Juist van een goede vriend een boek gekregen en daar stond dit stukje in. Ik weet niet of het iemand anders kan helpen?¢‚Ǩ¬¶ maar mij bood het in ieder geval troost. Dus onder het motto : helpt het niet dan heb ik toch geprobeerd?¢‚Ǩ¬¶
Over liefde en Schoppenhauer
1. De filosoof mag dan niet zulke vleiende verklaringen hebben voor de reden waarom we verliefd worden, maar voor afwijzingen biedt hij wel troost - de troost van de wetenschap dat onze pijn normaal is. We moeten niet in de war raken van de enorme emotionele schok die slecht een paar dagen van hoopvolle verwachting teweeg kan brengen. Het zou onredelijk zijn als een kracht die zo sterk is dat hij ons kan drijven tot het grootbrengen van kinderen zomaar zou verdwijnen - wanneer hij zijn doel niet heeft bereikt - zonder een spoor van verwoesting na te laten. De liefde kon ons, zonder de belofte van het grootst mogelijke geluk, niet overhalen de last van de instandhouding van de soort op ons te nemen. Geschokt zijn door de enorme pijn die afwijzing veroorzaakt, betekent dat we niet onder ogen zien wat acceptatie inhoudt. We moeten ons verdriet niet nog erger maken dan het is door te denken dat het vreemd is om zo vreselijk verdrietig te zijn. Er zou juist iets mis zijn als we niet vreselijk verdrietig waren.
2. Bovendien wil het niet zeggen dat we als mens niet aantrekkelijk zijn. Er is niets mis met ons karakter per se. Onze persoonlijkheid is niet afstotelijk en ons gezicht niet weerzinwekkend. De verbintenis mislukte omdat we niet geschikt waren om een evenwichtig kind te produceren met één bepaald persoon. Geen enkele reden om onszelf te haten. Op een dag komen we iemand tegen die ons geweldig vindt en die zich uitzonderlijk prettig en ongeremd bij ons voelt (omdat onze kin en zijn/haar kin uit het oogpunt van de wil tot leven een wenselijke combinatie vormen).
3. We moeten leren diegenen die ons afgewezen hebben op den duur te vergeven. Het verbreken van de relatie was niet hun keuze. Met elke onbeholpen poging waarmee de één de ander informeert dat hij meer ruimte of tijd nodig heeft, dat hij zich liever niet vastlegt of bang is voor intimiteit, tracht de afwijzer een in wezen onbewust negatief oordeel, geveld door de wil tot leven, te rationaliseren. Verstandelijk mogen ze onze eigenschappen dan op prijs hebben gesteld, hun wil tot leven dacht er anders over en maakte hun dat zonder plichtplegingen duidelijk - door hen te beroven van seksuele verlangens voor ons. Als ze zich door een minder intelligent persoon laten strikken, mogen we hen niet van oppervlakkigheid betichten. We moeten, zoals Schopenhauer uitlegt, in ons achterhoofd houden dat:
In het huwelijk gaat het niet om spirituele conversatie maar om het verwekken van kinderen.
4. We zouden respect moeten hebben voor het voortplantingsgebod van de natuur, want dat is een afwijzing nu eenmaal, net zoals we respect hebben voor een blikseminslag of een lavastroom - een vreselijke gebeurtenis maar machtiger dan wijzelf. We kunnen troost putten uit de gedachte dat een gebrek aan liefde:
tussen een man en een meisje het teken is dat wat ze zouden kunnen verwekken slechts een onevenwichtig, disharmonisch en ongelukkig wezen zou zijn.
We zouden gelukkig geweest kunnen zijn met onze geliefde, alleen was de natuur dat niet - nog een belangrijke reden om de liefde niet te willen sturen.
Uit "Troost van de filosofie" van Alain De Botton
Liefs
Antwoord ??
Jeetje wat een stukje! Nu weet ik het wel hoor, mijn ex wil geen kinderen!! Nooit zegt ie. Betekent dat dat hij nooit een vrouw gaat vinden?? Het zou jammer zijn, ook al ben ik het niet. Hij kan veel geven. Maar misschien zijn we daarom uit elkaar gegaan!! Zo kan ik het ook bekijken. Het geeft niet echt troost maar wel een optie ... Thnx mrs miggins!!!
En als je al kinderen hebt?
