(Van De Ex Een) “Afsluiting Eisen” Om Maar Niet (Zelf) Te Hoeven Afsluiten…

afbeelding van chelle

Elke week opnieuw lees ik één of meerdere blogs, waarin het thema “Afsluiting” ter sprake komt. En dan met name vooral de zeurende & jeukende behoefte die de ‘achterblijver’ blijft ervaren om ‘zaken’ met de ex duidelijk te kunnen afronden. De onstilbare behoefte tot steeds weer contact met de ex onder de noemer “nog moeten blijven ‘praten’ met elkaar om antwoorden en duidelijkheid te (ver)krijgen”. De onomstotelijke overtuiging dat, als je eindelijk de gewenste antwoorden van je ex gaat krijgen, je het “eindelijk kunt gaan afsluiten” en “de ex kunt gaan loslaten”. De ex die feitelijk als de noodzakelijke ‘geleider’ wordt gezien, de nieuwsbron, om kwesties en de breuk een plek te kunnen geven zodat je door kunt gaan met je eigen leven.

Ik lees al tijden mee en dit thema is en blijft bijzonder actueel. En hardnekkig.

Een relatie gaat uit, door allerlei interne en externe aanwijsbare factoren—en dan nog lijken die breuk en alle omstandigheden en gebeurtenissen die daar naartoe hebben geleid, de achterblijver nog steeds niet genoeg antwoorden te brengen om zich erbij neer te leggen. Nog steeds wordt er gedacht, dat er ‘antwoorden over het hoofd zijn gezien’, nog steeds worden er (beter aanvaardbare) betekenissen achter de betekenis van de breuk gezocht. Als de breuk abrupt en plotseling was, dan krijgt de ex tegen wil en dank de rol toebedeeld van degene die zich zal moeten gaan inspannen middels het geven van uitleg, argumentatie & antwoorden—zodat de breuk voor de achterblijver ‘behapbaar’ wordt.

Ook nu, juist nu lijkt het, met de aankomende feestdagen als een listige wurgslang die langzaam nadert, lijkt het bij sommigen weer hevig op te spelen: “kerstkaartje sturen, want zo ben ik, zoiets ‘hoort’, dat is netjes, dat wordt gewaardeerd”. Terwijl je je eigenlijk zou moeten afvragen of deze zogenaamde ‘feestdagen’ niet gewoon een heel welkom excuus zijn om op geoorloofde wijze weer een contact te initiëren.

Ik geloof dat we hiermee een interessante invalshoek hebben. Sterker nog, als ik me nog scherper mag uitspreken: blijven geloven dat je de ex nodig hebt om een relatiebreuk te verwerken, te begrijpen, vragen op te lossen en eindelijk af te kunnen sluiten, maakt dat je je eigen verwerkingstijd saboteert, bemoeilijkt—en onnodig lang uitrekt.

Maakt dat er mensen zijn die, zo lang ná de ‘breukdatum’, nog steeds lijken te lijden onder het verlies.

De ‘oplossing’ van de verwerking, wordt nog steeds gezocht bij de ex. Niet bij zichzelf. De ex is de factor die als ‘nodig’ blijft gezien; de ex ‘holds all the keys’. De sleutel die deuren zal openen waarachter talloze antwoorden liggen verscholen op vragen die de actuele breuk heeft opgeroepen—en nog steeds oproept. Vragen over het waarom en daarmee pogen om de keuze en acties van je ex te kunnen begrijpen.

Kort samengevat: vastklampen aan een zoektocht, waar je 100% van al je vragen beantwoord hoopt te gaan zien.

De (zelf-)sabotage is deze: haal de dag en het moment dat de breuk officieel werd, terug. In plaats van jezelf toe te staan om alleen het verwerkingsproces aan te gaan middels het erkennen, beleven en accepteren van de talloze emoties en dit reflectief toe te passen op de gebeurtenissen en de relatie, zijn er vele mensen die een andere weg lijken te verkiezen.

