Terug van een weekje vakantie. Uit gerust en wel, maar bij terugkomst gebeurde waar ik al bang voor was, ik was weer vol gedachten over hem en onze relatie. Dacht zelfs dat ik hem zag fietsen met zijn vriendin achterop. Probeer alles maar van me af te zetten, en dat gaat beter dan eerst maar ben nog steeds niet de oude.
Ik ben nog steeds verbaasd dat dingen soms zo anders kunnen lopen dan dat je had gehoopt. Mijn leven staat momenteel op zijn kop, voornamelijk omdat ik van baan probeer te veranderen. Maar ook omdat ik het gevoel heb, dat ik zelf iets heel waardevols heb verpest. Terwijl hij degene was die het aanzwengelde, dat het over ging, heb ik zelf te weinig zelfvertrouwen gehad. We hadden zulk leuk contact, hoe kan zoiets zo mis gaan?
Ik heb het gevoel dat alles op losse schroeven staat en tegelijkertijd ook weer niet. Ik ben minder onzeker dan vorig jaar. Maar tegelijkertijd doet de gedachte aan hem en haar mij nog veel pijn. Dingen lijken zo totaal onlogisch. Ik fiets door de stad en weet dat hij in de buurt leeft en woont. We bezoeken blijkbaar al jaren dezelfde plekken, al sinds onze jeugd eigenlijk, hij zei ik vind je aantrekkelijk en lief en toch kiest hij doodleuk voor een ander. Ik was zo verliefd op hem. Hij niet op mij en daarom loopt het mis. Hoe kan dat?
Wat is er mis gegaan? Had ik meer moeten laten blijken hoe leuk ik hem vond, minder reserve moeten hebben? Had het geholpen? Is hij veranderd dat hij het nu met een ander wel kan en wil? Waarom kan ik hem niet bellen? Ik snap werkelijk waar niets van het leven. Ik ben onrustig nog steeds. Het gaat wel stukken beter dan vorig jaar, mijn leven krijgt weer vorm, ik flirt met anderen, maar toch…. Ik mis je nog steeds….zou zo graag even met je praten.
herken het
Ik herken er veel in. Zit ook nog steeds met veel vragen te worstelen. Ook veel vragen uit je laatste alinea. Mis haar ook nog steeds... zou ook nog graag even met haar praten. Snap ook werkelijk niet dat iemand die zo dichtbij stond opeens verboden terrein word. Dat je eigenlijk niet eens gewoon even kan bellen. Erg raar blijft dat. Terwijl je vaak niet eens met ruzie of dergelijke uit elkaar bent gegaan, dan zou het nog te begrijpen zijn. Maar bepaalde dingen in het leven zal ik nooit begrijpen. Zo zit ik ook nog met veel vragen te worstelen.
hi!
Hi! Ja, alhoewel wel veel verder dan een jaar geleden speelt het toch nog een rol. Maar wel een andere gelukkig. ik voel me minder wanhopig en minderwaardig en heb weer kracht om zelf iets op te bouwen. het gaat de goede kant op. Met jou hopelijk ook??
over het algemeen wel
Ja inderdaad, het begint stilaan een andere rol te spelen. Het gaat over het algemeen wel de goede kant op, maar ze hangt nog iets te veel in mijn gedachten vind ik zelf, eigenlijk dagelijks. De manier waarop ik ermee omga veranderd wel. Heb af en toe nog flinke dipjes en er is nog erg veel gevoel voor haar aanwezig. Maar het komt wel goed! daar ben ik zeker ben!
gelukkig!
gelukkig. Ja, het is een raar iets verliefd zijn en daarna weer loslaten. Ik sprak net een collega waar ik veel contact mee had in de periode dat het aan was en uit ging. ik besefte ook opeens weer hoe verloren ik me toen voelde. Ik wist echt niet wat me overkwam. Nu, na veel veranderingen doorgemaakt te hebben, gaat alles gelukkig een stuk beter. Ik ben een ander sterker mens. Maar vergeten doe ik hem en de ervaring niet.
Het 'Had ik maar, dan...'-Schuldgevoel Syndroom
Lieve Novalee,
Wat je schrijft is heel herkenbaar. Kort nadat mijn ex-vriend en ik uit elkaar waren, kwam bij mij ook regelmatig de gedachte naar boven 'dat ik iets heel moois en bijzonders verpest had'. Ik voelde me enorm schuldig over alles dat ik 'verkeerd' had gedaan, 'beter had kunnen (moeten) doen', en vooral: ik bleef mij maar grotendeels verantwoordelijk voelen voor onze 'break-up'. Dat ik het had 'kunnen voorkomen, als ik maar...'. Dat ik harder had moeten vechten, beter mijn best had moeten doen tijdens ons samenzijn.
Nu bevind ik mij inmiddels in een fase waarin ik deze schuldgevoelens met concrete en logische argumenten kan bestrijden. Die gedachtes die voortkomen uit schuld en een onrealistisch verantwoordelijkheidsgevoel heb ik omgedoopt tot het 'Had ik maar, dan...'-Schuldgevoel Syndroom.
Er zijn allerlei redenen aan te wijzen, waarom het tussen twee partners niet werkt. Stroeve dynamiek, slechte communicatie, verschillen in waarden & normen, onverenigbare karakter-eigenschappen die in het gedrag (actie-reactie) naar voren komen en aardig wat obstakels opwerpen. Maar ook: er zijn partners die bij elkaar zijn gebleven onder veel taaiere, moeilijkere omstandigheden. Het is maar waar je voor bent uitgerust--waar je, als team, toe in staat bent.
