Omdat ik nog steeds in een visuele cirkel zit en ik nog steeds niet echt weet waar ik aan toe ben en waarom hij denkt zoals hij denkt (over mijn uitstraling lees het regelmatig zitten aan mijn haar). Nu heb ik heb twee dagen niet gezien buiten werk om en heb ik gister geen contact proberen te zoeken heb 1 smsje gestuurd met slaap lekker. Vandaag ook weer heel lang stil geweest.. en heb toch maar gebeld. Hij nam niet op. Later belde hij terug.. beetje koel gesprek over wat hij gedaan heeft, ging doen en hoe t met hem ging. En heb ik gevraagd of hij dit weekend wilde afspreken. Dat wordt dus morgen athans ik bel hem morgen eerst. Hij gaf ook aan te willen praten. Maar heb geen idee waarover.. weer over mijn uitstraling.. dat dat zoveel waarde hecht etc. Ook heb ik met zijn moeder gesproken.. we hebben t gehad over bindingsangst en dat hij dat wel zou kunnen hebben dat hij ook in andere relaties deed aan aantrekken en afstoten etc. Mede hierdoor voel ik mij iets geruster.. ik weet dat het niet aan mij ligt en dat ik niets fout doe. Ik flirt niet met andere en bied genegenheid en geborgenheid en steek mijn gevoelens niet onder stoelen of banken en natuurlijk nog veel meer. Ik ben wel doodsbenauwd voor morgen omdat ik geen idee heb welke kant het op gaat.. maar wat ik wel weet is dat ik een vechter ben.. ik wil voor hem gaan.. ook al klinkt dat voor heel veel mensen (vrienden en waarschijnlijk ook sommige bloglezers vreemd als ze mijn blogs hebben gelezen.. maar ik hou van hem, geef om hem en ik weet hij ook van mij.. en er iets is wat wat er voor zorgt dat hij doet zoals hij doet of dingen ziet zoals hij ze ziet..
Vandaag ook dit gedichtje geschreven:
Samen sta je sterk,
Samen kan je vechten,
Samen kan je delen,
Samen deel je de diepste gedachtes,
Samen praat je over je gevoel,
Een relatie heb je niet alleen,
Die heb je altijd met zijn twee..
Nu ben ik een beetje gaat surfen over het internet en kwam twee artikelen tegen die niet alleen mij een beetje helpen maar ook andere hier op de site dus zie hieronder.
Artikel 1
De ex die maar niet exit gaat
Sommige mensen blijven rustig maanden- of jarenlang sukkelen met een persoon waarvan ze vermoeden dat ze er uiteindelijk niet verder mee komen. Het lukt niet, het gaat niet, een van beiden twijfelt, of allebei. Dat creëert een moerassige situatie. Noch land, noch water. Je kunt er geen liefdesnest op bouwen, gezellig waterpoloën lukt ook niet.
Probleem: net zoals het plakkerige moeras je weerhoudt door te lopen naar vaste grond, zo houden jouw gevoelens van hechting, schuld of verdriet je vast in deze relatie. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer energie je erin steekt en hoe waardevoller de momenten worden dat het wel even gezellig is, hoe moeilijker het voelt de relatie los te laten en door te gaan met je leven.
Waarom slechte relaties verslavend zijn?
Wanneer raken mensen het meest verslaafd (of het nou aan bepaald gedrag, slechte relaties of drugs is)? Er is een bekend psychologisch onderzoek, gedaan met muizen, dat inzicht geeft in de verslavingsmechaniek van onze eigen soort. In het onderzoek werden een grote groep muizen onderverdeeld in drie groepen. Alle muizen werden gestimuleerd om aan een belletje te trekken door ze te belonen met voedsel als het ze lukte. In groep één werden de muizen zeer regelmatig beloond met voedsel als zij succesvol aan het belletje trokken. De muizen uit de tweede groep werden slechts heel sporadisch (praktisch nooit) beloond en die uit groep drie werden af en toe, op willekeurige wijze beloond – zij konden niet voorspellen wanneer dat zou zijn. Hoe veranderde dit verschil in beloning het gedrag en persoonlijkheid van deze ongewenste huisdiertjes? De muizen uit de eerste groep waren het meest relaxt, zij wisten ten allen tijde dat ze aan het voedsel konden komen wanneer ze honger kregen. De tweede groep bestond uit een beetje depressievige, hulpeloze muizen. Terecht, zij leken geen invloed te hebben op hun erbarmelijke levensomstandigheden. De laatste groep muizen hadden het iets beter, maar ze waren wel het meest gestresst. Zij wisten nooit wanneer ze weer beloond zouden worden en bleven werden daardoor neurotisch aan het belletje trekken. Zij werkten het hardst en waren het meest verslaafd.