Zij kiezen er voor om niet zichzelf, maar de ex centraal te blijven stellen in dit verwerkingsproces. Er wordt steeds weer contact gezocht (“ik heb recht op uitleg”), een quasi-terloops berichtje gestuurd waar stiekem heel veel vanaf hangt (“ik wil duidelijkheid”), op de reactie van dat berichtje allerlei betekenissen losgelaten (“wordt er nu A, of B bedoeld? Maar hij zegt C, dat betekent dus dat hij wel A zal bedoelen, ook al spreekt hij D uit”), proberen om de aandacht weer van de ex te krijgen (“jij bent schuldig aan mijn pijn, zie mij, erken mij!”), allerlei pogingen om validatie van die ex te verkrijgen (“ik verdien dit niet” –ondertitel: maar heb zo weinig zelfwaarde, dat ik dit wel allemaal toelaat en nog steeds contact met je blijf zoeken”), als dit niet komt, weer terug geworpen in het schuldgevoel en de pijn van de afwijzing (“zie je wel, ik beteken niks”) …etc.

Al deze pogingen zorgen ervoor dat de meter blijft lopen. Blijf je investeren, ondanks het feit dat inmiddels het contract is beëindigd en de energie is afgesloten. In plaats van je te richten op de mogelijkheden om zélf weer licht in het donker te brengen, blijf je maar bij de (steeds onverschilliger wordende) ‘leverancier’ (=de ex) aankloppen.

‘Afsluiting (bij de ex) zoeken’, blijft het bevredigende excuus leveren om nog steeds op de ex gericht te blijven. Je mindfucked jezelf. Deze benadering stelt je namelijk in staat om de gangbare velden van verwerking van de breuk uit te blijven stellen (“ik heb eerst antwoorden en duidelijkheid nodig”), zorgt ervoor dat je zelf geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor je eigen autonome rouwproces (“ik kan het niet afsluiten als ik met nog zoveel vragen zit”) en maakt dat je je er niet toe hoeft te zetten om (soms zelfs zeer confronterende) inzichten (over jezelf, over die ander) over de relatie & de breuk toe te laten. Daarnaast sust het de pijn van de kille werkelijkheid dat je er vanaf nu ‘alleen voor staat, het alleen moet gaan doen’.

We willen er niet ‘klaar mee zijn’, omdat we ons er dan ‘toe moeten gaan zetten om er klaar mee te zijn’.
We moeten dan gaan verwerken, we moeten dan door de pijn, het verdriet, de rouw, het gemis en de leegte heen, we moeten hier dan echt alleen doorheen, we moeten dan gaan accepteren, we moeten dan gaan erkennen, we moeten dan bezig zijn met onszelf, we moeten dan verantwoordelijkheid nemen, we moeten de ex dan echt los laten.

Mindfuck nummer 1:
We zullen hoogstwaarschijnlijk nooit het antwoord krijgen op alle vragen. Niet wanneer we de antwoorden verlangen van een ex die deze niet wenst te geven, niet weet te geven, niet kan geven. Niet van een ex die zichzelf en zijn acties niet begrijpt—of weigert te erkennen of te onderzoeken. Ook niet van een ex die ‘eerlijkheid’ in zijn leven zoveel mogelijk probeert aan te kleden met zijn ‘eigen gekleurde versie van de waarheid’. Ook niet van de exen die zijn weggerend en alle contactwegen achter zich te lijken hebben verbrandt. Geloven, hopen en er zelfs van overtuigd zijn dat de ex je in dit opzicht (verder) kan helpen en/of zou moeten helpen met antwoorden op je vragen, is onrealistisch.

Je hebt de ex niet nodig om zelf tot antwoorden te komen. Het eerste grote, betekenisvolle antwoord is namelijk al: de relatie is over.

