Ik heb me vanmorgen aangemeld en schrijf alvast een klein beetje van me af.
Ja, ik heb ook ldvd. Nog niet eerder zo erg gehad. Het is nu 3 maanden geleden dat mijn ex vertelde niet meer het gevoel te hebben. 2 weken voor onze vakantie. Het was moeilijk maar dit kon ik nog wel enigzins handelen. En toch zat ik maar te wachten totdat hij weer terugkwam van vakantie (hij ging dus wel). In de 2e week van de vakantie is hij een beetje tegen een andere vrouw aangevallen en heeft troost gezocht. Afgelopen maanden hadden we af en toe contact, via mail, telefoon en sms. Nu heeft ie een paar dagen geleden verteld dat hij nu iets heeft met die vrouw van de vakantie...pffffffffffffffff. Ik voel me naief, geschokt en zo ongelofelijk verdrietig.
Ik was zo blij met hem. Hij voelde zo welkom. Vorig jaar is het begonnen. Ik was al een paar jaar gescheiden en had het eindelijk best naar mijn zin. Nu nog een relatie dacht ik weleens. Had weleens op een datingsite gestaan en dates gehad. Maar het was het gewoon net niet of zo. Toen ik hem tegenkwam, had ik het gevoel alsof alles samenkwam, een gevoel van thuiskomen. Wow...ik was zo happy. En nu weet ik achteraf, het was te. Ik was te gericht op hem. Ik gooide mijn energie over hem heen. Hij deed dat trouwens ook bij mij. Het was onrustig tussen ons. Maar ik wuifde dat steeds weg en was er stellig van overtuigd dat het allemaal tijd nodig had en dat het goed zou komen.
Nu weet ik dat mijn vriend bindingsangst heeft en ik verlatingsangst. Het boek "verslaafd aan liefde" heeft veel opgeleverd, zo ook gesprekken met een therapeut. Over een paar maanden begin ik een traject bij Sarah Hofman, gespecialiseerd liefdesverslaving.
Aan de buitenkant zie je een zelfbewuste sterke vrouw als je mij ziet. Maar niets is minder waar. Van binnen voel ik te weinig basis en de neiging om afhankelijk te worden. Ben me nu bewuster dan ooit. En het komt inderdaad allemaal uit de kindertijd.
Toen ik 2 was is mijn zusje overleden. Mijn moeder had zoveel verdriet. Ze hield mij in haar armen met veel verdriet. Verdriet is een vertrouwde emotie voor mij. En dan ben ik ook nog HSP-er. Dus ik zocht de aandacht bij mijn vader. Mijn vader had een eigen bedrijf en eigenlijk weinig tijd voor zijn kinderen. Ik sloofte me uit. Ging op mijn kop staan en riep dan": Papa, papa, kijk dan??? Mijn vader keek nauwelijks. Of ik kroop bij hem op schoot en bleef dan roerloos zitten. Maar dan ging de telefoon weer of moest ie weer weg. En stond ie op en duwde mij van zich af.
Ik ben 12 jaar lang getrouwd geweest. Met een hele lieve, geweldige man eigenlijk. Maar hij was mijn vader en mijn coach. Het was niet gelijkwaardig. Ik had behoefte aan een vriendje erbij want ik zocht naar gelijkwaardigheid. Mijn man vond het allemaal best. Maar ja, na een paar jaar werd hij verliefd op een andere vrouw. Einde huwelijk.
Ik ben nu 4 jaar gescheiden, ben bijna 48 en heb nog nooit een stabiele gelijkwaardige relatie gehad. Ben blij met de bewustwording die ik nu heb en vastbesloten te werken aan mijn relatie-verslaving.
Eerst een goede relatie met mezelf en van mezelf houden?? dan zien we wel weer verder....
