Ik ben er vanavond achter gekomen dat hij mee geeft. Toen het net uit was (en daarvoor eigenlijk ook al vaak), was hij vaak negatief of niet enthousiast over afspreken en dingen doen. Ik weet niet waar het keerpunt is gekomen, maar het viel me ineens op dat hij niet meer tegenwerkt, maar mee geeft. Hij is losser en niet meer zo negatief. Alsof hij mij een kans wil geven om te laten zien dat ik echt wel anders kan zijn, of misschien omdat ik heb bewezen dat ik anders kan zijn.
Ik ben jarenlang gewend dat hij nooit enthousiast was, alles onder voorbehoud zei, etc. En nu, ik stelde iets voor waarvan ik wist dat hij negatief zou antwoorden, en dat deed hij niet. In tegendeel, hij reageerde zelfs positief. Ik was nogal verbaasd. Ik heb het niet gezegd uiteraard, ik weet ook niet wat het betekent. Maar het voelt alsof hij mee geeft, dat is de beste bewoording die ik er aan kan geven. Ik ga er maar eens een nachtje over slapen.
Een nachtje geslapen en ik
Een nachtje geslapen en ik merk dat ik er toch weer hoop door krijg. Doe nou niet. Er zitten zoveel gedachten in mijn hoofd dat ik het niet goed op een rijtje krijg. Ik ga het toch proberen.
Hij heeft me bij hem laten eten, zonder dat het perse voor de gezelligheid was. Hij moest dingen doen, dus ik heb gewoon bij hem gezeten, eten gekookt, wat tv gekeken. Sinds het uit is, is dat niet meer gebeurd.
Maar het was niet zoals vroeger natuurlijk, er hing een spanning. Een spanning dat je allebei er alert op bent dat je niet in je oude patroon valt, omdat het even weer lijkt als vroeger. Vreemd, maar niet onprettig.
Tijdens het feest was ik weer mijn oude zelf. Dat voelde goed. Ik vraag me af of het hem ook is opgevallen. Ik heb een goed gesprek gehad met een goede vriendin van hem, over hem. Ze was het helemaal met mij eens, had respect voor het feit dat ik het dik 4 jaar met hem heb uitgehouden, en vond ook dat er wat aan hem schortte. Toch wel prettig om dat bevestigd te krijgen van zo iemand.
Tijdens het afscheid was hij ineens heel makkelijk over nog een keer afspreken (in plaats van terughoudend). Ik snap wel dat mensen zeggen dat je geen contact moet hebben met je ex. Het is heel verwarrend soms. Gelukkig is hij consequent, dat maakt het makkelijker. Maar wat mij nu verward is zijn verandering in houding. Hij lijkt ineens veel positiever te staan tegenover mij en al zijn ideeen over hoe vaak je elkaar zou moeten zien als je vrienden bent (niet vaak) overboord te hebben gegooid.
Om eerlijk te zijn geeft het me ook wel een beetje een gevoel van controle. Ooit las ik ergens: als iemand jou niet meer wil, dan wil je hem juist heel graag en vice versa. Hetzelfde geldt denk ik voor veel gedragingen. Op het moment dat hij de boot afhoudt, wil je juist graag contact. En op het moment dat hij toenadering zoekt, is die drang ineens veel minder sterk.
Ik ben ook wel zo ver dat ik weet dat we geen gewone goede vrienden zijn, hoewel ik dat eerder wel dacht. We zijn wel goede vrienden, maar er spelen ook andere dingen. Bij goede vrienden kun je alles uitspreken, in een relatie ook, maar in de situatie waarin ik nu met hem zit, kan dat niet. Ik kan niet open zijn over mijn gevoelens naar hem toe nu. Ook al weet hij dat ik ze heb, het is funest om ze uit te spreken. Funest voor zowel een vriendschap als een eventuele relatie.
Er is gewoon geen evenwicht nu denk ik. Als je een balletje over een heuvellandschap zou laten rollen, dan zoekt het een stabiel punt in een dal. Ik denk dat ik met hem nu op een heuvel balanceer waar we hopelijk aan de goede kant vanaf rollen.
mooi verwoord
Ik vind dat je dat zo mooi verwoord, maar als ik ook hier weer gelijkenissen zie, boezemt me dat angst in. Als mijn soulmate zich niet wil of kan uitspreken, kan ik nog hopen, dromen, willen geloven maar dat knaagt omdat je geen bevestiging krijgt. Als je geen bevestiging krijgt voor je voor hebt ben je alleen, ben je onzeker en heb je niets. Ik denk dat de sterkte uit onszelf moet komen en wanneer we op een ander rekenen die niet hetzelfde wil we onszelf op het verkeerde pad zetten.
Wanneer dat er wederzijdse liefde is, is er veel vanzelfsprekend en lossen de meeste problemen zich vanzelf op.