Mindfuck nummer 2:
De kans is groot dat je het niet eens zult zijn met de redenen en motivaties die naar de breuk hebben toe geleidt. De hardnekkige behoefte om samen met je ex te proberen om zijn/haar mening over de breuk of relatie af te stellen op die van jezelf, is een kaartenspel dat nooit uitgespeeld raakt. Feit is: je hebt de toestemming, instemming, bekentenis of bevestiging van de ex NIET nodig om jouw perceptie of beleving van de breuk en/of relatie bestaansrecht te geven. Het gaat om JOUW eigen erkenning en validatie—en die staat los en behoort ook los te staan van die van de ex. En vaak geven het gedrag en handelingen van de ex, ook een heel duidelijk antwoord.

Mindfuck nummer 3:
Afsluiten & Loslaten centreert zich geheel op de bewuste en zelfbeschikkende KEUZE om er ‘klaar mee te willen zijn’—ongeacht de hoeveelheid nieuwe informatie en kennis die je mogelijk nog zou kunnen vinden en ongeacht de welwillendheid of weigering van de ex.

Mindfuck nummer 4:
Afsluiten en je leven weer oppakken is een keuze. Een keuze waar je geen ex bij nodig hebt die jou hier eerst instemming, bevestiging of antwoorden bij zal moeten geven. Het is de keuze om ‘geen bijrijder, maar de bestuurder van je eigen leven te worden’. Het is de keuze voor een persoonlijke (emotionele) transformatie en groei. Het is de keuze tot het verwerken van allerlei emotionele en persoonlijke processen en jezelf hierin supporten—inclusief stoppen met jezelf verantwoordelijk te voelen voor het gedrag van anderen.

Niemand is in staat om uit een zelf-gebouwde gevangenis te breken, waar hij/zij zichzelf gevangen heeft gezet met een zin, een motto of een perceptie, die lijkt te zijn geboren uit een groteske vervorming van de werkelijkheid:

“Om het af te sluiten, lieve ex, heb ik jou echt heeeel hard nodig. Ik kan het niet alleen….”

afbeelding van Chrisz

Ik ben het hier wel mee eens,

Ik ben het hier wel mee eens, Chelle... Het is een zwaar overschatte behoefte om dingen duidelijk te krijgen. Waarom is het nodig de neuzen dezelfde kant op te krijgen, als je allebei apart verder moet.

afbeelding van chelle

@Chrisz

Hehehe@Chrisz.

En jij vat dan in 2 zinnen heel scherp & duidelijk samen, waar ik een hele lange monoloog voor nodig had...precies wat ik bedoelde te zeggen!

afbeelding van Chrisz

Ik vind het wel goed

Ik vind het wel goed geschreven trouwens! Knipoog

afbeelding van Moerbei

Ja, goede blog en op een

Ja, goede blog en op een moment dat ook ik hiermee worstel (kerstkaart wel/niet, etc).
Truus excuus zou een andere lotgenoot zeggen.
Ik ga je blog nog een paar x herlezen! Thanks

afbeelding van Wende

Vooral de mindfuck

Vooral de mindfuck 4:
Herkenbaar! En bevestigd wat ik al probeer te doen, namelijk afstand nemen en loslaten. Elke keer dat mijn ex lief doet en voor me probeert te zorgen, raak ik in de war! Pas als ik verder ben (en hij hopelijk ook) kan er misschien weer gelijkwaardig contact zijn. Mijn behoefte om stappen die ik zet te delen, komen inderdaad voort uit de behoefte om bevestiging. Wat een enorme valkuil.... Bedankt Chelle!

afbeelding van Pieter1986

Superblog! O zo waar en

Superblog!

O zo waar en herkenbaar.

afbeelding van chelle

@reacties

Dank jullie voor de reacties! Waardeer ik enorm Glimlach

afbeelding van blauwezon

@ chelle

Citaat:

Ook nu, juist nu lijkt het, met de aankomende feestdagen als een listige wurgslang die langzaam nadert, lijkt het bij sommigen weer hevig op te spelen: “kerstkaartje sturen, want zo ben ik, zoiets ‘hoort’, dat is netjes, dat wordt gewaardeerd”. Terwijl je je eigenlijk zou moeten afvragen of deze zogenaamde ‘feestdagen’ niet gewoon een heel welkom excuus zijn om op geoorloofde wijze weer een contact te initiëren.