@flowing
he flowing. je bent nu 48, 4 jaar gescheiden......kijk eens op www.midlifecrisisweb.nl
misschien herken je wel het een en ander uit de periode toen je op zoek was naar jezelf, het uit de broer zus relatie komen met je partner, het zoeken naar de passie met je vriendje
zeg niet dat het zo is, maar zou je kunnen helpen met verwerken !
in ieder geval snel wat doen aan dat negatieve zelfbeeld ! en daar echt niet een paar maanden mee wachten hoor ! want stel niet uit tot morgen waar je vandaag mee kunt beginnen !
groetjes en veel sterkte
bjm
midlife crisis @ bjm
Ik vraag me af of jij je ervan bewust bent, dat je opvallend vaak en met grote regelmaat leden verwijst naar de midlife crisis-site. Het zal goed bedoeld zijn, maar niet iedereen die de leeftijd van 30+ en ouder heeft bereikt, beland in een midlife crisis. Je noemt de midlife-crisis ook vaak al meteen in je 1e berichtje, terwijl je op basis van 1 verhaal nog geen enkel aanknopingspunt hebt waar het werkelijk om draait. Met hetzelfde gemak kunnen we hier allemaal wel gaan verwijzen naar borderline.nl, narcisme.nl of sexverslavingen.nl.
Ik vind het zelf nogal tricky om die verwijzing steeds te maken onder het mom van "ik zeg niet dat het zo is, maar misschien herken je wel het 1 en ander". Er is altijd wel iets van jezelf te herkennen in een aandoening, stoornis of crisis--maar dat maakt het nog steeds niet tot iets waar je dan ook meteen onder afgeschaald kan worden. Daarbij behoort het bewaakt te worden, dat je iemand niet iets gaat aanpraten of iemand iets in zichzelf gaat herkennen, wat nog steeds niet betekent dat het ook zo IS. Iemand die emotioneel labiel is, verward of wanhopig, kan zichzelf in de door jouw aangewezen midlife-crisis 'ineens' gaan en willen herkennen ("eindelijk! nu weet ik wat ik heb!"), terwijl het in de kern wellicht niet eens daar om draait.
In het verhaal van flowing vind IK helemaal niets terug dat erop wijst dat dit gaat over een midlife-crisis. Ze geeft zelf al aan dat er vermoedelijk sprake is van een relatie-verslaving en een slecht of verstoord zelfbeeld. En daar kom jij weer aan met "ik zeg niet dat het zo is, maar misschien herken jij jezelf in een midlife-crisis?"
Ik zou voorzichtiger worden in het promoten van de midlife-crisis site, Bjm.
@chelle
chelle, ik heb al jouw blogs gelezen, wil niet zeggen dat ik het overal met je eens ben, maar herken er veel in. kan ook niet anders.
als je het verhaal van flowing leest herken ik er juist wel veel in, maar inderdaad zoals jij zegt te weinig om een conclusie te trekken. reden dat ik dat ook niet gedaan heb en slechts heb gevraagd eens te lezen op het andere forum.
want helemaal niets is veel te weinig : wat te denken van : mijn vader gaf mij geen aandacht ......het negatieve zelfbeeld...de broer zus relatie....de soulmate die gezocht wordt...de begripvolle partner...de spijt......de verlatingsangst......het projecteren..........en zo heb ik nog veel meer dingen gevonden die hier boven staan , waaronder en o toeval de leeftijd.........! maar goed je hebt ongetwijfeld gelijk je kunt lezen wat er staat en als jij er geen herkenning in vind........
de enige die hier echt wat over kan zeggen is de flowing zelf. kijk en om haar heb ik het hele stuk geschreven. zonder daarbij te zeggen dat het zo is.
dus zoals altijd ik geef mijn mening zo voor 10 anderen immers de enige die kan oordelen is de persoon in kwestie zelf , want die weet precies wat er is gebeurd en iedereen op dit forum kan slechts oordelen op basis van hetgeen de ander schrijft.
heb je net een privebericht gezonden als je tijd en gelegenheid hebt ben ik altijd bereid de discussie met je aan te gaan buiten het openbaar domein.
groetjes
bjm
@ bjm
Ik juich het absoluut toe dat jij (al is het er maar 1) iemand hebt kunnen doorsturen naar de site, die inderdaad een midlifecrisis had en dit dankzij jou helder heeft kunnen krijgen. Je hulp wordt hier alom gewaardeerd en geprezen, dus ik vraag me af waarom je zowel publiekelijk, als ook privé naar mij, met verdediging, bewijsvoering en uitleg komt over alle gevallen die je hebt geholpen, ook op de andere sites die je noemt--en hoe blij die mensen zijn en waren met jouw hulp.
Hoewel ik vermoed dat jij, vanuit persoonlijke ervaring met een midlifecrisis (je vrouw) erg bezig bent met het gegeven en hier daarom bekendheid aan wil geven, heb ik geen kritiek op jouw behoefte om anderen te helpen en hen (plus de omgeving en thuisfront) te behoeden voor pijn & leed die daardoor meekomt. Laten we dit niet verwarren.