Terugkijkend op de relatie met Yuna (ex-vriend), kan ik nu niet anders zeggen dan dat ik, toen, in die vorm, wat ik toen wist, hoe ik toen was, voelde, dacht en reageerde, in zijn gezelschap toen gedaan heb wat ik kon. Ja, ik zou het nu anders doen, waarschijnlijk--maar ik realiseer me dat ik dat alleen maar kan zeggen, door eerst mijn eigen tekortkomingen te ervaren. En misschien was het met een ander vriendje, met een ander karakter, anders gelopen--maar dat is niet waar het om gaat. Blijkbaar had ik deze ervaring nodig om mijn ogen te openen en mij in een richting te duwen naar zelfverwezenlijking/verbetering.
"Ik was zo verliefd op hem. Hij niet op mij en daarom loopt het mis. Hoe kan dat?"
Eigenlijk zit het antwoord al in je vraag verborgen. Jij was verliefd, hij niet (zo erg) op jou--en jullie gevoelens ten opzichte van elkaar, waren dus niet in evenwicht. Op die gronden kun je ook geen gelijkwaardige relatie opbouwen. Het is pijnlijk te moeten ervaren dat een gevoel niet wederzijds is, maar helaas doe je daar weinig tegen. Het is een risico die wij allen lopen, en nemen, op het moment dat wij ons openstellen voor een ander. De uitkomst is, en blijft, altijd een mysterie.
"...hij zei ik vind je aantrekkelijk en lief en toch kiest hij doodleuk voor een ander".
Iets wat ik inmiddels begin te leren, is dat ook al vindt iemand mij aantrekkelijk, lief, bijzonder, geestig, spannend en noem alles maar op waarom iemand bij je zou moeten willen blijven, het nog steeds niet de garantie biedt dat iemand dan ook automatisch 'met je wilt zijn'. Mijn ex Yuna had vrij snel weer een ander 'liefje', en ik kon maar niet begrijpen hoe hij met een ander kon zijn, terwijl hij zei mij zo bijzonder te vinden. Hoe ik me voelde, en hoe ik in die periode over mijzelf dacht, werd geheel beinvloed door zijn relatie 'met haar'. Wel met haar, maar niet met mij: dat duwde mij regelrecht in de valkuil waar ik de verliezer was, en alles aan mij niet klopte.
Dat was een taaie om doorheen te bijten. Nu pas begrijp ik, dat hoe bijzonder en aantrekkelijk hij me ook vond--het voor hem gewoonweg niet genoeg was om ook daadwerkelijk bij me te blijven. Het had feitelijk niet zoveel met mij, als persoon, te maken--maar vooral met wat hij verlangde en voor zichzelf wenste. Naast al die dingen, 'zocht' hij kennelijk nog iets, wat ik hem kennelijk niet kon geven--hoe goed ik ook mijn best had gedaan. Lange tijd heb ik mijzelf proberen te vergelijken met 'haar', maar de redenen waarom hij met 'haar' was en niet meer met mij, die bleven mij onduidelijk. Pas toen ik deze wetenschap los van mijzelf leerde te zien, zijn keuze om niet met mij maar met een ander te zijn, niet bleef zien als een falen of tekortkoming van mijn kant--werd zijn relatie met 'die ander' voor mij iets beter te behapstukken. Het is geen falen van mijn kant, het is niet dat ik 'minder' ben, en zij 'beter'. Het is gewoon dat hun combinatie en dynamiek, samen, 'beter klopt'.
"Wat is er mis gegaan? Had ik meer moeten laten blijken hoe leuk ik hem vond, minder reserve moeten hebben? Had het geholpen? Is hij veranderd dat hij het nu met een ander wel kan en wil? Waarom kan ik hem niet bellen?"
Ik begrijp je verlangen om 'te willen weten waarom'. Maar doet het er nu nog toe, denk je? De werkelijke reden zal je waarschijnlijk nooit ontdekken, omdat hij dat hoogstwaarschijnlijk ook niet weet. Bovendien, zal het jouw verwerking echt helpen als je precies zou weten waarom hij het wel met haar 'kan', maar niet met jou? Ik geloof er absoluut in dat je karakter of gedrag in sterke mate zal worden beinvloed, versterkt of verzacht door de persoon waar je mee samen bent--en ik vermoed dat dit ook voor jouw ex-vriend en zijn nieuwe vriendin geldt. Sommige combinaties kloppen nu eenmaal 'beter', of werken nu eenmaal 'soepeler'. Maar dat zegt niets over jouw 'waarde'.
Wat betreft het bellen en 'het willen praten': met alle respect, maar wat schiet je ermee op? Wat valt er nu nog te bespreken? Wat is het wat je nog van hem nodig hebt, of wilt ontvangen? Zijn aandacht? Bevestiging? Je verlangen om te ontdekken of hij nog iets voor je voelt? Soms is het gewoon beter om het te laten rusten, zeer zeker als de ex-partner overduidelijk verder is gegaan met zijn leven.
Als hij verder gaat met zijn leven, waarom jij dan niet?
Wens je heel veel sterkte,
Chelle x