Dank je wel Chelle voor deze spiegel! De listige wurgslang heb ik weer even af kunnen leggen. Wat was ik hard bezig om smoezen te verzinnen om wél een berichtje te sturen....haha ja omdat het zou horen..Knipoog. How can I fool myself so badly? Mocht ik tóch in de verleiding komen, lees ik eerst je blog door!

afbeelding van 2emotional

@ Chelle

Wat een scherpe analyse, mooi verwoord ook.
Ik moet bekennen dat ik dit excuus wel gebruikt heb.
Toen had ik ldvd nog niet gevonden.

Geen kaartje naar mijn ex-vrouw, die relatie kan ik blijkbaar veel makkelijker afsluiten. Wel een kaartje naar mijn ex-chat-vriendin. Dat bij haar een heel zware negatieve reactie heeft opgewekt. Vooral omdat ze me haar adres nooit had gegeven en ik het zelf op internet had opgezocht. Dat was blijkbaar een brug te ver.

afbeelding van torn

@2Emotional:Inbreuk privacy

2emotional schreef:

Vooral omdat ze me haar adres nooit had gegeven en ik het zelf op internet had opgezocht. Dat was blijkbaar een brug te ver.

Eerlijk gezegd kan ik mij daar wel iets bij voorstellen. Ik vind het altijd wel wat als mensen een ander gaan "googlen". Ik krijg er zelf altijd de "creeps" van. Zelf heb ik wel eens meegemaakt dat ik af had gesproken met een vriendin die bij mij langs zou komen. Ik stuurde haar een bericht met mijn adres. Kreeg vervolgens terug;die heb ik al. Verward

Weet dat ik mij daar zeer onprettig bij voelde en toch even anders tegen de persoon aankeek. Het voelde voor mij als een inbreuk op mijn privacy. Mensen vergeten soms door nieuwsgierigheid, of door willen voldoen aan een eigen behoefte dat je eigen ruimte ophoudt waar die van een ander begint. Jammer genoeg wordt een inhoudelijke discussie hierover meestal de kiem gesmoord met de opmerking: moet je maar zorgen dat het niet op internet staat.Terwijl ik toch zeker weet dat ik nimmer toestemming heb gegeven mijn adresgegevens op internet te laten plaatsen.

afbeelding van Jeannette

@Chelle

Ik heb vanavond nog weer eens dit blog gelezen en ik moet zeggen dat je hier een waarheid als een koe neer hebt geschreven!!
Wat hij ook voor excuus zou kunnen hebben ...het is niet relevant aan mijn verwerking in deze breuk.
Ik denk dat je in dit blog zo duidelijk laat zien dat ik zelf de stekker er uit moet trekken..
Leer mij nu nog dit gevoel te behouden en niet weer te zwichten voor zijn getwijfel....

afbeelding van Pba1211

hmmmm ik zit het met

hmmmm ik zit het met verbazing en vol herkenning door te lezen Glimlach

Om het maar plat te zeggen, ben ik dus idd zo'n persoon die zichzelf voor de gek houdt.
graag wil ik mn ex terug hierdoor blijf ik hangen in ongeloof onbegrip en weiger ik te accepteren dat haar reden (het gevoel is er niet) waarheid is.
daardoor blijf/blef ik denken dat het wel weer goed zou komen als ik maar ..... of ....
En idere keer als er weer even contact was ... wauw/joepie,

wat een waarheid die valkuilen, de bevestiging zoeken idd, ben ik heel goed in Glimlach, begin eindelijk in te zien dat mijn eigen waarheid net gelijk howeft te zijn aan die van haar. Niet om mijzelf te verheerlijken maar omdat je er ongetwijfeld een ander idee over hebt.