Mijn kritiek is alleen gericht op de steeds terugkerende midlifecrisis-vermelding waar jij anderen naar verwijst. Ik krijg de indruk dat het punt dat ik wilde maken, niet duidelijk is, dus nog een poging.
In mijn werk krijg ik dagelijks te maken met individuele gedragsproblematiek. Als ik de punten meeneem waardoor jij automatisch denkt aan een midlife crisis (zoals: verstoord ouder-kind relatie, negatief zelfbeeld, broer-zus relatie, zoektocht naar de soulmate, verlatingsangst—en ga zo maar door) wil de ironie dat ik elke client van mij wel onder een midlife-crisis kan indelen, ongeacht de leeftijd. En om de ironie nog groter te maken: dan zijn er bij bijna iedereen wel meerdere borderline-trekjes te ontdekken.
Sterker nog: jouw punten meegenomen, dan heb ik al een paar keer een midlifecrisis gehad
En dat is dus mijn punt. De term ‘midlifecrisis’ wordt hier als een op zichzelf staande problematiek gezien, terwijl het feitelijk alleen een overkoepeling is van verschillende en uiteenlopende gemoedstoestanden, waarachter issues en onverwerkte zaken schuilgaan. Ik vind het uiteenzetten van, en vragen stellen over juist DIE onderlaag veel interessanter.
Met de benoeming ‘midlifecrisis’ raak je geen kern, want het is geen stoornis, geen gedragsprobleem an sich. Het is vooral een trechter waarin je op zoek behoort te gaan naar de dieper gelegen issues en problematiek die een identiteitscrisis of stormachtige levensfase (maw: midlifecrisis) juist in de hand werken. Mijn vraag is ook: is het voor verbetering of hulp in een identiteitscrisis voor iemand noodzakelijk om zichzelf te herkennen in een 'midlifecrisis'? Of is het feitelijk alleen maar nodig dat er helderheid komt in de issues die iemand parten speelt--ongeacht welke naam er op geplakt kan worden?
Daarbij, ik noemde leeftijd, omdat het me opvalt dat wanneer er in een verhaal een leeftijd wordt genoemd ergens achter in de 30, jij er al helemaal snel de midlifecrisis bij haalt. De midlifecrisis kan ergens tussen de 37 - 48 jaar optreden en er zijn gelijkenissen te trekken met de crisis die soms optreedt tijdens de adolescentie jaren: in beide gevallen wordt de gevestigde orde en datgeen wat voorheen als zekerheid & veiligheid diende, in twijfel getrokken. Ik ben me niet bewust dat ik hier zaken door elkaar haal, maar hoor het graag als mijn perceptie hier niet klopt.
De midlifecrisis behoort gezien te worden als een alarmsignaal dat een behoefte aan persoonlijke ontwikkeling blootlegt. Dit kan variëren van het hebben van een depressie tot het rationeel en gevoelsmatig heroverwegen van keuzes in eigen leven. De persoon voelt zich gedwongen of geprikkeld om essentiële en wezenlijke levenswaarden te heroverwegen, de keuzes en beslissingen bij te sturen, te herevolueren met als uiteindelijke doel meer zin te geven aan zijn/haar leven. Ondanks de pijn en het verdriet dat meekomt, wel heel menselijk, heel begrijpelijk ook.
Eigenlijk, op de lange termijn, kan een midlifecrisis ook vruchtbare dingen brengen. Geen enkel individu doet er goed aan om uit angst, comfort of passiviteit, in een leven te blijven vastzitten waar het vuur & passie uit is weg geslopen. Daar maak je ook kinderen niet mee gelukkig.
Jammer dat je de kritiek niet ziet als een poging tot uitwisseling over wat een midlifecrisis ook positief zou kunnen opleveren voor alle betrokkenen…
Dank voor je bijdrage.
mlc
Hi BJM,
ik zal je uit de brand helpen. Ik voel helemaal niets bij die site van midlifecrisis.nl. Geen herkenning.....
Ik zie genoeg herkenning op deze site, dus ik geloof dat ik echt wel goed zit hier . Bedankt voor alle tips, altijd welkom!
groetjes,
Flowing
@flowing
he dat is goed te horen ! jij gaat er komen ! groetjes bjm