Zijn wij heel anders dan muizen?
Nee, ook mensen, zoals casino-enthousiastelingen maar al te goed weten, raken het meest verslaafd wanneer zij af en toe de jackpot raken. En hoe langer dat niet gebeurt, hoe meer zij willen dat het weer een keer raak is en hoe minder ze van ophouden weten. Zelfs als ze zich ten volle beseffen dat het slecht voor ze is en ze zichzelf keihard in de rode cijfertjes werken. Een slechte relatie is een net als een gokkast: je weet niet wanneer het weer eens raak is, en dat houdt je hooked.
De grootste valkuil van slechte relaties
Valkuil nummer één is: tegen beter weten in, uit alle macht, een relatie willen laten werken terwijl de tekenen er allemaal op wijzen dat het niet gaat lukken. In relaties die niet werken, maar waar wel een hoop passie en verlangen meespeelt, is vaak een vicieuze cirkel aan het werk. Omdat je veel moeite doet om het te laten werken, wil je dat ook niet zomaar opgeven. De moeite en energie die je erin investeert zorgt dat je nog meer hecht aan die relatie. En als het dan wel een keer leuk is, dan voelt dat al snel heel heftig en passievol. Je hebt al die spanning opgebouwd en wanneer het weer eens leuk is kan dat als een geestelijk orgasme voelen. Waardoor je nog meer hecht aan deze lastige relatie. Als het op liefde aankomt zijn we gewoon niet altijd zo rationeel als we zouden willen. Gelukkig maakt de tijd veel duidelijk. Maar laat het niet te lang duren.
Hieronder een aantal specifieke emotionele valkuilen die jou in het moeras kunnen houden. Als je ze herkent, kun je ze beter vermijden.
Het Judas-complex
Schuldgevoelens kunnen ervoor zorgen dat je in een niet-werkende relatie blijft. Vrouwen meer dan mannen geven zichzelf nog wel eens de schuld als een relatie niet werkt. Zelfs als ze heus weten dat hun (ex-)vriend(in) een onmogelijk onbetrouwbaar sujet is, blijven sommigen onterecht de vinger naar zichzelf wijzen. Vaak voelt het gewoon rot om iemand waar je van houdt los te laten. Je hebt lief en leed gedeeld met elkaar, wederzijdse gevoelens van trouw naar elkaar uitgesproken, en jij bent degene die nu twijfelt aan dit pact… Je voelt je misschien een verrader, een Judas.
Je voelt je waarschijnlijk ook schuldig als je het gevoel hebt dat de ander niet zonder jouw aanwezigheid kan. Het gebeurt vaak. Een relatie waarin de ander zich heel afhankelijk voelt heeft een eigen soort aantrekkingskracht. Jij voelt je geliefd, onmisbaar en bent zeker van de liefde. De andere kant is dat dit een eenzijdige relatie kan zijn die veel weg heeft van een hulpverlener-cliëntverhouding. In het begin werkt het prima, maar op een gegeven moment moet de cliënt op eigen benen leren staan. Daaruit kan eventueel een meer gelijkwaardige situatie ontstaan, maar dan moet je allebei het lef hebben om elkaar los te laten. Liefde en loslaten is niet tegenstrijdig.