Heerlijk dit zelf inzicht,

Met als gevolg dat na elk fijn contact ik weer 1 a 2 dagen nodig heb om tot mezelf te komen want het leverde weer niet op wat ik had gehoopt en dat doet zeer. Och och wat ben ik zielig......en wat heb ik een meelij met mezelf, ik verdien dit niet, etc etc

Het wordt echt tijd dat ik stop met die onzin en mijn eigen pad ga bewandelen, het contact hoop ik nietr te verliezen maar moet afstand gaan nemen.
Na weer een dag als gisteren mezelf bijelkaar rapen besf ik dat weer eens te meer.

Nu nog de kracht vinden om de volgende keer dat zij in het weekend vraagt om uit te gaan dit niet te gaan doen.

Dit artikel lees ik nu en blijkbaar moet het zo zijn, het geeft moed om het te doen met dergelijke artikelen.

Bedankt!

afbeelding van chelle

@Pba

Geen dank! Fijn dat je er iets aan hebt in je eigen proces!

afbeelding van amfortas

mogelijke toevoeging

wow.... oud blog passing by maar daarom niet minder interessant, non stop actueel en altijd toepasbaar.
ms maar eens vastpinnen op de ldvd start pagina.
Ik mis alleen één heel klein dingetje maar misschien is dat net een stapje te ver in het proces.

Het contact (opnieuw) zoeken om van de ander te horen waarom en waar het mis is gelopen om van daaruit een nieuw stukje zelfreflectie toe te kunnen passen.
Dus niet zozeer een gesprek maar meer een monoloog van de ex, niet om gal te spuwen maar om kritisch en eerlijk de relatie te bespreken.
Is even slikken, doorbijten maar kan verhelderend werken, en daarmee de "antwoorden" geven die we verlangen maar waar we niet klaar voor waren.
Accepteren dat de ander er anders in stond dan jij.
Van daaruit kun je verder om bij een evt volgende relatie niet weer vol in diezelfde valkuil te lazeren.

Als je er niet voor open staat, niet doen ! het ontaard dan alleen maar in een welles/nietes spelletje.

afbeelding van chelle

aanvulling@Amfortas

Dank voor je aanvulling, Amfortas.

Er is een reden waarom ik ben gestopt, waar jouw aanvulling nog een stapje verder gaat. Wanneer je zelf door het proces van afsluiting gaat, wordt het verlangen naar de antwoorden ‘van die ander’, en ‘die andere beleving’ steeds minder belangrijk om te weten of jezelf mee bezig te houden. Totdat het uiteindelijk niet meer essentieel of belangrijk is. Tenminste, zo heb ik dat ervaren.

Het contact met een ex opzoeken, om lange tijd na de breuk weer eens de verbroken relatie te bespreken: hoewel dat voor anderen wel zo kan zijn, heb ik daar zelf nooit behoefte aan gehad. Mijn leven is weer doorgegaan en zo ook de zijne. Praten over een verleden dat je ooit samen hebt gedeeld, kan wellicht interessant zijn als je na de breuk een vriendschap wenst op te bouwen. Of samen kinderen hebt.

In mijn geval, was het helemaal niet meer interessant om terug te gaan naar de redenen waarom de relatie zich had voltrokken tot een uiteindelijk definitief einde. Ik was er namelijk inmiddels ‘okay’ mee. Het was mij al duidelijk dat zijn beleving anders was—en hij er dus anders had ingestaan. Tijdens mijn ‘afsluiting’-proces had ik dat deel al geaccepteerd. Ik heb kunnen erkennen waar ik zelf aandeel in had gehad—en het aandeel waarvan ik vond dat deze bij hem lag, heb ik daar gelaten.

