van bent (je moeder), niet meer in je belevingswereld is, dan kan je moeder eraan komen om je te troosten of niet. Je moeder had toen je baby was vast haar mindere momenten, maar als het goed is kwam ze je bijna altijd te hulp schieten zoals bijna elke moeder doet. Dat is omdat je als baby echt niet ontwikkeld genoeg bent om voor jezelf te zorgen. Hoe dan ook, naarmate je ouder wordt en steeds meer verschillende mensen in je belevingswereld rondlopen, dan ga je steeds meer ervaren, door schade en schande, vooral als een ander iets wil wat jij niet wil, dat de ander echt iemand is die losstaat van jezelf.

Juist als iemand heel dichtbij je komt, bij intimiteit, dan kan het erg verwarrend zijn wanneer de ander ineens iets doet wat jij niet wilt. Hoe kan dat nou? We waren toch zo verbonden met elkaar? Waarom wil die ander niet wat ik wil? Je kunt het natuurlijk ook omdraaien, Josefien: waarom wil JIJ niet aan je ex geven wat ZIJ nodig heeft, namelijk: ruimte? Jullie zijn toch zo met elkaar verbonden?

Ik heb verschillende zogenaamde 'Tips om je ex terug te krijgen' gelezen, en ALTIJD zit er dit in: zorg er eerst voor dat jij helemaal happy bent, dan word je onweerstaanbaar voor de ander. Volgens mij komt die tip steeds weer terug omdat die verwarring over elkaars grenzen is overwonnen doordat JIJ hebt geleerd om aan jezelf de liefde te geven die JIJ nodig hebt. En zodra JIJ jezelf liefde kan geven, dan is liefde met een ander voor jou een kwestie van liefde geven en ontvangen, en niet alleen maar liefde en verbondenheid ervaren zoals alleen jij dat wil (zonder dat je ruimte maakt voor hoe de ander verbondenheid ervaart).

Jelle.

afbeelding van diep

@jozefien7

Stel jezelf eens een paar vragen :
Wat is het nut van een verbondenheid te voelen voor iemand die absoluut afstand wil?
Is het menselijk om telkens met open armen haar te ontvangen als zij er ineens zin in heeft?
Jouw intuitie geeft duidelijk aan dat dit niet voor jou de weg is;waarom geef je er dan geen gehoor aan?
Eénrichtingsliefde is dat wat je wil beleven?
Ik vraag je niet om deze vragen hier te beantwoorden, ik hoop alleen maar dat ze je een paar inzichten kunnen bieden.
Diep

afbeelding van josefien7

@diep

Wat is het nut van een verbondenheid te voelen voor iemand die absoluut afstand wil: geen.
Is het menselijk om telkens met open armen haar te onvangen als zij er zin in heeft: ja.
Mijn intüïtie geeft aan dat dit niet voor jou de weg is: nee, mijn intuïtie geeft aan dat mijzelf ervan afwenden niet voor mij de weg is.
Eénrichtingsliefde is dat wat je wil beleven: nee.

Was het maar zo simpel dat het beantwoorden van deze vragen mij kon brengen bij waarom het wél gaat zo als het gaat voor mij.

Dit proces aangaan, zoals mijn gevoel mij ingeeft, brengt me misschien uiteindelijk niet in haar armen, maar wel véél véél dichter en veel dieper bij mijzelf.