Maar het is zo passioneel…
Passie, heftige seks, maar ook grote terugkerende ruzies. Relaties met moeilijke of heftige mensen zijn soms tegenstrijdig en paradoxaal. De dieptepunten geven het gevoel van een overdreven hoogtepunt als het weer een keer leuk en ontspannen is. En dat hoogtepunt zorgt ervoor dat je de dieptepunten weer aankunt. Het is een vicieuze verslavende cirkel. Het kan zijn dat je er veel energie in moet steken om de band stabiel en gezond te houden. Je moet je serieus afvragen of je dat ervoor over hebt, want bepaalde karaktertrekken zullen niet veranderen. Hoe graag je dat ook wilt. Veel mensen zouden in zo’n ingewikkelde situatie blijven hangen, omdat ze hopen dat het zal veranderen. Kleine kans, op een gegeven moment moet je de balans opmaken en beslissen.
Seks met de ex
Nadat een relatie verbroken is, ontstaat vaak iets paradoxaals: omdat de verwachtingen naar elkaar toe zijn losgelaten kun je weer een beetje genieten van wat er nog wel is. Fijne seks is iets wat mensen maar moeilijk kunnen weerstaan. Seks met de ex is makkelijk: je bent op elkaar ingespeeld en komt als ‘alleenstaande’ goed aan je trekken. Prima toch? Ligt eraan. Je moet allebei sterk in je schoenen staan. In de praktijk lijdt deze situatie vaak toch nog tot een kater. Goede seks is een drug. Je lichaam maakt allerlei stoffen aan waardoor je ook emotioneel bij elkaar betrokken blijft. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt speelt dit ook, in iets mindere mate, bij mannen. Zolang de verwachtingen naar elkaar toe klein blijven kan dit, maar anders ontstaat er al snel weer wrijving en een relatieachtig sfeertje. Bah.
Mijn ex heeft alweer een ander
Sommige mensen zijn gewoon vlotter dan anderen. Als je ex alweer een nieuwe relatie heeft, terwijl jij nog in de rouw bent, kan dat heftige steken van jaloezie geven. Misschien krijg je er zelfs wraakgevoelens van. En misschien ben je zo iemand die probeert die gevoelens te elimineren door als een dolle zelf maar op jacht te gaan. Dit soort heftige reacties zijn natuurlijk en logisch, maar zoals oma ook al wist: angst is een slechte raadgever. Time is on your side, zelfs als de biologische klok tikt… doe het op jouw eigen manier en in je eigen tempo. Van je ex moet je niet verwachten dat deze een jaar vrijgezel blijft omdat jij dat wel van plan bent en langer rouwt. Iedereen heeft het recht op zijn eigen manier te doen. Ook al blijkt het een verkeerde beslissing te zijn en krijgt je ex (misschien wel te laat) spijt. Je kunt er nu niet vanuit gaan.
Accepteer de keuzes van je ex en focus je op jezelf. Dan kom je er heus sterker uit.
Weinig passie, veel genegenheid
Soms is de koek op. Heimelijk keek je om je heen naar andere potentiële partners. Je wist ook dat het niet goed was dat je eigenlijk liever een kroegsessie had met die aantrekkelijke collega dan dat filmavondje dat je met je partner had gepland. Soms leek het alsof iedereen aantrekkelijker was dan je partner, terwijl je best wist dat deze objectief gezien leuk is. Bovendien, je hield (en houdt) intens van deze persoon. En bent gehecht aan jullie vanzelfsprekende band. Misschien was je ooit zelfs stapelverliefd, maar dat is al lang niet meer. En dat mis je. Het gevoel vooral. Precies hierom heb je het uitgemaakt. De twijfels zijn echter niet voorbij. Als je heel eerlijk bent voel je je niet alleen schuldig, je bent ook nog eens bang om alleen te zijn. En misschien krijg je wel nooit meer zo’n lieve, trouwe partner als deze. Tja, beste lezer, laat het los. In ieder geval tijdelijk! Geef je nieuwe alleenstaande leven een kans en val je partner niet lastig met je getwijfel. Bedenk: je kunt intens van iemand houden, maar dat betekent niet dat jullie voor elkaar gemaakt zijn. Het kan zijn dat deze relatie jou te weinig biedt. Een tijdje alleen-zijn, misschien zelfs een tijdje eenzaamheid, zal dat duidelijk maken. Verwarring hoort erbij.
Mijn ex blijft twijfelen, en ik daarom ook
Het was niet jouw keuze dat jullie uit elkaar zijn, zeg je? Dat is vervelend. Als de ex standvastig is in zijn keuze, of een nieuwe verkering heeft dan heb je dat helaas te slikken. Ook al denk je dat je ex het verkeerd ziet, de keuze is aan je ex, niet aan jou. Dat is jammer, maar het is in ieder geval een duidelijke situatie. Je moet door.