Het is niet dat ik een gesprek hierover uit de weg zou gaan, mocht het tijdens een ontmoeting ter sprake komen. Maar zeer zeker niet een gesprek dat ik zou initiëren. Omdat alles uit die relatie is verwerkt. Voor mij.

afbeelding van JJ

@ chelle

Bijna op het verzend knopje gedrukt, Gelukkig las ik ondertussen deze blog! Hierom ben ik je wederom dankbaar voor jou blog. Like youre birth date (off wedergeboorte Grijns )

afbeelding van Ruud1992

wow

Ik ben 2 maanden geleden me eerste liefde verloren. Ze is na aanleiding van veel ruzie bij me weg gegaan. Ik was nieuw in de liefde en wist niet dat het zo kwetsbaar was, dus zag ik de breuk niet aankomen wat me met veel vragen achter liet.
Maar egt "wow!", dit sluit 100% aan bij wat ik nu mee maak. Al die excuses om contact te maken heb ik ondertussen wel gebruikt. Ik ben zelf de gene die gedumpt is, het doet me goed dit te lezen.
Ik weet niet of het egt helpt om antwoord te krijgen op me vragen, en ik zeg dit nu niet weer als excuus om contact te blijven houden. Maar ik vind toch dat als je van elkaar gehouden hebt, dat je elkaar in zo'n periode uitleg verschuldigd bent. Waar is pure afwijzing nou voor nodig, en hoe moeilijk is het om even open uitleg te geven? He! Wat vervelend voor de gene die de relatie verbreekt om even 10 minuten na te denken en je uitleg te geven. De gene die gedumpt is heeft het nog wel een tikje zwaarder, dus ik kan het daar principieel niet mee eens zijn.

Ik praat er wel eens met mensen over. Het zijn altijd de mensen die zelf nog nooit gedumpt zijn die het dan oneens met me zijn. Maar ik vraag me af.. zouden ze het nog steeds oneens zijn wanneer ze zelf ooit in de steek gelaten worden door iemand waar ze van houden. En ze dus voelen wat ze hun ex'en voorheen aan hebben gedaan.

Goeie post, er staat heel veel waarheid in. Ik kan het alleen denk ik nooit eens worden met dat het te veel moeite is om uitleg te geven, ik vind dat persoonlijk zwak van de gene die de relatie verbreekt. En nee niet alleen omdat ik nu met een gebroken hart loop en zelf gedumpt ben, maar ik vind dat gewoon op ze plek om iemand zijn closure te geven.

afbeelding van chelle

@Ruud1992: over de 'doofstomme' relatie-'verbreker'...

Ruud1992 schreef:

“…Het zijn altijd de mensen die zelf nog nooit gedumpt zijn die het dan oneens met me zijn. Maar ik vraag me af.. zouden ze het nog steeds oneens zijn wanneer ze zelf ooit in de steek gelaten worden door iemand waar ze van houden. En ze dus voelen wat ze hun ex'en voorheen aan hebben gedaan.”

Het zal je dan wellicht verbazen dat deze blog is geschreven vanuit de beleving van iemand die ‘gedumpt’ is. Een ex van mij waar ik, inmiddels een decennia terug, mee samenwoonde vertrok met een weekendtasje naar zijn moeder onder het mom ‘ik ga even weekendje naar mijn moeder, ben na het weekend weer terug” – om vervolgens nooit meer naar huis terug te keren. Niet aanspreekbaar, noch bereikbaar. De enige uitleg die hij me, per smsje, heeft gegeven was: ‘Ik weet het gewoon even niet meer’. En daar heb ik het mee moeten doen. De hele verhuizing uit ‘ons’ huis, is door derden geregeld.

Als dat niet het ultieme voorbeeld is van ‘in de steek worden gelaten’ … maar, zie hier: I did it, I'm fine, although not forgotten, but sincerely forgiven Grijns

Dit steunt mijn overtuiging dat, wanneer een ex-partner niet meegeeft, niet welwillend is, of het vermogen mist om uitleg te geven over de keuze om de relatie te verbreken, je dus emotioneel op jezelf bent aangewezen om de relatie af te sluiten. Als die ander niet meegeeft om jou de instrumenten aan te reiken waardoor je het definitieve afscheid tot je door kan laten dringen, heb je gewoon geen keuze. Tenzij je bereid bent om jezelf in een verwerkingsfase vast te zetten, omdat je ‘er nog zoveel van blijft vinden, dat jou geen uitleg gegeven is’.

