Bindingsangst?

afbeelding van vanwechem

Voor het blad Psychologie Magazine schrijf ik een artikel over mannen met bindingsangst. Wat is de psychologische achtergrond van deze angst en wat zou je eraan kunnen doen? Om dit wat technische verhalen een gezicht te geven ben ik op zoek naar mannen die willen vertellen over hun ervaringen met bindingsangst. Wat voor een angst komen ze tegen naarmate een relatie langer begint te duren? En wat is hun worsteling hiermee? Hebben ze zelf ook stappen ondernomen om hier beter mee om te gaan? Graag zou ik met een aantal mannen in gesprek gaan die iets willen vertellen over hun bindingsangst. Wie-o-wie zou bij mij zijn verhaal kwijt willen? U kan bellen of mailen 06 54667725 fo vanwechem@planet.nl of via deze blog.
Graag alleen reacties van mensen die graag mee willen werken aan een artikel. Alvast bedankt.

afbeelding van tijs

Oproep

Psychologie magazine heeft netjes eerst toestemming gevraagd voor ze deze oproep plaatsten en ik heb mijn goedkeuring gegeven. Hoewel een commerciel blad denk ik dat ze een vergelijkbare rol vervullen als onze site. Mocht je hier wat voor voelen neem dan contact op met mevrouw van Wechem.

afbeelding van Siddharta

bindingsangst bestaat niet

Bindingsangst bestaat niet, het wordt als een argument gebruikt als iemand je niet helemaal leuk vindt. Mijn ex had ook bindingsangst en nadat onze relatie 3 weken uit was ging ze er wel helemaal voor met een andere man. Was de bindingsangst dan als sneeuw voor de zon verdwenen?

afbeelding van Dinges

Binings- vs verlatingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst liggen heel dicht bij elkaar. Het 1 kan het gevolg zijn van het het ander en vice versa. Als je alleen maar negatieve ervaringen hebt met relaties en veel voorgelogen/besodemieterd/teleurgesteld bent, dan verlies je al snel het vertrouwen in een nieuwe relatie. Immers, waarom zou het ditmaal wél goed gaan....

afbeelding van vanwechem

bindingsangst...

Beste Dinges,

Ik ben het helemaal met uw analyse van het probleem eens. Toch zijn er ook psychologen die niet de teleurstelling (leugen/ besodemietert etc) zien als de oorzaak van de angst maar een veel diepere al aanwezige angst die later alleen maar bevestigd wordt op het moment dat iemand voorgelopen/ besodemieterd of teleurgesteld wordt. Mocht u hier zelf iets in herkennen dan zou ik graag met u in gesprek gaan. Zou u eventueel willen meewerken aan een interview?

vriendelijke groet,

Anouk van Wechem

afbeelding van Dinges

Van Wechem

Zeg maar jij hoor. En nee, ik zie niet zoveel in een interview. Ik heb eerlijk gezegd niet de energie om nóg meer tijd te steken in laten we zeggen " het verwerkingsproces". Ik schrijf het hier een beetje van me af en ik praat erover met vrienden. Meer wil ik mij er eigenlijk niet mee bezighouden. Desalniettemin succes!

afbeelding van vanwechem

Bindingsangst

Ik hoop dat je over een maandje of twee de Psychologie Magazine even inkijkt om de reportage te lezen, wellicht put je er nog troost uit. Je bent in elk geval niet de enige. Succes met de verwerking.

