Online gebruikers
- Angelo
Vandaag kreeg ik van een vriend een bericht met een verwijzing naar de fases van de rouw. Deze zijn meer gericht op het overlijden van een dierbaar persoon, maar ook bij ander verlies zijn ze vaak van toepassing. Bovendien, Renate Rubinsteins schreef bij het verliezen van haar geliefde ooit al over het feit dat ze zich weduwe voelde, zonder recht op een uitvaart (of zoiets, weet de exacte tekst niet meer).
Ze komen vaak in onderstaande volgorde voor. Soms lopen ze ook allemaal door elkaar heen trouwens.
Voor wie het interessant vindt:
Ontkenning
Ontkenning is een algemeen afweermechanisme. In deze fase beschermt de persoon zich door de waarheid geheel af te wijzen. Dit gedrag geeft iemand de gelegenheid om de waarheid gedoseerd tot zich te laten komen.
Protest
De persoon protesteert tegen de verdrietige ervaring en heeft hierbij veel woede. Vaak richt deze zich tegen familieleden, artsen enzovoort. Het is hierdoor vaak voor alle betrokkenen een pijnlijke periode.
Onderhandelen
Als de persoon merkt dat protesteren niet helpt, probeert hij zijn verdriet te verwerken door zich doelen te stellen of beloften te doen. Dit kan vele vormen aannemen, bijvoorbeeld bidden dat een overledene toch nog terugkomt of de eigen dood uit te stellen tot een kleinkind is geboren.
Depressie
Als het verdriet niet langer te ontkennen is en protesten en onderhandelingen niet hebben geholpen, treedt vaak depressie op. De persoon voelt zich machteloos en sluit zich vaak af voor contact of gedraagt zich teruggetrokken.
Aanvaarding
Na verloop van tijd ziet de persoon in dat de waarheid niet te bestrijden is en accepteert het verdriet. Iemand met een terminale ziekte kan in deze fase bijvoorbeeld met een zekere rust afscheid nemen en iemand die een geliefde heeft verloren kan nu plannen maken voor een leven zonder de geliefde.
Bericht van Wikipedia
Ontving dit bericht van een Wikipedia gebruiker, bij deze ter informatie aangeboden.
Beste webmaster,
Bij het controleren van een artikel op wikipedia, kwam ik erachter dat iemand tekst gekopieerd heeft vanaf Wikipedia-nl (http://nl.wikipedia.org), terwijl er nergens een bron wordt vermeldt én er nergens wordt vermeld dat de inhoud van deze site wordt vrijgegeven onder de GNUFDL-licentie. Uw site schend dus copyright.
Het gaat hier om: http://www.ldvd.nl/node/7711
De wikipediaversie (twee jaar eerder): http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Rouwverwerking&oldid=933379
Mocht het geen copyright zijn van Wikipedia, dan is het hoogstwaarschijnlijk copyright van een werk van "Elisabeth Kübler-Ross".
U kunt eventueel reageren via mail of via mijn overlegpagina op Wikipedia. (http://nl.wikipedia.org/wiki/overleg_gebruiker:sumurai8)
Met vriendelijke groet,
D. (Sumurai8)
Mvg,
Ldvd team
Hee John
Je hebt helemaal gelijk. Je hebt er niks aan. Behalve een stukje herkenning. Ik ben vrij snel in de fase depressie geduikeld en ik hou me vast aan het feit dat er nog maar een fase volgt, acceptatie. Dus daar ga ik voor.
Boo.
Naam
Misschien ben ik wel Bijzonder Opsporings Ambtenaar.
Nee, een boa is iets voor om je nek, maar liever geen slang. En boa is mooi in het Portugees. Het is maar waar je het zoekt
Een eigen weg... ja. Maar daar kunnen andere schrijfsels je bij helpen. Althans mij wel en mss soms ook iemand anders. Vandaar, 'de fases van de rouw'... Succes bij je eigen proces.
Boo.