Feit blijft alleen: je kan een ander hier niet toe dwingen, zelfs niet wanneer je de ‘respect’-kaart, hoe gerechtvaardigd dan ook, probeert in te zetten.

Ruud1992 schreef:

“Maar ik vind toch dat als je van elkaar gehouden hebt, dat je elkaar in zo'n periode uitleg verschuldigd bent. Waar is pure afwijzing nou voor nodig, en hoe moeilijk is het om even open uitleg te geven? He! Wat vervelend voor de gene die de relatie verbreekt om even 10 minuten na te denken en je uitleg te geven. De gene die gedumpt is heeft het nog wel een tikje zwaarder, dus ik kan het daar principieel niet mee eens zijn.”

Uiteraard is het wenselijk en getuigt het van respect en medeleven, wanneer de partner die besluit met de relatie te stoppen, de achterblijvende partner uitleg verschaft. Er tijd en moeite wordt genomen, om van ‘een samenzijn’ over te gaan naar een ‘uit elkaar zijn’. Om die overgang, middels een gezamenlijk gesprek, de argumentatie, de uitleg, het medeleven, etc., te maken.

Fundamenteel hierin is dus wel, dat je een partner tegenover je hebt, die hiertoe in staat is. In een ideale wereld treffen wij allemaal zo’n vaardige, communicatief volwassen en qua uitleg en medeleven rijkelijk bedeelde partner.

De praktijk is echter anders. En met die praktijk 'moeten' we dus werken.

Dan blijken sommige ‘partners die weggaan’, zelf ook op hun manier met allerlei aspecten te kampen, waardoor ‘uitleg verschaffen’ slecht, nauwelijks of helemaal niet gebeurd. Omdat ze de moed niet hebben. Of omdat ze het zelf ook ‘niet weten’, dus wat moeten zij in hemelsnaam ‘gaan zitten uitleggen’? Of omdat zij de emotionele afsluiting/overgang al veel eerder hebben gemaakt en de confrontatie met jou, de achterblijver die emotioneel nog diep in het noodweer gevangen zit, niet aan kunnen/willen/durven. Of omdat ze ‘geen zin’ meer hebben, hoe ‘laf’ dit dan ook is, in een confrontatie over een gebeurtenis of situatie die voor hen allang duidelijk is geworden, namelijk ‘dat de relatie verbroken is’.

Want aan het ‘je ex uitleg geven waarom je uit de relatie stapt of bent weggegaan’, zit in sommige wisselwerkingen tussen partners ook een groot drama-gehalte vast. Dat het eigenlijk niet uitmaakt welke valide uitleg, argumentatie of legitieme redenen er ook gegeven worden voor de keuze om weg te gaan: de kans is aanwezig dat de ander, wiens keuze het dus duidelijk niet was, gaat vervallen in overtuigingsdrang. Bevestigingswoede. Worden er pogingen gedaan om jou toch van gedachten te laten veranderen -- en hele scenario’s uitgeschreven dat het wel kan werken ‘als we maar, zus en zo, doen”. Of gaan de verwijten komen. Het acid gooien. Worden de kaarten ineens manipuleren omgedraaid, in de vorm van 'alsof IK het makkelijk met jou heb gehad, als er al iemand redenen had gehad om weg te gaan, had IK het moeten zijn'. Um, ok. En je punt...?

En dit zijn nooit gesprekken die echt maar 10 minuten duren. Je wil die ander niet pijn doen en zeker ook niet pijn zien hebben, dus gruwelijk ellendig wanneer je iemand die in een overtuigingsrush zit, constant ‘nee, het gaat niet werken voor mij’ moet verkopen. Jouw afwijzing voor die ander steeds luider begint te klinken.