Ingewikkelder wordt het als je ex twijfelt. Hierdoor word jij steeds tussen verschillende gevoelens heen en weer geslingerd en weet je niet waar je aan toe bent. Als twee mensen twijfel naar elkaar spiegelen dan wordt het al helemaal lastig dit te doorbreken.
Als jouw hartendief aan je twijfelt, is het niet raar dat je daardoor onzeker wordt en juist harder wilt vechten om te laten zien dat je het wel waard bent. Sterker nog, misschien vergeet je je eigen twijfels over deze vogel. Bedenk dat de ‘vecht en overtuig’-strategie’ in de praktijk helaas bijna nooit werkt. Het voelt waarschijnlijk als de enig mogelijke optie, maar iemand de ruimte geven voor zijn twijfel is voor jullie allebei beter. Trekken aan iemand werkt averechts. Het maakt je allereerst niet aantrekkelijker. Jij wordt waarschijnlijk steeds wanhopiger, agressiever of stelliger in je pogingen om je ex te overtuigen en je ex gaat juist meer twijfelen omdat je hem niet de ruimte geeft om rustig te denken. Wat kun je wel doen?
Een time-out inlassen
Als je wat minder emotioneel bij iemand betrokken bent, krijg je vaak oog waarom het niet heeft gewerkt zoals jij wilde. Dat helpt je de situatie te accepteren. Dan zie je dat bepaalde zaken toch een beetje scheef zaten. Dat je toch te anders bent, dat jij of de ander toch niet verliefd genoeg was, of dat je ex gewoon minder deugt dan je zou willen.
Zit jij in zo’n moerassige situatie met je ex en weet je niet meer welke kant je op kunt? Een officiële break inlassen, waarbij jullie afspreken een aantal weken of zelfs maanden geen (of alleen het nodige zakelijke) contact te hebben is bij serieuze twijfel een goed idee. Door ‘echt’ even zonder elkaar door het leven te gaan kun je allebei ervaren hoe dat is. Het voelt misschien als het laatste wat je wilt, maar de kans op een goed resultaat is veel groter dan wanneer je met zijn tweeën in de vicieuze cirkel van de twijfel en onzekerheid blijft hangen. In elk geval is dat beter dan leven met een halfslachtige vastgeroeste liefde. Deze geforceerde rust zorgt ervoor dat je niet steeds geconfronteerd wordt met twijfel van een van beide. Door verder ook geen emotionele druk op elkaar te leggen kan zo’n time-out vaak voor verrassende ontknopingen en inzichten zorgen. Twijfelt je ex? Misschien kom je er tijdens de rustperiode achter dat jij ook niet alles zo fantastisch vond. Een break kan dingen echt in het juiste perspectief zetten. Iets wat je alleen kunt ervaren door het te doen. Soms is het goed de helende kracht van pijn alvast een handje te helpen. Misschien geeft het je een hernieuwde, meer evenwichtige relatie met je ex. Maar dat is lang niet zoveel waard als een opgeruimd hart. Daarmee kun je altijd verder.
Artikel 2
Wanneer twijfel de liefde bedreigt
In onze praktijk krijgen we veel vragen van mensen die te maken hebben met twijfel. Soms van twijfelaars zelf, vaker van mensen die het lijdend voorwerp van de twijfel zijn. De grote vragen zijn respectievelijk ‘hoe kom ik van mijn twijfel af?’ of ‘hoe ga ik om met de twijfel die mijn partner over mij heeft?’