groet,

afbeelding van Lente

Bindingsangst

Het lijkt mij een goed idee om de bindingsangst eens uit te diepen, vooral voor de partners die er ook mee te maken hebben en er een stuk machteloos op toekijken.
Mijn vriend is een echt voorbeeld van bindingsangst.
Hij is vroeg getrouwd met zijn jeugdliefde en dacht dat die relatie nooit zou stuk lopen tot ze een kind verloren.
Vermits ze beiden heel anders met hun verdriet omgingen zijn ze elkaar uit het oog verloren en begon alles zo mis te lopen totdat er van de relatie niets meer overbleef.
Ondanks het feit dat hij zelf een punt heeft gezet achter het huwelijk, was het voor hem toch een zeer zware beslissing waar hij het heel erg moeilijk mee had.
Sindsdien heeft hij al tal van relaties gehad waar hij zich steeds vanaf maakte wanneer de relatie te serieus begon te worden.
Bij mij heeft hij dat toen ook gedaan, ik was zijn langst lopende relatie en daar had hij niet op gerekend.
Vermits hij het niet kon gedaan maken heeft hij toen een ander genomen, met de gedachte dat hij zich zo makkelijker zou kunnen losmaken van onze relatie.
Die relatie met de andere vrouw was al bijna twee maand aan de gang en nog kon hij het niet gedaan maken met mij.
Zij wist niets en ik ook niet, tot het allemaal uitkwam.
Ik was enorm gekwetst en heb het contact volledig verbroken toen.
Na 5 weken belde hij me om eens te praten. Hij kon geen afstand doen van onze relatie en om mij terug te winnen sprak hij plots van samenwonen en wou hij voor het eerst praten over een toekomst.
Uiteindelijk zijn we terug samen en voelt hij zich weer op zijn gemak.
We kunnen weer niet meer over de toekomst praten, het is allemaal nog veel te vroeg.
Toch wil hij kinderen met mij, alles gaat ernorm goed tussen ons en zijn we intussen een jaar en half samen.
Hij heeft me thuis ook nog niet voorgesteld, na zijn huwelijk heeft hij trouwens nog nooit iemand thuis voorgesteld. Hij stelt iemand pas voor als hij een definitieve keuze maakt.
Ik heb geduld en probeer er ook niet teveel over te praten, toch is dat voor vrouwen soms moeilijk omdat we ergens het gevoel willen hebben dat de relatie iets voorstelt en dat er plannen kunnen gemaakt worden.
Het is heel verwarrend om hiermee om te gaan en daarom ben ik wel benieuwd wat dit onderzoek oplevert.
Lente

afbeelding van eenling

bindingsangst = verlatingsangst

bindingsangst is dat je je niet wil binden ( denk ik ) omdat je het niet echt zeker weet , en dus ook niet helemaal eerlijk bent ook tegenover jezelf en de ander vaak met een omweg met een partner omgaan

verlatingsangst dat is dat je bang bent om degene te verliezen die je zo lief hebt op dat moment dus je kan ook erg jaloers worden en gaat alles ook na van de andere partner je word te klef om het zo te zeggen

dus het tegenover gestelde ?? heb ik het goed ?

afbeelding van vanwechem

bindingsangst verlatingsangst

Ik denk persoonlijk dat jaloezie weer iets anders is dan verlatingsangst. Er zijn gevallen bekend van een dusdanige ernstige vorm van verlatingsangst dat iemand die daar last van heeft bij voorbaat de binding al niet aan durft te gaan want dan hoeft ie ook niet verlaten te worden. Dat was een beetje wat ik bedoelde. Heb jij dit zelf ervaren? Of komt dit je totaal onbekend voor? Ik hoor het graag nog van je.

groet,

Anouk van Wechem

afbeelding van vanwechem

Bindingsangst

Beste siddharta,

Dank voor uw reactie. Onder bindingsangst verstaan wij wel iemand die nooit langere relaties heeft gehad. Wanneer dit argument alleen maar als smoes wordt opgevoerd zou je diegene later inderdaad op een langwere relatie kunnen betrappen. Er zijn helaas wel degelijk mensen die echt moeite hebben om de binding aan te gaan of een overdreven angst heben om iemand te verliezen en daardooor nooit langer dan een jaar een relatie onderhouden en eigenlijk ook niet veel opbouwen. Het leek ons toch interessant eens dieper in deze ziel te duiken en te kijken wat er precies bij iemand met een dergelijke paniek gebeurt en hoe het is ontstaan. Vandaar.

vriendelijke groet,

Anouk van Wechem

afbeelding van Liezzie

Niet zo cliché!

Goedemorgen mevrouw Van Wechem,

Ik ben geabonneerd op Psychologie Magazine en een artikel over bindingsangst lijkt mij erg interessant. Het enige dat ik mij echter afvraag is waarom het -zo clichématig- weer over mannen moet gaan. Immers, er zijn genoeg vrouwen die ook last hebben van bindingsangst met alle gevolgen van dien.