Ik kan me goed voorstellen dat een tafereel zoals deze, door sommige relatie-‘verbrekers’, hoe respectloos dan ook, daarom 'liever' vermeden wordt. Waarmee ik het overigens niet goed praat.

Echter, bovenstaande argumentatie heeft mij wel ontzettend geholpen met het relativeren dat ‘iemand ergens gewoon niet klaar voor is’. En of dat komt omdat ‘het vermogen’ ontbreekt, of dat het is dat ‘de bereidheid’ gewoon ontbreekt, is dan al niet meer belangrijk. Het verandert namelijk niets aan het feit dat ik op dat moment geheel op mijzelf ben aangewezen hoe ik de afsluiting van een relatie en het afscheid van een partner verwerk en tot me door laat dringen – zonder medewerking of support van diegene waar ik dan afscheid van moet nemen.

Wat het weggaan van de ex in mijn verhaal mij heeft doen inzien is dat ik, hoe graag ik het toendertijd anders had gezien, noodgedwongen heb ervaren dat een relatie afsluiten ook echt in je eentje kan. Je kan, zonder medewerking van ‘die ander’, afscheid nemen. Afsluiten. En de overgang maken naar een nieuwe fase. En dit kan zelfs zonder dat je geplaagd wordt door bitterheid, frustraties of langdurende rancune.

Mensen die in 1 klap hun geliefde op tragische en abrupte wijze verliezen, ‘moeten’ dit tenslotte ook noodgedwongen zien te bewerkstelligen. Dat iemand 'het aardse leven heeft verlaten', dwingt je dan wel sneller tot acceptatie, maar ook daar vraagt de plotselinge fysieke afwezigheid van 1 persoon, veel incasseringsvermogen van de ander. Het is dus geen onmogelijkheid.

Dat je jezelf er ‘principieel niet in kunt vinden’ is uiteraard een ander verhaal.

Maar voor mij geldt, dat als principes mijn zingeving & geluk in de weg gaan staan, het altijd de principes zullen zijn die onder de loep worden genomen en zodoende worden bijgesteld...

Dank voor je reactie! Knipoog

afbeelding van Ricksterr

Mijn levensverhaal..

Ik las even mijn hele belevenis van al mijn blogs in dit ene verhaal...grappig.

Ik zag ook meteen in dat ik nog wat Loose ends had.
En ik zat nog in dubio om haar een berichtje te sturen voor dit weekendje Londen van haar met haar kinderen, onder het mom van beleefdheid...maar idd de onderliggende gedachte was een excuus om haar een berichtje te sturen. Knipoog
Ik heb net ook al haar facebook-kant vrienden verwijdert...pijnlijk..erg pijnlijk...maar was een lijntje...en ik kan prima zonder haar verder...
Ik ben sterker...ik weet niet of ik mij dat wijs maak of dat ik dat echt ben...ik weet wel dat ik veel wijzer ben. Ik besef dat zij niet verder wil met die man......natuurlijk blijf ik stilletjes op de achtergrond hopen op een.....ingreep van het LOT.....waardoor zichtbaar is dat ik niet meer die man ben...maar veel en veel meer....ik ben mij bewust dat ik geen hand meer heb en mag hebben in....."misschien ooit"(dat ik contact opneem met haar, ondanks dat ik de "wegloper" ben geweest heb ik vrij snel duidelijk gemaakt dat ik haar terug wilde...maar zie mijn laatste blog om de verkeerde redenen, en zij dus terecht niet inging op mijn contact verzoeken(3 pogingen))....dus ga ik voorwaarts met mijn eigen leven....en genieten van wat mij overkomt...met wie dan ook....

Erg goede Blog Chelle!! een zeer fijn stuk extra gereedschap voor mijn eigen groei...en tocht naar mijn volledige mentale volwassenheid.