De betekenis van twijfel
Twijfelen is allereerst een gezonde en natuurlijke activiteit die onlosmakelijk hoort bij leven. Vooral bij jongeren die minder ervaren zijn in liefde en relaties. Het is cliché, maar bij groei en ontwikkeling hoort nou eenmaal pijn, verwarring en twijfel. Vooral jongeren ontkomen er niet aan dat ze op liefdesgebied nog veel moeten ontdekken voordat ze goed weten wat bij ze past. Verkeerde beslissingen maken hoort daarbij. Vertrouwen hebben en weten dat twijfels bij het leven horen kan het makkelijker maken als je ermee wordt geconfronteerd. Leven en liefde is niet iets wat je moet controleren maar waar je mee om moet gaan. Er zijn geen vaste regels en het spel verandert steeds. Leren van elke nieuwe situatie is een levenslang proces. Als je die twijfel die daarbij hoort kunt accepteren kun je dalen beter zien aankomen en raak je er minder door van slag als bepaalde dingen af en toe op losse schroeven komen te staan.
De vicieuze cirkel van twijfel en onzekerheid
Twijfel in relaties is een moeilijk en ongrijpbaar ding. De twijfelaar weet soms niet precies waarover hij twijfelt en andere gevoelens, zoals schuldgevoel, kunnen de twijfel nog verder kleuren. Ook het zelfvertrouwen van de andere partij wordt op de proef gesteld en kan voor een verstoorde vicieuze cirkel zorgen, waarbij het lijdend voorwerp van de twijfel onzekerder wordt (en daardoor vaak onaantrekkelijker voor de twijfelaar) die daardoor nog meer kan gaan twijfelen, wat de eerste weer onzekerder maakt, enzovoorts. Als je partner twijfelt kun je de logische neiging voelen om dit gebrek aan controle te compenseren door te ‘trekken’ aan de ander; continu vragen ‘waarom’ deze twijfelt, herhalen hoeveel verdriet het je wel niet doet enzovoorts. Het zijn allemaal goede manieren om je partner onder druk te zetten en verder van je af te duwen.
Omgaan met een twijfelende partner
Dat je partner twijfelt hoeft geen slecht teken te zijn. Het kan zijn dat jullie er samen sterker uitkomen. Of dat gebeurt hangt grofweg af van twee factoren: hoe ga jij met zijn twijfel om en kun en wil en kan jij tegemoet komen aan wat je partner in jullie relatie denkt te missen? Aan sommige twijfels en wensen is te werken, aan andere niet. Een andere persoonlijkheid kun jij bijvoorbeeld niet krijgen, als je partner dat verwacht dan is deze beter af met iemand anders. En jij ook trouwens. Veel mensen proberen zichzelf uit liefde voor de ander te transformeren tot iemand anders. Dit is een doodlopende weg. Behalve dat dit je steeds onnodig onzekerder en ongelukkiger maakt, zul je er zeker je relatie niet goed door houden.
Weten wat je wel en niet kunt en wilt veranderen aan jezelf – iets wat meestal vanzelf komt met de jaren -helpt je dus om te weten of een relatie überhaupt de moeite waard is. Als je partner wil dat je zijn hobby of interesses deelt, dan kun je daar best open voor staan (zeilcursusje meedoen, feestje meepikken), maar als hij verwacht dat jij een fanatiek zeiler of extraverte feestganger wordt terwijl dat niet bij je past, dan komen jullie allebei uiteindelijk van een koude kermis thuis.
Je hoeft in elk geval heus niet lijdzaam en passief toe te kijken hoe jouw partner alles bepaalt. Het is geen eenrichtingsverkeer en jij bent geen slachtoffer. Bedenk allereerst:
Tegen twijfel valt niet te vechten
Proberen je partner te overtuigen dat diens twijfel ongegrond is heeft bijna nooit zin. Een goede eerste zet is om de vicieuze cirkel te doorbreken door de ander – hoe pijnlijk en moeilijk ook – zijn of haar twijfel te gunnen. Het helpt hierbij om echt te beseffen dat jouw pogingen controle over de relatie te houden averechts werken. Gun je partner de twijfel en ga niet trekken of vechten. Accepteer het.
Zie het niet als een persoonlijke afwijzing
Zie je partners twijfel niet als een persoonlijke afwijzing aan jouw adres. Mensen willen nou eenmaal verschillende dingen uit een relatie. En daar heeft je partner, net als jij, recht op. Als deze uiteindelijk niet met je verder wil, dan betekent dat geenszins dat jij niet de moeite waard bent.
Wat kun je wel doen?
Vraag je partner wat maakt dat deze twijfelt en of jij daar iets aan kan doen?