En als je al kinderen hebt?
ALs ik het goed begrijp
ALs ik het goed begrijp heeft de natuur dus bepaald dat we niet bij elkaar mogen zijn? Heeft de natuur ervoor gezorgd dat we het samen afgeblazen hebben. Vreemd allemaal, maar ach. Dat het niet waar is wil ik niet ontkennen.
Dat stuk over dat er wel iemand komt die helemaal gek van me is is vreemd, vooral omdat ik dan ook gek van die persoon moet zijn. En de persoon waarvan ik gek ben is er niet meer.
Tijd heelt alles, dat houd ik maar inmn achterhoofd! Bedankt voor dit stukje! Weer iets om over na te denken!
Liefs,
Dearest...
Ok ik geef toe, het rammelt
Ok ik geef toe, het rammelt een beetje aan alle kanten . Maar toch, mij gaf het een gevoel van berusting. Ik denk echt wel dat hij mij verstandelijk serieus apprecieerde, maar dat het gevoel gewoon niet 100% meewilde. Ik gaf mezelf de schuld daarvan. Ik was niet interessant, leuk, ervaren, zelfzeker, kortom niet goed genoeg voor hem. Maar deze theorie klinkt in mijn oren redelijk aannemelijk. Hij wilde wel, maar het gevoel (of de natuur zoals het hier beschreven staat) wilde niet mee. Misschien wieg ik me gewoon met een leuk verhaaltje in slaap, maar voor 1 keer laat ik dit toe?¢‚Ǩ¬¶. Voila.
Nouja het helpt wel als je
Nouja het helpt wel als je zo denkt dat hij wel wilde maar de natuur niet.
Ik bedoel, geeft weer een rustgevend gevoel zeg maar. Van hij wilde wel, maar de natuur niet.
Mmm, ik heb me verkeerd
Mmm, ik heb me verkeerd uitgedrukt in mijn vorige commentaar denk ik. Het is niet zozeer het feit of hij wilde of niet dat zo troostend is. Maar de gedachte dat het alleszins niet aan mij lag dat hij het plots niet meer zag zitten. Ik begreep gewoon echt niet dat je een leuke tijd kunt hebben met iemand maar dan toch precies door je gevoel gedwongen wordt om er een einde aan te maken (zoals bij hem het geval was). Tot juist voor die dramatische avond ging het naar mijn gevoel prima tussen ons tweetjes. En dan plots valt die bom. Ik wou enkel begrijpen. Ik dacht dat het aan mij lag. Dat ik simpelweg niet goed genoeg was voor hem. Maar uit dit tekstje haal ik dat het niet zozeer aan ?ɬ©?ɬ©n van de twee ligt dat de relatie mislukt, maar in feite gewoon een kwestie is van biologie. Dus geen reden om mezelf naar beneden te halen?¢‚Ǩ¬¶ Moest ik dat nu alleen zelf nog geloven.
Ik weet niet of hij het echt wou dat het ging werken tussen ons. Gedachten kan ik niet lezen en woorden hebben vaak heel weinig te maken met wat iemand echt voelt en denkt. Het blijft dus maar bij gissen. Het feit dat hij nu steeds maar opnieuw contact blijft zoeken om toch vrienden te blijven, pleit wel enigszins in zijn voordeel. Maar het feit dat ik toch naar mijn gevoel rap ingewisseld ben, spreekt dat dan weer tegen. Het blijft koffiedik kijken en eigenlijk is dit weinig relevant. Ik moet gewoon nu alleen verder en het verleden laten voor wat het was.
Bajot, uiteindelijk helpen
Bajot, uiteindelijk helpen alle beetjes wel en er zit zeker een vorm van waarheid in... Makkelijker om te accepteren...
Mmmhh, zit zeker wel wat in,
Mmmhh, zit zeker wel wat in, en ik heb zelf al wel gemerkt dat het niet echt vruchtbaar is om het na een breuk allemaal bij jezelf te leggen. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het toch wel goed i om je zelf ook eens onder de loep te nemen. En hoeveel relaties lopen er niet stuk door het onvermogen of de onwil (meer of minder bewust) om gedurende die relatie voldoende te investeren. Dat een relatie doodbloedt niet zozeer uit noodzakelijkheid, maar meer uit onachtzaamheid. Doordat je teveel leeft op het krediet van de liefde zogezegd.