Als quasi wetenschappelijk tijdschrift lijkt het mij niet meer dan logisch om een objectief beeld van het fenomeen bindingsangst te schetsen en niet alleen de mannen weer eens te benoemen. Dat gebeurt al vaak genoeg in z'n algemeenheid gesteld, terwijl "wij vrouwen" ook niet de makkelijsten zijn en relaties verbreken als de bindingsangst toeslaat.

Bedankt.

Mvg, Liezzie

afbeelding van vanwechem

bindingsangst

Beste Liezzie,

Ik ben het geheel met uw reatie eens. Wij willen de vrouwen dan ook zeker niet buiten beeld laten./ In dit geval hebben we voor de man gekozen omdat we in het voorafgaande nummer (aankomende december) al een uitgebreid artikel hebben over schaduwweduwen. Dan zal u misschien denken, wat heeft dat er nou mee te maken. Maar in het artikel komt uitgebreid aan bod dat vrouwen die vallen op getrouwde mannen aan een vorm van ernstige bindingsangst lijden ontstaan in het vroege oedipale stadium. Vandaar. Ik hoop dat ik hiermee toch een beetje tegenmoet ben gekomen aan uw wens.

vriendelijke groet,

Anouk van Wechem

afbeelding van vanwechem

bindingsangst

Beste Liezzie,

Ik ben het geheel met uw reatie eens. Wij willen de vrouwen dan ook zeker niet buiten beeld laten./ In dit geval hebben we voor de man gekozen omdat we in het voorafgaande nummer (aankomende december) al een uitgebreid artikel hebben over schaduwweduwen. Dan zal u misschien denken, wat heeft dat er nou mee te maken. Maar in het artikel komt uitgebreid aan bod dat vrouwen die vallen op getrouwde mannen aan een vorm van ernstige bindingsangst lijden ontstaan in het vroege oedipale stadium. Vandaar. Ik hoop dat ik hiermee toch een beetje tegenmoet ben gekomen aan uw wens.

vriendelijke groet,

Anouk van Wechem

afbeelding van rita

bindings angst

Goede middag,ik wil ook graag mijn verhaal vertellen over bindings angst.na16 jaar samen wonen was mijn relatie over met de vader van mijn kids,een jaar alleen geweest en toen leerde ik een man kennen via een dating site eerst chatten en toen een ontmoeting alles klikte vanaf de eerste seconde helemaal vertouwd.Hij vertelde dat hij nooit langere relaties had gehad dat 3 jaar maar dat het bij mijn anders aanvoelde. kort om hij was zoals hij zei stapelgek op mij.met zijn achter grond vond ik het toch wel een beetje eng maar hij overtuigde mij dat het allemaal goed kwam met ons ,hoe dan ook we begonnen een lat relatie, na een jaar wat erg leuk was ,begon er toch verandering te komen na een vakantie die ook heel goed ging en gezellig was samen met mijn kids en hem ,kreeg hij een conflict met mij dochter , 9 jaar was ze toen.kortom hij maakte het uit omdat hij elk weekend bij mij was had hij veel spullen bij mij ,alles meegenomen en weg was hij .snapte er niks van ,een kleine ruzie kan toch gebeuren? een week later was hij er weer wilde toch weer proberen omdat hij nog steeds gek op mij was ,maar hij zou hulp zoeken voor zijn onzekerheid.uiteindelijk heeft hij dat niet gedaan en we gingen op oude voet verder een weekend relatie(lat)dit duurde 2 jaar ik vroeg hem vaak of hij niet wilde samen wonen met ons maar omdat hij 1.5 uur van mijn woonde en werkt was dat een goede smoes om het tegen te houden,dus bleef het zoals het was .in augustus dit jaar weer na de vakantie maakte hij het weer uit zonder reden zonder uitleg precies 3 jaar nadat onze relatie was begonnen.bindings angst (gevoel was over)zei hij hij moest aan zich zelf denken en het was over.voor mij en mijn kids een heele harde klap en moeilijk te verwerken 3 jaar is toch niet niks .probeer eerst uit te zoeken of het allemaal wel echt gemeend is en of die gene er wat aan wil doen aan zij/haar bindings angst.want van deze ervaring krijg je zelf bijna bindings angst. ik hoop dat jullie iets aan mijn verhaal hebben.liefs rita