Kijk daarna of je dat überhaupt zou willen? Het is goed als je partner eerlijk kan uitleggen waaruit diens twijfels bestaan, maar probeer niet de onderste steen boven te krijgen als iemand aangeeft het niet precies te weten. Laat het je partner eerst zelf maar ontdekken. Twijfelt hij aan iets waar jij iets aan kan en wil doen? Dan kun je dat bespreken.
Een time-out inlassen
Als je partner het echt even niet meer weet dan is het misschien tijd voor een wat grotere stap. Een officiële break inlassen, waarbij jullie afspreken een aantal weken of zelfs maanden geen contact te hebben. Het voelt waarschijnlijk als het laatste wat je wilt, maar de kans op een vrolijke uitkomst is veel groter dan wanneer je met zijn tweeën in de vicieuze cirkel van de twijfel blijft hangen. Je partner kan er op zijn eigen tempo achterkomen waarom hij twijfelt, en ook voor jou is deze geforceerde rust beter dan steeds geconfronteerd te worden met de ambivalentie van je partner. Misschien leer jij in de tussentijd ook wel een paar verrassende dingen over jezelf en jullie relatie. Door even zonder elkaar door het leven te gaan kun je allebei ervaren hoe dat is. Door verder ook geen druk op elkaar te leggen kan zo’n time-out vaak voor verrassende ontknopingen en inzichten zorgen. Misschien kom je er tijdens de rust erachter dat jij ook niet alles zo fantastisch vond. Het zou me zelfs niet verbazen dat je partner jou terugwil, maar dat jij niet meer hoeft. In het voor jou ergste geval komt de ander erachter dat ie echt niet meer verder wil. In elk geval is dat beter dan leven met een twijfelende partner.
Soorten twijfels
Hieronder verschillende soorten twijfelaars en wat jij kunt doen. (In de praktijk laat twijfel zich niet zo makkelijk in een hokje duwen en kunnen meerdere twijfels tegelijk spelen.)
Je partner is een onverbeterlijke twijfelaar
Het kan zijn dat jouw liefdesprins(es) gewoon een eeuwige twijfelaar is. Iemand die alles vanuit verschillende perspectieven ziet. In dat geval zul je moeten bepalen of (en in hoeverre) je deze eigenschap kunt accepteren. De twijfel heeft meer met hem- of haarzelf dan met jou te maken. Je kunt het herkennen als je partner op andere fronten (werk, studie, enzovoort) en in eerdere relaties ook een twijfelaar is (geweest). Als deze slechts af en toe over de relatie twijfelt, maar jou verder goed behandelt (jou niet nodeloos vernedert of vreemdgaat) dan is daar misschien best mee te leven. Leuk is natuurlijk anders, maar als het gepieker en getwijfel dusdanig creatief van aard is dat het jou af en toe ook nieuwe inzichten en inspiratie kan geven dan zijn er veel ergere partners te bedenken. Als de twijfel zo goed als chronisch is, dan is het misschien tijd voor een vaarwel.
Je partner is een perfectionist voor wie het nooit genoeg is
Sommige mensen zoeken in de liefde een droompartner die behoorlijk ver van de realiteit staat. Meestal gaat dat over met het ouder worden, maar helaas niet altijd. Een beetje dromen is leuk, maar soms kan de zoektocht naar de droompartner pathologisch worden en een relatie met een mens van vlees en bloed in de weg staan. Als je vermoedt dat jouw partner zo veeleisend is, dan zul je het gewoon nooit goed kunnen doen. Misschien moet jij jezelf dan afvragen waarom je eigenlijk zo aan hem of haar gehecht bent. Zo’n persoon is (onbewust) onredelijk in zijn wensen en gaat vooral uit van wat hij of zij wil.
Je partner heeft nog teveel wilde haren
Lijkt op bovenstaande voorbeeld. Heeft vaak ook met leeftijd te maken. Het kan zijn dat je partner zich (nog) niet wil of durft te binden, omdat deze bang is dat hij of zij een meer geschikte vriend(in) zal misloopt. Heel pijnlijk, maar neem het niet te persoonlijk. Jullie timing is verkeerd. Je partner heeft misschien nog maar weinig ervaring en weet niet wat er nog meer in de wereld te koop is. Als je het aankunt, is het beste advies: gun je partner diens vrijheid, maar laat blijken dat je niet van plan bent stil te zitten en passief thuis gaat zitten wachten. Je partner mag best voelen dat deze jou door alle twijfels kan verliezen. Bedenk: het heeft geen enkele zin iemand tegen zijn of haar wil in ‘vast te houden’ of schuldig te laten voelen. Misschien draait je partner bij, misschien ook niet.
Je partner heeft reële twijfels over de relatie en vindt dat jullie niet bij elkaar passen
Veel mensen vinden het belangrijk hun passies met hun partner te kunnen delen. Sport, interesses, hobby’s, invulling van vrije tijd enzovoorts. Partners wisselen in de behoefte aan deze uitwisseling. In sommige gevallen kun je elkaar best een beetje tegemoet komen, op andere vlakken is dit onbegonnen werk. Je kunt je misschien best wat meer interesseren voor waar hij mee bezig is, maar als hij of jijzelf verwacht dat je een andere persoon moet worden… stop maar. Iemands persoonlijkheid en diepere drijfveren kun je niet zomaar veranderen. Misschien passen jullie ook gewoon wel niet bij elkaar. Erg k#t, maar wel iets dat je moet accepteren.
Je partner twijfelt omdat deze meer ruimte en zelfstandigheid nodig heeft
Liefdespartners hebben vaak verschillende behoeftes en verwachtingen als het aankomt op hoeveel tijd ze met elkaar zullen doorbrengen. En hoe ze die met elkaar doorbrengen. Sommige mensen hebben meer ruimte voor zichzelf nodig dan anderen en dat kan tot problemen leiden wanneer de behoeftes teveel uiteen liggen. Of als de één zich afgewezen voelt door de onafhankelijkheidsdrang van de ander. Vaak zijn het de mannen die meer ruimte willen om hun eigen dingen te doen, maar ook andersom zie je het. Als jullie niet beiden bereid zijn tot een nobel compromis dan wordt het lastig. Het wordt echt een probleem als de een zich tekort gedaan of afgewezen voelt. Dit kan toch een vicieuze cirkel leiden waardoor de één steeds onafhankelijker wil worden en de ander juist uit onzekerheid gaat trekken.
Je partner heeft serieuze issues die een relatie moeilijk maken
Sommige worstelen zodanig met zichzelf dat ze het moeilijk vinden om voor twee te denken. Soms zijn er duidelijke issues, zoals een depressie, een psychische stoornis of verslaving. Soms zijn het minder serieuze dingen zoals weinig zelfvertrouwen. Hoe het ook zij, iemand die met zichzelf in de knoop zit, kan heel ambivalent in de relatie zijn. Aan de ene kant erg afhankelijk van liefde van anderen, aan de andere kant niet genoeg in staat veel te bieden. In dat geval zal iemand of samen met jou, of alleen aan de eigen problemen te werken. Het sluit een relatie niet uit, maar het maakt het lastiger. Vooral als jij als partner ook veel bevestiging en steun nodig hebt.
Je partner is iemand die de verantwoordelijk niet aan kan/wil van een normale relatie
Tot slot zijn er mensen die gewoon niet gemaakt zijn voor een relatie. Misschien willen ze het ergens wel, maar ergens ook niet. Het zijn de mensen die hun vrijheid niet kunnen en willen opgeven, zelfs als ze van je houden. Ze hechten meer aan de eindeloze wereld der mogelijkheden, dan aan de veiligheid van een relatie. Misschien dat het ooit anders wordt, misschien ook niet. Waarschijnlijk weten ze dat zelf ook niet. Als jullie daar geen gulden middenweg in kunnen vinden, en als je niet een heel lange adem dan kun je je maar beter op iemand richten die meer op jou lijkt.
Hoop dat jullie hier iets aan hebben..
Liefs Tired..
@Tired
Ik vond het eigenlijk niet leuk om te lezen... want ik werd met mijn neus op de feiten gedrukt: het werkte niet.
Punt.
Bedankt voor de artikels. Het laat een ander licht schijnen op de dingen.
@ Kiewie
Graag gedaan.. of toch niet.. sorry als ik je verdrietig heb gemaakt of verdrietiger.. het blijft lastig.. ik hoop dat je er iets aan hebt maar leuk om te lezen is het zeker niet.. ook ik herken wat gedragssituaties.. denk er rustig over na.. laat de artikelen bezinken en handel naar je eigen gevoel en goede verstand..
Sterkte..
Quasimodo@Tired
@Tired,
Ben je zo moe meisje!?
……..we hebben t gehad over bindingsangst en dat hij dat wel zou kunnen hebben dat hij ook in andere relaties deed aan aantrekken en afstoten etc.
Tjonge-jonge, wat me zooooooooo opvalt hier op de site ……. BINDINGSANGST IS VOORAL EEN MANNENKWAAL! Ik heb een vermoeden dat het woord bindingsangst in deze eigenlijk een synoniem is van GEBREK AAN ….. OF ANGST VOOR VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL! Vooral al het goede behouden en de lasten overboord kieperen. Dilution is the solution for pollution. Weg ermee, waarom moeilijk als het makkelijk kan ……. toch?? Stereotiep voor onze tijdgeest.
……….ik weet dat het niet aan mij ligt en dat ik niets fout doe.
Ho, ho, ho, alles speelt zich af tussen de 2 limieten 0 en 100%, per definitie kun jij GEEN 100% gelijk hebben of hij 100% fout zijn. “De waarheid ligt vaak tussen die 2 limieten!”.
………. en er IETS IS WAT ER VOOR ZORGT dat hij doet zoals hij doet of dingen ziet zoals hij ze ziet..
Een relatie is als een balans, het ideaal ligt bij “evenwicht”, maar ideaal = illusie! Zoek uit wat je vermoedt ……. “wat is IETS wat er voor zorgt?” …….. wat is de clou!?
Voor de goede orde, de bronverwijzingen, respectievelijk:
1. http://www.marcelinolopez.nl/?q=De%20ex%20die%20maar%20niet%20exit%20gaat
2. http://www.psychologisch.nu/node/68
……..Hoop dat jullie hier iets aan hebben..
Ik denk het wel Tired, ik denk erover om de links op te nemen in “Links & Info” over Liefdesverdriet, wat dacht je daarvan? Geachte lotgenoot @Kiewie heeft de waarde ervan min of meer bevestigd.
….. Liefs Tired..
You too Tired, ……. liefs en sterkte in je (titanen) gevecht, worstel en kom boven he?
Groetje, Quasimodo.
@ Quasimodo
Heeeeel erg bedankt!! Mag ik dat als eerste zeggen..
Ben je zo moe meisje!? Ja ik ben best moe.. ik sta nog overeind.. en weet wat ik wil.. dus probeer nu ook wat rust te pakken..
Nee ik kan niet 100% gelijk hebben. Ik zou dat ook niet willen. Wellicht moet ik het anders formuleren, in mijn beleving doe ik niemand kwaad door mijn haar voor mijn ogen weg te halen of vlechtjes te maken met mijn haar.. het is een slechte eigenschap.. hij ziet iets anders.. dat is niet per definitie 100% fout.. maar kan er niet achter komen waarom hij iets anders denkt of mij niet geloofd als ik zeg dat het een eigenschap is en niet iets is waar ik wat mee wil bereiken (bij andere mannen bijvoorbeeld).
Ik ga zeker een kijkje nemen op de website, dank je wel voor het sturen. Ik hoop ook dat ik er wat aan heb.
Ook ga ik mijn raderen nog verder uitzetten.. en er proberen achter te komen wat er is.. of dat nou positief of negatief is maakt in dit geval niet uit..
Ik houd mij sterk.. ik ben een 'leeuw'
@Tired
Leeuwin met sterrenbeeld Leeuw!? Past helemaal in de spreuk “Je maintiendrai” = ik worstel en kom boven. Sterkte. See you ….. Doeiii!
Hey, inderdaad nuttige
Hey, inderdaad nuttige artikelen, dank...Zit sinds gisteren in een twijfelmodus rondom mijn ex, en als ik de tekst van jou lees, weet ik weer waarom ik het niet zie zitten met hem, ook al heb ik veel gevoel voor hem.
Lastig maar zo is het!
Sterkte, groeten Stijntje